Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Potvis dood door plastic

  •  
19-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
potvis_300.jpg
Maag gebarsten na inslikken 18 kilo plastic
Een potvis die aanspoelde voor de kust van het Spaanse Granada is gestorven door plastic in te slikken, zo hebben wetenschappers vastgesteld. De potvis van tien meter lang en 4,5 ton zwaar werd dood aangetroffen op het strand van Castell de Ferro, in de Spaanse provincie Almeria. Het dier had maar liefst 18 kilo plastic in zijn maag, waardoor één van zijn magen barstte.
Dat meldt het AD. In de maag werden onder meer 59 stroken plastic aangetroffen, negen meter touw, twee waterslangen van 4,5 meter lang, twee bloempotten en een spuitbus.
Plastic is de belangrijkste doodsoorzaak voor 250 zeedieren, waaronder vissen, schildpadden en vogels. Het duurt naar schatting duizend jaar voor een doodgewone plastic zak afbreekt.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

MichelReiziger
MichelReiziger19 mrt. 2013 - 9:47

Een oppotvis...

MichelReiziger
MichelReiziger19 mrt. 2013 - 9:47

@Evert van Vliet, di 19 maart 2013 11:10 Nee in stukjes vallen doet plastic (van bijv plastic tassen en flesjes) al binnen enkele jaren in zeewater. Ik heb met eigen ogen en handen kunnen ervaren hoe dat is...dat zijn miljarden kleine stukjes plastic. Deze drijven vaak in een soort drap en als grote vlek op de zee, dat verplaatst zich naar gelang de stroming. Zo heb ik het in de zee van Japan kunnen ervaren maar in de pacific oceaan moeten deze plastic drap vlekken vele malen groter zijn. Honderden kilometers in omtrek.

lembeck
lembeck19 mrt. 2013 - 9:47

Verschrikkelijk. Wat moet dat arme dier geleden hebben... Jakkes

.3
.319 mrt. 2013 - 9:47

Alles goed en wel, en tragisch voor de potvis, maar de aandacht wordt weer in de verkeerde richting gestuurd: die van de consument. Ik wil beste zoveel mogelijk plastic vermijden, maar zoals ik al eens eerder heb geschreven, het is niet mijn schuld dat dat plastic in het milieu terecht komt. Mijn plastic verdwijnt in de kliko of plastic heroes zak. Wat gebeurt er daarna?