Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

President Joe Biden (80) gaat officieel voor tweede termijn "om de Amerikaanse democratie te verdedigen"

  •  
25-04-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1903 keer bekeken
  •  

De Amerikaanse president Joe Biden heeft officieel aangekondigd dat hij zich kandidaat stelt voor herverkiezing in 2024. Dat heeft hij via social media bekendgemaakt. Al langer was bekend dat de 80-jarige politicus deze stap zou nemen. De nominatie moet nog bekrachtigd worden door de Democraten maar dat lijkt een formaliteit.

Hij zal het dan opnemen tegen een Republikeinse tegenstander. Wie dat wordt moet nog officieel door de Republikeinen bepaald worden maar de door justitie aangeklaagde Donald Trump (78) heeft zich daar al kandidaat voor gesteld. Biden versloeg Trump in 2020. Vier jaar eerder verloor Trump al de zogeheten popular vote van Hillary Clinton die bijna drie miljoen stemmen meer kreeg. Miljardair Trump werd toch president als gevolg van het archaïsche kiessysteem van de Verenigde Staten waarbij niet alle stemmen evenveel gewicht hebben.

Biden geeft als reden voor zijn stap onder meer dat hij de democratie wil beschermen. Aanhangers van Trump trachtten na zijn verlies een gewelddadige staatsgreep te plegen door op 6 januari 2021 het Amerikaanse parlement te bestormen. Biden legt uit dat uiterst rechtse krachten er op uit zijn veel Amerikanen hun rechten en vrijheden te ontnemen. "Dit is geen tijd om zelfgenoegzaam te zijn."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.