Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

President Assad: de strijd gaat door ondanks wapenstilstand

  •  
15-02-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
77 keer bekeken
  •  
Assad
De Syrische president Bashir-al Assad liet maandag in een verklaring weten dat de gewapende strijd, ondanks de wapenstilstand, gewoon doorgaat. Dat meldt Nu.nl
Volgens Assad is de wapenstilstand er vooral voor om ervoor te zorgen dat de terroristen hun ‘positie niet meer versterken’. Zo mogen er geen wapens, uitrusting of manschappen verplaatst worden.
Deze maand zijn er in Genève vredesbesprekingen geweest. De landen in de International Syria Support Group – waaronder Nederland, de VS en  (ISSG) zijn overeengekomen dat er vanaf deze week een wapenstilstand in gaat. Het lijkt een overwinning die humanitaire hulp voor Syriërs mogelijk maakt maar dat is dus niet helemaal het geval.
Zo worden de wapens niet neergelegd door de meest extremistische soennitische strijders, die van de beweging Islamitische Staat (IS) en die van het al-Nusra Front. Ook ziet Assad al zijn gewapende tegenstanders als terroristen – zoals de oppositiepartij Syrische Nationale Coalitie (SNC) – en krijgt hij daarbij ondersteuning van Rusland.
De speciale Syrië-gezant van de Verenigde Naties, Staffan de Mistura leidt het verdere overleg en is maandag aangekomen in Damascus. Ondertussen vinden er nog steeds bombardementen plaats. Een school en ziekenhuizen in het noorden van Syrië zijn maandag aangevallen waarbij er ongeveer vijftig doden vielen.

Meer over:

syrië, wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.