Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

President Abbas vraagt VN-lidmaatschap Palestina aan

  •  
23-09-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
122 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
[Live] VS gaat niet akkoord: Obama heeft aangekondigd veto te gebruiken
De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft vrijdag bij secretaris-generaal Ban Ki-moon het volwaardige lidmaatschap van de Verenigde Naties aangevraagd. De afgelopen weken is er veel te doen geweest om deze aanvraag. Na gesprekken tussen Obama en Netanyahu heeft de Verenigde Staten aangekondigd haar veto recht te zullen gebruiken in de V-raad om het Palestijnse plan te torpederen.
De Volkskrant schrijft hierover:
Vermoedelijk gaan de Palestijnen na het Amerikaanse veto proberen hun huidige status bij de VN te verhogen van waarnemer naar waarnemend niet-lidstaat.
Zoals verwacht heeft Abbas al voor zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN het officiële verzoek gedaan bij Ban Ki-Moon.
In het VN-hoofdkwartier in New York voeren vrijdag twee cruciale sprekers uit het Midden-Oosten het woord. Na de toespraak van Abbas komt de Israëlische premier Netanyahu aan de beurt.
Update zaterdag 24 september
Abbas stelt voorwaarden voor medewerking aan de vredesvoorstellen. Zo kondigde hij zaterdag aan dat er sprake moet zijn van een bouwstop in de bezette gebieden en erkenning van de grenzen uit 1967. Het kwartet wilde de gesprekken voortzetten zonder de voorwaarden, maar dat zinde Abbas niet.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (37)

elgringo2
elgringo223 sep. 2011 - 17:31

En gelijk heeft Abbas. Waarom zouden de Palestijnen minder recht hebben op een eigen staat dan de Joden. Om dit tegen te houden obv een verhaaltjesboek wat niet door iedereen gedragen wordt valt echt niet meer vol te houden.

caquerlaque
caquerlaque23 sep. 2011 - 17:31

Netanyahu was weer lekker op dreef met de ene leugen na de andere te lanceren wat is die man ook een griezel

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa23 sep. 2011 - 17:31

In 1948 riep Israel bij de VN eenzigid Israel tot een onanfahakkelijke staat, ik was nog in de buik van mijn moeder maar ik vond het zeer terecht want de Joden moéten juist van mij meer dan één land zoals de Moslims en de Christenen, prima. Mááááár, waroom de Palestijenen nu niet van de grotste democratie terwereld Amerika?? Ik heb het nog niet over Palestina voor 1948 die nu Israel heet !! De Joden kunnen het makkelijk delen, maar de Zionisten kennen het woord delen niet laat staan eerlijk delen. Amen, OH sorry, het laatste had ik beter niet moesten zeggen!

Dewik2011
Dewik201123 sep. 2011 - 17:31

Wat zakt Obama vreselijk door het ijs. Mr change bakt er helemaal niets van en is waarschijnlijk de meest tegenvallende mr president die de USA gehad hebben. Hij zou voor straf zijn nobelprijs moeten teruggeven die hij spontaan kreeg zonder nog maar iets gedaan te hebben. Hij heeft wel wat gemeen met Cohen: kan geen deuk in een pakje boter slaan...alleen maar praatjes.....geen toekomst....

Bernie2
Bernie223 sep. 2011 - 17:31

Geweldig dat Abbas, gesteund door vrijwel alle lidstaten van de VN, deze stap heeft gezet. Een symbolische, want de VS vetoën de aanvraag sowieso weg. En ondanks geen kamerbrede steun in het verscheurde thuisland laat Abbas terecht zien dat hij vérder wil ipv. de sfeerverziekende obstructies door Israël en haar handlangers. Mislukte staat. Ruim 60 jaar Israël is een dodelijke ramp gebleken. Elke dag, elke week en elk jaar opnieuw blijkt dat Israël weinig anders blijkt dan een permanente explosieve brandhaard dat continu in staat van oorlog verkeert met zijn buren. Het is een etterende steenpuist voor de regio dat zijn eigen broek niet eens kan ophouden en alleen maar kan bestaan dankzij de permanente bescherming en steun van de VS. Landroof. Israëliërs hebben continu land geroofd van de Palestijnen. Het land heeft meer Lebensraum nodig en daarvoor moet in een aantal gebieden Entlösung worden toegepast, zodat joodse kolonisten 'veilig' in het gestolen land kunnen wonen. Al dan niet mbv. concentratiekamp Gaza en de Muur. Dat klinkt bekend. De landroof wordt door de ultrarechtse leider van de Israëliërs vergoelijkt door te stellen dat het nodig is om zijn land verdedigbaar te houden. Palestina. Als er al een (samengesteld) volk op aarde bestaat dat recht heeft op een eigen staat in de gewraakte regio zijn het wel de Palestijnen. Het feit dat de VN (lees: de VS) als westerse organisatie dit tegenhoudt is triest en veelzeggend. Op zijn minst dat de volkerenorganisatie beslist over haar houdbaarheidsdatum heen is. Dat de huidige Nederlandse regering meehelpt dit nobele streven te frustreren is om je dood voor te schamen. Respect voor Abbas, hoe dit ook mag aflopen.

Bakoe
Bakoe23 sep. 2011 - 17:31

Volgens mij zit het iets anders, Fatah en Hamas zullen Israel erkennen als Israel een Palestijnse staat erkent. Aangezien Israel dat niet wil, is het ook niet meer dan logisch dat er van eenzijdeige erkennig geen sprake kan zijn. Natuurlijk zal de VS zijn veto gebruiken, maar dat is niet zo belangrijk. Allereerst zal duidelijk worden dat er een heel ruime meerderheid wereldwijd bestaat voor de erkenning van een Palestijnse staat, en dat is een enorme morele overwinning. Ten tweede, zullen de Palestijnen wel als volk lid gaan worden van de VN, en niet alleen meer als entiteit. Ook dat is een enorme vooruitgang, die Amerika niet kan blokkeren. Zo zullen de Palestijnen toegang gaan krijgen tot het internationaal gerechtshof. Niet dat Amerika zoiets erkent, maar dat kon toch wel eens pijn gaan doen.

LikoedNederland
LikoedNederland23 sep. 2011 - 17:31

Het is toch echt Abbas die weigert te onderhandelen. Afgekeken van zijn meester Arafat, die in 2000 het Clinton compromis af wees. Die Palestijnse staat had er dus al elf jaar kunnen zijn. Maar stel je toch eens voor dat die er zou zijn. Dan zouden de binnenlandse problemen pas echt gaan opspelen, de radicalen in opstand komen en de hulpgelden (eenderde van het bruto nationaal product) opdrogen.

Klaboukes
Klaboukes23 sep. 2011 - 17:31

De speech van Bibi was gewoon eng. Hij noemde 9/11 wel 5 keer en vertelde dat hij een krans had gelegd bij het monument op ground zero. Brrr, beangstigend!

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa23 sep. 2011 - 17:31

Nou, ik ken toevallig nog een paar doden in Irak en in Afganistaan, als hij wat kransen over heeft. De Vrede komt inderdaad niet op deze manier. Trouwens, kent u dat programma'' Dieren manieren'' ? Jaaaaa, Mostafa! Een vraag: was ooit bij dat titel stil gestaan en dacht: Waarom eigenlijk geen programma die heet : ''Mensen manieren''? Beste mensen, als zij over de manieren van de mensen een keer gaan beginnen wordt het een hele eng gezellig feest! Dan maar dieren dan, wij kunnen beter naar de dieren gaan kijken! Oma zei net en lachend tegen mij, want ik zeg alles en tegelijk over wat ik hier tik : ''Ja, mijne lieve schat kind, ''als je de mensen goed kent ga je van de dieren houden'', zoiets zeggen ook Nederlanders?'' ''ken jij die, Mostafa?''want deze uitspraak is ook Marokkaans hoor? Ik: Ooooooooja!

[verwijderd]
[verwijderd]23 sep. 2011 - 17:31

Het valt mij tegen van Obama dat ie het lef niet heeft het Palestijnse verzoek te steunen. "Change" sloeg kennelijk alleen op de VS en haar vrienden. Met zijn toespraak had ie toegezegd dat hij de Palestijnse zaak tot een oplossing wilde brengen. Nethanyahu houdt die oplossing met zijn kolonisatiepolitiek tegen en Obama weet dat. Hij heeft Obama een jaar geleden ongeveer nog een hak gezet door toestemming te geven voor de bouw in de Bezette Gebieden terwijl de vice-président op bezoek was in het M-O. Obama liet daarop zijn ongenoegen blijken en dat geeft aan hoe veel schijt de Israëlies aan Obama hebben. Ze hadden sowiezo liever McCain zien winnen. However, het feit dat ie deze aanvraag torpedeert getuigt weer eens dat er 6 veto-staten bestaan i.p.v. 5. Het Amerikaanse vetorecht is door de VS vaker gebruikt ten gunste van Israël dan voor de VS zelf. Dat ze het nu weer doen en daarmee de Palestijnen proberen terug te dwingen naar de onderhandelingstafels voor niets geeft duidelijk aan dat de VS niet echt geïnteresseerd zijn in een rechtvaardige oplossing. Ze weten heel goed dat de Israëlies de onderhandelingen alleen maar gebruiken om tijd te winnen om de feiten op de grond zo te wijzigen dat er voor de Palestijnen niets meer overblijft. Hiermee maakt Obama zich inpopulair in de Arabische wereld en ongeloofwaardig in de rest van de wereld. Het is gewoon weer een bevestiging dat elke Amerikaanse président niet op kan tegen de macht van de Joodse lobby in zijn eigen land. Dat Nederland als een van de weinigen ook tegen stemt, tekent de super pro Israëlische houding van onze slappe regering, die stiekem ook de kolonisten steunt. Nederland heeft als enige een EU-besluit om goederen van kolonisten uit de Bezette Gebieden te boycotten op de Europese markt tegengehouden. Kan je nagaan hoe Israël Nederland in zijn zak heeft. Terug naar de VS: Israël komt steeds weer met nieuwe eisen vooraf om de onderhandelingen steeds te frustreren nog voor ze begonnen zijn. Dan was Arafat het probleem, die ging dood. Dan was Hamas het probleem, daar brak El Fatah op een gegeven moment mee. Dan was er weer geen autoriteit die alle Palestijnen vertegenwoordigde enz.. steeds redenen zoeken om niet te hoeven onderhandelen en intussen de Bezette Gebieden steeds voller bouwen en de kolonisten faciliteren met diplomatieke, politieke, militaire steun enz. Maar gelukking hebben de Palestijnen voor de status van waarnemend niet-lidstaat de Veiligheidraad niet nodig en kunnen ze door een simpele meerderheid in de Algemene Vergadering die status verkrijgen wat ze toegang tot een paar juridische middelen zal geven. Zoals klachten bij het Internationaal Gerechtshof. Jammer is alleen dat iedereen weet dat wat het Internationaal Gerechtshof ook beslist, Israël zich als enioge land ter wereld zich niet zal neerleggen bij een dergelijk besluit en toch zal doen waar het zin in heeft. Want om dergelijke besluiten kracht bij te zetten, heb je weer de Veiligheidsraad nodig om sancties op te leggen en die zal Amerika weer vetoën. Het is een piriusoverwinning voor een van de oudste volkeren ter wereld die als een van de weinigen ter wereld geen lid van de VN of uberhaupt een staat mogen zijn door toedoen van twee staten Israël en de VS en natuurlijk Nederland (het schoothondje/bedrijfspoedel van de andere twee). Yes we can... torpedo the right for freedom, dignity and independence for the poor and suffering Palestinian people. Thanks Obama, je bent geen haar beter dan Nethanyahu, Bush, Sharon, Liebermann als het om de Palestijnen gaat.

1 Reactie
Mashti
Mashti23 sep. 2011 - 17:31

een terechte reactie! Ik geloof dat de geschiedenis ooit de Israelische regeringen en hun politiek als grootste vijand van het joodse volk zal beoordelen. En Obama ... nou, laat maar

[verwijderd]
[verwijderd]23 sep. 2011 - 17:31

Gaza heeft al laten weten dat Abbas niet namens hen spreekt. Daardoor is Abbas niet gerechtigd het VN-lidmaatschap aan te vragen.

4 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa23 sep. 2011 - 17:31

Bij de Vrede( en vooral het het gaat om een hele gesloopt volk, jaren in jaren uit!) moet je niet zo moelijk denken: Gaza dit, Gaza dat...ect.. Een ding is zeker: Als Rabin, de vermoorde premier van Israel, nu nog leeft hebben wij morgen twee vredige staten naas elkaar: Plestina en Israel en samen op het plein van Jeruzelem de twee Nationale liedjes zingen,net zoals bij het WK! Zij ogen van mijn ook tegelijk een potje voetballen, in volle Vrede naast elkaar samen leven en samen de radicale bij alle twee kanten bestrijden, mensenrechten en democratie moet boven alles, het is toevallig tijd!! De arabische lente? Mooi meegenomen om over democratie nu te praten.Toch?

Joeri2
Joeri223 sep. 2011 - 17:31

Er zitten alleen democratien in de VN?

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen23 sep. 2011 - 17:31

Ah, bedankt voor de tip, als ik een briefje naar de VN stuur om uit te leggen dat Bruin1 niet namens mij spreekt wrordt het lidmaatschap van Nederland beeindigd? Ga ik doen.

Mashti
Mashti23 sep. 2011 - 17:31

Over welke gerechtigheid heb je het?

Hermanbakker
Hermanbakker23 sep. 2011 - 17:31

Ik heb het grootste deel van wat Abbas zei life aangehoord, helaas was de simultaan vertaling nogal summier. Netanyahu sprak gewoon engels, die heb ik helemaal beluisterd. Als ooit duidelijk is geworden dat in elk geval de huidige Israelische regering, en die is democratisch tot stand gekomen, daar beroemen ze zich op, nooit een onafhankelijke Palestijnse staat zelfs binnen de 1967 wapenstilstandslijnen zal toestaan, dan was dat gisteravond. De West Bank zal nooit worden ontruimd, en Israelische troepen moeten op het grondgebiedje van de eventuele Palestijnse staat blijven. Wat schokkend was dat Netanyahu wel lange verhalen afstak over joods leed, de holocaust, Russische progroms, maar zich van de Palestijnse vluchtelingen niets aantrok. Überhaupt het idee dat het na 63 jaar Palestijnse ellende wel mooi geweest is, geen enkele blijk dat Netanyahu deze gedachte ooit heef gedacht. Wat ook schokkend is is dat deze man niet begrijpt dat het einde der israelische tijden nabij is. Elk verstandig mens ziet de westerse macht tanen, Sarko was in eind augustus in Peking om om Chinese financiële steun te vragen, China kapittelt de VS over z'n schulden. Nog kan de VS Israel overeind houden, maar het moment komt dat dat niet meer gaat, dat democratische regeringen zoals in Turkije en Iran ook in Egypte en andere Midden Oosten landen afstand van Israel zullen nemen, zodanig afstand dat de VS vanwege alleen maar de olie gedwongen zal zijn Israel te laten vallen. En dat Netanyahu een zegelring heeft van 4000 jaar oud, gevonden ergens in Palestina met z'n achternaam in het hebreeuws er op, zal dan ook niet meer helpen. Als hij het land levend uitkomt kan hij in z'n New Yorkse appartement er nog eens naar kijken.

2 Reacties
Bakoe
Bakoe23 sep. 2011 - 17:31

Het is dus allemaal about economics. Israel is totaal niet interessant voor de wereld. En ze zullen op een gegeven ogenblik geofferd gaan worden als er grotere belangen spelen. Dat moment is dichtbij, dus als ik Israel was zou ik zo langzamerhand maar eens eieren voor mijn geld gaan kiezen. Je kunt een heleboel met bajonetten doen, maar erop blijven zitten wordt pijnlijk.

caquerlaque
caquerlaque23 sep. 2011 - 17:31

Die Israëlische achternamen zijn verzonnen bij de oprichting van de staat israël . Ze hadden gewoon europeese achternamen .

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman23 sep. 2011 - 17:31

Het valt me tegen van Obama. Wat ik opvallend vind, is dat niemand de uitspraak van Rosenthal heeft opgepikt: "Daarnaast vindt Nederland dat de Palestijnen Israël moeten erkennen als democratische staat voor de Joodse bevolking. " Hij heeft het niet over een democratische staat voor de Israelische bevolking, maar voor de *Joodse* bevolking. Hij pleit, met andere woorden, voor Apartheid in Israel, en vindt dat de Palestijnen Israel als Apartheidsregime moeten erkennen. Zo ver is het gekomen, met Nederland, dat we een minister van Buitenlandse Zaken hebben die openlijk voor Apartheid pleit!

3 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa23 sep. 2011 - 17:31

Ja beste Sylvia,alsRosenthal met pensioen gaat en een bejaarde wordt gaat hij zoals de heer Van Agt een boek beginnen over zijn bewuste onbegrip tegenover de Palestijnen. Ik vraag me zich af: Worden de Nederlandse politici wijzer alleen als zijn bejaarden worden en half-dementeerd? zo ja, vind ik het heel apart en knap ook nog! Beste Sylvia, ''Nu of nooit'' zei Abbas gisteren. Obama: '' ik ben voor een Palestijnse en een Israelische staat die naats elkaar in vrede leven, maaaaar niet nu, want Israel wil dat nog niet: Dat de Palastijnen de stoel194 pakken naast die 193 VN-hangstoelen! Dan zegt Abbas en terecht: ''Nou, dat verwacht u een hele mooie Palestijnse lente, ik zeg het nu!'' Ik denk dat de Vrede die als jaren in de cel van Israel en Amerika vastzit komt binnen kort vrij!! Want iedereenm wil nou vrijheid en democratie, ook de meeste Plestijnen en de meeste Joden in Israel.

FrankS2
FrankS223 sep. 2011 - 17:31

Je bent wel voorstander van een jodenvrije staat blijkbaar? http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/plo-official-palestinians-israelis-must-be-totally-separated-1.384493

Klaboukes
Klaboukes23 sep. 2011 - 17:31

"Wat ik opvallend vind, is dat niemand de uitspraak van Rosenthal heeft opgepikt" Het probleem is dat de uitspraak wel is opgepikt, maar dat niemand er meer van opkijkt. Deze minister steunt openlijk de kolonisatie van de westbank. Hij steunde ook Mubarak tot het op het laatste moment, net als Kadaffi. Hij vond het ook niet nodig om een boycot tegen Assad in te stellen. Ons buitenlands beleid bestaat feitelijk uit het steunen van de kolonisatie politiek van Israël en tegelijkertijd alle democratische krachten in de regio de kop in te drukken.

[verwijderd]
[verwijderd]23 sep. 2011 - 17:31

Nu moet de VS openlijk kiezen. Dat wordt lastig als je al jarenlang met je superleger 'Democratie en Vrijheid voor Allen' aan het vestigen bent op de planeet.

1 Reactie
Hermanbakker
Hermanbakker23 sep. 2011 - 17:31

Tja, zowel de VS als Israel komen steeds meer in lose lose situaties. Ik kreeg het gevoel tijdens de rede van Netanyahu dat hij gewoon bang is. Als dat zo is is hij tenminste niet helemaal gek, maar het boek van Shlomo Sand over de zionistische mythes had hij toch kennelijk niet gelezen. Als Erdogan, en ik zie dat gebeuren, inderdaad Turkse oorlogsschepen het volgende Gaza konvooi laat begeleiden komt Israel opnieuw in een lose lose situatie. En inderdaad, het veto van de door joden beheerste VS zal de VS en Israel weer meer gehaat maken, bij het monster Islam, zoals Netanyahu dat aanduidde. Het monster jodendom, van het uitverkoren volkje, wat na 2000 jaar afwezigheid nog steeds recht op Palestina meent te hebben, kwam bij Abbas niet aan de orde. Belgisch nieuws vertelde wel dat bij de rellen tussen Palestijnen en IDF in Ramallah gister, al voor Abbas begon te spreken, een Palestijn was doodgeschoten. In de biografie over de na de Oslo accoorden vermoorde Rabin staat 'dat hij heel goed wist dat in de beperkte oorlogen van na de tweede wereldoorlog die kant won die het meest bereid was z'n eigen bloed op te offeren'. Het lange verhaal van Netanyahu over de ene IDF soldaat die al jaren door Hamas wordt vastgehouden gaf aan dat de offerbereidheid aan Israelische kant niet groot meer is. De tienduizend of zo Palestijnen die door Israel worden vastgehouden, daarover uiteraard weer geen woord, bij Netanyahu.

LikoedNederland
LikoedNederland23 sep. 2011 - 17:31

Natuurlijk komt er een Amerikaans veto. Dat is omdat de Palestijnen zich in alle eerdere gesloten vredesakkoorden verplicht hebben om een definitief vredesverdrag te sluiten en af te zien van eenzijdige stappen. Over vrede weigeren ze echter al drie jaar te onderhandelen en ze nemen nu toch een eenzijdige stap. Daarmee blazen ze dus de eerdere - nota bene internationaal gegarandeerde - vredesakkoorden op. De Palestijnse president Abbas en toponderhandelaar Shaath hebben trouwens recent toegegeven nooit serieus onderhandeld te hebben, omdat ze een Joodse staat niet willen accepteren. Dat is de oorzaak van het conflict, nu al 80 jaar.

5 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa23 sep. 2011 - 17:31

''Natuurlijk komt er een Amerikaans veto.'' Dat Amerikkanse Veto is het juist de enige obstekel op aard die de vluchtgang naar de Vrede vierkant blokkeerd. Wees heel zuinig met uw trots hier over.

Bernie2
Bernie223 sep. 2011 - 17:31

De feitelijke oorzaak van het conflict is dat Israël een hopeloos mislukte staat blijkt. Een erg slecht doordacht VN-kadootje waarmee de ontvangers maar slecht mee om weten te gaan door ruzieachtig op het scherpst van de snede land te stelen en de oorspronkelijke eigenaren te isoleren en te knechten.

leeuwenvanj
leeuwenvanj23 sep. 2011 - 17:31

Waarom erkend Israel geen Palestijnse staat, waarom gaat het door met bouwen op de West Bank en Oost Jeruzalem, waarom gaat het door met het tegen houden van bouwvergunningen voor Palestijnen ? Likoud is het voorbeeld van eenrichtingsverkeer en een grote joodse staat zonder Palestijnen.

pedens@numeo.fr
pedens@numeo.fr23 sep. 2011 - 17:31

likoed, kunt u mij zeggen wat de palestijnen nog te onderhandelen hebben? De Israelische politiek ondermijnt alle proceccus, op alerlei manieren die overbekend zijn. maar "de Palestijnen houden zich niet aan afspraken" . Ik heb nethanyahu 10 minuten bekeken, hij maakte mij bijna aan het huilen. Het is een echte vredesduif. Ik heb niets tegen Joden/israelis- maar hun apartheidspolitiek kan niet langer voortduren. De Palestijnen doen het niet beter.....-uiteraard niet! maar de oplossing ligt DAAR waar de macht is, Likoed. En weten allemaal waar dat is: niet in de tenten bij de Palestijnen maar bij de diverse pluche zetels, vooral in dat andere geweldige democratische land de USA. en Europa laat alles gebeuren. Er is intelligentie nodig - durf komt dan vanzelf . kijk naar Begin en Rabin

Hermanbakker
Hermanbakker23 sep. 2011 - 17:31

Dat er een VS veto zou komen is duidelijk, de joodse macht in de VS is bekend. Die wordt dan weer eens gedemonstreerd, en de VS maakt zich weer meer gehaat. Helaas voor Israel is die macht tanende, dat Abbas nu met z'n verzoek komt zal daar al wel een gevolg van zijn. Waarom joden alles op de ene VS kaart zetten, in plaats van eieren voor hun geld te kiezen, het is mij een raadsel. Maar ja, joden hebben nooit iets van hun geschiedenis geleerd, zo lijkt het tenminste.

AnnemarieB2
AnnemarieB223 sep. 2011 - 17:31

Dit zal het 43e veto van de VS ten gunste van Israel worden. Voor de liefhebber, hierbij een liedje over de vorige 42 veto's, dat ik geschreven heb, naar tekst en muziek van "24 rozen" van Toon Hermans. http://www.youtube.com/watch?v=dyBLRnpHJTE

1 Reactie
leeuwenvanj
leeuwenvanj23 sep. 2011 - 17:31

geweldig liedje, mag ik het verspreiden?

Stekelmans
Stekelmans23 sep. 2011 - 17:31

Hoe is Israël ontstaan? In 1933 werd de macht in Duitsland overgenomen door de nazi’s en dat was het sein voor tienduizenden joden om naar Palestina te immigreren. Dit leverde weer zeer veel problemen op met de Arabieren en net voor het begin van de Tweede Wereldoorlog kondigden de Bitten een immigratiestop aan, ondanks de wetenschap dat de joden het in Duitsland zeer moeilijk hadden. Toch kwamen er in het geheim nog vele joden het land binnen en werd er steeds meer verzet geboden tegen zowel de Britse mandaattroepen als de Arabieren. Ondertussen woedde in Europa de Tweede Wereldoorlog en werd praktisch het gehele Europese jodendom uitgemoord door de nazi’s van Adolf Hitler. Ca. 6 miljoen joden werden in concentratiekampen systematisch vermoord, de meeste in gaskamers. Een relatief kleine groep wist zich uit de klauwen van de nazi’s te redden, met name in landen als Finland, Denemarken, Italië en Bulgarije. Gedurende de oorlog kwamen de Britten steeds meer onder vuur te liggen in Palestina. Geheime organisaties pleegden aanslagen op Britse doelen en vermoordden Britse politieagenten en militairen. Op 14 februari 1947 verklaarden de Britten dat ze het Arabisch-joodse probleem niet langer onder controle hadden en riepen de hulp van de Verenigde Naties in. Op 29 november 1947 stemde de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in met de verdeling van Palestina in een joodse en een Arabische staat. Veel Arabieren waren tegen dit verdelingsplan en de moefti van Jeruzalem riep zelfs op om de joodse staat de totale oorlog te verklaren. Onmiddellijk ontstond er een burgeroorlog tussen Arabieren en joden, waarbij de joden de overhand begonnen te krijgen. Onder de indruk van het bloedige conflict en de tegenwerking van Groot-Brittannië wilden de Verenigde Naties het delingsbesluit ongedaan maken, maar het inmiddels gevormde Voorlopige Bestuur van de joodse gemeenschap, die 600.000 inwoners had, riep op 14 mei 1948 de joodse staat Israël uit en kwam er een einde aan het 26 jaar oude Britse mandaat over Palestina. Als reactie daarop rolden nauwelijks enkele uren later tanks van Egypte, Transjordanië, Syrië, Libanon en Irak richting Israël; de Onafhankelijkheidsoorlog was begonnen. Hoewel er nog een Amerikaans bemiddelingsplan werd gelanceerd, ging Israël toch vechten. Met een onderbreking van een maand duurden de gevechten voort tot begin 1949, toen er onder bemiddeling van de VN wapenstilstandsverdragen werden gesloten op het eiland Rhodos, met Egypte, Libanon, Jordanië en Syrië. Door uitgebreide wapenleveranties had Israël echter zo’n overwicht opgebouwd dat er zelfs gebieden veroverd werden die tot op heden nog steeds Israëlisch grondgebied zijn. Arabische Palestijnen vluchtten met duizenden tegelijk naar de buurlanden en begin 1949 had 80% het land verlaten of was door de Israëlische troepen het land uitgezet. Zij waren gedwongen zich te vestigen in vluchtelingenkampen in Jordanië (inclusief voor 1967 de Westelijke Jordaanoever), Libanon en de door Egypte ingelijfde Gaza-strook. Joden uit de hele wereld maakten net de omgekeerde reis; met name uit de Sovjet-Unie en uit de Arabische landen emigreerden honderdduizenden joden naar Israël om te helpen met het opbouwen van het land. Vanuit de Arabische buurlanden werden terroristen (‘fedajin’) ingezet om het leven in Israël te ontregelen. Dit kostte ca. 1300 Israëli’s het leven en Israël reageerde elke keer met vergeldingsacties. Deze patroon zou tot op de dag van vandaag het lot zijn van het Israëlische en Palestijnse volk. Israëls eerste minister-president en jarenlang de dominerende figuur was David Ben-Goerion (1948-1953; 1955-1963). Hij was de leider van de grootste partij, de socialistische Mapai. Onder Ben-Goerion begon de staatsvorming. Het belangrijkste probleem voor Israël bleef de verhouding tot de Arabische staten. Vooral na de revolutie in Egypte (1952) begon de situatie dreigend te worden, omdat de Egyptische president Nasser ernaar streefde de nederlaag van 1948 ongedaan te maken. In 1955 nam de spanning verder toe door onder ander wapenleveranties aan Egypte uit communistische landen, de militaire verbonden tussen Egypte en Arabische landen en het sluiten van het Suezkanaal in 1956. Israël werd door Frankrijk en Groot-Brittannië aangezet om een oorlog tegen Egypte te beginnen. De Sinaï werd in zes dagen ingelijfd, maar Israël werd onder druk van de Verenigde Staten gedwongen dit gebied niet definitief in te nemen. In maart 1957 trok Israël zijn troepen dan ook terug. De situatie in de regio werd nu zeer gecompliceerd en tevens toneel van de Koude Oorlog, waarin de Arabische staten gesteund werden door de Sovjet-Unie en Israël door de Verenigde Staten en West-Europese landen. In 1960 raakte premier Ben-Goerion in conflict met een groot aantal partijgenoten, wat in 1963 leidde tot zijn aftreden. Hij werd opgevolgd door de minister van Financiën Levi Esjkol (1963-1969). In 1964 werd de Palestine Liberation Organization opgericht (PLO). Zij wezen de wereldgemeenschap op het grote Palestijnse vluchtelingenprobleem, maar Israël was gewoon niet te vermurwen om vluchtelingen te laten terugkeren naar hun oude vaderland. Aan de andere kant vormden de vele vluchtelingen in de landen waar ze verbleven een steeds grotere bron van problemen.

1 Reactie
Hermanbakker
Hermanbakker23 sep. 2011 - 17:31

Kletskoek. Het zionisme heeft als oorzaak het anti semitisme in O Europese landen, tsaristisische Rusland inbegrepen, dat rond 1880 begon. Herzl, een Oosterijkse journalist bedacht toen 'terug naar Israel'. Dat dat gebied, Palestina dus, tenminste 1800 jaar niet of nauwelijks door joden bewoond was geweest, en dat er dus anderen woonden, al vele generaties lang, dat deerde de zionisten niet. Mischien begrijpelijk, het westen was in die tijd nog gewend over alle gebieden buiten Europa, en ook daarbinnen, zoals bleek in 1919 Versailles, te beslissen wat het de grootmachten goeddacht. Jood Samuel, de eerste Britse High Commisioner over het mandaatgebied Palestina, schreef in 1945 in z'n memoires al de uitspraak van Weizmann, later eerste president van Israel, 'dat hij hoopte dat Israel net zo joods zou worden als Engeland engels'. Samuel werd High Commisioner in 1920 of zo, toen na het opdelen van het Ottomaanse rijk de Britten Palestina hadden bemachtigd. Een mandaat was een vijgeblad voor kolonialisme, maar je ziet daaraan toch dat kolonialisme uit de gratie begon te raken. Hoe dan ook, kennelijk was Weizmann al in 1921 of zo van mening dat op z'n best de Palestijnen tweede rangs burgers in hun eigen woongebied konden worden. Hitler had in 1921 nog niets te betekenen. Of er zonder de jodenvervolgingen van de tweede wereldoorlog ooit een Israel zou zijn ontstaan is overigens zeer de vraag. De Britten besloten in 1939 de joodse immigratie naar Palestina vrijwel stop te zetten, om hun goede relaties met de Arabische landen niet verder in gevaar te brengen. Nog na het einde van de tweede wereldoorlog was de Britse regering voorstander van de Madagaskar oplossing. De Israelier Uri Avnery schrijft dan ook dat het zionisme 200 jaar te laat kwam, in de 20e eeuw kon de bestaande bevolking niet meer worden uitgeroeid, jood Thomas L Friedman schrijft bovendien dat de moderne communicatiemiddelen niet in het voordeel van Israel zijn. Dat klopt, bij de laatste Israelische aanval op het concentratiekamp Gaza kon de hele wereld life de fosforgranaten zien ontploffen. Maar boerenverstand lijkt bij joden als Netanyahu te ontbreken. Hij citeerde in z'n rede tot de VN een rabbi die de VN typeerde als 'hall of darkness', waarin 'one candle' licht kon brengen. Iemaand met een beetje verstand, zelfs als hij gelijk zou hebben, zou inzien dat tegen de mening van het overgrote deel van de wereld niet op te boksen valt. Niet Netanyahu.

Stekelmans
Stekelmans23 sep. 2011 - 17:31

Wat is er aan de hand tussen Israël en Palestina? Tussen Israël en Palestina is er oorlog. Vanaf het begin dat er een Joods staat werd gesticht op Arabisch grondgebied zijn er al conflicten en oorlogen geweest. De Joden willen een eigen land en de Palestijnen willen hun land niet opgeven. Buiten de Palestijnen om, de bewoners van dat gebied, werd zomaar door de VN besloten dat Palestina gewoon in tweeën gedeeld moest worden. Dit accepteerden de Arabieren natuurlijk niet. En er ontstonden conflicten en aanslagen. Op die aanslagen volgden weer wraakacties en zo maar weer door. In 1994 werd er toch weer vrede gesloten, maar de joden schonden het vredesakkoord en bouwden huizen in Palestijns gebied. Dit leidde weer tot nieuwe ruzies. Israël is sterker dan de Palestijnen en dus worden de moslims onderdrukt. Men is arm in dat gebied. Ze hebben weinig geld voor eten laat staan wapens. De joden hebben daarentegen wel wapens en gebruiken ze ook nog. De Palestijnen zijn wanhopig. Ze hebben de macht niet om de joden te bevechten. Als joden hun dorpen aanvallen kunnen ze slechts staan toekijken hoe hun huizen verwoest worden. Enige wat ze kunnen doen is om enigszins met stenen te gooien naar de tanks van de joden. Er zijn ook zelfmoordaanslagen. Jonge moslims met bommem op hun lijven proberen dan zoveel mogelijk joden met zich mee op te blazen.Op het eerste punt zul je dat erg vinden en er geen begrip voor kunnen tonen. Vaak krijgen mensen die de Palestijnse zaak verdedigen het tegenargument; "ja maar, ze moeten maar geen zelfmoordaanslagen plegen". Waarom mogen de Palestijnen zich niet verdedigen tegen een groep zwaarbewapende soldaten die hun land binnenvallen en bezetten? Die met bulldozers hun huizen afbreken? De vergelijking met de acties van Hitler is helaas pijnlijk duidelijk. Het is niet anti-joods om deze waarheid te vertellen: dat de Joden hun verleden handig misbruiken om kritiek op hun huidige acties in de kiem te smoren. Israël bouwt een nieuwe Berlijnse muur, en behandelt de Palestijnen haast even erg als de Joden ooit behandeld werden. Er zijn dan wel gen vernietiginskampen, maar het leger van Israël schiet hele dorpen plat om er daarna met de bulldozer nog eens over te gaan. De Palestijnen worden van elkaar en van de buitenwereld afgesloten, opgesloten, en uitgemoord. Een Palestijn ziet een zelfmoordaanslag als iets eervols. Hij wil opkomen voor zijn vaderland en zijn medemens, want als hij niets doet gaat hij toch dood, dan maar sterven op een eervol manier. Die zelfmoordaanslagen gebeuren alleen maar omdat het Palestijnse volk in een uitzichtloze situatie zit. Water, elektriciteit en media van het Palestijns gebied zijn in handen van Israël. Niemand mag binnen en buiten zonder Israëlische toestemming, ook geen journalisten, hulporganisaties, politici, controlecommissies van de VN... De muur rond de Palestijnse gebieden is handig geplaatst zodat de Palestijnen nog minder toegang hebben tot waterbronnen dan al het geval was. De bronnen liggen natuurlijk aan de Israëlische kant. Hoelang zal het duren voor er tegen dit onrecht wordt gereageerd door de Europese leiders? Of liever, waarom wordt er NIET gereageerd? Israël lapt alle VN-resoluties arrogant aan zijn laars, zonder dat de VN optreden. Ik hoop dat het na het lezen van deze dat sommigen onder ons beseffen wat er nou precies aan de hand is. Gister nog vielen de settlers een Palestijnse dorp aan en er werd een Palestijnse man doodgeschoten door Israeiliese soldaten. Snap dat in de ogen van de Israelen (god zij dank lang niet allemaal) de niet joden en vooral Palestijnen geen mens zijn. Maar waarom zouden ze dat niet doen. Er is toch niemand die ze tegenhoudt. Toch!!

1 Reactie
FrenkMahon
FrenkMahon23 sep. 2011 - 17:31

Goede bijdrage waarin ik me geheel kan vinden.