Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

President Biden weigert F-16's aan Oekraïne te leveren

  •  
31-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2062 keer bekeken
  •  

De Amerikaanse president Joe Biden heeft tegenover verslaggevers verklaard dat de VS geen F-16 gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne gaat leveren. De weigering is een enorme klap voor de regering in Kyiv die tracht het Russische invasieleger te verdrijven. De laatste dagen leek het er op dat het belegerde land de jets wel zou krijgen. Europese bondgenoten staan open voor het sturen van de gevechtsvliegtuigen omdat Oekraïne in de lente een doorbraak in de oorlog wil forceren. Het land dat tegenover een Russische overmacht staat, heeft op het ogenblik amper gevechtsvliegtuigen. 

Biden antwoordde met een kortweg 'nee' op de vraag of de F-16's geleverd gaan worden. Veiligheidsfunctionarissen hebben al eerder verklaard dat Washington de kwestie eerst nauwkeurig wil bediscussiëren met bondgenoten. Levering zou een volgende stap in de oorlog betekenen, schrijft The Guardian. John Kirby, nationaal veiligheidscoördinator van het Witte Huis, verdedigde de beslissing met het argument dat Washington al veel militaire hulp schenkt, met een waarde van meer dan 27 miljard dollar.

De Franse president Emmanuel Macron wil levering niet uitsluiten maar stelt dat voor iedere hulp geldt dat dat die het conflict niet verder mag doen escaleren. Bovendien moet voorkomen worden dat de gevechtsvliegtuigen doelen op Russisch grondgebied aanvallen om de invasiemacht te verzwakken. Die laatste mogelijkheid is een van de redenen dat het Kremlin opnieuw dreigt met een kernoorlog als de Oekraïense luchtmacht straaljagers krijgt.

Nederland heeft gezegd dat de hulp aan Oekraïne geen taboes kent en de levering van F-16's tot de mogelijkheden behoort. Daar werd door Kyiv enthousiast op gereageerd via social media.

Oekraïne zette in op het verwerven van F-16's net nadat Europese landen besloten Leopard tanks te leveren aan de Oekraïense krijgsmacht en ook de VS geavanceerde tanks toezegde. Ook daarvoor gold lang een 'nee' maar uiteindelijk gingen de bondgenoten overstag.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.