Joop

President Biden weigert F-16's aan Oekraïne te leveren

  •  
31-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1852 keer bekeken
  •  

De Amerikaanse president Joe Biden heeft tegenover verslaggevers verklaard dat de VS geen F-16 gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne gaat leveren. De weigering is een enorme klap voor de regering in Kyiv die tracht het Russische invasieleger te verdrijven. De laatste dagen leek het er op dat het belegerde land de jets wel zou krijgen. Europese bondgenoten staan open voor het sturen van de gevechtsvliegtuigen omdat Oekraïne in de lente een doorbraak in de oorlog wil forceren. Het land dat tegenover een Russische overmacht staat, heeft op het ogenblik amper gevechtsvliegtuigen. 

Biden antwoordde met een kortweg 'nee' op de vraag of de F-16's geleverd gaan worden. Veiligheidsfunctionarissen hebben al eerder verklaard dat Washington de kwestie eerst nauwkeurig wil bediscussiëren met bondgenoten. Levering zou een volgende stap in de oorlog betekenen, schrijft The Guardian. John Kirby, nationaal veiligheidscoördinator van het Witte Huis, verdedigde de beslissing met het argument dat Washington al veel militaire hulp schenkt, met een waarde van meer dan 27 miljard dollar.

De Franse president Emmanuel Macron wil levering niet uitsluiten maar stelt dat voor iedere hulp geldt dat dat die het conflict niet verder mag doen escaleren. Bovendien moet voorkomen worden dat de gevechtsvliegtuigen doelen op Russisch grondgebied aanvallen om de invasiemacht te verzwakken. Die laatste mogelijkheid is een van de redenen dat het Kremlin opnieuw dreigt met een kernoorlog als de Oekraïense luchtmacht straaljagers krijgt.

Nederland heeft gezegd dat de hulp aan Oekraïne geen taboes kent en de levering van F-16's tot de mogelijkheden behoort. Daar werd door Kyiv enthousiast op gereageerd via social media.

Oekraïne zette in op het verwerven van F-16's net nadat Europese landen besloten Leopard tanks te leveren aan de Oekraïense krijgsmacht en ook de VS geavanceerde tanks toezegde. Ook daarvoor gold lang een 'nee' maar uiteindelijk gingen de bondgenoten overstag.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (29)

PamVlam
PamVlam31 jan. 2023 - 18:45

Misschien begint nu langzaam het verstand te werken in de VS en dat een halt moet worden toegebracht aan de oorlogsmisdaden. De Himars raketten die Oekraïne van de VS heeft gekregen mogen alleen op door de VS goedgekeurde doelen worden afgevuurd. Als ze dan scholen, markten en ziekenhuizen raken met in de wijde omtrek geen militair doel te bekennen dan is dat natuurlijk niet goed. De VS heeft al genoeg beschuldigingen van oorlogsmisdaden op de plank liggen. Met die vliegtuigen gaat het Oekraïense leger helemaal los. Verstandig besluit van Biden. En Rusland pleegt ook oorlogsmisdaden.

5 Reacties
a.doorgeest
a.doorgeest31 jan. 2023 - 21:36

@ PamVlam - Uw beschuldigingen van oorlogsmisdaden door Oekraïne zou ik graag even onderbouwd zien - in aantallen en ernst -, uw beschuldigingen van door u gesuggereerde Amerikaanse oorlogsmisdaden in dit conflict ook. "En Rusland pleegt ook oorlogsmisdaden" is een understatement van groteske proportie. Reeds circa anderhalve maand geleden heeft Oekraïne een waslijst van ruim 14.500 vermoedelijke oorlogsmisdaden door Russische zijde gepubliceerd. Het zijn niet zozeer de Oekraïners die raketten op Russische civiele doelen afschieten, maar de Russen die zich hier stelselmatig en bewust aan bezondigen. Wat het effectief inzetten van HIMARS betreft: er is inderdaad een openbaar gebouw met Russische militairen geraakt en dat heeft 400-500 Russische soldaten het leven gekost. Maar goed, het ongefundeerd vergoelijken van zware Russische oorlogsmisdaden is een vak apart - rest de vraag of je dat wel moet willen beoefenen...

Hank Nozemans
Hank Nozemans1 feb. 2023 - 7:05

ongefundeerde onzin

PamVlam
PamVlam1 feb. 2023 - 8:55

a.doorgeest Het lijkt een beetje op ik weet het niet dus het gebeurt niet. Zo is geprobeerd om in het verleden veel misdaden weg te wuiven. Dat jij het niet weet verbaast me niet want iedere journalist in het westen weet hoe het Julian Assange is vergaan. En ik ga geen linken plaatsen. Ik ga er maar van uit dat je verstandig genoeg bent om die zelf te zoeken. Er is genoeg over te vinden. Je moet wel een beetje moeite doen om de andere kant van de medaille te willen zien natuurlijk.

a.doorgeest
a.doorgeest1 feb. 2023 - 11:33

@PamVlam - Uw verweer overtuigt mij totaal niet. Namen en rugnummers graag. Zo blijft u zich schuldig maken aan nogal vervelende insinuaties, die tot op grote hoogte niet waar (zullen) zijn.

PamVlam
PamVlam1 feb. 2023 - 18:55

a.doorgeest Ik wil hier niemand overtuigen. Wat ik doe is mijn mening geven. Wat ik ook zou linken dan krijg toch de reactie Poetin propaganda van de mensen die helemaal niet overtuigd willen worden. Maar ik zal je een tip geven Neem een VPN abo waar je internationale verbindingen mee kan maken. Microsoft Edge (geen Google browser) maak verbinding met Israel. Log in op RT.com en een hele andere wereld zal voor je opengaan met heel veel namen, rugnummers, bewijzen en videobeelden. Als zijn de reportages van het front die ze op het moment uitzenden voor mij geen pretje om naar te kijken. Maar als je van realistische oorlogsfilms houdt moet je kijken.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal31 jan. 2023 - 18:33

Dan wil ik wel eens de reden van weigering horen. Van Biden als het kan.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman31 jan. 2023 - 16:24

Soms vraag je je af, is de NATO Oekraïne aan het helpen of aan het gebruiken, tegen Rusland?

zeeman aan wal
zeeman aan wal31 jan. 2023 - 15:14

De schoorsteen moet blijven roken. Alle oudere wapensystemen worden één voor één ingezet in deze oorlog. Dan kunnen er nieuw systemen worden aangeschaft en blijven de fabrieken draaien. Veel politici (vooral in de USA) hebben belangen in de oorlogsindustrie (in de vorm van aandelen, netwerken). Er bestaat geen rechtvaardigheid, alleen belangen.

1 Reactie
Hank Nozemans
Hank Nozemans31 jan. 2023 - 17:29

Daar zou wat voor te zeggen zijn als de VS systemen probeert te verkopen. Op dit moment wordt er echter om wapensystemen gesmeekt. zonder dat hier direct gehoor aan wordt gegeven.

stokkickhuysen
stokkickhuysen31 jan. 2023 - 14:58

De inzet van F-16s en waar die zouden gaan vliegen is te oncontroleerbaar voor de US. En die willen een verdediging van Oekraine, geen aanval op Rusland.

Minoes&tuin
Minoes&tuin31 jan. 2023 - 13:59

Rutte had kunnen weten dat Kuyiv daar enthousiast op zou reageren en die koe meteen bij de horens zou pakken.

Noordermeer2
Noordermeer231 jan. 2023 - 13:29

Lees net dat de Amerikanen er van uitgaan, dat China binnen 2 jaar Taiwan gaat ‘bevrijden’. Misschien dat ze daar hun vliegtuigen voor sparen. Gaat in ieder geval lekker zo.

a.doorgeest
a.doorgeest31 jan. 2023 - 13:24

Verstandig van de regering Biden even een pas op de plaats te maken, een rustpunt te zoeken en nog geen overweldigend luchtwapen te leveren. Tanks èn vliegtuigen binnen één week, da's te veel van het goede. Aan de andere kant: vrijwel alle moderne oorlogen worden gewonnen door luchtoverwicht te realiseren. In die zin is het goed Oekraïne op termijn van een moderne, slagvaardige luchtmacht te voorzien. Wel houdt Biden op deze manier een mooie troefkaart achter de hand, die een diplomatieke oplossing eenvoudiger maakt. De Russen zullen hoe dan ook moeten inbinden, de rechten van Russische minderheden in diverse staten zullen gerespecteerd moeten worden. Dit conflict kent vele facetten, en dat maakt het daardoor ook zo naar en gevaarlijk. Ergens zijn het burgeroorlogen - militair-technisch hopeloze conflicten; erg bloederig en lastig op te lossen. De Russische Federatie heeft last van de stuiptrekkingen van een voormalige grootmacht, etc. Er speelt dus nogal wat langs en door elkaar heen. Maar een conflict in al zijn facetten trachten te begrijpen, is wel werken aan het begin van een oplossing. Uiteindelijk zal het passen en meten worden op diplomatieke tafels en zullen alle betrokken partijen teleurgesteld gedeeltelijk verlies moeten nemen om erger te voorkomen en een nieuwe, duurzame constellatie in Oost-Europa te creëren. Maar op het moment gaat Biden er afgewogen en verstandig mee om en krijgt één en ander binnen een paar maanden hoogstwaarschijnlijk wel een vervolg.

Herr Vorragend
Herr Vorragend31 jan. 2023 - 12:34

Het gaat er niet om om Rusland niet voor het hoofd te stoten. Dat voor het hoofd stoten is zelfs de bedoeling want anders ga je het gevecht niet aan. De bedoeling is om de Russen gedoceerd voor het hoofd te stoten. Zodat ze uiteindelijk rationeel in plaats van emotioneel gaan reageren, op de door henzelf gecreëerde puinhoop. Die straaljagers gaan uiteindelijk dus wel gestuurd worden, maar nu nog even niet.

Gijs- Jan Groothedde
Gijs- Jan Groothedde31 jan. 2023 - 12:25

Biden moet voorzichtig manoeuvreren omdat de Republikeinen met de stinkende adem van Putinlover Trump in zijn nek hijgen.

Pera71
Pera7131 jan. 2023 - 12:21

Er is een agressor en die mogen wij hoe dan ook niet zijn zin laten krijgen. Anders is de toekomst vreselijk en komen wij mondiaal in een soort 1938-1945 scenario.

Panthera
Panthera31 jan. 2023 - 12:08

Die Mark Rutte toch, net gezellig op de thee geweest en de clown uitgehangen in Washington, maar heeft niet veel begrepen van wat de veiligheidsadviseurs van President Biden hem hebben proberen uit te gaan leggen, als het om het leveren van offensieve wapens aan de Oekraïne ging.

Miss Piggy
Miss Piggy31 jan. 2023 - 11:57

Ik denk meer dat er NU geen F16's worden gestuurd. Maar als de levering van steeds zwaardere wapens een indicatie is, zal het mij niet verbazen dat dit standpunt over een paar weken wijzigt.

Grozny
Grozny31 jan. 2023 - 10:54

Verstandig. Oekraine net als Rusland en de Nato schuwen niet weg voor wat oorlogsmisdaden. Dus dit soort wapentuig net als lange afstandsraketten moet je niet delen.

7 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine31 jan. 2023 - 12:06

@Grozny, de verhouding oorlogsmisdaden in deze oorlog is toch echt 1:100 in het 'voordeel' van Rusland, dus niet echt een argument in deze.

Grozny
Grozny31 jan. 2023 - 12:45

Rusland heeft zeker meer oorlogsmiddag dan Oekraine. Maar dat komt omdat Oekraine gewoon de wapens nog niet heeft. Kijk maar naar de NATO en de 100+ duizend burger doden die zij op hun naam hebben.

Pindaklaas
Pindaklaas31 jan. 2023 - 13:02

@A little bit of sunshine, laten we niet vergeten dat de VS, kampioen is in het plegen van oorlogsmisdaden.

Proletarier
Proletarier31 jan. 2023 - 15:17

@ Grozny Beetje hetzelfde standpunt als beargumenteren dat het verzet in NL tegen de nazis bestond uit oorlogsmidaden. Rusland is deze misdadige oorlog begonnen dus lijkt me dat alles voor rekening van Rusland is. Stel iemand breekt bij jou in verkracht je vrouw en zet je huis in de fik. Jij slaat die gast vervolgens dood om jezelf te verdedigen en dan ga jij met droge ogen beweren dat degene die zich verdedigt een misdaad begaat? Ik moet zeggen dat je een op zijn zachts gezegd merkwaardig gevoel voor rechtvaardigheid hebt.

Grozny
Grozny31 jan. 2023 - 16:06

@Proletarier dat is niet de vraag. de vraag is niet welke oorlogsmisdaden slechter zijn. je vergelijking is ook heel apart. het zou eerder zijn als een crimineel zijn 5 kleine kinderen zou meenemen en je vermoord dan niet enkel de crimineel maar ook de 5 kinderen. en eerst martel je de crimineel nog even dood. maar je aparte vergelijking ter zijde. de vraag is wat oekraine gaat doen met deze wapens. als zij dadelijk rusland gaan binnen vliegen en burgerdoelen gaan platbombarderen zijn wij verantwoordelijk.

Panthera
Panthera31 jan. 2023 - 16:32

Beste Proletarier, Rusland zegt net als wat uw hier ook doet, dat zij ook het recht hebben om zichzelf te verdedigen. Maar alleen een gevoel van een dreiging zoals bij de Russen van EU of NAVO nabij je grenzen, of zoals bij uw voorbeeld omdat hij je vrouw verkracht heeft en je huis in de fik heeft gestoken, geeft Rusland of de man in uw voorbeeld volgens de regels niet het recht om zo te gaan handelen. Want uit niets blijkt dat zij dat gaan doen om een ​​aanval te voorkomen of tegen te gaan.

a.doorgeest
a.doorgeest31 jan. 2023 - 21:40

@ Grozny - Wellicht goed als u uw uitspraak over '100+ duizend burger doden 'door de NAVO even zou willen (en kunnen) onderbouwen. Ben benieuwd waar U mee komt !

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman31 jan. 2023 - 10:22

Oneindig veel wapens en oneindig veel geld, brengen de vrede nu snel dichtbij. Wat Biden niet levert moet de EU maar doen. Alles voor het goede doel.

Sus Antigoon
Sus Antigoon31 jan. 2023 - 10:03

Dat de VS geen f-16 zal leveren wordt dus beargumenteerd door Biden met het feit dat de VS al voor meer dan 27 miljard dollar aan wapens, inclusief zware, aan de Oekraïne levert en niet vanwege een argument dat de levering van f-16's escalerend werkt. Dat wordt hier m.i. wel gesuggereerd en is dus een valse voorstelling van zaken.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine31 jan. 2023 - 10:03

Nu tanks 'normaal' zijn geworden is het weer even een stapje terug om Rusland niet te hard voor het hoofd te stoten, en als de tijd er rijp voor is gaan er uiteindelijk ook F16's naar Oekraïne. Of wellicht F16's naar Oost-Europese landen zodat die hun MiG's weer kunnen doorleveren naar Oekraïne, en dan heeft Biden toch gelijk.

1 Reactie
Martin van der Linde
Martin van der Linde31 jan. 2023 - 13:34

Miss, dat denk ik ook. Je kunt het standpunt zien als de-escalatie. Poetin geen reden geven om domme dingen te doen. Doet hij die wel dan dat als reden aanvoeren om toch straaljagers te leveren.