Joop

Prik of geen prik? Unmute Us durfde de discussie niet aan (het kabinet wel)

  •  
20-09-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Protestmars Unmute Us in Amsterdam

© AMSTERDAM - Deelnemers aan de protestmars Unmute Us. In negen steden gaan mensen de straat op namens de evenementensector uit protest tegen de huidige coronamaatregelen. De sector roept het k

Een tijdelijke verplichte prik zal, maatschappijbreed, de beste bescherming tegen gezondheidsrisico’s blijken deze winter
“We mogen zijn wie we zijn”. Hét motto van de dancescene. Na bijna anderhalf jaar gesloten nachtclubs en afgelaste festivals, plekken waar (jonge) mensen zichzelf vrij kunnen uiten en zichzelf mogen zijn, was er voor hun persoonlijke vrijheden geen betere reden om twee weken geleden de straat op te gaan en te demonstreren tegen het overheidsbeleid.
Zij verzetten zich onder anderen tegen het idee dat dancemuziek alleen een “platte” doelstelling van ontlading heeft. Het gemeenschapsgevoel dat ontstaat, de herkenning en erkenning door de muziek en met elkaar dansen, wordt immers gezien als een fundament voor compassie. Dat je elkaar begrijpt en je kunt inleven in de ander. Naast het idee van ‘lang leve de lol’ geldt hierbinnen ook een collectieve plicht van omkijken naar elkaar.
Dit idee van de collectieve plicht brengt mij bij een gehekeld punt: de verplichte prik. Gek genoeg geen discussiepunt, laat staan een eis van de beweging, die 4.000 organisaties vertegenwoordigt. Want terwijl de wereld in het meest rooskleurige scenario pas eind 2023 af is van de pandemie, laten de demonstraties zien dat de organisaties vooral willen dat politiek Den Haag beweegt. Terwijl men ook kan denken: het initiatief ligt bij de evenementensector om de gezondheid van hun bezoekers te borgen. De zogenaamde ‘disco-piek’ eind-juni liet namelijk zien: ja, het kabinet wilde té snel alles open gooien; maar ook: als er onvoldoende geprikt wordt is veilig dansen niet mogelijk.
Inmiddels wordt er binnen bepaalde kringen gesteld dat het idealisme van inclusie — met waardes, zoals ruimte voor zelfontplooiing en lichamelijke integriteit, die voortkwamen uit de emancipatiebewegingen van de vorige eeuw — ook zouden moeten gelden voor weigeraars van de prik. Maar de keuze om geen prik te nemen, en dus niet ergens naar binnen te mogen is, hoewel beperkend voor individuele vrijheden, niet gebaseerd op de ontplooiing van het individu. Juist door te prikken wordt ook vanuit het collectief het ideaal van lichamelijke integriteit behaald (om op die manier anderen niet, of nauwelijks te besmetten). Per saldo levert het nemen van de prik meer individuele vrijheden op dan zonder en biedt het kansen voor (jonge) mensen voor de zelfontplooiing die zij al anderhalf jaar missen.
De confrontatie over de (tijdelijk) verplichte prik durft de evenementensector niet aan te gaan, maar zal gezien de reeds gevoerde discussies in andere landen van Europa mogelijk onvermijdelijk blijken. (Het kabinet kondigde deze week aan hierover met de Tweede Kamer in debat te willen.) Dat betekent dat dance-organisaties vroeg of laat voor de keuze staan om hen die de noodzaak van de prik inzien (en nemen) de vrijheid te geven en kansen tot individuele ontplooiing te gunnen. Een tijdelijke verplichte prik zal, maatschappijbreed, de beste bescherming tegen gezondheidsrisico’s blijken deze winter.
“We mogen zijn wie we zijn”. De dancescene, die wereldwijd mensen van alle achtergronden verbindt, zou ten tijde van de emancipatiebewegingen een grenzeloos ideaalbeeld zijn geweest voor de ontplooiing van het individu. Dit gerealiseerde ideaal moet daarom worden gekoesterd. Daarin bepaalt het realistische scenario dat de komende jaren nog volop geprikt moet worden dat samenkomsten veilig kunnen worden gegeven. Dit ideaal mag best in een gezonde, doch confronterende discussie worden verdedigd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

Petra Privacy
Petra Privacy20 sep. 2021 - 17:29

Mijn ouders hadden circa 8 jaar lang helemaal geen jeugd. Ze groeiden op tijdens de Tweede Wereldoorlog en hadden geen keuzes en ook nog geen toekomst. Mijn vader ging werken vanaf zijn 14e jaar en in de avonduren studeren. En deze jeugd is maar circa 2 jaar kwijt en heeft wel een toekomst. Omdat er geen oorlog is waarvan toen niemand duidelijk had of en wanneer het voorbij zou zijn. Het is vreselijk als je leven bestaat uit oorlog en geweld, maar zo bestaan honderden miljoenen jongeren en kinderen. Je zal maar opgroeien in Palestijns gebied of in leven moeten blijven met kinderarbeid of prostitutie. Hebben die jongeren dan wel een toekomst? Gedenk op dinsdag 9 november maar alle jeugd die toen vermoord is in de gaskamers. Die dag herdenken we de Kristallnacht, het officieuze begin van de Tweede Wereldoorlog. Wat toen gebeurde, gebeurt nog steeds. Nauwelijks, maar deze jeugd heeft nog wel allerlei kansen, heeft onderwijs, inkomen of werk dus zeuren over het verlies van je jeugd, breng dan maar een bezoek aan een vluchtelingenkamp ergens in de brandende zon van Griekenland. Ja, dit is vervelend, maar meer ook niet. En aan de buitenkant van mensen is 'nul komma nul' te zien of iemand is gevaccineerd en er zijn genoeg mogelijkheden om daar mee te 'sjoemelen'. En circa 20.000 mensen per jaar komen te overlijden door roken of meeroken. Daar horen we geen enkele arts of viroloog over. En de regering al helemaal niet, dat mag nog steeds, die mogen ieder jaar dood. En ze leveren de schatkist klauwen met geld op, maar ze kosten ook klauwen met geld. Want ze gaan vaak maar langzaam dood, aan longkanker of COPD of na een dure covidbehandeling.

Herr Vorragend
Herr Vorragend20 sep. 2021 - 16:16

Hadden we eerst één soort wappies, zeg maar de virus-ontkenners, anti-vaxers en complotters. Nu hebben we er een nieuw soort wappies en idioten bij: Degenen die wel voor (verplichte) vaccinatie zijn maar overigens, kennelijk, niet geloven in de heilzame werking van de vaccins en denken dat we dus allemaal nog in beperkingen moeten blijven leven. Hoe dan ook !

AlexanderVolken
AlexanderVolken20 sep. 2021 - 15:56

Geef gewoon iedere gevaccineerde 500 Euro. Dan zal de vaccinatiegraad snel oplopen en blijven alleen een paar echt principielen over. Geen verplichting, geen drang of dwang, iedere keuze respecterend. Kost een schijntje en bespaart ons een boel ellende.

Fabian4
Fabian420 sep. 2021 - 15:41

Wow...een student internationale betrekkingen wordt medisch adviseur door te stellen dat "Een tijdelijke verplichte prik zal, maatschappijbreed, de beste bescherming tegen gezondheidsrisico’s blijken deze winter". Dat is nogal een stelling. En eentje die je niet zomaar kan maken. Daar zou de discussie over moeten gaan. Niet over allerlei manieren te bedenken om iedereen maar aan de prik te krijgen. 1 enkele oplossing is nooit een oplossing voor een dergelijk complex en veelzijdig probleem. Dus ik snap (als gevaccineerde) werkelijk niet waarom nu alles gericht is op vaccinatie. Israel laat zien dat dit niet noodzakelijk opbrengt wat men verwacht. En er zullen nog anderen volgen. Als je situatie zodanig is dat (1) een 'gevaccineerd' iemand nog wel Covid kan krijgen, mogelijk zelfs besmettelijker is dan iemand zonder vaccinatie, (2) nieuwe varianten de vaccinaties weten te omzeilen, en (3) we met z'n allen maar lekker de wereld rond blijven vliegen gaat zelfs een 100% geen oplossing zijn. Veel beter is het om een multichannel strategie te ontwikkelen bestaande uit vaccinatie, gericht onderzoek naar hen die gevoelig zijn voor ziekte bij besmetting, behandel methoden en andere middelen om verspreiding tegen te gaan (ventilatie iemand?) Juist het feit dat nu vol de focus is op vaccinaties, waarbij de regering lekker makkelijk anderen (de horeca) de hete kolen uit het vuur laat halen, geeft ruimte voor speculatie dat er veel meer aan de hand is dan het beschermen van de bevolking. Meer mensen gaan dit zien. En trouwens, een zin als "Juist door te prikken wordt ook vanuit het collectief het ideaal van lichamelijke integriteit behaald (om op die manier anderen niet, of nauwelijks te besmetten)" is dus ook onzinnig. Uit indeaal beeld vind ik em echt heel heel eng. Maar het lijkt erop dat juist gevaccineerden meer besmettelijk zijn in vergelijking met niet gevaccinneerden!

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen21 sep. 2021 - 10:29

Gebieden met een lage vaccinatiegraad laten zien dat niet vaccineren een aanzielijk slechter resultaat voor de volksgezondheid geeft dan wel vaccineren. Waarom maak je het moeilijk en geeft aandringen op vaccinatie aanleiding tot speculatie?

Ch0k3r
Ch0k3r20 sep. 2021 - 13:43

"Maar de keuze om geen prik te nemen, en dus niet ergens naar binnen te mogen is, hoewel beperkend voor individuele vrijheden, niet gebaseerd op de ontplooiing van het individu. Juist door te prikken wordt ook vanuit het collectief het ideaal van lichamelijke integriteit behaald (om op die manier anderen niet, of nauwelijks te besmetten). Per saldo levert het nemen van de prik meer individuele vrijheden op dan zonder en biedt het kansen voor (jonge) mensen voor de zelfontplooiing die zij al anderhalf jaar missen." https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vaccinaties/vraag-en-antwoord/moet-ik-mijn-kind-verplicht-laten-vaccineren" Leuk argument maar is werkelijk nog nooit toegepast in NL. Je ontneemt nu dus jonge mensen kansen tot zelfontplooiing, en dat ontnemen is gebaseerd op andere regels dan die tot nu toe golden. "Een tijdelijke verplichte prik zal, maatschappijbreed, de beste bescherming tegen gezondheidsrisico’s blijken deze winter." De vraag is dus op hoeveel ziektes je die verplichting nog meer wilt invoeren.

rvb2
rvb220 sep. 2021 - 13:11

Laat die verplichte prik snel komen, dan hoeft de coronapas ook niet meer.

4 Reacties
ton14024
ton1402420 sep. 2021 - 13:23

barbaar.

rvb2
rvb220 sep. 2021 - 13:31

Een barbaar is iemand die gaat schelden in plaats van met argumenten te komen. Ga dan maar berichten plaatsen op https://www.dagelijksestandaard.nl/

Nelisje
Nelisje20 sep. 2021 - 14:41

Ook voorstander van de verpligte prikpil tegen overbevolking? om maar wat te noemen. Waar stopt het als je gaat verplichten. En voor deze keer een uitzondering , die hebben we al genoeg gehad.

Nelisje
Nelisje20 sep. 2021 - 16:37

verpligte :) :). tja eerste ochtenddienst gehad.

Eric Minnens
Eric Minnens20 sep. 2021 - 13:04

"Inmiddels wordt er binnen bepaalde kringen gesteld dat het idealisme van inclusie — met waardes, zoals ruimte voor zelfontplooiing en lichamelijke integriteit, die voortkwamen uit de emancipatiebewegingen van de vorige eeuw — ook zouden moeten gelden voor weigeraars van de prik." Het is treurig maar waar. Zo krijgen de rechtse complotwappies als Engel en Baudet, steun van linkse inclusiewappies. De laatsten zijn bij mijn weten gelukkig nog niet vertegenwoordigd in een politieke partij. Maar ik kan niet wachten, het liefst morgen nog een verplichtende maatregel. Overal een QR-code laten zien. Of, via de dokter, een ontheffingscode wegens onderliggende ziekte. Een test mag ook, maar dan zelf betalen. Solidariteit heet dat, in deze tijden van pandemie. Een crisis vergt uitzonderlijke maatregelen.

4 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗20 sep. 2021 - 13:14

« Of, via de dokter, een ontheffingscode wegens onderliggende ziekte. « ….om principiële redenen ben ik dat met U eens, maar laat deze groep toch uitkijken om echt naar een festival te gaan of in een dicht restaurant te gaan zitten. Uiteraard afhankelijk van de onderliggende ziekte. En met ziekte bedoelen we wel iets medisch en lichamelijk.

gimli55
gimli5520 sep. 2021 - 13:29

@Eric Je bent toch gevaccineerd en het vaccin werkt toch, wat loop je dan te klagen over solidariteit? Als het werkt, dan loop je geen gevaar en dan kun je met de QR code overal in, wat is dan je probleem? Er is sinds juni2020 geen pandemie meer, zelfs geen epidemie. Hoe kunnen 1.8 miljoen mensen een probleem opleveren voor 15.2 miljoen mensen die in hun ogen veilig gevaccineerd zijn. Ik heb nog geen enkele keer een inhoudelijk en coherente uitleg gehoord van de gevaccineerden, ze wijzen naar de mogelijkheid van 3000 patiënten op de IC komende winter. Terwijl verleden jaar 17 miljoen mensen nog niet gevaccineerd waren en er maximaal 1300 patiënten tegelijk op de IC lagen. Het is de herhaling van het OMT, het RIVM en de Jonge. Weet je nog, die over dansen met Jansen, dezelfde van het komt niet, en de zorgmedewerkers hebben geen bescherming nodig of het testen is niet nodig. Bedoel je die OMT en RIVM en de Jonge? Er is in 1.5 jaar niets gedaan aan de luchtverversing op scholen en openbare gebouwen, de uitbreiding zorg en IC bedden, niet eens een begin van een plan, helemaal niets. En dan is het enige waar Ze mee komen en jullie nakakelen : het ligt helemaal aan de ongevaccineerden. Er worden allerlei mensen beschuldigt en verwijten gemaakt. Terwijl het noodzakelijk is dat er eens in de spiegel moet worden gekeken en dat beeld is niet zo mooi. Dat laat naast de falende Covid bestrijding ook Ongekend Onrecht zien, net als institutioneel racisme en het gaswinning schandaal en de belachelijke formatie van 6 maanden, waarin ze niet verder komen dan wie er in de zandbak mag en wie niet. Het systeem faalt en blijft falen, en lost niets op. Geen Covid, want de komende maatregelen zullen niet effectief blijken en dan komt het bekende vingertje weer waar de Nederlander zo goed in is. Het wijst altijd naar anderen en nooit naar zichzelf. Alle maatregelen tot nu toe waren maar zeer ten dele effectief, daarom werden ze constant gevolgd door andere nieuwe. Dat geldt voor de huidige ook, ze worden gebracht als enige oplossing en versoepeling en dat zijn ze niet. Stel dat het een verplichting wordt, is Covid dan weg? Vrijwel zeker niet. Dat blijkt wel uit de volledig gevaccineerde dierenverzorger die zonder symptomen een hele groep gorilla's heeft besmet met Covid. Ook al zijn het incidenten, dan blijven het voorvallen waardoor aangetoond is dat de vaccinaties zeker helpen, maar waarmee Covid niet weg is en er weer nieuwe maatregelen zullen worden genomen en geadviseerd door het OMT. Het is het behoud van macht, wat de klok slaat, in deze wereld.

Crunchy Frog
Crunchy Frog21 sep. 2021 - 8:34

@gimli [Je bent toch gevaccineerd en het vaccin werkt toch, wat loop je dan te klagen over solidariteit? Als het werkt, dan loop je geen gevaar] Als je na anderhalf jaar pandemie en diverse uitleggen nog steeds niet snapt dat bescherming door vaccinatie voor een groot deel collectief is en niet individueel, dan vraag ik me af wat je meent te zoeken te hebben in een volwassen discussie over dit onderwerp. [en dan kun je met de QR code overal in, wat is dan je probleem?] Is met je vertrek uit de SP ook je voeling met het begrip 'solidariteit' verdwenen? [Er is sinds juni2020 geen pandemie meer, zelfs geen epidemie.] Volgens mij heb je dit hier al wel een keer of twintig geroepen, zonder ooit enige poging tot onderbouwing. Kun je eens aangeven waar je dit op baseert (specifieke regels/criteria en bronvermelding graag), en waarom dit relevant is gezien de miljoenen doden die er sinds juni vorig jaar door covid gevallen zijn? Of blijf je liever niet-inhoudelijk en niet-relevant copy-pasten? :-p [ze wijzen naar de mogelijkheid van 3000 patiënten op de IC komende winter. Terwijl verleden jaar 17 miljoen mensen nog niet gevaccineerd waren en er maximaal 1300 patiënten tegelijk op de IC lagen.] Als je even buiten de fabeltjesfuik had gekeken had je gezien dat het bij dit soort waarschuwingen gaat over een hoeveelheid 'in de tijd', dus niet tegelijk, en over een situatie van (in tegenstelling tot vorig jaar) verregaande versoepelingen van maatregelen. https://www.trouw.nl/binnenland/weer-springen-kuipers-en-gommers-in-de-bres-voor-de-ziekenhuizen-maar-komt-hun-boodschap-nog-aan~b07a530e/

Eric Minnens
Eric Minnens21 sep. 2021 - 8:40

@gimli55 (sorry, door omstandigheden beetje late reactie) Geen pandemie meer? Al ruim een jaar niet meer? https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5235836/coronadoden-wereld-meer-dan-vorig-jaar-gevolgen-nederland En we laten alle maatregelen los. Dan ontstaat er een andere soort druk op de zorg dan vorig jaar, toen iedereen zich nog aan de maatregelen hield. Die druk komt binnenkort dan vooral van de niet-gevaccineerden. Want we komen elkaar allemaal tegen in de supermarkt. En de kans bestaat dat er zich nieuwe, resistente, mutaties ontwikkelen binnen de antivaxxers, die ook de gevaccineerden besmetten. En dan beginnen we weer van voren af aan. Als de antivaxxers niet zo antivax waren geweest, hadden we al eerder de teugels kunnen laten vieren. "het ligt helemaal aan de ongevaccineerden." Dat natuurlijk niet. Maar wel mede aan hen. We moeten de kansen voor dit virus zo klein mogelijk maken. Klein, kleiner, kleinst. Verder ben ik het wel eens met jouw kritiek op het systeem. Maar het is een optelsom. En overigens... Dat wijzen met een vingertje... Dat geldt zowel voor mij als voor jou...

Freddy2
Freddy220 sep. 2021 - 12:54

Het is ook geen discussie die een groep zoals unmute us moet gaan voeren. Deze groep bestaat eigenlijk voornamelijk uit 2 groepen. Mensen die een uitlaatklep nodig hebben en mensen die graag geld willen verdienen.

Juppé🎗
Juppé🎗20 sep. 2021 - 12:46

« Prik of geen prik? Unmute Us durfde de discussie niet aan (het kabinet wel)« …..De discussie had in Frankrijk, Portugal, Italie en wat andere landen op dat moment al plaats gevonden. Unmute wilde of kon alleen niet de steun missen van de groep die overal tegen zijn.