Joop

‘Prik witte mannen van middelbare leeftijd als laatste’

  •  
06-01-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
103 keer bekeken
  •  
Druktemaker Pieter Derks besteedt deze week aandacht aan de eerste prik voor verpleegkundige Sanna. “Ze kreeg meteen daarna applaus van Hugo de Jonge. Ik hoop niet dat dat een van de bijwerkingen is, want dan zal de vaccinatiebereidheid heel snel inzakken.”
De vraag is nu natuurlijk wie wanneer gevaccineerd gaat worden. “Bejaarden, verpleegkundigen, IC-artsen, leraren, politieagenten, boa’s, barmannen, nagelstylisten: ze wilden allemaal dolgraag de eerste zijn. Misschien moet het kabinet gewoon besluiten dat we gaan loten, net zoals bij de IC-bedden.”
“Of, wat ik zelf wel charmant zou vinden, we prikken op basis van omgekeerd privilege. Dus we beginnen met de mensen die op basis van achternaam, huidskleur, postcode of opleiding normaalgesproken altijd al achteraan staan, en we doen de witte mannen van middelbare leeftijd die iets onbegrijpelijks in advies doen maar daar wel hele dikke facturen voor versturen, helemaal als laatste.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (35)

The Apple
The Apple7 jan. 2021 - 13:09

Yep, de discriminatie van de witte mannen van middelbare leeftijd verdient evenzeer onze aandacht

JanB2
JanB27 jan. 2021 - 9:15

@ Grietje Waarmee meteen het masker afvalt bij deze en gene. Niks tolerant, genuanceerd of open-minded. Gewoon benepen geesten, oordelend op basis van stereotype's, generalisatie's en...huidskleur. BLM is niks beter dan diegenen die zij zo vurig bestrijden. De kwalijke geur van een totalitaire ideologie wasemt je tegemoet.

JanB2
JanB27 jan. 2021 - 9:08

Wat een gelul. Moet dit grappig zijn?

Visionair NL
Visionair NL7 jan. 2021 - 0:49

Ja leuk, nog meer identiteitspolitiek, precies wat we nodig hebben in deze tijden van crisis.

Lilian Emma
Lilian Emma7 jan. 2021 - 0:28

Steeds hoor ik deze figuur zijn zegje doen en ik vind er niets aan. Ooit vond ik hem briljant en genoot ik van zijn diepgang en scherpte. Dit geleuter helpt, vermaakt m.i. niemand. Graag een andere columnist !!

The Apple
The Apple6 jan. 2021 - 22:54

Waarom protesteer je dan? -

MaxMax2
MaxMax26 jan. 2021 - 20:12

@Apple Quote me maar waar ik zeg dat de heer Derks niet mag 'beledigen'.

The Apple
The Apple6 jan. 2021 - 18:55

Max Max laat geen gelegenheid voorbij gaan om te laten merken dat hij van de foute kant is, die anders steevast van mening is dat je iedereen vrijuit moet kunnen beledigen, alleen nu even niet. -

MaxMax2
MaxMax26 jan. 2021 - 16:10

@JasDon Ja maar zo werkt dat niet hè, Pieter is er een van 'de goeie kant'; voor hem geldt dat allemaal niet..

henk-alexander
henk-alexander6 jan. 2021 - 16:07

Ook al is het bedoeld als confronterende satire - grappen over huidskleur zijn niet om te lachen.

6 Reacties
Jozias2
Jozias26 jan. 2021 - 17:26

Natuurlijk mag hij grappen maken over de blanke huidskleur. Je mag bij voorbaat overal grappen over maken dus dat werkt alle kanten op.

o u wisbaar
o u wisbaar6 jan. 2021 - 19:03

Ik ben zelf blank en van middelbaren leeftijd en ik kan er wel om (glim)lachen, ik voel me niet gekwetst, en zal deze vernedering dan ook waardig nemen. Ik zal ook niet oproepen tot een boycot van Pieter Derks, zal ik ook geen adverteerders (mocht hij die hebben) bellen en geen excuses eisen. Daarnaast beloof ik alle toekomstige beledigingen van hem als een man te dragen.

henk-alexander
henk-alexander6 jan. 2021 - 23:20

Ik ben wit, blank zo je wilt, van gemengde etniciteit en cultuur. Mijn kinderen zijn van een gekeurde moeder. Hopelijk dringt het tot jullie door dat ik grappen over ongeacht welke huidskleur niet kan waarderen. Ook gelet op de nazistische 'humor' die mijn familie heeft moeten slikken. Maar doe wat je niet laten kan, blijf er maar om lachen.

Fredje3
Fredje37 jan. 2021 - 4:49

@Jozias, laatste 15 jaar geen contact meer gehad met de buitenwereld?

Jozias2
Jozias27 jan. 2021 - 12:18

@fredje Juist wel daarom. Ik vond dat de grap over akwasi moest kunnen, ik vond dat het lied over Chinezen kon, en ook de grappen van Eddy Murphy over zwarte Amerikanen, dus ook deze grap over blanke mannen. Of ik alle grappen even grappig vind, waarschijnlijk niet. Maar laten we allemaal minder snel gekwetst en beledigd zijn zou mijn oproep zijn. En ook al ben je wel gekwetst, er is geen recht om niet gekwetst te worden dus stop met cancellen en maak er een goede grap over.

Albert_Bakker
Albert_Bakker7 jan. 2021 - 17:56

Absoluut eens. Iedereen heeft recht op een verbod op dingen die ze niet grappig vinden.

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard6 jan. 2021 - 15:46

Grietje G: dus " witte mannen van middelbare leeftijd" staat eigenlijk model voor jou?

o u wisbaar
o u wisbaar6 jan. 2021 - 15:37

@Grietje Genot Nou, nou, dat is een boude bewering, humor sarcasme of frustratie?

o u wisbaar
o u wisbaar6 jan. 2021 - 15:34

En als hij nu had gezegd "Donkere mannen van middelbare leeftijd" , dan was waarschijnlijk Nederland te klein geweest. Natuurlijk het is satire dus dat moet kunnen, maar geeft het niet meteen aan dat we iets te lichtgevoelig zijn inzake humor?

3 Reacties
Grietje Genot
Grietje Genot6 jan. 2021 - 16:32

Even had ik de neiging om vanuit mijn ivoren kelder op te springen en pedant te roepen: 1). er zijn geen menselijke rassen; 2). demografische gegevens zijn niet persé racistische stereotypen (andersom geldt dat niet); 3). de witte mannen afficheren zichzelf als zodanig en zij zien daar iets positief en onderscheidends in: ze dragen die witte puntmutsen als eretekens; 4). etc etc. maar ach, racisten hebben daar lak aan en zijn Oost-Indisch (attentie, Karpatenkoppen (da's een culturele allusie)) doof.

DenFlexwerker
DenFlexwerker6 jan. 2021 - 17:19

Bij boosworden en aanpakken van racisme, is men erg racistisch.

Fredje3
Fredje37 jan. 2021 - 5:21

@Grietje Genot. Natuurlijk is er wel 1 menselijk ras. Overigens ben ik idd niet negatief over het feit dat ik wit ben, maar heb ik eerlijk gezegd hier nog geen enkele witte man zien lopen met een witte puntmuts, voor de zekerheid heb ik ook nog in mijn kast gekeken, maar ik heb ook geen witte punt muts. Ik loop overigens ook niet met t-shirts van white power, of Proud to be white. Dit terwijl ik wel veel zwarte mensen zie lopen met dit soort termen. Iets wat bij hun dan wel weer geheel geaccepteerd wordt. De gevaarlijkste racisten zijn nog altijd de mensen die niet weten dat ze racistisch zijn. Mensen die het nodig vinden om bepaalde groepen continue in een kwaad daglicht te zetten om of hun eigen gelijk op te eisen of om.... redenen onbekend. Dat is overigens iets wat hierboven mooi gebeurd.

RonaldMokens
RonaldMokens6 jan. 2021 - 15:04

Oei oei, denk dat Pieter Derks een hoop nieuwe vrienden gaat maken via zijn social media. Vaandeldragers van het vrije woord die hier de satire of ironie niet van zullen inzien.

2 Reacties
Fredje3
Fredje36 jan. 2021 - 16:15

@RonaldMokens, nee idd niet meer. Die tijd is voorbij. Niets mag meer onder naam van humor als het te maken heeft met ras, geslacht, sexuele voorkeur. Dat is de laatste tijd wel duidelijk gemaakt. Dus dan mag dit ook niet. Lijkt mij logisch toch? Of gaan we hier nog wel uitzonderingen voor maken?

Joe Speedboot
Joe Speedboot6 jan. 2021 - 18:47

'Niets mag meer onder naam van humor als het te maken heeft met ras, geslacht, sexuele voorkeur. ' Eén blik op de reacties op GS en Dumpert bewijst dat dat onzin is.

Rick Hofland
Rick Hofland6 jan. 2021 - 15:02

Ik vind het prima, maar ook al is dit als grappig bedoeld het is natuurlijk wel "guilty by association / color". Daar is een term voor die ik hier maar niet opschrijf om het netjes te houden.

Dehnus
Dehnus6 jan. 2021 - 14:56

Nou.... het is ook humor hoor. Deze man maakt maar een grapje, niet gelijk boos doen. Ik denk alleen wel dat links niet moet meegaan in verdeel en heerst. Ja witte mannen hebben gewoon iets meer privilege in het algemeen, maar je kunt niet de situatie er uit aflezen, en dat weten ze bij een "Bij1" echt wel. Ik hoop ook dat ze in de tweede kamer komen, om eens goed te keer te gaan en ook te laten zien dat de leugens niet kloppen die verteld worden over hun. Proletariaat heeft geen kleur, geloof, geaardheid of gender. Dat staat allemaal samen in de fabriek zich uit te sloven. Deze "verschillen" worden kunstmatig toegevoegd door partijen die hun willen verdelen om ze zwak te houden. Geef eentje een beetje meer, of een uniform, en ze slaan elkaar wel de tent uit. Maar dat is hier niet het geval, hij heeft maar wat humor.

JasDon
JasDon6 jan. 2021 - 14:37

De mensen met de meeste privileges leven in de sociale/werk omgeving van Pieter Derks zelf. Dat hij dat niet doorheeft spreekt boekdelen.

Roel2
Roel26 jan. 2021 - 14:28

Tsja, deze blanke man van is sowieso als laatste aan de beurt, dus iets verder naar achteren is geen enkel probleem hoor. Vanaf april is het toch weer mooi weer dus zakken de aantallen vanzelf, zo september/oktober is dus prima gelet de tijdslengte van werking van het vaccin zoals dat nu bekend is...

1 Reactie
Frans Kwakman
Frans Kwakman6 jan. 2021 - 20:22

Roel, en dan nog de kans dat als je uit je lockdown komt, dat virus alsnog vat op je krijgt. Ik blijf mij in elk geval verbergen....

MaxMax2
MaxMax26 jan. 2021 - 14:24

Zie maar eens een baan te vinden als 'witte man van middelbare leeftijd'

3 Reacties
Dehnus
Dehnus6 jan. 2021 - 14:48

middelbaar wil wel, dan ben je nog maar 30 tot 45 heh. Maar ik vind privelege (dat wel bestaat) een beetje raar om te meten. Je geeft daar mee wat in aan de verdeel en heerst tactieken van de VVD. Armen kunnen blank zijn en man.. met kinderen uit arme gezinnen. Door dit te doen, doen we precies wat de VVD/PVV/FVD wil.. ze opjutten tegen andere armen (vaak van kleur die nog minder kansen krijgen vaak). Links moet eens wat harder te keer gaan en goed vloeken in de kamer. Vaker racisme aanspreken maar ook het uitspelen van witte mannen tegen de rest. Waardoor die groep tegen hun eigen voordeel gaat stemmen. Die man naast je in de fabriek van kleur is net zo goed onderdeel van het proletariaat! Durf weer eens goed te vloeken en te tieren op rechts. Boosheid is een goede verenigen, zeker gezien wat er gebeurt in Nederland waarin armen keihard gepakt worden en mensen van kleur actief arm gemaakt worden! (Toeslag en bijstand affaires)

MaxMax2
MaxMax26 jan. 2021 - 16:08

Ik heb het niet over die leeftijd, ik heb het over alles boven de 50.

LaBou
LaBou 7 jan. 2021 - 7:47

Boven de 50 ben je (in ieder geval in Nederland) bejaard.

Grietje Genot
Grietje Genot6 jan. 2021 - 14:22

De term 'witte mannen van middelbare leeftijd,' dat is een eufemisme (en 'n pars pro toto) voor uitschot, uitvreters, Jan Hagel, non-valeur, profiteur, proleet, mepper, druiloor, desperado, cultuurverrader, hypocriet, mispunt, kletsmeier, sukkel etc. Het is maar wat je prefereert.