Joop

Premier Rutte bij WNL: 'Nederland laat zich niet chanteren'

  •  
12-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Mark Rutte naam plaats op de bank bij WNL op zondag om de diplomatieke rel met Turkije te bespreken. Vrijdagochtend werden de landingsrechten ingetrokken van het toestel van de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Cavusoglu in om te voorkomen dat hij in Nederland campagne zou gaan voeren. De Turkse minister van Familiezaken, Fatma Betül Sayan Kaya, kwam tegen advies van de Nederlandse regering in naar Rotterdam. Het werd haar verboden om het Turkse consulaat te betreden. Kaya werd uiteindelijk als ongewenste vreemdeling uitgezet naar Duitsland.
De Turkse president Erdogan noemde Nederland ‘fascistisch’ en ‘overblijfselen van het Nazisme’. Voor het consulaat in Rotterdam verzamelden zich Turks-Nederlandse Erdogan aanhangers. In de loop van de nacht werd de sfeer grimmig toen bleek dat minister Kaya niet zou worden toegelaten en braken er rellen uit.
Rutte licht bij WNL de kwestie toe. Volgens hem is het grootste probleem dat de Turkse regering blijft spreken van ‘Turkse staatsburgers’, terwijl Rutte vindt dat het gaat om Nederlandse staatsburgers die mogelijk ook stemrecht in Turkije hebben. ‘We vinden het in Nederland buitengewoon ongemakkelijk als er in Nederland een Turkse minister – ik heb het niet over een politicus, of een oud-minister, maar een Turks regerend minister – hier in Nederland een toelichting gaat geven op een referendum wat ook nog eens de Turkse republiek verder wegduwt van een democratie.’
Rutte is van mening dat hij in dit hele proces met Turkije bezig is geweest met deëscaleren, maar heeft ook aangegeven dat Nederland zich niet zal laten chanteren door een ander land. ‘Ik vind het echt volstrekt onaanvaardbaar wat er gisteren is gebeurd. Nederland stelt grenzen, en daar heb je je dan als buitenland aan te houden.’ Desalniettemin wil Rutte alles eraan wil doen om te blijven deëscaleren.
 
 
 
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (91)

Joop den Uil
Joop den Uil13 mrt. 2017 - 10:55

amateur akties van Rutte; hij wilde zo graag met de grote jongens meedoen, maar staat er nu alleen voor om de rotzooi op te ruimen. En wie de dupe ? asielzoekers, minderheden, MKB-ers, integratie

1 Reactie
Jan_boel
Jan_boel13 mrt. 2017 - 12:39

De enige die uiteindelijk de dupe worden zijn de Turkse nee stemmers die onder een dictator moeten leven. De voorbeelden die jij aanhaalt zijn onzin

blues boy
blues boy13 mrt. 2017 - 9:32

Het Kabinet heeft de Turkijedeal ondertekend met Erdogan (onbetrouwbaar sujet) en zich zodanig in een chantabele positie gebracht.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon13 mrt. 2017 - 8:31

De reacties en steunbetuigingen van de EU en buurlanden zijn hartverwarmend en maakt duidelijk dat er toch zoiets bestaat als de gezamenlijke "Europese normen en waarden".

2 Reacties
frankie48
frankie4813 mrt. 2017 - 9:31

Beste Gadfly, Overdrijven is schijnbaar ook een vak!

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon13 mrt. 2017 - 9:36

Maken

richarrd
richarrd13 mrt. 2017 - 7:53

Hoe Mark Rutte deze situatie heeft "opgelost" daar ben ik niet van onder de indruk. Het lijkt er meer op dat alles in het honderd aan het lopen is. Het lijkt er meer op dat er complete chaos is ontstaan.

1 Reactie
Phil2
Phil213 mrt. 2017 - 13:47

@Gadfly "Maakt" mag ook. In dat geval substantiveer je wat je eerst beschreef tot een zelfstandig naamwoord in enkelvoud en laat je 'dat' weg.

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder13 mrt. 2017 - 7:52

Bij alle politieke partijen bestaat consensus over het besluit van het kabinet Rutte om Turkse ministers de deur te wijzen. Zelfs de media lukt het plotseling er volwassen en begripvol over te berichten. Hoe anders zou het zijn als een kabinet Wilders dezelfde maatregel had afgekondigd! Als de Turken echt steun en sympathie uit de Nederlandse samenleving willen ontvangen moeten zij hopen dat de bevolking massaal op Wilders gaat stemmen.

1 Reactie
ValsPlat
ValsPlat13 mrt. 2017 - 12:28

DENK uitgezonderd!

frankie48
frankie4813 mrt. 2017 - 7:50

Ik blijf het vreemd vinden dat er hele volksstammen zijn die geen verbanden kunnen gaan leggen tussen eerdere gebeurtenissen en dat wat er zich nu aan het afspelen is tussen Nederland en Turkije, want L. Asscher ligt al enkele jaren in de clinch met gesubsidieerde Turkse organisaties in ons land, "gesubsidieerd zowel door Nederland als Turkije", die volgens de Nederlandse overheid hier niet meer zijn dan organisaties die alleen aangestuurd kunnen worden vanuit Ankara om de Turkse achterban hier van hun boodschap te kunnen gaan bedienen, en daar moet volgens Nederland een einde aan gaan komen. Om die boodschap nu heel duidelijk over te gaan brengen, weigert Nederland gewoon Turkse politici die daar voordien van zeiden dat Nederland zich daar niet mee had te bemoeien, gewoon een koekje van eigen deeg zou ik zeggen!

Phil2
Phil213 mrt. 2017 - 7:35

"Nee, jij bent fascistisch"... Wat Erdogan doet komt neer op een Adolf die in de 30-er jaren buitenlandse politici die hem kritiseren voor Nazi's uitmaakt. Beetje veel Trump TV gekeken, Erdogan? Ja, de zaak had gedownplayed kunnen worden, maar hoe ver ga je? Als er geen gemeenschappelijk standpunt komt van de EU is ook op dit terrein de EU geen knip voor de neus waard. Die Turkse ministers die in het buitenland stemmen ronselen zijn te vergelijken met een Goebels die in de 30-er jaren Europese landen zou rondgaan om campagne te voeren voor buitenwerking stellen van de Duitse democratie.

Libertain
Libertain13 mrt. 2017 - 6:48

Interessant om te kijken in welke getallen de burgers het Rechtstaat verafschuwen met zijn bepalingen die binnen de handen van de neoliberale manipulatoren inmiddels dode letter geworden zijn.

Wittemuis2
Wittemuis213 mrt. 2017 - 2:47

Zo net de gehele aflevering bekeken. Lees ik de reacties, er zijn erbij die beweren dat het al zeker is dat Rutte zijn excuus gaat aanbieden na de15 de. Geloof ik niks van. Ik ben geen Rutte fan en dikwijls lult hij maar wat quasi en vertelt leugens dat weet ik ook wel maar in dit geval is het niet Rutte die zegt dat er geen excuus wordt aangeboden, hij vertelt wat erop top niveau is afgesproken, vorige week werden de spelregels al kenbaar gemaakt en zo geschiedde. Sinds Fortuin is het is het tegengeluid ( geroepertoeter) behoorlijk gegroeid daar heeft de rest van de politiek maar rekening mee te houden. Maar zonder de PVV was het huidige kabinet ook tot deze beslissing gekomen. Sinds de coupe kijkt het westen vol verbazing wat er daarna in Turkije gebeurde. Amnesty's oordeel is schrikbarend. De nederturken hadden al aangetoond na de coupe dat een behoorlijk deel achter Erdogan staat. Tegen deze groep heeft het kabinet zich duidelijk uitgesproken. Ik waardeer de actie en logisch vervolg. Deze chapeau is hen gegund maar doe maar geen vervolg van deze lieden, dat dan weer wel. Dat hele Rutte - Wilders debat verpest alles want hele kuddes trappen erin en gaan ineens toch maar strategisch stemmen. Voor Wilders of tegen Wilders en Wilders zelf streelt zijn aanhang maar maakt de tegenstanders boos in het debat en de manipulatie is rond door de peilingen. Onze volgende MP is haast al zeker. Dat is wat ik vrees, een herhaling van 2012, en weer Rutte aan het roer.

1 Reactie
GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*13 mrt. 2017 - 6:43

Dag Wittemuis. Volgens de Peilingwijzer, heeft de PVV gisteren blijkbaar 19 tot 23 virtuele zetels. D66 en het CDA hebben blijkbaar beide gisteren 18 tot 20 virtuele zetels. Wat mij betreft zijn er juist vier mogelijke Premierskandidaten met name Mark Rutte, Geert Wilders, Alexander Pechtold en Sybrand Buma. Wat betreft Geert Wilders, blijkbaar willen alleen 50 Plus met misschien vier of vijf zetels (en op voorwaarde zelfs wat betreft een mogelijke samenwerking!), misschien de Piratenpartij (hooguit 1 zetel), misschien VNL (hooguit 1 zetel) en misschien Forum voor democratie (hooguit 2 zetels) met hem samenwerken, na 15 maart en ik zie de PVV op eigen benen niet het Torentje instapt, met name met meer dan 75 zetels!. Hoezo een Premiersdebat vandaag, bij EenVandaag?. :) Ik hoop dat elke Nederlandse stemmer gewoon haar of zijn hart volgen, overmorgen, in het stemhokje. Nogmaals zullen Geert Wilders en de PVV volgens alle peilingen op dit moment niet meer de grootse worden, op 15 maart en er is, wat mij betreft, geen aanleiding meer om strategisch te stemmen, net zoals in 2012. Toen stemden veel Nederlanders op Diederik Samsom om Mark Rutte uit het Torentje te houden of juist op Mark Rutte stemmen, om Diederik Samsom uit het Torentje te houden en daarna als cadeau, kregen alle Nederlanders blijkbaar beide in de regering, natuurlijk, meer dan 4 jaar lang zelfs, tot en met afgelopen december!. Ik hoop echt dat een wonder zal gebeuren, overmorgen met name D66 of GroenLinks toch de allergrootste partij zal worden en Alexander Pechtold of Jesse Klaver als de volgende Premierskandidaat zal opleveren, in plaats van Mark Rutte of Sybrand Buma. Met andere woorden, wil ik persoonlijk liever een progressieve volgende Premier van Nederland van alle Nederlanders, na meer dan 6 jaar van Rutte I en Rutte II. Maar dan wie ben ik?. Een heel fijne dag aan jullie allemaal!!!!.

FrankVerdellen2
FrankVerdellen213 mrt. 2017 - 1:44

zojuist gelezen in de Duitse media: Rutte heeft de Turkse minister donderdag laten weten dat hij wel mocht komen, maar alsjeblieft na de 15e maart, want anders zou het bezoek de Pvv teveel in de kaart spelen. wat er gisteren is gebeurd was dus een verkiezingsstunt. let maar op na woensdag: excuses en alsnog bezoek van de Turkse minister. Rutte heeft een rubberen ruggegraat.

3 Reacties
RU486
RU48613 mrt. 2017 - 9:11

..zojuist gelezen in de Duitse media.. Als je zulke boude uitspraken doet, is het wel zo slim om daar even een link bij te plaatsen waar en welke media dat dan wel niet is. Het neerplempen zonder een verwijzing naar die media is zo ongeloofwaardig.

ATM2
ATM213 mrt. 2017 - 10:19

Ook in Duitsland maakt men onderscheid tussen kwaliteitsmedia en pulp. Dus, waar kan ik dit bericht vinden ?

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz13 mrt. 2017 - 11:37

Waarmee, als het waar is, Erdogan bewust heeft genegeerd dat dit ofwel de PVV aan de macht kan helpen, ofwel Rutte zou dwingen maatregelen te nemen. In beide gevallen heeft Erdogan bewust de confrontatie gezocht om vervolgens zwaar op het orgel te gaan tegen Nederland. Allemaal goed voor het opzwepen van de gemoederen in Turkije. Uiteindelijk is het probleem, zowel hier als in Turkije, dat er teveel kortzichtige, domme, onopgeleide en primitieve mensen wonen die liever een dictator (Erdogan) of een racist (Wilders) aan de macht hebben dan de redelijke politici. Dat verpest alles. Overigens een wereldwijd probleem, dat de domheid regeert.

THB2
THB213 mrt. 2017 - 1:32

Vooropgesteld dat dit gewoon een vervelende situatie is, is de uitkomst geen andere dan waar door de Turken op werd aangestuurd. Als je in onderhandelingen bent, en je gaat tijdens deze onderhandelingen in de pers roepen dat er zware maatregelen en sancties zullen komen als je er niet in mag, dan pleeg je chantage. Gen enkel zichzelf respecterend land zal een dergelijke chantage accepteren. Als vervolgens de president van Turkije Nederland fascistisch en een overblijfsel van de nazi's vindt wordt elke mogelijkheid op een oplossing geblokkeerd. Ga je dan ook nog kinderachtig als een regime een aantal auto konvooien Nederland insturen om een minister stiekem naar een consulaat te brengen, dan geeft dat wel aan dat de-escalatie niet tot je beleid behoort. Iedereen die nu de Turken gelijk geeft, moet zich wel realiseren dat ze in de ogen van de Turken fascisten en nazi's zijn. Dat de Turken helemaal geen de-escalatie willen blijkt wel uit het feit dat de Turkse minister zondag de kans greep om in Metz weer hard uit te halen naar Den Haag. Hij bestempelde Nederland in zijn toespraak tot „hoofdstad van het fascisme.”

2 Reacties
Doofenschmirtz
Doofenschmirtz13 mrt. 2017 - 8:08

Het was van tevoren bekend dat Erdogan zou gaan provoceren. Nou ja, het land gooit steeds verder zijn eigen glazen in, misschien is isolationalisme ook precies wat Erdogan nastreeft. Kan hij nog wat harder de repressie aanjagen. Jammer van zo'n mooi land.

MijnMening3
MijnMening313 mrt. 2017 - 8:32

''Hij bestempelde Nederland in zijn toespraak tot „hoofdstad van het fascisme.”'' Als hij dat zegt, dan denk ik dat we daar trots op kunnen zijn.

Pater
Pater13 mrt. 2017 - 1:13

Uit de hand gelopen onzin. De intrekking van de landingsrechten vond ik nog wel aardig, temeer omdat Turkije kennelijk met grove dreigementen werkte. Daarna is het zaakje nodeloos geëscaleerd. Ik kan me voorstellen dat de burgemeester niet toestond dat de Turkse familieminister een speech zou houden bij het consulaat vanwege de te verwachten verstoring van de openbare orden, maar de deportatie van die minister berust bij mijn weten op geen enkele rechtsgrond. De slechtste reclame voor de rechtsstaat die ik me voor kan stellen.

2 Reacties
Jan_boel
Jan_boel13 mrt. 2017 - 8:58

Nederland heeft diverse keren duidelijk aangegeven dat het niet wenselijk is dat een Turkse minister deze kant op komt. Als ze dit vervolgens toch gewoon doen staat het Nederland vrij deze persoon tot ongewenst vreemdeling te verklaren daar is geen rechtsgrond voor nodig. Als ik 5x tegen u vertel dat u niet welkom bent op mijn verjaardagsfeestje dan vindt ik het behoorlijk onbeschoft als u toch gewoon binnenwandelt.

Pater
Pater14 mrt. 2017 - 2:01

NL kan wel 100 x aangeven dat ze geen minister op bezoek willen, maar NL is geen verjaardagsfeestje maar een rechtsstaat die niet zomaar, zonder rechtsgrond, mensen de toegang kan wegeren.

malou3
malou313 mrt. 2017 - 0:34

Toch klopt het niet, als je bedenkt dat hier in Nederland types als Wilders, door alle Nederlandse politici , unaniem, jaren lang de hand boven het hoofd wordt gehouden en Wilders wél worden gedoogd.. ?

4 Reacties
malou3
malou313 mrt. 2017 - 1:18

worden= wordt.. In ieder geval: Eerlijke kritiek is moeilijk te verdragen, vooral als hij komt van een vijand. Mandela zei ooit: "Als je in vrede wilt komen met je vijand, dan moet je met je vijand gaan werken. Dan wordt hij je partner." Heeft Rutte misschien iets overgeslagen?

THB2
THB213 mrt. 2017 - 1:23

Wilders is, helaas, een Nederlandse politicus die gewoon in Nederland zijn boodschap rond bazuint. Wilders dreigt ook niet met economische sancties en vergaande maatregelen, noemt Nederland nier fascistisch of een overblijfsel van de Nazi's. In dit geval was Nederland niet bereidt om voor chantage te bezwijken en neemt zeker geen genoegen met de wijze waarop de Turkse machthebbers over Nederland praten en het volstrekt bruskeren van alle diplomatieke regels. Deze vergelijking is van het soort "appels en peren".

ratio2
ratio213 mrt. 2017 - 8:04

Quotes van Mandela zijn leuk, maar je kunt er net zo goed een quote over Chamberlain tegenover zetten.

RU486
RU48613 mrt. 2017 - 9:13

THB 13 maart 2017 at 02:23 Wilders is, helaas, een Nederlandse politicus die gewoon in Nederland zijn boodschap rond bazuint Onzin, dat doet hij ook te pas en te onpas in het buitenland.

Remco Vanlent
Remco Vanlent13 mrt. 2017 - 0:24

Rutte heeft alleen maar praatjes omdat de verkiezingen er aan komen. De excuus brief is vast al klaar en word 30 seconden na het sluiten van de stembus verzonden naar Erdogan,

2 Reacties
THB2
THB213 mrt. 2017 - 1:25

Typisch, helaas moet ik dat zeggen, is dit een voorbeeld van hoe bepaalde politieke richtingen, slappe knieën tonen. En dan ook verwachten dat anderen dit ook doen. Zo de waard is vertrouwd hij zijn gasten, nietwaar? Het zal een teleurstelling voor je zijn dat dit dus niet zal gebeuren.

malou3
malou313 mrt. 2017 - 1:39

Zou me niks verbazen, maar dat is geen oplossing voor het probleem. Je hebt liefde.....en het politieke strategische leven, haar grote vijand.

OlavM
OlavM12 mrt. 2017 - 22:44

Erdogan is een straatvechter, en heeft zeker niet toevallig dit tijdstip uitgekozen om Turkse officials hier het woord te laten voeren over het komend referendum in Turkije. Ontegenzeggelijk heeft hij zich provocerend opgesteld. Maar aan de andere kant heeft Nederland zich veel scherper opgesteld dan nodig was geweest. Al eerder heeft een Turkse hoogwaardigheidsbekleder hier het woord gevoerd naar aanleiding van verkiezingen in Turkije. Op basis van de vrijheid van meningsuiting had op gepaste wijze hier een voordracht kunnen worden gehouden. De boodschap hoeft de Nederlandse regering niet welgevallig te zijn, zo lang geen strafbare feiten worden begaan. Als de Turkse regering de Turkse Nederlanders als Turkse staatsburgers beschouwt zal de Nederlandse regering dat moeten accepteren. En tegen het bezitten van meer dan één nationaliteit is niets steekhoudends in te brengen. Het volstrekt tegenhouden van de Turkse ministers , en vooral het beletten het Turkse consulaat binnen te gaan en uitzetten van de Turkse minister naar Duitsland, heeft tot de grote escalatie geleid, die voorkomen had kunnen worden. Daarom is de conclusie gerechtvaardigd, dat Rutte het vooral was te doen om te poseren als “tough guy” en Wilders wind uit de zeilen te halen. “Nederland stelt grenzen, en daar heb je je dan als buitenland aan te houden”, zegt Rutte. Maar een probleem ontstaat juist, als die grenzen verkeerd worden getrokken.

2 Reacties
Doofenschmirtz
Doofenschmirtz13 mrt. 2017 - 8:16

[Als de Turkse regering de Turkse Nederlanders als Turkse staatsburgers beschouwt zal de Nederlandse regering dat moeten accepteren. En tegen het bezitten van meer dan één nationaliteit is niets steekhoudends in te brengen.] Nou... Dat is nogal een bewering! Als Turkije dat echt vindt en veel Turken hier ook, dan rijst bij mij de vraag waarom wij zouden toelaten dat zij hier ook nog een paspoort hebben dat alle rechten verbonden aan dat Nederlanderschap geeft. Wat heeft Nederland aan Turken die zich in eerste instantie Turk voelen, niets met Nederland hebben als samenleving maar wel de vruchten willen plukken van het Nederlanderschap? Dat kan alleen maar tot ellende leiden op de langere termijn. Laar Turkse ouders bij de geboorte van een kind maar de keuze maken: Inschrijven als Nederlander kan, maar dan afstand doen van het Turkse paspoort. Juist het laten maken van die keuze is een goed middel om de betrokkenheid bij Nederland te vergroten. We willen toch samenleven? We willen toch dat integratie een keertje van de grond komt? Dan is dit wat betaald moet worden, het kan niet allemaal slechts van een kant komen.

OlavM
OlavM13 mrt. 2017 - 19:34

@ Doofenschmirtz: @ Doofenschmirtz: De vraag wie een bepaald land als zijn eigen staatsburgers beschouwt, is in het internationale recht geheel voorbehouden aan dat land zelf. Nederland kan niet bepalen of b.v. Marokko mensen van Marokkaanse afkomst hoe dan ook blijft beschouwen als mensen met de Marokkaanse nationaliteit. Zij kunnen daarvan geen afstand doen. En voor Turken is het om diverse redenen moeilijk om afstand te doen van hun Turkse nationaliteit. Evenzo kan Nederland dat zelf bepalen, en er zijn wettelijke regels over de nationaliteit en naturalisering. Als mensen die hier wonen een Turks paspoort hebben, zegt dat niets over hun lioyaliteit, en wil het helemaal niet zeggen dat ze "zich in eerste instantie Turk voelen”, en al helemaal niet "niets met Nederland hebben als samenleving maar wel de vruchten willen plukken van het Nederlanderschap". Dat zijn allen maar suggestieve beweringen van jou. Het is geen enkel probleem meer dan één nationaliteit te hebben. Talloze Nederlanders hebben die ook. Ooit las ik een interview met een Nederlandse zakenman die er prat op ging vier (!) nationaliteiten te hebben.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*12 mrt. 2017 - 22:44

Wie weet, misschien zullen veel Nederlanders het meest stemmen toch geven aan Pechtold (D66) of Klaver (GroenLinks), a.s. woensdag, hoop ik. Na zoveel verdeeldheid de laatste paar jaren, niet Rutte, niet Buma en zeker niet Wilders (wat mij betreft) kan de meerderheid van alle Nederlanders weer proberen om naar elkaar toe te brengen de komende paar jaar en saamhorigheid in dit land herstellen, niet met populisme en nationalisme maar juist met goede, eerlijke en sterke leiderschap, als de volgende Premier van Nederland van alle Nederlanders. Ik wens alle Nederlanders veel wijsheid toe, zodra zij of hij het rode potlood in haar of zijn hand zal krijgen, over twee dagen. Welterusten.

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus13 mrt. 2017 - 9:59

Ik vrees toch echt dat Rutte hiervan zal profiteren, samen met partijen die ten onrechte vrijheid en denk in hun naam hebben.

OpiniePaultje
OpiniePaultje12 mrt. 2017 - 22:13

De zaak de-escaleren wil in rond Hollands zeggen dat Rutte toegeeft aan de eisen van Erdogan zodra de verkiezingsuitslagen binnen zijn en Rutte voor zijn derde termijn kan gaan. Dat is de-escaleren in de ogen van Rutte.

1 Reactie
ratio2
ratio213 mrt. 2017 - 8:08

Betwijfel ik ten stelligste. Erdogan is geen vriend meer van Europese hoofdsteden. Rutte heeft slappe knieën in Europa, maar Turkije is geen Europa. En ten tweede, de verkiezingsuitslag gaat zo'n gefragmenteerd beeld laten zien dat Rutte ongetwijfeld rekening houdt met nieuwe verkiezingen binnen een jaar. Dan wil je niet een dag na 15 maart draaien, want daar slaat Wilders je dan bij de volgende verkiezingen twintig keer mee om de oren. En ten derde, de-escalatie kan ook na 18 april, als in Turkije het referendum is geweest, dan is alle aanleiding ook vanuit Turkije verdwenen en kan Rutte binnenlands volhouden dat hij niet heeft toegegeven aan de Turkse wens om in NL campagne te voeren voor dit referendum.

2C
2C12 mrt. 2017 - 20:41

Prima actie van de Nederlandse regering. Eindelijk eens ruggengraat getoond. Je moet je niet laten chanteren als de Turkse regering dreigt om sancties in te stellen, als niet wordt voldaan hun wensen, en het Turkse staatshoofd Nederlanders uitmaakt voor fascisten e.d. Dan is de maat vol en moet je gewoon een streep trekken. Rutte zal hier waarschijnlijk wel garen bij kunnen spinnen en kan gebruik maken van de premier-bonus doordat hij zijn leiderschap kan tonen. Zonder de aanstaande verkiezingen en de latente druk van de PVV was het misschien anders gelopen.

Marinus Et Tilia
Marinus Et Tilia12 mrt. 2017 - 20:17

De turkse politici overtreden door hun optredens in europa hun eigen wetten. http://bit.ly/2ntBPdm Ze hebben dus géén enkel recht van spreken. Wordt vervolgd?

2 Reacties
Pater
Pater13 mrt. 2017 - 1:14

Dat zijn hún wetten, niet de onze. De Turkse familieminister heeft bij mijn weten geen Nederlandse wet overtreden.

ratio2
ratio213 mrt. 2017 - 8:10

@Pater Als Nederland al de landingsrechten van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken intrekt, is het een grove provocatie om dan alsnog met een andere minister te proberen in Nederland dezelfde bijeenkomst te houden. En dat ook nog onder valse voorwendselen.

freaky45
freaky4512 mrt. 2017 - 19:48

Gewoon een opzetje van Rutte. Na de verkiezingen is ineens alles weer mogelijk met de Turken....Trap er niet in!

msj_meijerink
msj_meijerink12 mrt. 2017 - 19:31

In essentie is het vreemd om in een ander land campagne te voeren voor je politieke ambities, maar als ermee je lange arm in dat land ermee helpt (DENK) doe je het toch. Vooral als je zelf wereldkampioen vérplassen wilt worden.

1 Reactie
malou3
malou313 mrt. 2017 - 0:42

Wilders doet toch precies het zelfde? Alleen niet in Turkije...

Berend5
Berend512 mrt. 2017 - 18:53

Brilliant van Rutte om een paar dagen voor de verkiezingen dit spel te spelen. Dit gaat de VVD zeer veel stemmen op leveren. Hoe hij het hem flikt geen idee maar het toeval om vlak voor de verkiezingen je zo te kunnen profileren is mij iets te groot.

4 Reacties
Jan Klaasen
Jan Klaasen12 mrt. 2017 - 20:27

Ik ben eerder bang dat dit vooral Wilders stemmen gaat opleveren...

John Boog
John Boog12 mrt. 2017 - 22:43

Jij denkt werkelijk dat als Rutte eindelijk eens doet wat normaal is, hem dat stemmen op gaat leveren? Nope... We hebben iemand nodig die constant doet wat nodig is....

Maxim2
Maxim212 mrt. 2017 - 23:37

Je kan niet anders concluderen dan dat ze hier allebei veel voordeel uit halen. Koste ook niets! Beetje kerosine misschien maar that's it. Erdogan laat zien hoe belangrijk hij is en hoe bedreigd de Europa landen zich voelen. Het Turkse electoraat loves that. Referendum? Kat in het bakkie! Rutte doet ditto borstgeroffel en wint de TK verkiezingen. All it takes is one phonecall. Echt, ik ben geen conspiracy mens, maar dit is wel echt plausibel.

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz13 mrt. 2017 - 8:18

[Echt, ik ben geen conspiracy mens, maar dit is wel echt plausibel.] Geen conspiracy mens?

Jan_boel
Jan_boel12 mrt. 2017 - 18:37

Dictators als Erdogan en Poetin verstaan maar 1 taal, de harde. Zij zien het gros van europa als watjes en blijven hier dan ook keer op keer overheen lopen. Indien je eens en voor altijd je grens aangeeft op deze deze duidelijke manier heb je eerst een zeer grote ruzie bestaande uit grof verbaal geweld en intimidatie. Als de storm is gaan liggen heb je het respect, dit is de enige manier om respect bij dit soort Dictators af te dwingen.

Joop den Uil
Joop den Uil12 mrt. 2017 - 18:03

niet te geloven wat een chaos die VVDer Rutte in korte tijd ervan gemaakt heeft; heeft teveel zich aan Trump willen optrekken. Heeft typisch zijn hand overspeeld, en dacht t wel even te klaren om zich aan Merkel et al te kunnen voordoen als de eminente staatsman. In Nederland mogen we ons in de handen knijpen dat hij niet aan het roer staat als er echts iets aan de hand is. Wegwezen, en plaatsmaken voor Buma

2 Reacties
Pater Familias
Pater Familias12 mrt. 2017 - 22:41

Buma? Die ouwe sokpop is een populist. Buma is verder maar een lulletje rozenwater. Balkende 2.0 Verwacht dus niet te veel van Buma.

MijnMening3
MijnMening313 mrt. 2017 - 8:49

''Wegwezen, en plaatsmaken voor Buma'' Buma (evenals de rest van het parlement behoudens DENK) steunt de actie van "Rutte" anders wel. Buma gaat nog verder: Hij wil het associatieverdrag dat Turkije heeft met de EU ontbinden. Dat ondersteun ik overigens van harte. Zoete broodjes met dictators bakken gaat hem niet worden.

Creature from the Black Lagoon
Creature from the Black Lagoon12 mrt. 2017 - 17:52

Toch voor de grap eens Googlen wie Erdogan een paar jaar geleden nog 'een freak' noemde.....

Quibus2
Quibus212 mrt. 2017 - 17:47

Dus al Trumpetter dreigende taal roept over 'de consequenties' als wij niet meer gaan meebetalen aan de NAVO, laten we ons niet chanteren en stappen we uit de NAVO? Ja echt? Geloof je hetzelf? Of geldt het niet-chanteren slechts voor landen ten opzicht waarvan Nederland zich nog een superioriteitsillusie permitteert?

1 Reactie
Andre Smid
Andre Smid13 mrt. 2017 - 5:06

Probleem in deze is dat wij ons niet houden aan de afspraken die wij zelf hebben gemaakt. Trump wijst alleen maar op deze afspraken en heeft daarin gelijk. Erdogan wil zijn NSDAP politiek nog een keer op Nederlandse bodem propageren. Dit terwijl hij de oppositie monddood heeft gemaakt. Dit is iets waar wij als beschaafd land gewoonweg niet aan mee kunnen en mogen werken.

Jantje68
Jantje6812 mrt. 2017 - 17:40

We hebben het hier over 2e, 3e generatie Turken. Waar gaat dit over? Hier moet onmiddellijk een einde aan komen. Allen 1e generatie migranten mogen nog een dubbel paspoort hebben daarna is het op je 18e kiezen OF Nederlander OF Turk (of welke nationaliteit dan ook)

Alleen feiten
Alleen feiten12 mrt. 2017 - 17:21

De Turkse minister is vandaag op geweest bij de Turken in Frankrijk. Er is geen sprake van verstoringen van de openbare. Zij hebben namelijk geen Abutaleb als burgemeester en geen Rutte als premier.

2 Reacties
John Boog
John Boog12 mrt. 2017 - 22:46

En je punt is? Hier in NL is het niet gewenst dat je politieke campagnes voor het buitenland komt voeren. En als je dan als gast meent je kont af te kunnen vegen met de lokale (in dit geval NL) waarden ben je ronduit onbeschoft bezig. PUNT.

Pater Familias
Pater Familias13 mrt. 2017 - 1:45

En de Franse pers was vernietigend. Internationale media scharen zich achter het Nederlandse besluit. En vervolgens zijn er meer landen die reageren. Zweden, Denemarken zeggen allemaal. Het is genoeg geweest Erdo. Die eensgezindheid maakt de weg vrij dat er binnen de EU ook maatregelen genomen gaan worden. En als we Turkije loskoppelen van het subsidie infuus dan kan het zo maar zijn dat Turkije ineens een andere toon aanslaat. Want ook Erdo weet waar de keiharde pegels vandaan komen.

Meta Foor3
Meta Foor312 mrt. 2017 - 15:45

Rutte wist afgelopen week dinsdag al dat er vergaand geprovoceerd zou worden; hij had toen al de EU top hierover moeten consulteren. Integendeel,hij heeft hij zich Koenders laten aanleunen, die weet dat hij niet meer terugkomt als MinBuZa. Nu heeft hij dusdanige brokken gemaakt die alleen maar met geld goed te maken valt. VVD als partij en haar leden worden het diepst getroffen (in zetels en portemonnaie). Jammer dat de zgn linkse partijen zich onthouden van een duidelijk standpunt over de kwestie.

1 Reactie
JoWe62
JoWe6212 mrt. 2017 - 19:05

Wat een onzin. De EU ligt helemaal niet op 1 lijn als het om Turkije gaat. Kijk naar Frankrijk die alles goedvindt. Maar daar gaat het overal met allochtonen verkeerd. Je wilt de taferelen waarvoor Hollande heeft gezorgd echt niet meemaken in NL. Duizenden auto's in de fik gestoken, mensen gemolesteerd en zelfs meer. Nee, eindelijk heeft Nederland ballen getoond en een dictator duidelijk gezegd, in ons land geldt jouw idiote ideeën en handelen niet.

[verwijderd]
[verwijderd]12 mrt. 2017 - 15:29

--- Dit bericht is verwijderd —

9 Reacties
Friedrich Feuerbach
Friedrich Feuerbach12 mrt. 2017 - 16:42

Ik ook niet. Was natuurlijk een smoesje. Verder had Nederland geen poot om op te staan. Maar er is wel een openbare orde probleem gecreeerd door de overheid, begrijp ik. Afgezien daarvan heb ik natuurlijk geen enkele sympathie voor Erdogan's doelstellingen in deze. In tegenstelling met de opmerking van Metafoor hierboven hebben linkse partijen zich achter Rutte gesteld; waarbij de terechte aversie tegen Erdogan's dictatuur het kennelijk van de magere wettelijke onderbouwing van de overheidsacties gewonnen heeft.

stokkickhuysen
stokkickhuysen12 mrt. 2017 - 16:59

Ik begrijp dit ook niet. Sterker nog, ik denk dat de NL regering zelf de openbare orde onder druk heeft gezet door deze manier van optreden.

aliazelf
aliazelf12 mrt. 2017 - 17:01

Dan had je gisteravond naar Rotterdam moeten gaan, had je het met eigen ogen kunnen zien.

Jantje68
Jantje6812 mrt. 2017 - 17:35

Did is dezelfde tactiek als Duitsland hanteert. Merkel zegt dat ze gerust mogen komen voor een toespraak mits aangekondigd en aan de voorwaarde voldoet. Alleen hebben de Turken steeds de pech dat ze verkeerde zaaltje boeken die niet brandveilig zijn, niet berekend op het aantal personen, instortingsgevaar, typefouten in de vergunningaanvraag etc. Maar verder zijn ze welkom.

Quibus2
Quibus212 mrt. 2017 - 17:52

Dat was het natuurlijk geenszins. Voor dergelijke paranoïa is Aboutaleb (aka wethouder Hekking) al vaker op de vingers getikt, inzake manifestaties voor/tegen Zwarte Piet of een of ander rood-wit-voetbalclubje. (Hij zou de laatste vijf wedstrijden van Feyenoord moeten verbieden als hij bezorgd is om de openbare orde, laat ze Eindhoven maar afbreken tijdens een kampioens'feest'). Als negationistische AfD'ers uit Duitsland in Nederland vrij in de openbare ruimte mogen demonstreren samen met Nederlands infantiel rechts, heb je naturlijk geen poot om op te staan als een Turkse minister een besltoen campagnebijeenkomst wil houden.

Windowjan
Windowjan12 mrt. 2017 - 18:17

Mike en Friedrich, Enige nuance is wel nodig, misschien helpt het om de uitzending van WNL van vandaag gewoon eens te bekijken.

JoWe62
JoWe6212 mrt. 2017 - 19:20

Heb je het nog steeds niet gezien. Dan is echt een bril nodig

John Boog
John Boog12 mrt. 2017 - 22:59

@Mike Peeters 12 maart 2017 at 16:29 Als je niet begrijpt hoe de openbare orde in het geding kan komen als er (tien)duizenden turken zich ergens gaan verzamelen ligt dat aan jou. Niet aan de genomen maatregelen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen12 mrt. 2017 - 23:11

@JoWe62 Waarom niet een argument gebruiken, dan kan dit nog een mooie discussie worden. Dat gaat op deze manier niet,

DutchHolland
DutchHolland12 mrt. 2017 - 15:13

Het is jarenlang onderkent maar veel allochtone Turken en Marokkanen voelen zich helemaal geen Nederlander, terwijl Nederland ze toch alle mogelijkheden heeft geboden. Misschien is dat wel het probleem en zijn ze teveel gepampert. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Somalische gemeenschap in minneapolis, die is heel succesvol en dat hebben zelf bereikt want het sociale vangnet in de VS is natuurlijk niet zo riant dan dat van Nederland.

5 Reacties
richarrd
richarrd12 mrt. 2017 - 17:17

In het buitenland werken mensen ook veel meer en veel harder dan in Nederland omdat de lonen daar zo laag zijn, vindt u dan ook dat de lonen ook gelijkgesteld moeten worden met de lonen in het buitenland? Iedereen die in loondienst werkt krijgt dan nog maar €5,- per dag bijvoorbeeld.

Quibus2
Quibus212 mrt. 2017 - 17:58

Heel veel Tukkers, Groningers, Sallanders, Friezen, Achtehoekers, Brabanders en Limbabwanen voelen zich ook niet in de eerste plaats Nederlander (laat staan 'Hollander'). Heel veel D66ers en GroenLinksers voelen zich vooral 'Europeaan'. PvdDers waarschijnlijk vooral 'mens' of 'wereldburger'. Your point being? Nationalisme, een van de meest gifitige en destructieve ideologieën ooit bijeen verzonnen, is plots de maat der dingen of zelfs het hoogste goed?

bob b.
bob b.12 mrt. 2017 - 18:02

Dat kan zijn maar daar gaat het niet om. Het gaat om Erdogan die deze mensen misbruikt om zijn eigen status wat op te vijzelen.

aliazelf
aliazelf12 mrt. 2017 - 20:09

@Quibus Dus als een Nederlander nationalistisch is is het slecht, maar als het een Turk is dan mogen we die geen stroobreed in de weg liggen om zijn nationalisme te etaleren?

frenkie2
frenkie213 mrt. 2017 - 2:44

aliazelf 12 maart 2017 at 21:09 @Quibus Dus als een Nederlander nationalistisch is is het slecht, maar als het een Turk is dan mogen we die geen stroobreed in de weg liggen om zijn nationalisme te etaleren? Oikofobie in een notendop. Hebben wel meer mensen op links last van.

Mostafa
Mostafa12 mrt. 2017 - 15:10

Alleen leuke woorden helpen niet! Als ik mag kiezen tussen Nederlandse staatsburgers of Marokkaanse kies onmidelijk met volle hart voor Nederlandse staatsburger. Maar meneer Rutte, ik wil naast mijn plichten ook mijn rechten zoals u hebben, ik wil geaccepteerd worden hoe ik ben en ik kies zelf mijn normen en waarden. Ik doe mee vrolijk en elk dag aan de plichten ...ik respecteer de Wet en de Grondwet, werk zoals iedereen, groet mijn buren en colega's en ik help graag mensen als ik dat kan. Meer wil ik niets weten... De heer Rutte! wat heeft u als ook mijn premier gedaan tegen wilders uw collaga die mij als Nederlandse staatsburger discrimineerd en beledigd en daarmaa de Grondwet verkracht, voor.uw neus?! We missen hier al jaren een premier die van alle Nederlanders is, ik weet het ..het is niet makkelijk ..maar dat is de echte kunst van democratie: Een premier van ALLE Nederlandse staatsburgers en inderdaad die moet nog komen!

3 Reacties
Drents Bartje
Drents Bartje12 mrt. 2017 - 16:10

U wilt graag een minister die van/voor alle Nederlanders is? Ik adviseer U om woensdag op de PVV te stemmen. Dat is de enigste partij die er van/voor de Nederlanders is.

foxdie
foxdie12 mrt. 2017 - 18:11

@Drents Wat een onzin, ja een SOORT Nederlander ja, de Nederlander die anti EU en voor Zwarte Piet is, de rest kan kapot vallen bij de PVV. Als Nederlander betekent dat we allemaal hetzelfde moeten denken en doen dan haak ik als blanke gast echt af in Nederland.

Mostafa
Mostafa12 mrt. 2017 - 19:08

Nee, jammer voor u Baartje, omdat ik geen haat kop heb en dus het is onmogelijk om op PVV te stemmen.

X4
X412 mrt. 2017 - 14:50

Altijd zijn alle anti-fascistische acties gericht geweest op witte fascisten. Maar fascisme is niet exclusief wit. Hier zie je het deel van de Turkse Nederlanders dat ronduit fascistisch is. Grijze wolven en Erdogan stemmers (70% van de Turken in NL.) Daar moeten wij ons tegen verweren. Ook om het voor dat andere deel van de Turkse Nederlanders op te nemen. Ik kom zelf mensen tegen die de hel in het midden-oosten zijn ontvlucht. Maar de Turken die hier in beeld komen met hun vlaggetjes en geweld staan met de rug naar onze maatschappij toe. Zij leven hier in vrijheid, maar in plaats van die te omarmen proberen ze de onvrijheid te importeren. Fascisten hebben Rotterdam gebombardeerd en nu denken Turkse fascisten de dienst uit te maken in Rotterdam. Onacceptabel. De overheid moet ingrijpen. Burgers kunnen het opnemen voor die andere 30% van de Nederlandse Turken die ook bedreigd worden. Jarenlang is er weggekeken maar nu kan niemand er meer om heen. De politiek is aan zet.

Puin Ruimer
Puin Ruimer12 mrt. 2017 - 14:48

Rutte heeft gelijk, Nederland moet zich niet laten chanteren. Ook niet door mister Tefal himself. Zonder hem valt er ook te regeren. Zeg nou zelf, is geen vakantiegeld voor mensen in de bijstand normaal doen. Volgens de VVD is dat het allernormaalste wat er bestaat. Turkije moet ons niet afleiden van wat er werkelijk op het spel staat. Vier jaar voortzetting van asociaal beleid gesanctioneerd door de PvdA, D'66, GL, CU, SGP en de PVV. Dat moeten we niet willen. Er is meer dan onze eer dat er op het spel staat, dat is waardigheid van onze al ver afgebroken verzorgingsstaat.

aliazelf
aliazelf12 mrt. 2017 - 14:39

Een land wat een minister van familiezaken heeft is sowieso fout en daar moet je je niet door laten chanteren. Zeker niet in het geval van Turkije wat ons helemaal niets te bieden heeft, een land van ultra nationalisten en armoedzaaiers.

Rembrandt2
Rembrandt212 mrt. 2017 - 14:16

Mja, misschien waren het de aankomende verkiezingen die Rutte dwongen zijn rug recht te houden. Maar aan de andere kant, daar was ook dat dreigement. Hoe dan ook, hij heeft het wel gedaan. En op voortreffelijke wijze. Tegenstanders van deze keuzes zijn denk ik nu vooral gefrustreerd dat Rutte een kans heeft gekregen - en aangegrepen! - om zich uitstekend staatsman, 100% Nederlander, en rechtmatig Premier van ons land te tonen. En zolang deëscaleren betekent dat Nederland het niet verder op de spits drijft, maar open zal staan voor toenaderingen van Turkije, sta ik daar in ieder geval helemaal achter. Maar op mogelijke maatregelen van Turkije, moet ons land ook in de toekomst gepast blijven reageren. Zwakte tonen is nu geen optie meer.

2 Reacties
richarrd
richarrd12 mrt. 2017 - 19:37

Mark Rutte is wel een Nederlander zonder enige visie. Hij pleitte net op televisie dat je nooit alle Nederlanders tevreden kunt krijgen. Met andere woorden vindt hij het wel goed zoals het is en negeert deze de problemen die zeker in de toekomst vroeg of laat allemaal nog opgelost moeten worden.

richarrd
richarrd12 mrt. 2017 - 19:38

De problemen zijn wel op te lossen maar Mark Rutte ziet dat niet omdat deze geen visie heeft.