Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Prijzen voor dagelijkse boodschappen rijzen de pan uit

  •  
10-08-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3418 keer bekeken
  •  
43514687204_80eda63161_k

© cc-foto: Marco Verch

In nog geen jaar tijd zijn de prijzen voor boodschappen in de supermarkt met bijna 20 procent gestegen. Voor sommige producten, zoals brood en pasta, gaan de verhogingen nog veel verder. Dat heeft marktonderzoeksbureau GfK bekendgemaakt. De NOS schrijft:

Voor een gezin met vier personen kan een bezoekje aan de supermarkt nu heel snel in de papieren lopen. "Gemiddeld gaven zij op jaarbasis zo'n 7000 tot 8000 euro uit aan boodschappen", zegt Norman Buysse van GfK. "Zij betalen al snel zo'n 1500 euro meer voor dezelfde boodschappen dan een jaar geleden." En Buysse verwacht dat de stijging nog wel even gaat duren. "In ieder geval tot het najaar en wellicht de winter. Want de factoren die van invloed zijn op de prijsverhogingen, zoals de oorlog in Oekraïne, graantekorten en arbeidstekorten, blijven nog wel even van kracht."

GfK registreert maandelijks de prijzen van 55 basisproducten, van bananen tot koffie, van negen supermarktketens. Op basis daarvan wordt het gemiddelde berekend. De prijsverhogingen treffen niet alle producten. Onder meer schoonmaakmiddelen en chocola werden - nog - niet duurder.

cc-foto: Marco Verch 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.