Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

President Portugal houdt linkse meerderheid uit regering vanwege EU

  •  
24-10-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
un300.jpg
President Coelho won de verkiezingen, maar heeft geen meerderheid … Toch mag hij als eerste een regering proberen te formeren
De partij van de voormalige Portugese premier, Pedro Passos Coelho, won begin oktober de parlementsverkiezingen. Desondanks was er van feest geen sprake: de centrum-rechtse coalitie verloor namelijk de absolute meerderheid die het eerder genoot. Desondanks werd premier Coelho donderdagavond wederom benoemd als minister-president. En dat nu is een groot probleem: Coelho kan op geen enkele wijze een regering vormen. President Anibal Cavaco Silva weigert desondanks een linkse regering te vormen, al genieten die partijen wel een meerderheid.
Eerder waarschuwde Coelho de Portugese president al voor de dreigende chaos waarin een linkse regering Portugal zou kunnen doen storten. Bovendien, zo zei Coelho, zal zo’n coalitie een einde maken aan de strakke bezuinigingen van de afgelopen jaren, die op last van de Europese Unie, de Centrale Bank en het IMF zijn doorgevoerd. De president lijkt die adviezen nu ter harte te hebben genomen.
Ook Cacao Silva meent nu dat het te riskant is om links de macht te geven in het land. Brussel en de buitenlandse markten moeten tevreden gehouden worden, en dat zou met een linkse regering niet kunnen. Al staat Portugal niet meer onder toezicht van de Trojka.
In de veertig jaar dat wij democratie kennen, is geen enkele regering in Portugal afhankelijk geweest van steun van anti-Europese partijen. Dat wil zeggen, krachten die campagne hebben gevoerd tegen het Verdrag van Lissabon, de Fiscale Compact, of het Groei en Stabiliteitspact, of die de Monetaire Unie willen ontmantelen en willen dat Portugal uit de Eurozone stopt, en als aanvulling pleiten voor een ontbinding van de NAVO. Dit is het slechtste moment voor een radicale verandering van de fundamenten van onze democratie.
En dan:
Nadat we een zwaar programma hebben uitgevoerd voor financiële steun, met als gevolg vele zware offers, is het mijn taak om, binnen mijn grondwettelijke macht, al het mogelijke te doen om te voorkomen dat we verkeerde signalen sturen naar financiële instellingen, investeerders en markten.
In andere woorden: de linkse meerderheid mag niet regeren, omdat de president vreest voor Europa.
Cavaco Silva is overigens een sociaal-democraat. Maar als lid van de rechtervleugel van zijn partij, PSD, weigerde hij in 1983 een coalitie te vormen met de Socialistische Partij (PS) en de monarchistische partij.

Meer over:

wereld, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar