Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

Potdichte grenzen

  •  
29-11-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
27645088643_09ffc6137e_k

© cc-foto: FaceMePLS

Er is een flesje wijn in de aanbieding (made in Portugal) en de groenten zien er ook weer prima uit (made in Ireland & Poland)
Het was vandaag een hartstikke mooie dag. Best wel een beetje busy, maar wel oké. Ik neem u even mee en vertel u direct even erbij met welke landen ik allemaal te maken had.
Om 7.30 u ging mijn wekker af (made in Korea). Even uitrekken en hup onder de douche (made in Germany). Afdrogen met die superzachte handdoeken (made in Bangladesh) en dan stap ik vol goede moed in mijn jeans (made in Vietnam) en overhemd (made in India). Heerlijk even een flinke mok (made in Denmark) koffie (made in Colombia) drinken, gezet met die super koffiemachine (made in Italy). Een klein ontbijt erbij (made in UK & Ecuador) en ik kan er weer tegenaan. Uiteraard wil ik het nieuws beluisteren via de radio (made in Taiwan), ik ben immers een nieuwsjunk.
Dan op pad. Eerst even lopen naar de bushalte op mijn mooie leren schoenen (made in Spain). Instappen in de bus (made in Sweden) van EBS (made in Israël). In de drukte met de metro mee (made in Belgium). Onderweg check ik mijn mail en Whatsapp (made in USA) op mijn superslanke smartphone (made in Romania). Ik kom weer helemaal bijgelezen aan op de plaats van bestemming. Ik stap in de lift (made in Austria). Ik schuif aan een prachtige vergadertafel en prettige stoelen (made in Finland). Op de tafel microfoons, om elkaar goed te verstaan en om notulen te maken (made in France). Na een 2 uurtjes zeer nuttig overleg weer terug naar huis.
Ik moest boodschappen doen, dus ik stapte in mijn hybride tuut (made in Japan). Uiteraard doe ik dat bij de supermarkt hier in de buurt (made in Germany). Er is een flesje wijn in de aanbieding (made in Portugal) en de groenten zien er ook weer prima uit (made in Ireland & Poland). Weet je wat, ik neem ook een pak vanillevla mee (made in Holland).
Weer thuis en na het eten zet ik de pc aan (made in China) en bekijk het nieuws bij RTL (made in Luxembourg) op mijn flatscreen (made in Japan). Gezellig nog even de sfeerverlichting aan (made in Poland). Ik check ook nog even de laatste aanbiedingen van Eurostar (made in England) voor een midweekje in London.
Voor het slapen gaan laafde ik me aan al die snoeiharde Facebookpostings (made in USA), afkomstig van posters met onder meer Israëlische vlaggetjes, over het behoud van de Nederlandse cultuur en mijmerde ik over de voordelen van potdichte grenzen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (108)

Folkert2
Folkert230 nov. 2019 - 21:14

Goedkope textiel uit Azië, waar het percentage kinderarbeid nog steeds hoog is. Goedkope groente uit het buitenland die een flinke reis hebben afgelegd naar de NL`se supermarkt en dermate goedkoop zijn dat de NL`se teler uit de markt wordt gedrukt. Dus niet zo duurzaam. Ondertussen nog een PC uit China wat een discutabele reputatie heeft ten opzichte van alles eigenlijk. Jups, voor deze Groenlinksert bestaat maar 1 antwoord. Ok, Boomer

1 Reactie
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen1 dec. 2019 - 13:07

Heeft u wel eens gehoor van Fair Trade en biologisch? Don't jump the conclusions. En verder wappert u af van de inhoud om op de persoon te gaan spelen. Jammer!

TigressApril
TigressApril30 nov. 2019 - 18:18

De grenzen kunnen dus gewoon dicht voor niet gewenste personen. Gesloten grenzen voor mensen en gesloten grenzen voor goederen zijn twee compleet verschillende zaken. De grenzen sluiten voor goederen is simpelweg ondenkbaar omdat Nederland niet zelfvoorzienend meer is. Zowel de grondstoffen als de industrie ontbreekt. Landen als Noord Korea en Iran die zwaar getroffen zijn door sancties hebben wel ingezet op zelfvoorzienend worden wat de globalisten (o.a. GroenLinks) dan weer niet leuk vinden.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin30 nov. 2019 - 16:47

Een aardig verslag, globalisering is here to stay lijkt me, trouwens daar wisten de hollanders in de gouden eeuw ook wel raad mee, als het om handel gaat gaat geen zee te hoog, als het echter om vluchtelingen gaat mogen ze verzuipen en als dobberneger eindigen, als dat de teneur van dit stuk is helemaal mee eens.

Henk Tuinman
Henk Tuinman30 nov. 2019 - 15:50

Als je de grenzen potdicht gooit als land wordt het maar een zielige bedoeling. Beetje alsof je nooit je huis uit komt. Het is toch geweldig om met een wijde blik andere landen en culturen te leren kennen. Of het hun producten zijn, cultuur, geloof of een verre vakantie, ik blijf het fascinerend vinden. En ja niet alle landen of culturen zijn even mooi, maar dat is mijn perceptie en beleving.

4 Reacties
LaBou
LaBou 1 dec. 2019 - 6:32

". Het is toch geweldig om met een wijde blik andere landen en culturen te leren kennen" Behalve natuurlijk als die culturen hierheen komen. Want dan moet die grens wél dicht want dat is eng.

Henk Tuinman
Henk Tuinman1 dec. 2019 - 15:49

Vind ik niet eng hoor.

LaBou
LaBou 1 dec. 2019 - 17:49

En toch wil je die migranten hier niet met hun afwijkende cultuur.

Henk Tuinman
Henk Tuinman1 dec. 2019 - 23:01

Labou, Leg uit? Of is dit de waard die zijn gasten niet vertrouwd? Ik werk voor een buitenlands bedrijf en heb collega’s uit bijna alle landen ter wereld. Waarom zouden die niet hier mogen wonen en werken? Volgens mij heb jij een probleem met immigranten.

Mr Ed
Mr Ed30 nov. 2019 - 14:55

Ik ben gestopt met lezen bij *Ik moest boodschappen doen, dus ik stapte in mijn hybride tuut* Wat is er mis met de ouderwetse fiets, al dan niet van over de grens?

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe30 nov. 2019 - 18:19

Inderdaad. Zelf loop ik liever.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen1 dec. 2019 - 9:49

Dan bent u nog een eind gekomen. Dank!

Leontrotsky
Leontrotsky30 nov. 2019 - 14:19

Globalisering betekent vooruitgang. Als men denkt binnen enge grenzen en datgene wat binnen de eigen grens is wil beschermen raakt men alles uiteindelijk kwijt. Landen en natiestaten zijn in deze tijd een achterhaald en ook achterlijk concept. Een land dat globaal durft te denken en de grenzen durft open te stellen voor de nieuwe tijd heeft letterlijk een wereld te winnen.

JanKlaasen
JanKlaasen30 nov. 2019 - 8:22

Fijn toch, dat zoveel werknemers in het buitenland profiteren van uw geld? Als we hier alles zouden maken zouden we onszelf alleen verrijken.

4 Reacties
Mr x Mr y
Mr x Mr y30 nov. 2019 - 9:12

Ik ben zojuist op de fiets (Nederlands merk) boodschappen gaan doen bij de lokale bakker, groenteboer (koopt lokaal in) en viswinkel. Ik heb nog wat authentiek houten speelgoed gekocht bij een fysieke speelgoedwinkel. Ja, je betaalt wat meer. Maar deze ondernemers betalen wel allemaal belasting in Nederland, hebben geen dure managerslagen, en zijn het hart van de lokale econonomie Wellicht wat minder internationaal, maar waarom zou ik een fiets e.d. kopen uit China of Duitsland?

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen30 nov. 2019 - 12:44

Mr X, Waar denkt u dat de spaken van uw fiets zijn gemaakt? Waar komend e ingrediënten van uw bakker vandaan? Waar zijn zijn ovens en koelvitrines gemaakt? En ja, waar zijn de bomen gekapt voor het speelgoed? Vis komt tegenwoordig ook van Deense vissers. Dat soort vragen dus.......

Mr x Mr y
Mr x Mr y30 nov. 2019 - 14:13

Je kan altijd beter Nederlandse producten kopen (waarbij wellicht materialen uit het buitenland komen) dan kant en klare buitenlandse producten te kopen. Dat zorgt voor werkgelegenheid in nl etc. Alleen de door de fabrikant gekozen materialen komen dan Nederland in, vanwege de gesloten grenzen. U zult u verbazen hoe eenvoudig je Nederlandse streekproducten kan kopen en de locale ondernemers kan ondersteunen.

Tuna Gretberg
Tuna Gretberg1 dec. 2019 - 12:03

@ alfred: jouw woorden waren: "Ik vind het wel allemaal opmerkelijk wat mensen ervan brouwen, zonder een toelichting te vragen." Ik heb die toelichting gevraagd. Maar ik wacht nog steeds op antwoord.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty30 nov. 2019 - 8:15

Mooi hè die globalisering, u vergeet al die rommel van Action-achtige zaken. Zoals andere forumgenoten reeds terecht opmerken, je moet vrij verkeer van goederen niet verwarren met personen. Je kunt nog prima al deze producten van over de gehele aardbol importeren als je een restrictiever immigratiebeleid na streeft.

8 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen30 nov. 2019 - 10:05

Waar verwar ik e.e.a.? Maar heeft u wel goed teruggelezen wat u schrijft? De consequenties van dat denken zijn namelijk enorm.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty30 nov. 2019 - 10:09

@ Alfred Blokhuizen Dat is toch de onderliggende boodschap van uw betoog, ik ben niet de enige hier die dit "tussen de regels door" leest.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen30 nov. 2019 - 12:57

@ Deplorable U mag erin lezen wat u wilt. Maar uiteindelijk ga ikzelf over de bedoeling van deze column. Ik vind het wel allemaal opmerkelijk wat mensen ervan brouwen, zonder een toelichting te vragen. :-)

Tuna Gretberg
Tuna Gretberg30 nov. 2019 - 13:58

"Maar uiteindelijk ga ikzelf over de bedoeling van deze column." En wat is de bedoeling dan precies? Want u kunt nu wel weer de ontvanger de schuld geven maar u als zender laat mensen in vertwijfeling achter. Vertel even wat nu precies de bedoeling is zodat mensen ook zinvol kunnen reageren.

Mr x Mr y
Mr x Mr y30 nov. 2019 - 14:09

Als mensen er iets anders van maken, dan komt dat uiteraard ergens door. Kwestie van oorzaak en gevolg. Zeker bij publicaties is het relevant om vooraf na te gaan hoe de lezer (waartoe het gericht is) de boodschap kan opvatten.

TigressApril
TigressApril30 nov. 2019 - 18:25

Ik ben vandaag nog in die tokkie winkel geweest, voor een setje trechtertjes, papieren doekjes en koelvloeistof. Waardeloze winkel overigens want het gedemineraliseerd water hadden ze niet meer en ze probeerde me strijkwater (is geen demi water!) aan te smeren, moest ik door naar de Kruidvat. Het is vooral plastic troep die instantaan stuk gaat maar voor dingen als emmers, handschoenen, schoonmaak spul en klein auto onderhoud zijn ze prima.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen1 dec. 2019 - 9:58

@ Mr x Mr y "Zeker bij publicaties is het relevant om vooraf na te gaan hoe de lezer (waartoe het gericht is) de boodschap kan opvatten." Welja...eerste een volksraadpleging doen voordat je een stukkie schrijft. Mijn hemel. Lees nou gewoon wat er staat en vul niet voor een ander in, zeker niet voor mij. Wat u ervan maakt zit in uw gedachten en ik ga me niet verdiepen in de gedachtegangen van reaguurders.

Mr x Mr y
Mr x Mr y1 dec. 2019 - 13:54

Als er veel lezers zijn die iets anders lezen, is dat wel een punt om mee te nemen. Ik neem aan dat u een boodschap wil overbrengen en dan niet alleen naar uzelf.

Mr x Mr y
Mr x Mr y30 nov. 2019 - 7:59

De voordelen van potdichte grenzen? Daarom zijn al die producten genoemd in het stukje veilig voor de Nederlandse markt. Zijn ze niet geschikt “voor Nederland”, dan komen ze Nederland niet in. Voorzover ze Nederland wel inkomen, zijn ze helemaal getransformeerd naar Nederlandse behoefte en is de buitenlandse authenticiteit weg. Een Duitse supermarkt? Ja, maar wel een die voldoet aan Nederlandse vergunnjngsvoorwaarden, met Nederlands sprekend personeel, met pruducten die ook in Hollandse supermarkten liggen en die op Hollandse feestdagen gesloten is. Een duitse supermarkt in een Nederlandse identiteit. Dankzij de grenzen.

6 Reacties
LaBou
LaBou 30 nov. 2019 - 17:36

Welke Hollandse feestdagen? Of is het je nog niet opgevallen dat we inmiddels gewoon 7 werkdagen in een week voor supermarktpersoneel.

Mr x Mr y
Mr x Mr y30 nov. 2019 - 18:54

Welke feestdagen? Nou laat ik maar beginnen met de eerstkomende, Eerste Kerstdag. Alle landelijk bekende supermarkten zijn dan dicht, de lokale in mijn buurt ook (op de andere lokalen heb ik geen zicht)

LaBou
LaBou 1 dec. 2019 - 6:37

Je woont in een uitzonderlijke plaats, een soort gallisch dorp. Maar pas op, ook dat gaat veranderen.

Mr x Mr y
Mr x Mr y1 dec. 2019 - 13:58

Bin welke supermarkt kan ik dan op eerste kerstdag terecht? Graag een linkje.

dordtenaar2
dordtenaar21 dec. 2019 - 15:28

Dit was vorig jaar: https://www.deondernemer.nl/actueel/overzicht-openingstijden-supermarkten-kerst-2018~290647

LaBou
LaBou 1 dec. 2019 - 17:51

Kijk eens aan XY, je wordt op je wenken bediend door dordtenaar.

TwoTone
TwoTone30 nov. 2019 - 7:54

Bijna niemand wil dichte grenzen. Mensen willen wel gecontroleerde grenzen inzake mensen. Zodat oorlogsvluchtelingen, gelukszoekers, terroristen , strategische immigranten, kennisimmigranten e.d. herkend worden aan de grens en besloten kan worden wie wel en niet hier welkom zijn. Uw verhaal gaat over goederen en economische globalisering. Dat was een goed georganiseerde goederenstroom door de EEG.

6 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen30 nov. 2019 - 10:07

Dat betekent voor dat u nooit meer het land uit kunt voor vakantie. U zoekt dan geluk in het buitenland. dat mag dan niet meer..... Dat moeten we met zijn allen niet willen: geluk..... Kortom: u pleit voor een uitreisverbod voor iedereen.

itsme3
itsme330 nov. 2019 - 12:12

@blokhuizen Waar heeft twotone het over toeristen, zakenreizigers etc. Hijzegt alleen maar dat een land zelf moet kunnen bepalen wie er in mag. Zooals gewoonlijk bent u weer niet to the point.

MountEverest
MountEverest30 nov. 2019 - 14:04

@Alfred De meeste immigratielanden hanteren de volgende criteria: - een immigrant moet bepaalde skills hebben waaraan behoefte is - een immigrant moet niet ten laste komen van de gemeenschap - een immigrant moet positief staan tegenover zijn nieuwe vaderland Het gaat hierover immigranten, niet over oorlogs- of politieke vluchtelingen, die moeten altijd welkom zijn.

TwoTone
TwoTone30 nov. 2019 - 18:12

@alfred - ik neem aan dat uw reactie bedoeld was op een reactie van iemand anders - ik zie geen enkele connectie tussen uw reactie en de mijne. Als uw reactie wel voor mij bedoeld was is het moeilijk te begrijpen wat de toelatingscriteria zijn om columnist te worden. Over vakantielanden gesproken overigens - waar ik heen kan in de rest van de wereld is dus afhankelijk of die landen mij toelaten, zij bepalen dat , niet ik dus.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen1 dec. 2019 - 10:15

Aan dit draadje: Heeft u wel eens, als inwoner van een arm land, een toeristenvisum aangevraagd? Dat lukt bijna niet! Het is een en al eenrichtingsverkeer. Wij willen wel overal naartoe kunnen, maar andersom...ho maar. Dit deel van de werkelijkheid kent of men ziet men helemaal niet. Dus als we dezelfde regels toepassen op onszelf al op anderen, dan komt dat neer op een uitreisverbod voor iedereen.

4Vier!
4Vier!2 dec. 2019 - 18:00

Alfred Blokhuizen 1 december 2019 at 11:15 “als inwoner van een arm land, een toeristenvisum aangevraagd? Dat lukt bijna niet!” Ik kan me voorstellen dat andere landen ook moeilijker worden om toeristen binnen te laten als die nooit meer weg gaan. Voorlopig brengen toeristen geld binnen. Heb jij trouwens wel eens in het buitenland gewerkt & gewoond? Is het je toen opgevallen dat je alleen welkom bent voor de duur van je baan? Geen werk = het land uit! Het zou ecologisch natuurlijk wel fijn zijn als niemand meer een toeristenvisum zou krijgen: elk nadeel heb z’n voordeel.

Frits Jansen
Frits Jansen30 nov. 2019 - 7:28

Nederland heeft als klein land relatief lange grenzen, die ook nog eens grillig verlopen en dus extra lang zijn. De grens met België is 478 km lang, die met Duitsland 575 km, en de kustlijn is 451 km (bron: CIA World Factbook) Die grens hermetische afsluiten zoals populisten willen wordt verschrikkelijk kostbaar.

rupsje2
rupsje230 nov. 2019 - 7:16

ja het is inderdaad niet normaal om zo veel producten die van ver komen aan te schaffen met het oog op de milieu druk. hoezo vlees en groenten uit het buitenland,dat gaat gegarandeerd met meer bestrijdingsmiddelen en medicijn gebruik gepaard bovendien is dat waarschijnlijk ook nog eens veel minder efficiënt geproduceerd. om nog maar te zwijgen wat dat aan vervuiling kost om alle producten zoals genoemd in dit artikel deze kant op te krijgen. kortom met dit koop gedrag kun je onmogelijk een goed milieu,klimaat en dierwelzijns voorstander zijn...

Sonic2
Sonic229 nov. 2019 - 23:26

Een prachtig betoog. Laat mooi zien wat voor enorme quatsch al die rechts radicale fantasten er dag in en dag uit uitgooien. Met hun Australische asielmodel. Leers slaagde er in 2012 al niet in om de regels in Brussel te veranderen. Of de grenzen dicht te gooien. Nergens een meerderheid voor in de 2e en eerste kamer. Of met hun wedijveren voor een Nexit. Ook een maf plan. Maar goed. Als hun aanhang maar een beetje in die gemakkelijke en domme sprookjes gelooft. Dan is het al goed. En die geloven alles. Al gaan Wilders en Baudet in hun blote kont in de kamer zitten. Dan geloven ze nog al die sprookjes.

4 Reacties
Henk Tuinman
Henk Tuinman29 nov. 2019 - 23:55

Leg eens uit? Wat is het verband tussen rechts radicale fascisten en een tandenborstel uit korea?

Cageman2
Cageman230 nov. 2019 - 8:27

Wat is er quatsch aan een australisch model? Of de grens die hongarije heeft ingesteld? De enige quatsch is het “weg met grenzen welkom welkom” beleid. Wanneer 40% van de nigerianen graag binnen 5 jaar migreert en de bevolking in 30 jaar zal verdubbelen (naar bijna de hele eu bij elkaar) Plus de kosten van laaggeschoolde migranten en doe jij maar eens een rekensom wanneer ons sociale vangnet implodeerd

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty30 nov. 2019 - 8:30

@ Sonic Het asiel- en immigratiebeleid is gelukkig nog steeds een bevoegdheid van soevereine lidstaten, we hoeven helemaal niets "aan Brussel te vragen". Frankrijk heeft het voornemen om dit beleid flink te gaan aanscherpen. https://www.elsevierweekblad.nl/buitenland/achtergrond/2019/11/frankrijk-scherpt-asielbeleid-fors-aan-idee-voor-nederland-719504/

Sonic2
Sonic230 nov. 2019 - 11:09

@ Henk Tuinman Het idee dat protectionisme werkt of de oplossing is van alles. Dat een middelvinger tegen alles globalisering inhoudt helpt. Kritisch zijn is prima. Maar het idee dat alles wat fout is aan verdragen en Europese samenwerking ligt. En dat potdichte grenzen alles oplost. @ Cageman Ten eerste weer het gebruikelijke agressieve toontje. Waar je eigenlijk net als Henk Tuinman geen enkele reactie verdiend. Ten eerste lees je niet goed. In Nederland is een Australisch model onuitvoerbaar. Hoe wil je het invoeren? Leg eens uit. Je moet eerst uit de EU en Schengen stappen en dan naar een Australisch model overstappen. Praktisch onuitvoerbaar, dus waarom stel je het voor. En voor de rest Hongarije. Heeft u zich enigszins verdiept in het regime waar dat nu zit? Die Soros als hun grootste tegenstander is. U zult ideologisch wel bij dat soort zeer gevaarlijk volk in de buurt zitten. En om daarna af te sluiten met u laatste leugen. Nergens pleit ik voor volledig open grenzen. Ik pleit juist voor een sterke buitengrens. Grenzen moet je bewaken, maar alles potdicht gooien en achter elke buitenlander een terrorist zien. Dat is rechtse radicale waanzin. @ Deplorable Lefty Denemarken heeft een opt out. Wij hebben die opt out dus NIET. Ik doel op Leers uiteraard die van 2010 tot 2012 in Brussel moest vragen voor steun om de xenofobe haat agenda van Wilders uit te voeren. Waar de twee bovenstaande boven u zo hartstochtelijk mee eens zijn. Dus dat we helemaal zelf kunnen bepalen wie we wel of niet binnen halen. Dat kunnen we niet helemaal.

dirkdirk
dirkdirk29 nov. 2019 - 21:35

Al met al een beste ecologische voetstap zo,n dag van u.

2 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen30 nov. 2019 - 13:04

Ja hè? En ik kan er niet meer aan ontkomen. Dat beseffen we allang niet altijd meer. Ik lees vaak veel nationalistisch geklets over Nederlandse producten, maar ja...... alles is inmiddels met elkaar verweven. Puur Nederlands bestaat echt bijna niet meer. Dus die fietsfabrikant die roept: Nederlandse kwaliteit jokt. De spaken komen uit China, de zadels uit India, de remblokjes uit Cambodja etc etc etc...... En de zogenaamde nationale trots KLM is een Frans bedrijf...... We zijn allang één wereld. Alleen willen we het nog niet inzien.

Tuna Gretberg
Tuna Gretberg1 dec. 2019 - 9:00

@alfred:dat bepaalde producten in andere landen worden geproduceerd zegt nog niet alles. Deze kunnen worden geproduceerd naar Nederlandse kwaliteitsnormen. Maar de productie zelf kan gewoon goedkoper in een ander land. Onder meer vanwege de lagere loonkosten, die in Nederland vele malen hoger zijn door toedoen van de vakbonden.

frankie48
frankie4829 nov. 2019 - 20:07

Alfred, je bent die viskraam met Hollandse nieuwe op de foto maar voorbij gelopen, omdat een quota voor Deense haring je op een vorm van regulering kan wijzen!

Handige harry
Handige harry29 nov. 2019 - 19:11

Gaat niet om dit artikel, maar om de terroristische aanval in Engeland, schaam je Joop om alleen maar echte extremisme (terecht) op te voeren. Als het jullie niet goed uitkomt melden jullie het gewoon niet. Zaken moeten van 2 kanten belicht worden en dat doen jullie niet, schrijf mij maar uit, zal nooit meer reageren aangezien jullie alleen maar eigen vermelden die jullie goed uitkomen.

1 Reactie
TigressApril
TigressApril30 nov. 2019 - 18:33

Alsof een steekpartij op een brug in Londen nieuws is. In Londen zijn wel vaker steekpartijen dat is part and parcel van de grootte stad. Ze hebben het trouwen ondertussen gemeld, ze wilde waarschijnlijk wachten op meer duidelijkheid.

Rode druppel
Rode druppel29 nov. 2019 - 18:45

Alfred Zou het niet beter zijn als u uit milieu argumenten het eens over een andere boeg zou gooien. Immers de transporten van die goederen leveren vervuiling op. De globalisatie bevorderd de vervuiling. Een regionale economie die zichzelf zoveel mogelijk voorziet is uit milieu oogpunt zeer wenselijk. Sorry aan de globalisten.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin30 nov. 2019 - 7:25

En misschien een midweekje Amsterdam met de fiets!

Rode druppel
Rode druppel30 nov. 2019 - 10:00

Minoes Ik blijf zoveel mogelijk uit de randstad. Die lucht is bijna onleefbaar.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 nov. 2019 - 11:12

Rode Druppel Ik bedoelde natuurlijk in aansluiting op jouw bijdrage; Alfred!

FransAkkermans1947
FransAkkermans194729 nov. 2019 - 18:43

Niet dat het van mij moet of zo maar je had ook een Nederlandse krant/blad/tijdschrift kunnen lezen en naar de NPO, bij de Jumbo gaan winkelen om er in Nederland geteelde aardappelen, groenten en fruit te kopen, brood en banket uit Nederlandse bakkerijen en vlees van Nederlandse bodem. En voordat u gaat slapen op uw Philips TV naar Pauw en Witteman kijken over de nadelen van dichte grenzen. Het had zomaar gekund.

3 Reacties
RechtdoorZee93
RechtdoorZee9329 nov. 2019 - 19:26

Alleen worden Philips tv's al decennia niet meer in Nederland gemaakt. Leven met alleen "Nederlandse" zal bijzonder schraal zijn. Zelfs als producten in Nederland gemaakt worden dan zijn de halffabrikaten en grondstoffen dat vaak niet.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194729 nov. 2019 - 21:29

@RechtdoorZee U heeft gelijk. Het zal een oude tv moeten zijn. "Koninklijke Philips (beter bekend als kortweg Philips) is een Nederlands elektronicaconcern. Het heeft zijn hoofdkantoor in Amsterdam, maar de wortels van het bedrijf liggen in Eindhoven."

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9330 nov. 2019 - 8:43

@Frans, En eigenlijk is dat toch ook weer een soort van buitenland want hoe Nederlands is Brabant nou ;).

4Vier!
4Vier!29 nov. 2019 - 18:42

Dus als ik het goed begrijp was het een prachtige dag, genieten van neo-kolonialistische, kapitalistische, producten met een “mooie” bijdrage aan global warming en moderne slavernij.

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe30 nov. 2019 - 0:26

Wat je van ver haalt is lekker placht mijn moeder te zeggen.

ton14024
ton1402430 nov. 2019 - 15:14

DD Zonde hè, al die koeriersdiensten ????

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 nov. 2019 - 18:38

Zelf ging ze naar de AH.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 dec. 2019 - 10:09

DanielleDefoe Dat ging zeker over een geliefde?

Zapata
Zapata29 nov. 2019 - 18:32

Volgens mij gaat gesloten grenzen over personen en niet over goederen. Er zijn zat landen op deze aardkloot waar al uw materiële geneugten vrij voorhanden zijn maar waar vrij verkeer van personen niet is toegestaan.

1 Reactie
ton14024
ton1402430 nov. 2019 - 15:10

Volgens mij zijn voor jou gesloten grenzen belangrijk voor personen en niet voor goederen.

Sam V
Sam V29 nov. 2019 - 18:21

De schrijver verwart cultuur met consumptie. Het binnenhalen van buitenlandse culturen vertroebelt de Nederlandse cultuur. Dan kan je discussie gaan houden over wat de Nederlandse cultuur is, maar dat doet deze schrijver niet. Het binnenhalen van buitenlandse consumptiegoederen doet nagenoeg niets met de Nederlandse cultuur. Geeft alleen aan waar je de zaken goedkoper kan later maken zonder de cultuur van die landen naar hier te hoeven halen.

6 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen29 nov. 2019 - 19:36

Dus onze cultuur is...... als het maar goedkoop is..... U bent overigens abuis. Naar de afhaalchinees is "onze" cultuur geworden. Jeans (Amerkaans) is ook deel van de NL cultuur geworden. En zo kan ik wel even doorgaan. Maar goed, daar gaat mijn column niet over.....

Sam V
Sam V29 nov. 2019 - 19:55

@ Alfred Blokhuizen Uw column gaat daar wel over. U schrijft: “Voor het slapen gaan laafde ik me aan al die snoeiharde Facebookpostings (made in USA), afkomstig van posters met onder meer Israëlische vlaggetjes, over het behoud van de Nederlandse cultuur en mijmerde ik over de voordelen van potdichte grenzen.” Het is dan wel een beetje raar om te beweren dat u column niet gaat over cultuurverandering. U legt zelf de link. Daarmee proberend mensen die potdichte grenzen willen vanwege ongewenste cultuurverandering door migratie belachelijk te maken. Dat mag, maar ik vind de vergelijking echter mank gaan.

Katootje2
Katootje229 nov. 2019 - 23:38

Nederlanders klampen zich zo vast aan zwarte piet om de Nederlandse cultuur tegenwoordig het meeste lijkt op Coca Cola: Het is bruin, er zit teveel suiker en CO2 in en het komt uit Amerika. Dat ze nu die suiker zijn gaan vervangen door kunstmatige zoetstoffen is veelbetekenend, maar maakt het er zeker niet beter op. Het is zoiets als de PVV vervangen door het FvD: het lijkt een stuk intelligenter, maar dat is het niet.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 nov. 2019 - 8:20

Tja ze kunnen maar beter niet teveel van die Amerikaanse verslavende meuk hier afzetten!

Recht door Zee
Recht door Zee30 nov. 2019 - 9:59

@ Katootje De nederlander klampt zich vast an zijn cultuur omdat velen het gevoel hebben al tolerant genoeg zijn geweest voor jan en alleman en de maat een keer vol is. En ze klampen zich vast omdat ze van alles en nog wat beschuldigd worden als ze niet toegeven aan de verandering. Veel dingen veranderen naar loop van tijd, ga he dit forceren dan gaan mensen weerstand bieden.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen30 nov. 2019 - 10:19

@Sam V Vindt u het goed dat ik zelf bepaal, als schrijver, waar mijn column over gaat? De column is een beschrijving van een dag van mij en waar ik tegenaan loop. De rest is invulling van de lezer. De laatste alinea staat los van de tekst ervoor. Het is omschrijft wat mijn dagafsluiting was. Niets meer niets minder. U koppelt het een aan het ander. Ik niet.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart29 nov. 2019 - 17:45

Wat mankeert ons in vredesnaam? Zinloos lopen te lanterfanten tussen 't zielloze, 't affreuze, 't kosmopolitische bric-a-brac en 't tinnef, de troep en de rommel? Is dit alles wat er is? Weg met die meuk. Terug naar de benenwagen, het douchen door onder je spuug door te lopen en het lezen bij kaarslicht. Zen & zen & zen; rivieren door 't laagland zien stromen en 't klits-klets-klanderen kussen van de blote kont van de kunst horen klinken.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe29 nov. 2019 - 18:37

Mijn meubels zijn voor het merendeel (tweede/derdehands) LOV. Nederlands en zeer duurzaam.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 nov. 2019 - 8:17

Kaarslicht?

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 nov. 2019 - 19:02

Nope, ledlampen, maar mijn staande lamp is verder net als twee hanglampen origineel 1930. Geen oude snoeren of gevaarlijke fittingen natuurlijk. Mijn studentenkamer inboedel vnl 1950-1970 vintage grotendeels verzameld in de kringloop. Ik word geacht er verstand van te hebben. Cursussen gedaan enzo. https://erfgoedlov.org/

Jaap8
Jaap829 nov. 2019 - 17:44

Yep we mijmeren allemaal wel over onze dromen. De linkerhelft van onze hersenen over hoe het zou moeten en kunnen zijn. Aan de rechterhelft van onze hersenen laten we vervolgens over hoe de daarmee gepaard gaande problemen opgelost zouden moeten worden. Waarbij we wel vinden dat die rechterhelft bij voorbaat fout zit.!

Tom7
Tom729 nov. 2019 - 17:38

En je stortte nog effe 5 Euries op TerresdesHommes tegen kinderslavernij, en je dag was weer goed. Gefeliciflapstaard, U bent geslaagd voor GroenLinkser van het jaar.

7 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen29 nov. 2019 - 19:38

Dank, dank, dank voor het compliment.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 nov. 2019 - 8:22

En is dat positief? Groen linkser van het jaar?

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen30 nov. 2019 - 10:14

@Minoes&tuin Ja!

Tom7
Tom730 nov. 2019 - 12:38

@Minoes&Tuin "En is dat positief? Groen linkser van het jaar?" Ehhh...dat mag je helemaal zelf invullen, om Alfred,s woorden van elders te gebruiken. Koekje erbij....... ;)

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 dec. 2019 - 9:15

Tom Koekje erbij? Nee dank je, eet nooit koekjes. Had zo graag geweten waar de koffie en de thee vandaan kwamen en de bananen?

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 dec. 2019 - 11:30

Minoes, de aanschaf van een keur aan niet-locaal geproduceerde artikelen wordt kennelijk als een (positief?) statement gezien. Het heeft eerder iets onvermijdelijks. Thee, koffie en bananen zijn zo ingeburgerd dat ze niet meer uit de schappen zijn weg te denken net zo min als koekjes bereid met foute eieren.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 dec. 2019 - 10:12

DanielleDefoe Ook niet wat betreft uitbuiting en kinderarbeid in landen van herkomst blijkbaar.

Klaas Punt
Klaas Punt29 nov. 2019 - 17:13

Beste A. beschrijf je nu de voordelen van handel? Daar hebben we ooit, hoewel niet zoo lang geleden een verband voor opgericht in Europa. De EEG, European Economic Community. Daaruit is die EU ontstaan, een unie , met een bestuur, commissie, die zich behalve met handel ook dringend met ons de inwoners bemoeit. Is niet mijn idee. Heb je ook nog iets uit het VK gebruikt? O ik zie de EuroStar. Kunnen de Engelsen ons bezoeken per trein. Er bestaat een kans dat die engelsen uit de pas gaan lopen. Ik zal het wel zien. Potdichte grenzen zie ik ook niet zo zitten. Maar er bestaat meningsvrijheid in ons land. Daarom hoef ik mij ook van FB niets aan te trekken. Ik volg dat niet. Ik slaap goed.

Mr x Mr y
Mr x Mr y29 nov. 2019 - 17:08

Al die producten zijn wel gemaakt voor de Nederlandse markt. Als er geen Nederlandse handleiding bij zit, het “nieuws geen Nederlands praat”, het product niet voldoet aan de eisen in Nederland (veiligheid, verbruik, etikettering) komt het Nederland niet in. Dat danken we aan de grenzen. Als een Chinees in Nederland “Chinees gaat gaat halen” herkent hij dat bijna niet. Dat is voor Nederland bedoeld.

madbako
madbako29 nov. 2019 - 17:01

Toch best mooi dat dat allemaal kan.

Gi Raf
Gi Raf29 nov. 2019 - 16:45

Lekker sleuren met meuk over de aardbol. Zo goed voor het milieu ook. En tegen concurrerende prijzen natuurlijk. Over de rug van de arbeiders die onderbetaald worden. Want het echt niet zo dat de rijken en hun ondernemingen zonder dikke winst te maken al die meuk naar Nederlandse profiteurs sturen.

DaanOuwens
DaanOuwens29 nov. 2019 - 16:20

Mooi tekstje. Grappig en erg zinnig, hoewel ik betwijfel of het bij het populistisch nationalistisch deel van de samenleving ook maar iets van inzicht te weg brengt. Men blijft denken dat het mogelijk is dat op al die producten staat gemaakt in Nederland.

14 Reacties
RechtdoorZee93
RechtdoorZee9329 nov. 2019 - 19:32

Het is natuurlijk niet het een of het ander. De meesten "populistisch nationalisten" willen van Nederland echt geen Noord-Korea maken. Misschien wel een klein beetje een Japan met haar restrictieve asielsysteem.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen29 nov. 2019 - 19:40

Ik schrijf voor mensen die het wel kunnen waarderen en als hart onder de riem van mijn medestanders. Niet voor mensen die toch niet willen nadenken of hun vastgeroeste mening niet durven te toetsen.

4Vier!
4Vier!29 nov. 2019 - 19:59

DaanOuwens 29 november 2019 at 17:20 “Mooi tekstje. Grappig en erg zinnig, hoewel ik betwijfel of het bij het populistisch nationalistisch deel van de samenleving ook maar iets van inzicht te weg brengt.” Welk inzicht moet dat zijn? Dat Alfred z’n consumptiegedrag een product is van de VOC-geschiedenis? Dat er weinig veranderd is, we nog steeds producten halen van elders waar het tegen slavenloon wordt geproduceerd, met die verstande dat ten tijde van de VOC windenergie werd gebruikt en nu global-warming veroorzakende diesel? Of het inzicht dat we, socialisten incluis, maar dealen met wie we willen -machten met dictators, onderdrukkers of “extreem recht”- als onze consumptiebehoefte maar kan worden bevredigd?

DaanOuwens
DaanOuwens29 nov. 2019 - 20:39

@ 4Vier! Jij schrijft: Welk inzicht moet dat zijn? Als ik ook maar enigszins de verwachting zou hebben dat een antwoord zin had, zou ik het geven.

Katootje2
Katootje229 nov. 2019 - 23:22

DaanOuwens: "Welk inzicht moet dat zijn?" Blijkbaar denkt Daan dat die vraag aan hem gesteld word. Alsof we ook maar enigszins de verwachting zouden hebben dat dat zin heeft. -

Sonic2
Sonic229 nov. 2019 - 23:44

@ Recht door Zee Net als iedere nationalist moet je liegen om de ware denkbeelden onder de tafel te houden. Wat Wilders en de PVV willen is een godsdienst verbieden. De Koran wordt verboden. En dat is net zoiets als de bijbel verbieden. Je verbiedt gewoon een godsdienst. Enfin. Als ik de Thora wil verbieden dan ben ik volkomen terecht een nazi of antisemiet. Wilders wilt dat moslims alleen in Nederland mogen blijven als ze de helft uit de Koran scheuren. Wilders weet dat moslims dat van hun geloof niet mogen. Het is net zoiets als ik aan u( recht door Zee) vraagt dat u alleen in Nederland mag blijven als u verplicht naakt van Den Helder naar Maastricht loopt. Extreem voorbeeld, maar dan is het duideljk. Wat dat betreft was Hitler eerlijker. Die gewoon zei dat hij de Joden hier niet wilde hebben. Als al die zielige en sneue trucjes die Wilders en Baudet elke keer gebruiken. Dus stop gewoon met liegen. Wilders wilt hier geen islam. Bosma droomt van het Nederland van 1950 en 1960. Baudet gaat nog veel verder terug. In tegenstelling tot u lees ik wel boeken over gedachtengoed van Wilders en Bosma. Dat is het sentiment waar bewegingen zoals PVV en FvD op draaien. Niet voor niets zijn Republikeinen lovend over John F Kennedy. Omdat de Democraten na/tijdens Johnson meer en meer weg schoven van types zoals George Wallace. Ook de Trump aanhang verlangt terug naar die Democratische partij. En wees gewoon eens eerlijk. Als die rechts radicale idioten( want dat zijn het) het voor het zeggen hebben, worden moslims tegen hun zin uitgezet. Dat is dus deporteren. Is een godsdienst verboden. Wilders zal nog niet Surinamers of Antillianen uitzetten, maar de hint begrijpen ze daar wel. Ga a.u.b weg als het aan Wilders en zijn aanhang ligt. Henk en Ingrid liggen er niet wakker van. De NPO is opgeheven. Joop is weg. De rechterlijke macht en de media wordt hervormd naar Hongaars voorbeeld. Waarom denk je dat Wilders en die andere oplichter zo'n fan zijn van Orban en van Poetin? Wordt toch in hemelsnaam eens wakker. En ik heb eigenlijk geen enkele zin om ook maar enigszins aardig te doen tegen mensen zoals u. Dan maar door een aantal hier extreem of radicaal links genoemd worden. Enfin. Ik heb Bosma zijn boek gelezen. Zijn adoratie voor de jaren 50 gelezen. Zijn idiote en krankzinnige gedachtengoed. Zijn onvoorstelbare leugens en geschiedenis vervalsing. En alles tussen de regels gelezen. En Bosma wordt door alles wat rechts en nationalistisch is op handen gedragen. Maar Daan heeft hier boven gelijk. Waarschijnlijk kan je nog beter tegen een muur praten.

DaanOuwens
DaanOuwens30 nov. 2019 - 5:59

@ Katootje Jij schrijft: Blijkbaar denkt Daan dat die vraag aan hem gesteld word. Alsof we ook maar enigszins de verwachting zouden hebben dat dat zin heeft. Bovenaan zijn tekst staat: DaanOuwens 29 november 2019 at 17:20 Dus de vraag werd inderdaad aan mij gesteld. Dus je tekst raakt, zoals vaak, kant nog wal.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9330 nov. 2019 - 8:53

@Alfred, Ik kon er wel om lachen, ik kon het wel waarderen. Het zijn kleine dingen waar je niet stil bij staat. Alleen al de ingrediënten van een eenvoudig gerecht komen soms uit meer landen dan waar wijzelf geweest zijn. Geeft stof tot nadenken over wat Nederland en Nederlands is. @Sonic, Vind het een interessante discussie maar dit is er het medium niet voor. In mijn ogen is er een relatief klein verschil in perceptie dat zich ongeveer vertaald naar dat de ene kant van mening is dat het allemaal wel goed komt tussen de verschillende bevolkingsgroepen en dat we er samen wel uit komen terwijl de andere kant denk dat dit niet goed komt en dat we verder uit elkaar gaan groeien.

Katootje2
Katootje230 nov. 2019 - 9:27

Als iemand je citeert, dan wil dat nog niet zeggen dat je een vraag wordt gesteld.

4Vier!
4Vier!30 nov. 2019 - 11:04

DaanOuwens 29 november 2019 at 21:39 “Als ik ook maar enigszins de verwachting zou hebben dat een antwoord zin had, zou ik het geven.” Gelukkig waren mijn verwachtingen niet te hooggespannen dat je een zinnig en onderbouwd antwoord kon geven, dat heb je immers zelden. Het is alleen interessant te zien dat het dus kennelijk inmiddels “groenlinks” is om je kleding geproduceerd in Bangladesh (minimum maandloon op ca €86/pm - 6 dagen/pw) te kopen en het dan per dieselschip (Global warming & roetuitstoot) hierheen te transporteren. Geestig ook dat lokaal, in NL geproduceerde producten, tegen een normaal arbeidsloon onder strikte milieu-wetgeving en beperkte vervoersuitstoot door jou verdacht gemaakt wordt als zijnde extreem rechts. Dat was toch wat je insteek? Nog ff en je gaat vertellen dat de VOC een (groen)links instituut was; sociaal want internationaal georiënteerd...

Sonic2
Sonic230 nov. 2019 - 11:29

@ Rechtdoor Zee93 Interessante reactie. Vooral omdat u vlucht in politiek correcte formuleringen. Dat gebeurt aan die kant van het spectrum vaker. Uiteraard is dit het medium waar je die discussie wel of niet moet voeren. Nogal een verschil of je alleen mensen wilt tegenhouden of je zoiets als boeken gaat verbieden. Of gebedshuizen gaat sluiten. Of het niet helemaal kan onderdrukken om over rassen te filosoferen. Dan die tweede alinea. Dat is niet de tegenstelling. Omdat iets zoals immigratie, islam en integratie moeilijk grijpbaar is. Je kunt de hoogopgeleide moslima hebben tegenover de onbeschofte laagopgeleide autochtoon. Je kunt de IS'er hebben tegen de Turkse Groenteman op de hoek. Het gaat om de tegenstelling tussen fatsoenlijke mensen waarbij een fatsoenlijke discussie valt te voeren over immigratie en het gaat over zeer, zeer, zeer foute types die boeken willen verbieden over rassen willen brabbelen. En ook gebedshuizen willen sluiten. Het gaat over wat is wel en wat is niet over de grens. Het gaat over de strijd van degene die 80 a 90 jaar terug in de tijd willen en de mensen die dat willen voorkomen. En in die strijd zijn zelfs CDA en VVD bondgenoten. Bij veel dingen zijn er grijs tinten. Ik heb genuanceerde meningen over nivelleren, energietransitie, vrije markt en defensie. Maar dit is dus geen onderwerp voor grijstinten. En mijn bejegening van FvD en PVV is ook geen plek voor grijs tinten. Ik vind over rassen praten fascistisch. Ik vind een Koranverbod fascistisch en ik vind het sluiten van gebedshuizen fascistisch. Dat betekent niet dat er geen problemen zijn. En daar ben ik radicaal in misschien. Ik wens Wilders en Baudet een leven in prima gezondheid. Van mij mogen ze 100 worden. Ik vind hun gedachtengoed vreselijk. Bovenstaande alinea die ik beschrijf vind ik vanuit hun kant naar fascisme neigen. En als je dit patroon volgt dan kan ik ook weinig begrip opbrengen voor mensen die er op stemmen/gedogen of bevorderen. Natuurlijk mogen mensen van mening er over verschillen. Maar er is een lijn.

DaanOuwens
DaanOuwens30 nov. 2019 - 11:53

@ Katootje Jij schrijft: Als iemand je citeert, dan wil dat nog niet zeggen dat je een vraag wordt gesteld. Aangezien de vraag onder het citaat stond waar mijn naam boven stond was het zeker dat de vraag aan mij werd gesteld en niet aan jou. Dat jij daar twijfels over hebt zegt veel over jou. Je hebt blijkbaar moeite met de realiteit.

Katootje2
Katootje230 nov. 2019 - 19:37

Ik heb daar geen enkele twijfel over: door die vraag te stellen wordt jouw bewering in twijfel getrokken, dat is alles. Misschien heb je het wel gewoon moeilijk met het Nederlands.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 dec. 2019 - 10:36

Internationale handel is niets nieuws en zeker niet uniek voor Nederland. In Vikinggraven zijn oa. munten gevonden die van origine uit het MO afkomstig waren. Er liep oa. een handelsroute naar Byzantium. Handel betrof luxe producten. Voor een deel is dat nog zo, verse sperciebonen in December zijn decadent.