Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Honderdduizenden demonstreren tegen president Zuid-Korea

  •  
13-11-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
239 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2016-11-13 om 12.00.28
Zaterdag is in Seoul één van Zuid-Korea’s grootste demonstraties ooit gehouden: honderdduizenden betogers gingen de straat op om het aftreden van president Park Geun-hye te eisen. Park is verwikkeld in een schandaal waarin ze een vertrouwenspersoon die niet officieel deel uitmaakt van de regering geheime stukken heeft in laten zien en invloed heeft laten uitoefenen op haar beleid.
De demonstranten waren onderweg naar de ambtswoning van Park, maar werden door anti-oproerpolitie tegengehouden. Reden voor het protest is onder meer het schandaal waar Park in verwikkeld is: Choi Soon-Sil zou vertrouwelijke documenten hebben ingezien en speeches voor de president hebben geschreven. Volgens media heeft Choi haar relatie met de president gebruikt om miljoenen dollars aan donaties voor haar organisaties binnen te halen. Choi is inmiddels gearresteerd op verdenking van misbruik van macht en poging tot fraude. Hoewel president Park tot twee keer toe haar excuses heeft gemaakt, weigert ze af te stappen.
Ook andere vertrouwelingen van Park worden verdacht van misbruik van macht. Ook de 57-jarige An Chong-bum is daarvoor gearresteerd, alsmede op verdenking van chantage.
Vorig weekend trokken al tienduizenden demonstranten de straten van Seoul door, dat protest is dit weekend nog groter geworden.
Het schandaal is overigens niet de enige aanleiding voor wantrouwen bij het volk. De afgelopen jaren groeide de frustratie nadat de Sewell boot zonk en er meer dan 300 mensen overleden. Veel Zuid-Koreanen zijn ervan overtuigd dat meer mensen gered hadden kunnen worden.
Naar alle waarschijnlijkheid zal de president komende week nog worden verhoord door justitie. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Het zou de eerste keer zijn dat een president van Zuid-Korea door justitie wordt verhoord. Vervolgd kan ze niet worden; dat staat de wet niet toe.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.