Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Biden wil maatregelen na bloedbad op school, Trump steekt wapenlobby hart onder de riem

Schietpartij op basisschool Texas: 22 doden, onder wie 19 kinderen
Joop

Praat over heikele kwesties, in de klas en thuis

  •  
15-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
schoolklas

© Cc-foto: Wokandapix

‘Marcouch, mijn vader was zó kwaad, hij gaat nooit meer op u stemmen. Toch spraken wij voor het eerst als gezin aan onze eettafel over homo’s als deel van Gods schepping.’
Het grootste cadeau dat scholieren mij geven deze tijd is hun eyeopener die zij uit de klas naar huis brengen. Het gaat deze weken natuurlijk over heikele kwesties onder de schoolbankjes vandaan de klas in trekken en dan verder – ermee naar de keukentafel thuis in een gezin met Arnhemse moslims, homo’s, joden en wat niet al aan gewone en bijzonder mensen.
Wist u dat Arnhem de rijkdom van leerlingen en leraren in club InDifferent binnen ‘de poorten’ heeft? Het begon net buiten Arnhem in de gemeente Renkum met de docent tekenen op het Dorenweerdcollege; de school in Doorwerth van Silke en Niek, de twee scholieren die minister Slob onlangs aanschreven over het deurbeleid op scholen tegen homo’s. Daarna hebben vier scholen in Arnhem zich al bij de stichting InDifferent aangesloten. Want het kan wél, heikele kwesties onder de schoolbankjes vandaan de klas in trekken; met als boei de vrijheid van meningsuiting en als doel de normale omgang met klasgenoten. Heerlijk om met scholieren te bakkeleien, je ziet hun hersens kraken. Daar kun je mij midden in de nacht voor wakker maken.
Nodig: schoolleiders die docenten werven met sjoege en zo nodig flink wat ervaringsdeskundigen als gastdocenten. En ouders die thuis inhaken. Dat is de kunst namelijk, van voorlichting in de klas naar thuis het gesprek. En dat is ook het geschenk dat leerlingen mij geven; het mooiste cadeau: ‘ Marcouch, mijn vader was zó kwaad, hij gaat nooit meer op u stemmen. Toch spraken wij voor het eerst als gezin aan onze eettafel over homo’s als deel van Gods schepping. ’ Nou mensen, die prijs van nooit meer stemmen op mij is hoog, maar dat heb ik hier voor over hoor, voor dit wonder van de eyeopener. Mensen die leren, iets mooiers is er bijna niet. Behalve  jonge mensen die leren. Opgroeien in Arnhem nota bene.
Denk hieraan de komende week, een nieuwe coronaweek vol behoedzame afstand. Zet vandaag nog uw computer aan, zoek YouTube, kijk naar de talkshow van InDifferent op YouTube en sluit u aan bij deze scholieren van Arnhem!  Ik hoor graag van u wie uw favoriete docent was, wat die u leerde en hoe u daar nu inzit. We mogen dan wel niet te veel naar buiten, nog eventjes zonder bioscoop en theater, maar we kunnen altijd nog denken, vragen stellen en schrijven. Let op elkaar en blijf gezond, in deze tijd van handen wassen en drukte vermijden.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

[verwijderd]
[verwijderd]16 nov. 2020 - 5:46

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Zandb
Zandb16 nov. 2020 - 7:36

Alain Het is niets en het wordt niets, dat weten we allemaal. Dat er nog van die dwazen rondlopen, die menen dat we er maar iets van moeten maken........

Voor Joop
Voor Joop15 nov. 2020 - 22:00

Voor zover mij bekend is het gebaseerd op dat aan de ene kant sex bedoeld is voor het voortbestaan van het menselijke ras, maar aan de andere kant een uiting is van voorwaardelijke -baatzuchtige- liefde. Want mensen doen het niet met iemand die ze geen genot geeft omdat hij of zij b.v. als onaantrekkelijk wordt beschouwd. Daar komt ook het gevoel van schaamte vandaan, Vandaar de term "schaamdelen" en "schaamhaar," Het zijn ook de delen die we het meest verbergen, en op stranden de enige delen die door de meeste mensen aan het oog onttrokken worden. (Denk aan bikini's en zwembroeken.) En het openbaar tonen van die delen is zelfs verboden en er staat straf op. Ook verbergen ouders hun seksleven achter de gesloten deuren van hun slaapkamer om te voorkomen dat hun kinderen het zien. Want kinderen worden just als onschuldig beschouwd en puur just omdat ze nog niet aan die baatzuchtige liefde doen. Maar omdat het ook kinderen voortbrengt is dat een een krachtig tegenwicht, want kinderen baren, verzorgen en grootbrengen is dan weer een teken van onzelfzuchtige liefde. Een moeder weet hoeveel oijn een kind baren met zich meebrengt -helemaal waar er geen verdoving plaatsvindt- maar toch wil ze vaak nog een of meerdere kinderen. Met seks tussen mensen die geen eigen kinderen kunnen krijgen samen door hun seksuele geaardheid is dat tegenwicht er niet. Dus dat kan voor uit het onderbewuste voortkomende innerlijke conflicten leiden. Die zich manifesteren als geen weerstand hebben tegen ziektes. Als manifestatie van het geen verdediging hebben tegen de onderbewuste beschuldigine dat seks hebben enkel voor het persoonlijke genot op een selectieve manier zelfzuchtig is. Alsof het was als prostitutie: "Jij geeft mij wat ik wil, en ik geef jou wat jij wil. Zoniet doe ik het met een ander die me wel geeft wat ik wil. Hoe graag je het ook met mij zou doen." Het is ook opvallend dat schaamdelen vaak in de meest negatieve betekenissen worden genoemd. "Wat k*t voor je zeg!", "Wat ben jij een l*l!" "Je bent een kl**tzak." Ook in het Engels: "Wat a c*nt." en "What a d*ick." "F*ck you!" Allemaal heel laatdunkend over de geslachtsorganen. Het maakt duidelijk hoe we onderbewust seks moreel afkeuren. Dat komt omdat we diep in ons hart enkel de altruïstische -onzelfzuchtige- liefde echt goedkeuren. Omdat we dat in wezen zijn. Nu komen er steeds meer spirituele leraren en leraressen die al op z'n minst iets van die ware liefde hebben beleefd, en die onderwijzen dat we de lichamen niet zijn. Noch onze menselijke gedachten.. dat we in werkelijkheid de volmaakte liefde zelf zijn, hoe vermomd ook in vormen die dat volkomen lijken tegen te spreken. Maar het feit dat.ons geweten zelfzuchtige liefde afkeurt, van onszelf alsook van anderen, en enkel de onzelfzuchtige liefde moreel goedkeuren en zelfs als allerhoogste idaal liefheeft wijst al aardig in de richting van hoe we in wezen echt zijn, en wat we in wezen echt zijn.

1 Reactie
Marinus Calamari
Marinus Calamari16 nov. 2020 - 13:03

Wat ik uit uw betoog begrijp is dat u liefdesrelaties tussen mensen van hetzelfde geslacht minderwaardig vindt. Uw onderbouwing hiervoor laat te wensen over, en is feitelijk niet meer dan slecht onderbouwd gespeculeer over de natuur van seks.

Rutger Groot
Rutger Groot15 nov. 2020 - 21:12

"Dat is de kunst namelijk, van voorlichting in de klas naar thuis het gesprek". En hier gaat het vaak mis. Neem het voorbeeld van het Emmauscollege, een goede (katholieke) school waar alles onder goede begeleiding bespreekbaar is (ik spreek uit ervaring). Helaas worden kinderen thuis kennelijk zo geïndoctorineerd zodat dit soort belachelijke acties mbt een cartoon konden plaatsvinden. Dan hou ik mijn hart vast voor kinderen op minder goed georganiseerde scholen...en een 'lastige' thuissituatie.

1 Reactie
Satya
Satya16 nov. 2020 - 15:13

"Helaas worden kinderen thuis kennelijk zo geïndoctorineerd zodat dit soort belachelijke acties mbt een cartoon konden plaatsvinden." De meeste radicalisatie vindt op straat plaats. Wat ook niet raar is al mag je daar niets meer over zeggen.

Bouwman2
Bouwman215 nov. 2020 - 18:46

Wij praten nooit over heikele kwesties aan tafel. Daarvoor hebben we het veel te druk, burgemeester. We hebben enkel nog contact met elkaar via de app. Praten met elkaar is zo ouderwets....

1 Reactie
LaBou
LaBou 16 nov. 2020 - 11:26

Jij appt met je tafelgenoten omdat je het te druk hebt? Als je nou eens wat minder hier publiceert dan heb je weer tijd om met je husgenoten te praten. Doen hoor, bouwman, dan gaat er een wereld voor je open.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland15 nov. 2020 - 17:10

hahahaha wat een grapjas is die Marouch Er heeft helemaal niemand voor m gestemd als Burgemeester dat weet ie heel goed .

4 Reacties
Bouwman2
Bouwman215 nov. 2020 - 18:48

En jij moet nodig op de bon ....

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!15 nov. 2020 - 19:36

Griezel, Is er ook maar iets in Nederland wat u wel goed vindt gaan?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland15 nov. 2020 - 23:35

@tweede kans weinig het is een grote teringzooi alles dat goed gaat is nog niet door politici verboden dat is een erfenis uit de 20e eeuw Dit land (deze wereld) is in verval en het wordt door bepaalde mensen ook nog een toegejuicht Alles wordt of is verboden of ligt onder vuur en dat met groot applaus grote bedrijven krijgen meer macht, racisme heeft vele vormen gekregen, facisme is normaal , iedereen die afwijkt kan de tering krijgen . Oorlogen en staatsgrepen worden openlijk gesteund door onze regering en geen haan die er naar kraait Het gaat heel slecht en mensen als marouch en andere politici zijn daar heel erg verantwoordelijk voor . Met hun neoliberalisme en hun steun aan oorlogen en het plunderen van de wereld door roofridders En dan zeiken over dat anderen zo slecht zijn .

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!16 nov. 2020 - 12:22

Griezel, Het valt mij al een tijdje op dat er eigenlijk alleen heel cynische reacties van uw hand komen, commentaar op alles en iedereen maar ik hoor nooit een oplossing of idee van u. Zou dat het leven niet iets leuker maken? Betrokken zijn, positief denken? Eigenlijk hoor ik u alleen maar zeiken over anderen dat ze zo slecht zijn.

[verwijderd]
[verwijderd]15 nov. 2020 - 17:03

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Satya
Satya16 nov. 2020 - 11:29

Je beseft toch dat je jezelf volledig gediskwalificeerd hebt om in deze manier van discussiëren mee te kunnen komen met deze reactie? Ik weet het, racisme bestaat niet, volgens jou. Jij en ik zullen elkaar hooguit kunnen gedogen. Van mijn kant uit zal dat geen probleem zijn, bij jou ben ik daar niet zo zeker van. Ik wil niet met mensen als jou verbinden, net als dat ik geen moslima wil zijn is dat mijn recht. Blijf lekker in je bubbel, je hebt immers de waarheid.

RaymondenJoop
RaymondenJoop15 nov. 2020 - 15:54

Marcouch is tav deze problematiek een stuk verder dan linkse media en politici van links en het midden, hij erkent dat er een probleem is. En bovendien, is bereid offers te brengen om de problematiek bespreekbaar te maken.

Wappie Kappie
Wappie Kappie15 nov. 2020 - 15:49

‘Marcouch, mijn vader was zó kwaad, hij gaat nooit meer op u stemmen. Toch spraken wij voor het eerst als gezin aan onze eettafel over homo’s als deel van Gods schepping.’ Weer een complot ontdekt. Je moet gewoon christen zijn om te kunnen stemmen op een burgemeester ;) Maar zonder gekkigheid... Deze uitspraak doet me twijfelen of dit echt gebeurd is. Zelfs als het hier ging op de politieke voorkeur van deze burgemeester: de kans dat een christen, die zodanig orthodox is dat hij een probleem heeft met homoseksualiteit, stemt op de PvdA is erg klein. Die stemt SGP of misschien CU.

2 Reacties
Satya
Satya16 nov. 2020 - 11:19

Hij doelt ongetwijfeld op een moslim.

Jaco38
Jaco3816 nov. 2020 - 12:58

Maar Wappie, waar leidt u uit af dat dit gesprek plaatsvond aan de eettafel van een christelijk gezin? Kan toch ook een moslim gezin zijn, zo heb ik het gelezen, PvdA heeft daar een grote achterban.

MaxMax2
MaxMax215 nov. 2020 - 15:46

Ik zou willen dat ik een docent zoals Ahmed op school had :)

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman215 nov. 2020 - 18:52

Maar dan sta je wel de hele dag op de gang.... Misschien moest je wel naar de conrector,.......