Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Premier Rutte, waarom negeert u racisme?

  •  
20-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
36679186594_4624c75479_z

© cc-foto: EU2017EE

Vond u dat te moeilijk of heeft u er bewust voor gekozen geen onderscheid te maken tussen asociaal gedrag en racisme?
Beste Premier Rutte,
Over de ongeregeldheden rond de intocht van Sinterklaas zei u : ‘De aso’s die zich afgelopen zaterdag hebben laten zien, verpesten het voor iedereen.’ Nederland is gewend aan uw opmerkingen over de bepaalde zaken, zoals ‘pleur op’. Maar uw boodschap over de aso’s bij Sinterklaas was veel te zwak en te zacht gedrukt voor een premier van een land van met 17,08 miljoen inwoners.
‘Asociaal gedrag is een vorm van publiekelijk gedrag waarbij men geen rekening houdt met andere mensen of de omgeving. […..]Dergelijk gedrag wordt door andere mensen vaak gezien als hinderlijk (bijvoorbeeld iemand die zijn muziek zo hard zet dat de buren er last van hebben) tot zelfs gevaarlijk (bijvoorbeeld een automobilist die geen rekening houdt met andere weggebruikers). In Nederland wordt in het dagelijkse taalgebruik iemand die asociaal gedrag vertoont vaak een “aso” of hufter genoemd, in Vlaanderen een marginaal.’ (Wikipedia)
Net als u volg ik ook discussies rondom de zwartepietkwestie. Er zijn inderdaad hier en daar aso’s gesignaleerd bij de ongeregeldheden rond de intocht van Sinterklaas. Het is prima dat u het gedrag van aso’s afkeurt en het voor de kinderen opneemt. Wat u vergeet, is dat dit land veel meer van u verwacht dan over een paar woorden over asociaal gedrag. Nederland had van u, als premier van 17,08 miljoen inwoners, zeer duidelijke taal verwacht.
Vond u dat te moeilijk of heeft u er bewust voor gekozen geen onderscheid te maken tussen asociaal gedrag en racisme? Was het zo moeilijk om het verschil te zien of te lezen tussen de aso’s en racisten? Sinds wanneer valt het Nederlanders met een migratieachtergrond beschimpen met woorden als kut zwarte mensen, terug naar je apenland, oprotten naar je eigen land, en geweld tegen ze te gebruiken onder asociaal gedrag? Ik bespaar u al die andere racistische teksten en leuzen.
Asociaal gedrag is te corrigeren en te herstellen, maar racisme niet. Want racisme is een ideologie, een visie, een absolute waarheid voor de racisten. Racisme impliceert minachting voor andere mensen. Als leider hoort u onderscheid te kunnen maken tussen vreedzame demonstranten en racistische hooligans. Doet u dat niet, dan keurt u het geestelijke en lichamelijke geweld dat racisme is eigenlijk goed.
Celal Altuntas
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.