Het invoeren van PrEP op grote schaal zal een positief domino-effect op de samenleving hebben.
Deze week kwam er goed nieuws: het aantal hiv-besmettingen in Amsterdam is bijna naar een nulpunt gedaald. Negen Amsterdammers kregen de diagnose in 2022. Ter vergelijking: in 2021 waren er 66 diagnoses, in 2019 128. De daling is mede toe te schrijven aan de beschikbaarheid van pre-expositie profylaxe, beter bekend als PrEP, in de hoofdstad. Ook andere gemeenten, zoals Arnhem en Utrecht, investeren in PrEP.
PrEP is een innovatieve en effectieve hiv-remmer die niet alleen mensen beschermt tegen een hiv-infectie, maar daarmee ook duidelijk een grote impact kan hebben op de verspreiding van dit virus. Het is daarom hoog tijd dat we PrEP snel en wijdverspreid invoeren. Iets dat deskundigen al langere tijd roepen.
PrEP is een preventieve behandeling waarbij hiv-negatieve mensen een pil nemen om zichzelf te beschermen tegen een hiv-infectie. Deze behandeling heeft zich bewezen als een krachtig wapen in de strijd tegen de verspreiding van dit virus. Een van de meest overtuigende voordelen van PrEP is de effectiviteit, die buitengewoon goed is. Onderzoeken hebben aangetoond dat regelmatig gebruik van PrEP het risico op een hiv-infectie met meer dan 90% kan verminderen. Dit is niet alleen levensveranderend voor de mensen die dit medicijn nemen, maar heeft het potentieel om de verspreiding van het virus in veel gemeenschappen drastisch te verminderen.
Tegenstanders van PrEP voeren vaak het argument aan dat het onveilige seks zou bevorderen. Ik wil dit argument graag van een reactie voorzien voorzien: nee, dat is niet zo. PrEP stimuleert juist het tegenovergestelde: open communicatie over seksueel gedrag en verantwoordelijkheid nemen voor je gezondheid. Mensen die PrEP gebruiken zijn over het algemeen meer bewust van risicovol gedrag en worden gestimuleerd om regelmatig medisch advies in te winnen. Bovendien biedt PrEP dan wel bescherming tegen hiv, maar niet tegen andere seksueel overdraagbare aandoeningen. Hierdoor blijft het gebruik van condooms nog steeds essentieel voor een goede bescherming tegen soa’s en ongewenste zwangerschappen.
Een ander veelgehoord tegenargument is dat PrEP veel geld kost. Hoewel het klopt dat PrEP kosten met zich meebrengt, moeten we ons realiseren dat het op de lange termijn aanzienlijk goedkoper is dan de medische kosten die de behandeling van hiv en aids met zich meebrengt. Investeringen in PrEP-programma’s kunnen dus leiden tot aanzienlijke besparingen op zorgkosten en een betere kwaliteit van leven voor degenen die anders mogelijk met hiv worden geconfronteerd.
Het invoeren van PrEP op grote schaal zal dus een positief domino-effect op de samenleving hebben. Door de verspreiding van hiv te verminderen, wordt het zorgstelsel weer minder belast en kan het zich richten op andere gezondheidsproblemen. Het stigmatiseren van hiv kan ook afnemen naarmate we PrEP normaliseren en er openlijk over spreken. Dit draagt bij aan begrip en empathie richting mensen die met hiv leven.
Het kabinet breidt de toegang tot PrEP vanaf komende zomer uit, wat een belangrijke stap is, maar laat de kosten voor het gebruik daarnaast ook stijgen. Voor het grootste deel van de gebruikers zal dat nu geen obstakel vormen, volgens Aidsfonds - Soa Aids Nederland. In de toekomst kan dit veranderen, bijvoorbeeld wanneer er goedkopere varianten van de hiv-preventiepil tijdelijk niet beschikbaar zijn vanwege een grote vraag. Dit moeten we dus zien te voorkomen.
PrEP is een baanbrekende innovatie die niet alleen mensen beschermt tegen een hiv-infectie, maar ook een belangrijke rol kan spelen uiteindelijk stoppen van de verspreiding van het virus. Door snel en wijdverspreid het gebruik van PreP mogelijk te maken en te bevorderen, kunnen we een gezondere toekomst mogelijk maken. Laten we vooral die weg plaveien.
De commentaren bevestigen heel 'mooi' wat er hier gisteren ook al te lezen was: drogredenen worden er naarstig bijgehaald om homohaat te maskeren. Onthouding en monogamie zouden ook in landen helpen waar de nieuwe besmettingen vooral onder hetero's voorkomen. Maar dat wordt zelden aangehaald... https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/weerstand-tegen-prep-is-homohaat-verpakt-in-valse-tegenstellingen
De NRC meldt dat huisartsen niet staan te springen om de PrePzorg er bij te nemen.
PrEP is een preventieve behandeling waarbij hiv-negatieve mensen een pil nemen om zichzelf te beschermen tegen een hiv-infectie. Als je onbeschermd sex wil hebben, ja. Een condoom is ook effectief tegen een hiv-infectie. In weerwil van wat Ricardo stelt is het een beetje oorzaak en gevolg omdraaien.
PrEP is een preventieve behandeling waarbij hiv-negatieve mensen een pil nemen om zichzelf te beschermen tegen een hiv-infectie. Als je onbeschermd sex wil hebben, ja. Een condoom is ook effectief tegen een hiv-infectie. In weerwil van wat Ricardo stelt is het een beetje oorzaak en gevolg omdraaien.
Allemaal leuk en zo. Maar als je nu gewoon een monogame relatie begint. Toegeven is dit ontzettend ouderwets. Maar wel heel wat veiliger.
Eigenlijk zou de overheid de filters op sigaretten ook moeten gaan vergoeden.
@ Marcus Waarom haat jij homos? Waarom mogen homos geen sex hebben van jou zonder risico op HIV? Waarom denk jij dat jouw mening over het sex leven van homos relevant is? Laat homos gewoon met rust en focus je op je eigen sex leven.
@proletarier Waarom stel je van die rare suggestieve vragen? Waarom denk je te weten wat ik vind en denk? Ik haat homo's niet, en homo's mogen van mij sex hebben wanneer en met wie ze maar willen. Ik vind alleen niet dat de samenleving dat door het vergoeden van preventieve medicatie hoeft te faciliteren.
Ik hou het toch maar bij de condoom.
"Ik hou het toch maar bij de condoom." Inderdaad een veel eenvoudigere oplossing dan het dagelijks op tijd moeten innemen van een pilletje. En het voorkomt ook nog eens andere overdraagbare aandoeningen en voorkomt ongewenste zwangerschappen.
Waarom niet condooms gebruiken, in plaats van een pilletje achteraf?
Omdat het pilletje veel effectiever is dan condooms en je niet blij wordt van het gebruik van condooms. P.S., het pilletje neem je vooraf.
Het is vooral onbegrijpelijk, dat vrouwen hun voorbehoedsmiddelen en ook menstruatieproducten zelf moeten betalen.
"menstruatieproducten zelf moeten betalen." Of wacht dacht je van luiers voor baby's. Moeten die ook maar door een zorgverzekering worden betaald? Volgens mij werkt dat alleen maar prijsopdrijvend omdat bedrijven dan een premium-opslag kunnen doorberekenen, want de verzekering betaalt toch wel. En die hogere prijs wordt op den duur weer doorberekend in de premie of door geinde belastinggelden. Tel daar nog bij op de administratieve rompslomp die ervoor opgetuigd moet worden. Wordt het dan werkelijk goedkoper dan gewoon aanschaffen in de vrije handel? Ik dacht de kans erg klein.
Het is mij niet helemaal duidelijk. Wil de auteur dat iedereen PreP neemt als een soort standaard vitamine pil?
@Volrin, ik lees het alsof alleen 'risico-groepen' het medicijn zouden moeten nemen. Geen idee hoe groot die groep is overigens, ik zou gokken op mensen met veel wisselende seksuele contacten, homoseksuelen, sekswerkers. (en blijkbaar allen de dag voor en na de seks)
Tot op heden betrof het mannen die wisselende seksuele contacten hebben met mannen. In heel speciale individuele gevallen kunnen ook hetero’s in aanmerking komen voor PrEP.
@itsme Ook wisselende heteroseksuele contacten geeft een hoog risico op besmetting.
@sunshine Homoseksualiteit zelf heeft geen inherent hoog(er) risico op besmetting. Het gaat om wisselende contacten en/of gebruik van beschermingsmiddelen.
@volrin, bij hiv denk ik nog steeds meteen aan homoseksuele mannen, maar wellicht is die 'reflex' inmiddels achterhaald.
Natuurlijk kun je als heteroman of -vrouw wel hiv krijgen, maar de kans daarop wordt geacht klein te zijn in Nederland.
Mannen die seks hebben met mannen lopen 27 keer meer kans op het krijgen van hiv dan de rest van de bevolking volgens de website van het Aidsfonds. https://aidsfonds.nl/over-hiv-aids/aids-alfabet/mannen-die-seks-hebben-met-mannen-msm/
@Danielle MSM =/= homoseksuelen. Een monogaam homoseksueel koppel heeft 0% kans om hiv op te lopen door seks. Een heteroseksueel koppel dat constant met wisselende mensen seks heeft en dat mogelijk ook nog zonder condoom doen, hebben een relatief hoge kans. De causalr factoren zijn bescherming en het aantal mensen waar je seks mee hebt, niet seksualiteit.
Dat onthouding, monogamie, condoomgebruik etc ook werken als bescherming ontkent toch niemand?
Hoe gaan we dan om met dit medicijn? Lijkt mij een enorm goed middel om in Afrika in te zetten waar ongeveer 2/3 van de Aidsslachtoffers wonen. Over het algemeen gezien mensen die geen toegang hebben tot goede voorlichting en medische zorg.
Dat is er ook een serieuze belemmering voor het gebruik van PrEP pillen.