Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Prijskaartje aan ziektes, hartfalen: 149 miljoen

  •  
26-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_Stethoscope_401K_300
Minister Schippers (Volksgezondheid) vroeg College voor Zorgverzekeringen om prijslijst van ziektes waar ze op kan bezuinigen
Hoeveel last heb je nou echt van een longontsteking of acute bronchites? En van ADHD? En kosten die ziekten? Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) heeft minister Schippers (volksgezondheid) donderdag een overzicht gestuurd met ziekten waarvan patiënten relatief weinig last hebben. Schippers wil 1,3 miljard euro bezuiningen op deze ziekten.
Het CVZ, dat de lijst in opdracht van Schippers moest maken, houdt nadrukkelijk een slag om de arm en waarschuwt voor onbezonnen ingrepen, zo schrijft dagblad Trouw vrijdag.
Het overzicht onderscheidt ziekten in drie categorieën:
In categorie 1, de groep waarvan de ziektelast het meest beperkt is, vallen onder andere longontstekingen en bronchitis, maar ook ADHD. Een longontsteking kan dodelijk zijn, maar verloopt bij de meeste mensen zonder complicaties. Het CVZ, dat alleen stilstaat bij de ziekenhuiskosten, begroot die voor ADHD jaarlijks op 19 miljoen euro. Voor longontstekingen en bronchitis is dat 220 miljoen. Andere ‘lichte’ medische problemen zijn onder andere acute urineweginfectie (86 miljoen), onvruchtbaarheid (93) en oorpijn (123 miljoen).
Categorie 2 bestaat onder andere uit spraakproblemen (56 miljoen) prostaatproblemen (94) en ernstig tandverlies waardoor gebitsprothesen nodig zijn (282 miljoen).
De ziektelast van gehoorstoornissen (143) incontinentie (256) en hartfalen (149 miljoen) valt onder de zwaarste categorie 3. Maar nog is de last daarvan bescheiden, maximaal 0,15 op een schaal die oploopt tot 1.
Het CVZ adviseert de minister ieder jaar over de samenstelling van het basispakket voor zorgverzekeringen. Het college benadrukt dat de prijslijst slechts een ‘technische rapportage’ is, geen pakketbeoordeling of pakketadvies. Vorig jaar liet het college de minister al weten dat met het criterium ‘lage ziektelast’ onmogelijk 1,3 miljard euro aan bezuinigingen zou kunnen opleveren zonder grote maatschappelijke gevolgen.
Foto-cc: 401 (K) 2013

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

eeweew
eeweew26 apr. 2013 - 10:21

Maar wat voor conclusie is hier uit te halen. Want de ziektes die nu niet zo een groot probleem zijn zijn dat meestal door de zorg. Ik neem niet aan dat Schippers zo stom is om dan maar longontsteking uit het basispakket te halen, om dan vervolgens een jaar later raar op te kijken dat er allemaal mensen aan zijn overleden.

[verwijderd]
[verwijderd]26 apr. 2013 - 10:21

Welk prijskaartje zal er achteraf aan Schippers hangen?

1 Reactie
lembeck
lembeck26 apr. 2013 - 10:21

Te Licht!

[verwijderd]
[verwijderd]26 apr. 2013 - 10:21

Subsidieer de sportscholen om mensen in beweging te krijgen!

2 Reacties
lembeck
lembeck26 apr. 2013 - 10:21

Lijkt mij een prima idee, maar dan vooral voor de mensen met een laag inkomen. Inmiddels zit ik in het traject van het ziekenhuis: fietsen, bloedverdunners en bloeddrukverlagers en is het officieel: hartprobleem. En dan lees je dat het CVZ hartfalen als een 'LICHTE' (??) kwaal ziet. Tuurlijk, joh. Het CVZ komt vaker met - zeg maar gerust - merkwaardige tot hoogst merkwaardige ideeën om te bezuinigen. Wellicht zouden de heren zelf wat loon mogen inleveren en eens goed rondkijken, of al die luxe op kantoor wel echt nodig is...

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten26 apr. 2013 - 10:21

Wel eens aan de schadelast van ernstige, maar ook minder ernstige sportblessures gedacht. Bewegen eist slachtoffers, net als eten, ademen eigenlijk. Leven is schadelijk voor de gezondheid. Je zou er eerder belasting op moeten heffen. ;-)