Joop

Legendarische presentator en interviewer Clairy Polak (67) overleden

01-09-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
18419 keer bekeken
  •  
ANP-312755454

Clairy Polak, een van de meest vooraanstaande interviewers op radio en tv, is donderdag overleden. Dat heeft omroep Human, waar ze de laatste jaren werkzaam voor was als onder meer presentator van het Filosofisch Kwintet, bekendgemaakt. "Ze was met hart en ziel bij deze producties betrokken, zoals ze ook zeer betrokken was bij de missie van HUMAN om de wereld een menselijker gezicht te geven," schrijft HUMAN. Polak was al enige tijd ongeneeslijk ziek.

Polak die in Hilversum begon bij de VARA, verwierf faam als scherp interviewer in de tv-rubrieken NOVA (een voorloper van Nieuwsuur) en Buitenhof. Ook presenteerde ze lang het Radio 1 Journaal. In 2010 ontving ze de Sonja Barend Award en in 2014 de Ere-Zilveren Reissmicrofoon. In 2019 publiceerde ze Voorbij, voorbij, een autobiografische roman.

Polak werd slachtoffer van de 'zuiveringen' bij de publieke omroep in de jaren na de door Pim Fortuyn ontketende rechtse revolte. De kritische Polak werd gezien als links en mocht mede daarom tot haar spijt Nieuwsuur niet gaan presenteren. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (34)

Olav Meijer
Olav Meijer2 sep. 2023 - 19:22

Een uitzonderlijke vakvrouw. Kritisch op basis van feiten. Scherpzinnig en met gevoel voor humor. Bovendien prettig om naar te luisteren. Zij zal zeker gemist worden.

dcvanson
dcvanson2 sep. 2023 - 13:09

Toen de dochter van Alexander Pola ook nog eens op het publieke kanaal kwam was al snel duidelijk dat hier een geweldige spruit uit voortgekomen was. Clairey maakte het al snel waar en is wat mij betreft uitgegroeid tot de beste vakvrouw op haar gebied ooit in Nederland te zien geweest. Doortastend etc.etc.etc. Het Filosofisch Kwintet is eigenlijk door niemand meer over te nemen maar ik hoop toch dat dit programma een doorstart krijgt waar de ziel van Clairey boven blijft hangen.

a.doorgeest
a.doorgeest2 sep. 2023 - 8:51

Aimabel, schrander, wijs, zeer kundig en altijd buitengewoon prettig in haar optredens. Clairy had en was het allemaal. Buitengewoon jammer dat dit relatief zo jong is geëindigd. Een voorbeeld als mens en een schoolvoorbeeld als presentatrice en journaliste.

Aurora01
Aurora011 sep. 2023 - 20:07

Ik zal je missen Clairy

Satya
Satya1 sep. 2023 - 18:07

Ik kan mij niet herinneren dat er een journalist was die extreemrechts aanpakte, jammer dat deze vrouw geen steun heeft gekregen van linkse media.

1 Reactie
Wout Eenhoorn
Wout Eenhoorn2 sep. 2023 - 11:44

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Greendutch
Greendutch1 sep. 2023 - 16:59

Clairy, iemand waar ik altijd graag naar keek/luisterde waarom weten we niet wat hier genoemd wordt de ‘zuiveringen’? waarom bereikt zoiets het grote publiek niet?

3 Reacties
Wout Eenhoorn
Wout Eenhoorn1 sep. 2023 - 18:20

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

oproerkraaier
oproerkraaier1 sep. 2023 - 21:11

Wout, de Nederlandse media is niet links. U kletst dus onzin.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk2 sep. 2023 - 10:10

Heb je daar voorbeelden van?

Mathijsco
Mathijsco1 sep. 2023 - 16:49

Rust in vrede. Haar boek -over haar wijlen dementerende man- greep me destijds erg aan.

west012
west0121 sep. 2023 - 16:12

Sterkte aan de nabestaanden, ik zal haar missen.

vissers
vissers1 sep. 2023 - 15:15

Clairy Polak was een icoon en zal node gemist worden. Als denker en inhoudelijk sterke interviewster is ze van ongelooflijk belangrijke betekenis geweest. Gelukkig is dat ook erkend. Ze ging niet mee met de waan van de dag, maar bekeek bepaald onderwerpen van diverse kanten. Stelde zichzelf ook veel vragen om vervolgens dan pas het interview te doen. Niet iedereen kon daar goed mee omgaan, want soms moesten geïnterviewden met hun billen bloot. Dat kwam door haar gedegen voorbereiding en kennis. RIP Clairy! Waren er maar meer zoals jij.

Break on through
Break on through1 sep. 2023 - 15:04

Veel te vroeg natuurlijk. Inderdaad een legendarische, naar de verbeelding sprekende , journaliste en vooraanstaand interviewer. Ik neem aan dat de journalistenopleiding aandacht besteed aan Clairy Polak. Ze is van het niveau Sonja Barend. Mijn medeleven aan de nabestanden. Dit verlies is een groot gemis voor Nederland.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 sep. 2023 - 13:08

Ik ga haar ontzettend missen. Veel te jong overleden. Veel sterkte voor haar nabestaanden en vrienden, Voor mij stond en staat ze op nummer 1.

Wout Eenhoorn
Wout Eenhoorn1 sep. 2023 - 12:59

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

4 Reacties
Vuurrood
Vuurrood1 sep. 2023 - 14:19

Links georiënteerde media? Wie of wat zijn die links georiënteerde media? Net zoals de Telegraaf een hetze voerde en voert tegen Halsema voert de radio/TV media een stille oorlog tegen alles waar een linkse geur aanhangt. Welke radio/TV zender en of omroepvereniging is links? Misschien de VPRO een beetje. Media brengen wat de consument wenst. Veel BN en weinig inhoud. Dat verkoopt commercieel beter. We missen mensen met het vakvrouwschap van Mevr.Polak. Mevrouw met een hoofdletter!

oproerkraaier
oproerkraaier1 sep. 2023 - 16:39

Benoem die linkse media eens?

Satya
Satya1 sep. 2023 - 17:58

"Het zijn links georiënteerde media zelf die haar geen ruimte meer boden uit eigen overwegingen. Er zal meer waarschijnlijk een voorkeur voor jongere en meer diverse mensen geweest zijn boven een oudere witte vrouw. Dat ze veel meer ervaren en talentvoller was dan de meeste nieuwelingen telde niet." Bewijs maar. Dit is gewoon framing om de intimidatie van extreemrechts te rechtvaardigen.

Mathijsco
Mathijsco1 sep. 2023 - 20:25

Ik vind het uberhaubt te gênant voor woorden om deze discussie te voeren als iemand is overleden.

Polarisario
Polarisario1 sep. 2023 - 12:56

Ze was een bijzonder goede presentatrice. Liet mensen uitspreken en dramde niet haar eigen mening door. Ja ze was links en als dat niet bevalt dan zet je een andere zender op. 67 pas. Ik vergelijk mensen die overlijden vaak met mezelf. Ik ben nu 68 en voel me nog relatief prima gelukkig. 67… dan had ze nog zoveel jaren tegoed. Bah, rotziekte! Dat Bosma haar te links vond dat mag. Dat was ze vaak ook wel. Die uitspraken over haar neus zeggen verder meer over hemzelf dan over haar. Nee niet leuk. Bosma moet zich realiseren dat wanneer je wil regeren je ook vrienden moet hebben om dat mee te doen. Jammer dat ze er nu niet meer is.

1 Reactie
Satya
Satya1 sep. 2023 - 18:08

"Bosma moet zich realiseren dat wanneer je wil regeren je ook vrienden moet hebben om dat mee te doen." Vreemd dat jij denkt dat Bosma de mogelijkheid tot regeren moet krijgen. Het doel van David Horowitz wordt zo wel bereikt.

Armoedegrens
Armoedegrens1 sep. 2023 - 12:30

Toen kon je van de tv nog eens wat leren. Een dame die verzwegen implicaties van een voorstel van een politicus recht op de man aan betreffende politicus vasthoudend vroeg, zonder dat die vooraf wist wat er ging komen. De misleidende Rutte was kansloos geweest in het Polak-tijdperk. Xander van der Wulp weet alles te bedekken wat we zouden moeten weten, en is alles wat mevrouw Polak niet was. Ik raad de gewone man nu af om naar tv te kijken: je wordt alleen nog maar misleid.

4 Reacties
Norsemen
Norsemen1 sep. 2023 - 14:09

"Ik raad de gewone man nu af om naar tv te kijken: je wordt alleen nog maar misleid." Ik mag hopen dat je hiermee jezelf bedoelt.

Rene712
Rene7121 sep. 2023 - 17:29

@Armoedegrens Jammer dat u het overlijden van een fantastische interviewer weer met politiek en bashen van rechts weet te besmeuren en er iets politieks van weet te maken. Clairy Polak was een interviewer die elke politicus links of rechts van het midden zou fileren. Ze was een interviewer zoals er misschien eens in de 10 of 15 jaar opstaat. En daarmee verliezen "we" als Nederlands (links en rechts samen) een grootse vrouw die veel en veel te vroeg gestorven is.

Armoedegrens
Armoedegrens2 sep. 2023 - 10:38

@norseman. Ik durf wel te stellen dat elk redelijk mens zichzelf ziet als gewoon, maar niet elk gewoon mens is redelijk. Snapt u hem nog?

Armoedegrens
Armoedegrens2 sep. 2023 - 10:41

@Rene. Ik denk dat u mevrouw Polak nu veel teveel wilt neutraliseren en dat haar dat geen recht doet. Dat vind ik dan weer jammer. Wellicht vind u mevrouw Polak nog zo goed, omdat u vroeger linkser was?

Mohawk2
Mohawk21 sep. 2023 - 11:43

Wat een tragisch nieuws! Mijn condoleances voor de nabestaanden. Grote vakvrouw waar ik altijd veel bewondering en respect voor heb gehad. Was al fan van haar toen ze nog bij Radio 1 werkte. Dat zij Nieuwsuur moest verlaten was een grote aderlating. Zeg maar gerust een grote kwaliteitsaderlating. Hoe goed en scherp zij als journalist was bleek wel uit het feit dat PVV handlanger Bosma destijds eens tweette dat haar "rode neus" afgesneden moest worden. Ik vrees dat daar geen spatje ironie bijzat, integendeel. Het gaf een inkijkje in de mores en karakter van deze polderfascist in het Parlement. En hoe zeer hij democratie en persvrijheid waardeert. Een teken aan de wand voor wanneer zijn partij het voor het zeggen zouden krijgen hier. Rust zacht beste Clairy.

4 Reacties
Frans Akkermans3
Frans Akkermans31 sep. 2023 - 12:54

Het was geen tweet van Bosma maar zijn opmerking was wel ironie al valt er niets te lachen : https://www.youtube.com/watch?v=6UQZig5W1S0

Mohawk2
Mohawk21 sep. 2023 - 13:55

Dank voor de correctie, Frans. En nee, er viel inderdaad niks te lachen met deze opmerking.

Satya
Satya1 sep. 2023 - 18:04

Dat was geen ironisch opmerking, dat is Martin Bosma hoor.

Mohawk2
Mohawk22 sep. 2023 - 0:26

*de correctie dat het geen tweet van Bosma was, want ik blijf erbij dat het geen ironie was - voor de duidelijkheid

Willem D2
Willem D21 sep. 2023 - 11:40

Goed geëngageerde presentatrice, paste ook prima bij de vara. Alleen iets te uitgesproken inderdaad voor het neutraal geachte nieuwsuur (al gaat het daar nog steeds niet helemaal lekker) Had haar nog 33 gezonde jaren gegund.

Rutger Groot
Rutger Groot1 sep. 2023 - 11:23

Te veel eer voor Fortuijn die in 2002 werd vermoord, Polak ging in 2010 weg bij Nieuwsuur... https://www.villamedia.nl/artikel/polak-geen-onderdeel-van-nieuwsuur

3 Reacties
MG1968-2
MG1968-21 sep. 2023 - 11:40

@Rutger Groot Het was wel degelijk als gevolg van /knieval voor de door rechts ontketende jacht op wat rechts definieerde als de links media en de linkse vertegenwoordigers van de media. En aangezien rechts alleen rechts als waardevrij definieert moest ze het veld ruimen. Dat denken houd tot de dag van vandaag aan. En op meer gebieden heeft Fortuyn nu nog zijn weerslag. Het is een beetje gek van jou om dat aan jaren erna te relateren. Was het maar zo. Dat die invloed er niet meer was. Dan was mevr. Polak bijvoorbeeld niet zo weggestopt geweest. Damn... dag wordt niet meer goed. Sterkte voor voor de familie.

Rene712
Rene7121 sep. 2023 - 17:40

AMG1968-2 "@Rutger Groot Het was wel degelijk als gevolg van /knieval voor de door rechts ontketende jacht op wat rechts definieerde als de links media en de linkse vertegenwoordigers van de media. " Ik denk dat rechts in die tijd wel een punt had. Ik herinner me een artikel uit die tijd in NRC (die je toen nog gewoon op papier las) van een pagina of 6 dat volgens mij Sacha de Boer niet werd gezien als links genoeg. Ik herinner me een NOS journaal presentator (was het Noralie Beyer?) die bij de grote winst van de PVV dit afschuwelijk noemde terwijl ze als NOS presentator van een publieke omroep gewoon neutraal had moeten zijn. De publieke omroep was in die tijd geen afspiegeling van de maatschappij.

MG1968-2
MG1968-21 sep. 2023 - 20:13

@rene In mijn herinnering waren de actualiteitenprogramma's en documentaires uitgezonden door de tros (was het o.a. niet zoiets als tros aktua, maar dat was nog voor Fortuyn ;)) knetterrechts. Maar dat vond rechts dan wel weer 'neutraal'. Mevr. Polak was links. Bosboom en kornuiten rechts. Jensen ook niet bepaald links te noemen. En zo waren er natuurlijk veel meer. Ik denk dat er meer evenwicht was dan dat je veronderstelt. In velen ogen was de nederlandse tv verre van links. De roep tot zuiveringen kwamen van echter maar van één kant en mevr. Polak was één van de slachtoffers. Of werd geslachtofferd want het vonnis kwam natuurlijk wel uiteindelijk van eigen kliek. Terzijde: Tros Aktua met zijn verheerlijking van het gezag waren als je het met de kennis van nu bekijkt de joziassen avant la lettre.