Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

President Haïti vermoord

  •  
07-07-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Moise calls for dialogue to sign a 25-year political agreement in Haiti

© Haitian President Jovenel Moise delivers a speech during the official Flag Day celebration ceremony in Port-au-Prince, Haiti, 18 May 2021. Moise called on Tuesday all the forces of the countr

De Haïtiaanse president Jovenel Moïse is vermoord. Dat heeft de interim-premier van het land, Claude Joseph, via een verklaring laten weten. Joseph spreekt van een “onmenselijke en barbaarse daad” en roept de bevolking op tot kalmte.
Moïse werd rond 1 uur ’s ochtends thuis aangevallen. Ook zijn echtgenote werd neergeschoten. Zij raakte gewond.
De aanvallers claimden Amerikaanse DEA-agenten te zijn. Volgens een hooggeplaatste regeringsbron ging het in werkelijkheid om huurlingen. Sommige overvallers spraken Spaans, een man sprak Engels met een Amerikaans accent.
Moïse volgde begin 2017 Michel Martelly op als president. Volgens de oppositie in Haïti zou hij begin dit jaar hebben moeten aftreden , omdat zijn regeertermijn erop zou zitten. Moïse hield zelf vol dat hij nog een jaar mocht aanblijven: hij trad later aan dan gepland omdat eerdere verkiezingen wegens fraude ongeldig waren verklaard.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Bouwman2
Bouwman27 jul. 2021 - 11:43

Inde Napoleontische tijd waren de Fransen heer em meester in Haïti tot de slavenopstand en het land op het eiland Hspaniola dat in 1492 door Columbus was aangetroffen onafhankelijk. Sindsdien is het niet goed gekomen de ene dictator volgde de andere en de ene chaos volgde de andere. Berucht waren papa Dopc en diens zoon baby Doc. . Het land is straatarm en veel mogelijkheden zijn er niet. Het slachtoffer, wijlenpresident Moïse, had zijn termijn overschreden maar weigerde te vertrekken waartegen geprotesteerd werd. onder andere door de bisschoppen in Port au Prince. Haïti is een failed state, en niemand weet hoe het verder gaat met dit ongelukkige eiland.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland7 jul. 2021 - 17:00

Zorgvuldig vermijdt je de invloed van Frankrijk en de VS op al deze ellende.