Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Prijzen Postcode Loterij naar een ZZP-noodfonds!

  •  
16-03-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pcl
Een oproep aan de Postcodeloterij om nu werkelijk maatschappelijk relevant te zijn
Zojuist heeft premier Rutte in een toespraak voor radio en TV de ernst van de coronacrisis uitgelegd. Een crisis die ons 17 miljoenen Nederlanders en medelanders hard treft. Enkele minuten na de toespraak klonk er een juichend radiospotje van de Postcodeloterij: doe mee en win een prijs!
Even gecheckt: volgens de website worden 300 miljoen euro’s tussen maart en eind van dit jaar aan prijzen en cadeaus uitgeloot. Dat betreft een individueel geluk. In deze tijd moeten we keuzes maken.
Als lid van deze loterij kies ik ervoor om deze miljoenen te stoppen in een ZZP-fonds. Dat zet zoden aan de dijk. Voor theatermakers die zonder inkomsten komen, voor medewerkers toerisme die geen inkomen hebben en geen buffer kunnen opbouwen.
Een oproep aan de Postcodeloterij om nu werkelijk maatschappelijk relevant te zijn.
Op zo’n loterij zou ik trots zijn.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (32)

Erik Tervoort
Erik Tervoort19 mrt. 2020 - 7:13

De postcodeloterij pompt jaarlijks zelf miljoenen in allerhande nutteloze projectjes. Laat ze dat geld maar storten in het ZZP fonds. Waarom moeten de winnaars van een geldbedragje dit doen? Hypocriete boodschap dus.

Audio
Audio17 mrt. 2020 - 17:29

Alle beetjes helpen.

Moos2
Moos217 mrt. 2020 - 12:24

De ZZP-ers hebben jarenlang een hoger inkomen gehad dan hun loonslavende collega's. Ze hadden zelf voor een buffer moeten zorgen. Er zijn ook ZZP-ers die zich verzekerd hebben tegen WIA en WW, hebben ze dat dan voor niks gedaan, want krijgen die anderen met hun vette RAM-diesel WW of WIA zonder er premie voor te hebben betaald? Het is prima dat de overheid zorgt dat ze niet hun huis hoeven op te eten, maar meer kunnen ze niet verwachten, en eigenlijk is dat al veel.

mayhem
mayhem17 mrt. 2020 - 8:35

Lijkt me geen enkel probleem, winnaars van de Postcodeloterij reageren op hun prijs veelal met de frase: ik doe vooral mee voor de goede doelen. Het gaat ze echt heus niet om de prijs ofzo.

2 Reacties
F.M.A. thoe Schimmelpenninck van de Oye
F.M.A. thoe Schimmelpenninck van de Oye17 mrt. 2020 - 11:03

Ik doe mee vanwege het feit dat Urgenda ieder jaar een flinke uitkering krijgt om tegen de staat te proceduren voor een beter klimaat!

Audio
Audio17 mrt. 2020 - 17:30

F.M.A. Dat procederen is dit jaar niet nodig.

TinusJ
TinusJ17 mrt. 2020 - 7:53

De meeste zzp-ers hebben geen enkel probleem. Hun werk loopt of gewoon door of ze hebben voldoende buffer voor tegenslagen. Helaas is er een kleine groep zonder buffer dat nu in de knel komt. Eigen keuze? Soms wel, soms niet. Helaas staan de socialisten te trappelen om het zelfstandig ondernemerschap de nek om te draaien en vol te proppen met sociale verzekeringen die zzp'ers niet willen hebben. Zzp-ers stemmen immers niet links en worden niet lid van de FNV en de VARA. Slecht voor de baantjescarouselle En dan komt zo'n virus best wel mooi uit, toch?

5 Reacties
Contramine
Contramine17 mrt. 2020 - 9:28

Met deze crisis is wellicht even alles anders, maar daarna zult u er vast vóór zijn om alle belastingvoordelen van zzp-ers ten opzichte van andere vormen van arbeid af te schaffen. Lees ik het goed dat u daarvoor staat te trappelen?

Pater
Pater17 mrt. 2020 - 10:00

Volgens Ouwens hieronder heeft ca. 50% wél een probleem.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander17 mrt. 2020 - 10:25

Er zijn heel veel verschillende ZZP' ers. Vaklieden in de bouw, kunstenaars, eco-ondernemers, journalisten, fotografen. Niet alleen 'socialisten' doen wat jij zegt maar eigenlijk bijna alle partijen. Er waren tijden dat iedereen vanuit de bijstand maar zzp'er moest worden. Nu is de groep met vaak creatieve vrije geesten wat groot aan het worden en zijn het plotseling profiteurs met belastingvoordelen en ontwijkers van sociale lasten. En als er een ecologisch-socialistische partij, ws links van GL zou zijn, met de wil om te komen tot een echt onvoorwaardelijk, universeel toereikend, misschien ging ik er dan wel op stemmen. In tijden van Carona zou dat basisinkomen zoals ik het bedoel( dus niet een verkapte uikering voor een beperkte groep) voor een stuk minder stress zorgen. Misschien voor de politici een goed moment om daar eens echt werk van te maken. Vertrouwen in elkaar en samen er voor elkaar zijn. Dat zegt Mark toch ook??

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander17 mrt. 2020 - 10:26

@Sjoerd Bonnema Even een woord vergeten in te typen. onvoorwaardelijk, universeel en toereikend, basisinkomen

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander17 mrt. 2020 - 10:31

@Sjoerd Bonnema Basisinkomen zoals ik dat bedoel https://www.lc.nl/opinie/Opinie-Basisinkomen-is-niet-zomaar-een-zak-geld-25315718.html

Eric Minnens
Eric Minnens17 mrt. 2020 - 6:13

"Prijzen Postcode Loterij naar een ZZP-noodfonds!" Lijkt me, hoewel goed bedoeld, geen goed idee voor al die andere goede doelen. Je zult maar arts zonder grenzen zijn of wakker dier of vluchtelingenwerker, en plots houdt je postcodesubsidie op. Terwijl het 'maar' om 300 miljoen gaat. Waar Rutte 90 miljard op de plank heeft liggen. Niet alleen voor zzp'ers natuurlijk. Maar je moet wel de balans in het oog houden.

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens17 mrt. 2020 - 9:38

Ho sorry onzinreactie foutje bedankt. De prijzen gaan natuurlijk niet naar de goede doelen, maar naar de inleggers. Ga je schamen Eric. Bedankt Pater (elders).

Pater
Pater17 mrt. 2020 - 5:13

Leuk idee, maar slecht doordacht. Wat als de deelnemers aan de loterij naar de rechter stappen? Waarom alleen voor de ZZP-ers en niet voor de totaal werkloze horeca en kunstensector? En waarom alleen de Postcodeloterij ? Dat is discriminerend en dat mag niet. En als je dat voor de rest van het jaar wilt doen ben ik bang dat de pc-loterij opeens na maart nauwelijks meer deelnemers zal hebben.Daarom een verandering van het voorstel: - deelnemers die niet akkoord gaan krijgen hun inleg terug - alle loterijen storten de maart- of aprilprijzen in een Corona-fonds, en de regering mag bepalen waar het geld heen gaat.

Fons Wijers
Fons Wijers16 mrt. 2020 - 23:21

Als lid van de loterij mag je ervoor kiezen om je deelname te beëindigen en je geld een andere bestemming te geven. De postcodeloterij kan natuurlijk niet iets anders doen dan wat het zijn deelnemers belooft. Als ik bij de bakker afreken voor een brood, kan deze niet zeggen: bedankt, maar het brood gaat naar de voedselbank.

I am Legion
I am Legion16 mrt. 2020 - 21:14

Grapjas. De opbrengsten van de deelname van mensen zijn voor allerlei mooie maatschappelijke doelen. Dat betekent dan niet dat je dat geld van die mensen dan opeens in z'n geheel daarvoor gaat gebruiken. Het zou daarentegen wel gerechtvaardigd zijn om het in feite luxe-artikel van de kunsten waar veel subsidiegeld naartoe gaat zonder dat de mensen die dat bijeenbrengen daar vrijwillig voor hebben gekozen zoals het meedoen aan een loterij die vooraf bekend haar overschietende geld aan goede doelen besteedt.

1 Reactie
Pater
Pater17 mrt. 2020 - 5:04

De strekking van het voorstel ontgaat je. Het deel van de inleg, dat niet naar de goede doelen gaat, gaat terug naar de deelnemers in de vorm van prijzengeld. Dat deel wil Hagoort in een ZZP-fonds storten. Prima idee.

frankie48
frankie4816 mrt. 2020 - 20:44

Laten wij de kleine investeerders die met een aankoop van een voormalige sociale huurwoning(en) de negatieve renteloze periode die een fatsoenlijk pensioen in de weg heeft gestaan ook niet vergeten, want nu er voorlopig op verhuursites geen mens meer gaat reageren zal er opnieuw een pensioengat gaan ontstaan, en dan heb ik het niet eens over het verlies van de contante waarde van de investering als de markt van koopwoningen ook dezelfde prijsdaling als de beurs laat zien.

DaanOuwens
DaanOuwens16 mrt. 2020 - 20:02

Ik ken ZZP-ers die aan het eind van de maand een factuur sturen van 20 tot 25 euro per gewerkt uur. Ik ken ook ZZP-ers die facturen sturen van 125 euro per gewerkt uur. Kortom de ene ZZP-er is de andere niet. Ik heb een tijd geleden deelgenomen aan veel discussies tussen ZZP-ers op LinkedIn. Daar zijn een aantal groepen specifiek voor ZZP-ers. Grappig is de totale verdeeldheid onder de groep. Er zijn mensen die uit overtuiging heel bewust kiezen voor de ZZP-constructie en alleen al bij het idee van een dienstverband walgen. Zij zien zich zelf als ondernemer. En er zijn mensen die veel liever een dienstverband zouden willen en het gevoel hebben dat zij de ZZP-constructie ingerommeld zijn. Het gekke is dat die keuze voor wel of niet ZZP niet afhankelijk is van de hoogte van het uur bedrag op de factuur. Hoewel de bovenkant van de markt natuurlijk nauwelijks op zoek is naar een dienstverband. Ik heb een aantal onvolledige beperkte onderzoeken gezien, maar de laatste tijd zie ik weinig nieuws. Mijn beeld was dat ongeveer 50% bewust koos voor ZZP en 50% liever in loondienst zou werken. De groep is ruim 1 miljoen tot 1,5 miljoen groot echter niet iedere ingeschreven ZZP-er is actief. Maar het is een fors segment van de arbeidsmarkt. Wiebus doet een oliedomme uitspraak, maar als hij het slechts heeft over de bovenkant van de markt. Bijvoorbeeld de mensen die 60 euro per uur of meer in rekening brengen, heeft hij zeker een punt. Het gaat dan ook om aanzienlijke contracten voor langere duur. Dan gaat het dus om 1800 euro per week. Ruim 7000 per maand, daarover dragen deze mensen naast inkomsten belasting natuurlijk ook weer omzetbelasting af. Ruim 1500 per maand. Dat geeft deze mensen de ruimte wel zelf een inkomensverzekering af te sluiten. Maar zij leveren in tegenstelling tot wat sommigen beweren ook een stevige bijdrage aan de gemeenschap door hun belasting afdracht. Maar Wiebus dat zich moeten realiseren dat er ook een groep is die niet kiest voor de constructie en een laag uurtarief kan declareren. Daar moet je dat soort uitspraken niet over doen. Volgens mij moet je met enige nuance naar dit probleem kijken. Dat deed Wiebus niet, maar een aantal mensen in hun reactie ook niet. Dat schiet beiden niet echt op.

6 Reacties
Gi Raf
Gi Raf16 mrt. 2020 - 21:02

Dus verder geen hypocriet slap geouwehoer meer. Minimum ZZP tarief van €60 per uur invoeren. Dan is het snel afgelopen met dat stuitend zielig ZZP gezeur. Wel profiteren maar als het even tegenzit de hand ophouden voor nog meer extra subsidie. Alle arbeiders die dat tarief niet halen in loondienst, verplicht premie af laten dragen voor WW, pensioen, ziekte, arbeidsongeschiktheid etc. Je hoort ze al kermen de ZZP profiteurs waaronder niet alleen de ZZPer zelf maar ook de werkgevers maar nu moet de regering voor 1 keer niet toegeven aan dit soort.

Markzelluf
Markzelluf16 mrt. 2020 - 21:02

Zzp-er is inderdaad een containerbegrip. Zolang Hagoort niet duidelijker aangeeft wie hij nu precies bedoelt, kun je je afvragen of dit voorstel zo rechtvaardig is. Daarnaast betekent zijn idee dat andere goede doelen dus geen of minder geld krijgen. Het zou wel zo eerlijk zijn aan te geven welke moeten inleveren en waarom. Zelf speelt Hagoort ook met deze loterij mee, lees ik. De organisatoren zullen hem dankbaar zijn. Mede dankzij hem staan ze stationair in de top van de Quote 500. Zou rechtstreekse donatie aan hulpbehoevende zzp-ets niet veel verstandiger zijn, Giep?

Andy JPL
Andy JPL17 mrt. 2020 - 4:14

@Gi Raf, er zijn ook ZZPers die deze verzekeringen prima kunnen betalen, maar niet krijgen omdat ze b.v. gehandicapt zijn of een ander risico lopen waardoor verzekeringen gewoon NEE zeggen. Overigens halen velen in loondienst dit wel hoor, want die premies worden gedeeltelijk van het bruto loon gehaald en gedeeltelijk betaald door de werkgever. Maar dat zinnetje....Je hoort ze al kermen de ZZP profiteurs .... Ik weet wel wat ik daarop zou willen zeggen, maar dat doe ik maar niet.

DaanOuwens
DaanOuwens17 mrt. 2020 - 5:59

@ Kees Jij schrijft: Alle arbeiders die dat tarief niet halen in loondienst, verplicht premie af laten dragen voor WW, pensioen, ziekte, arbeidsongeschiktheid etc. Dat is weer de oplossing van 50 jaar geleden. Alle werknemers een vast dienstverband net boven het minimumloon. Werkzaam in de haven of scheepsbouw en met de fiets of de bedrijfsbus naar het werk. Volgens mij ben je al 50 jaar niet buiten geweest. Was jij de eerste in Nederland met Corona?

Gandalf2
Gandalf217 mrt. 2020 - 7:33

@Giraf Helemaal mee eens. Zzp’ers wensen wel te profiteren als het goed gaat, maar geen ondernemers risico te nemen als het slecht gaat. Aan de andere kant banken doen precies hetzelfde.

Buitenstaander
Buitenstaander17 mrt. 2020 - 8:01

@GiRaf Zullen we voor de verandering tijdens deze crisis eens proberen bepaalde groepen niet 'weg te zetten' en onze onderbuik niet te legen? Voor veel ZZP-ers is het geen gezeur, net zo goed als ik de situatie van veel arbeiders aan de onderkant van de samenleving niet afdoe als gezeur. Kunnen we ajb ook eens dat traditionele gez#k over veel en weinig verdieners ff laten rusten? dank u.

dickser
dickser16 mrt. 2020 - 19:39

De verplichte afdracht naar goede doelen is van 50% naar 40% gegaan, het meeste gaat dus op aan bestuur werving en bekende Nederlanders die wat mooi staan te roepen dat je zoveel kunt winnen. Laat ze dat fonds gewoon als goed doel zetten en daar dan vanuit de 40% halen als ze dat willen. De mensen worden gelokt met de prijzen, als je die weg haalt zullen er zeker heel veel mensen afhaken

Pensionada2
Pensionada216 mrt. 2020 - 19:28

Die 300 miljoen is 45% van de totale inleg. Dus de postcode loterij kan meer geld aan een fonds voor zzp’ers schenken en toch de prijzen uitkeren. Andere goede doelen moeten het dan wel een keer zonder ondersteuning van de postcode loterij doen.

Kaas2
Kaas216 mrt. 2020 - 19:26

Als zzp'er ben je ondernemer. Daar kun je profijt van hebben door meer vrijheid en inkomen dan iemand die voor een baas werkt. Bij die vrijheid hoor ook het opbouwen van een buffer voor als je even geen inkomen hebt. Kun of wil je geen buffer opbouwen dan zou je in de eerste plaats geen ondernemer moeten zijn.

3 Reacties
Andy JPL
Andy JPL17 mrt. 2020 - 4:17

@Kaas. De buffer die je mag opbouwen is nogal beperkt door onze belastingdienst. Als je deze buffer moet gebruiken voor AOV, investeringen en pensioen, dan is het snel op. Je kan het geld maar 1x uitgeven en voor een grote groep ZZPers is het niet altijd mogelijk je adequaat te verzekeren.

Lowieke de Vos
Lowieke de Vos17 mrt. 2020 - 4:51

Het is alleen zo jammer dat het laatste kabinet Lubbers het opboufwen van buffers verboden heeft. Toen werden de pensioenen premievrij en bedrijven moesten hun reserves opsouperen of bij de Belasting inleveren.

Moos2
Moos217 mrt. 2020 - 16:45

"De buffer die je mag opbouwen is nogal beperkt door onze belastingdienst." Het hangt ervan af hoe je het benoemt. Verstandige ondernemers krijgen juist aftrek voor het opbouwen van een buffer, want het valt onder bedrijfslasten. Vraag je boekhouder voor meer info over hoe je geld te investeren voor een spaarpotje voor slechte tijden.