Joop

Verdient team Sinterklaas wel genoeg?

  •  
05-10-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
16591875440_038d472e22_z

© cc-foto: Franklin Heijnen

'Ik hoop dat het mediadebat dit jaar niet alleen gaat over de kleur van de zichtbare Piet, maar ook over het werk van de onzichtbare Piet, die achter de schermen hard aan het zwoegen is'
Over de kleur en de kleding van de collega’s van Sinterklaas wordt volop gediscussieerd. Maar heeft iemand zich ooit afgevraagd of de werkomstandigheden team Sinterklaas wel deugen? Verdienen ze wel genoeg voor al zijn werk in het pakjeshuis? Denk eens aan al die hulptroepen van Sinterklaas die de komende maanden zorgen dat de cadeaus die we via internet bestellen, netjes bij ons thuis worden bezorgd. Bijvoorbeeld de mensen die in de sorteercentra van PostNL werken. Tijd dat we het daarover gaan hebben.
Samen met mijn collega’s van de vakbond ben ik geregeld te vinden bij sorteer- en distributiecentra. We spreken uitzendkrachten, ZZP’ers, mensen met een vast contract, mensen die via een vage constructie werken. We spreken Nederlanders, Portugezen, Polen, Bulgaren. Migranten die hier al een paar jaar wonen, migranten die misschien over een paar maanden weer naar hun land van herkomst gaan, of verder trekken op zoek naar werk. We spreken mannen, vrouwen, jongeren, vijftigplussers. De mensen die dagelijks duizenden pakjes verstouwen zijn van alle kleuren en hebben met name het volgende gemeen: ze worden tegen elkaar uitgespeeld.
De mensen die het werk goedkoper willen doen, worden de concurrenten van de mensen die er al langer werken. Bedrijven hanteren vaak via allerlei uitzendbureaus een sterke ‘voor-jou-tien-anderen-cultuur’ en door de vele tijdelijke uitzendcontracten kunnen mensen vaak letterlijk een dag later op straat worden gezet.
Hoe meer we kopen, hoe meer werk voor de mensen in de sorteercentra. Afgelopen jaar meldde PostNL dat er in december wekelijks ruim vijf miljoen pakketten werden bezorgd. Duizenden sorteerders, koeriers en bezorgers zijn aan het werk om al die spullen die wij op Bol.com, bij Action, Alibaba en andere webshops bestellen, vliegensvlug bij ons thuis af te leveren. Maar terwijl zij overuren draaien, worden hun arbeidsvoorwaarden er niet beter op. Want als je in de sorteerhallen kijkt, dan duikt daar de ene na de andere schijnconstructie op.
Kijk bijvoorbeeld naar het sorteercentrum van PostNL in Kolham, Groningen. Daar maakt PostNL al vier jaar gebruik van bijstandsgerechtigden, die in feite gratis voor PostNL werken. Steeds opnieuw krijgen mensen de belofte van een vaste baan, die vals blijkt te zijn. Na acties van vakbondsleden heeft PostNL onlangs opnieuw bevestigd dat er werk genoeg is; de pakkettenmarkt groeit. De medewerkers in Kolham hebben inmiddels met de actie genaamd ‘de getilde tillers’ gesolliciteerd op hun eigen baan. Maar tot nu toe vingen zij bot bij hun werkgever die zij inmiddels schertsend ‘koning flex’ noemen. Slechts een enkeling krijgt perspectief op een contract, zij het schimmig. Anderen worden gewoon geloosd.
Kortom: terwijl wij de komende tijd lekker makkelijk op de laptop decembercadeaus bestellen, neemt de polarisatie op de werkvloer alleen maar toe. Ik hoop dan ook dat het mediadebat dit jaar niet alleen gaat over de kleur van de zichtbare Piet, maar ook over het werk van de onzichtbare Piet, die achter de schermen hard aan het zwoegen is. Want het kan toch niet de bedoeling van het Sinterklaasfeest zijn dat de mensen die het eigenlijke werk doen zo tegen elkaar worden uitgespeeld?
cc-foto:  Franklin Heijnen

Meer over:

flexwet, opinie, postnl,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

Henk Daalder Pak de Wind
Henk Daalder Pak de Wind7 okt. 2017 - 13:56

De hoeveelheid flexwerkers in een bedrijf, en de groei ervan is ook een signaal van de stervens fase van dat bedrijf. Mensen zouden niet moeten willen (blijven) werken in banen met veel flexwerkers. Want de hoeveelheid flex is een signaal dat dat soort werk gaat verdwijnen, als het bedrijf investeert in automatisering en digitalisering. Het routine deel van een specifieke baan, is altijd bedreigd. De waard evan de vakbond zit in het helpen van hun leden die bedreiging te onderkennen, en hen te leren met welke competenties ze straks nog leuk werk mee kunnen vinden. Degenen die dat het eerst leren, maken de meeste kans op een volgende baan. En dit heeft niets met hoog of laag opgeleid werk te maken. Zo wordt de rontgenoloog werkloos, omdat een computer veel beter en sneller rontgenbeelden kan analyseren dan de mens. Maar dat leren aan een computer is wel weer werk voor een rontgenoloog. Elke baan heeft routine aspecten die beter door digitalisering gedaan kunnen worden, of ondersteunt. Het is weer aan de werkende zelf om daar de weg naar de meeste toegevoegde waarde in te vinden. Een vakbond kan werkenden hier heel goed organiseren. Omdat het over het organiseren van vakkennis gaat.

Henk Daalder Pak de Wind
Henk Daalder Pak de Wind7 okt. 2017 - 13:46

Tijd dat de FNV leert de platform economie technieken en motivaties voor eigen belang te gebruiken. Waarom gebeurt dat nog niet, Linda? JAMES Bond staat voor het benutten van high tech

EricDonkaew
EricDonkaew6 okt. 2017 - 8:57

@Luneau: Iedere malloot had op z’n vingers kunnen natellen dat de nieuwe flexwet zou leiden tot ontslag binnen 2 jaar ipv binnen 3,5 jaar. ----------------------------------- In de praktijk werkt het inderdaad zo.

Luneau
Luneau6 okt. 2017 - 2:17

De flexibilisering van de arbeidsmarkt is in toenemende mate nadelig voor werknemers. Opkomen voor je rechten of staken is nagenoeg onmogelijk, want met een flexcontract sta je in no time op straat. Daar waar je 20 jaar geleden nog tenminste 3,5 jaar bij een werkgever kon werken voor een vast contract moest worden gegeven (en je dus meestal ontslagen werd), wordt men met de nieuwe flexwet na 2 jaar op straat gezet. Onzekerheid en een minder betrokken gevoel bij de werknemer, weggegooid kapitaal (aan training en inwerken) voor de werkgever en frustratie voor de klant door minder gekwalificeerd en ervaren personeel. Niemand wint hierbij. De generatie tot 45 jaar wordt onterecht de job hop generatie genoemd, alsof ze voor hun plezier van de ene baan naar de andere hoppen. Niets is minder waar. En met zulke onzekere constructies zal de economie zich ook niet snel herstellen. Deze job hoppers krijgen immers geen hypotheek op hun flexibele contracten, waar toch een groot deel van de oorzaak van de economische crisis zit. Hierdoor blijft de huizenmarkt een probleem, aangezien deze generatie gedwongen blijft te huren. Het wordt tijd om de flexwet en het ontslagrecht drastisch te veranderen ipv uit te kleden. Iedere malloot had op z'n vingers kunnen natellen dat de nieuwe flexwet zou leiden tot ontslag binnen 2 jaar ipv binnen 3,5 jaar.

Pater
Pater6 okt. 2017 - 1:21

De liberalisering van de postmarkt (2009) is een belangrijke oorzaak van de verslechterde arbeidspositie van de postmedewerkers. PostNL is op basis van de Postwet verplicht vijf dagen van de week te bezorgen. Ondertussen mogen andere bedrijven de krenten uit de pap halen, tegen veel lagere kosten omdat ze níet dagelijks hoeven te bezorgen. Het is tamelijk absurd dat ert meerdere bedrijven de post sorteren en achter elkaar de wijken ingaan, terwijl één bedrijf dat veel efficiënter en goedkoper kan doen, mits dat bedrijf het alleenrecht heeft. De directie van PostNL is heus niet lelieblank, maar in een situatie van concurrentie is het logisch dat ze de zelfde slechte arbeidsvoorwaarden zijn gaan bieden als de andere postbedrijven.

2 Reacties
spagaat
spagaat6 okt. 2017 - 9:11

Het probleem is dat postbezorging een krimpmarkt is (door e-mail, Internet e.d.). Logisch dat een logge monopolist die ineens concurrentie krijgt in een krimpmarkt in de problemen komt. Dat komt echt niet door te hoge eisen aan PostNL. Sterker nog, die eisen zijn de afgelopen jaren verregaand versoepeld.

Pater
Pater6 okt. 2017 - 13:48

Die eisen zijn iets versoepeld (maandag is geen verplichte dag meer) maar feit blijft, dat Post.nl het enige postbedrijf is waar die eisen aan worden gesteld. Om wille van het dogma van de marktwerking verliest Post.nl omzet waardoor het bedrijf nog duurder wordt. Juist het feit dat de postmarkt krimpt maakt die concurrentie nog dommer.

De nuance
De nuance5 okt. 2017 - 20:40

Is Kolham een voorbeeld of representatief? Ook de arbeidsmarkt is een markt van vraag en aanbod en ten noorden van Groningen is nu eenmaal veel aanbod. Dat gecombineerd met de vrijheid van reizen en werken wordt de concurrentie met oost-europeanen groot, zolang er nog geen eenduidige EU wetgeving is op lonen. Ik pleit er dan ook voor niet PostNL ea te adresseren, maar je te richten tot Brussel om de werkomstandigheden te verbeteren

EricDonkaew
EricDonkaew5 okt. 2017 - 20:18

De productienormen worden bepaald door de prestaties van jonge, boomlange en ijzersterke mannen uit Polen, Roemenië en Afrika. Veel oudere Nederlanders verliezen hierdoor hun baan of zijn inmiddels al hun job kwijt. Breek me de bek niet open, ik zit er middenin en weet er alles van. Uiteindelijk is het een race to the bottom voor iedereen, maar het meest kenmerkende is toch dat, nogmaals, oudere Nederlanders worden uitgespeeld tegen jonge immigranten.

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden5 okt. 2017 - 19:50

Tja, blijkbaar zijn de bonden en de linkse partijen dus onmachtig gebleken in het uitoefenen van hun taak. De linkse partijen lopen liever weg van de onderhandelingstafel en de bonden gedragen zich als een lobbyclub voor de babyboomers. Gelukkig dat er nog partijen zijn die begrijpen dat het land bestuurd moet worden. Eigenlijk te absurd voor woorden maar helaas is het niet anders; de kwetsbaren in de samenleving hebben meer te verwachten van gristelijk rechts dan van hun eigen linkse partijen.

12 Reacties
Pater
Pater6 okt. 2017 - 1:05

Wat een vreemde wrok tegen links heeft deze mevrouw. De vakbonden in de persoon van Linda Vermeulen trekken in dit artikele aan de bel, maar die kunnen kennelijk niks goed doen omdat de babyboomers een tijd lang overheersend waren binnen de vakbeweging. Dat is een feit, dat was niet goed, maar is ook weer niet zo vreemd omdat die generatie getalsmatig overheerste. En inmiddels is daar geen sprake meer van. De linkse partijen hebben de verstandige keus gemaakt niet als alibi te willen dienen voor een overwegend rechts kabinet: weinig invloed, wel gebonden. De rechtse partijen daarentegen, de gristelijke voorop, zijn hoofdverantverantwoordelijk voor het ondergraven van de arbeidsrechten (zij het dat de PvdA daar natuurlijk wel ijverig aan mee heeft gedaan). Daar zou deze mevrouw haar toorn op moeten richten. Maar kennelijk vindt zij haar grote wrok tegen links belangrijker. Ik vraag me dan wel af of zij werkelijk begaan is met de "kwetsbaren in de samenleving."

LaBou
LaBou 6 okt. 2017 - 5:46

Je meent het! (Maar niet heus natuurlijk)

Zandb
Zandb6 okt. 2017 - 6:08

Dat heb je wel eens, in een democratie dan: "Tja, blijkbaar zijn de bonden en de linkse partijen dus onmachtig gebleken in het uitoefenen van hun taak."

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 okt. 2017 - 6:44

Pater Nee, zoveel is wel duidelijk!

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden6 okt. 2017 - 7:33

@Pater 'Maar kennelijk vindt zij haar grote wrok tegen links belangrijker.' Vervang wrok maar door teleurstelling en je komt een stuk dichter in de buurt Pater.

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden6 okt. 2017 - 7:40

@Zanb 'Dat heb je wel eens, in een democratie dan' Klopt, en het zou ook niet anders moeten zijn maar dan is het wel heel sneu als het falen vooral te wijten is aan eigen geklungel. En wat dat betreft worden we als linkse kiezer wel 'verwend' met politiek leiders die liever in de oppositie mooi weer spelen dan dat ze het lef hebben om kansen te pakken om iets iets voor hun kiezers waar te maken.

Zandb
Zandb6 okt. 2017 - 12:39

Tjitske Dat is inderdaad zoals u dat, o.g.v. uw ervaringen, ziet.

Pater
Pater7 okt. 2017 - 2:57

@Tjitske Die teleurstelling had ik over de PvdA in het oude kabinet. Veel lef, maar wat is er een rechts beleid gevoerd. Moesten we maar niet weer doen.

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden7 okt. 2017 - 19:13

@Pater Ik snap je reactie maar kijk er toch net anders tegen aan. Blijkbaar is de PvdA in het vorige kabinet niet bij machte geweest om voldoende resultaat te boeken. Beleidsmatig hebben ze het zo slecht nog niet gedaan maar in de perceptie van de kiezer natuurlijk dramatisch. Als je een nederlaag leidt kan je weglopen van het spel maar je kunt ook je rug rechten, betere spelers zoeken en met hernieuwde energie en geleerde lessen de strijd opnieuw aangaan. Ik ben teleurgesteld dat bij de PvdA blijkbaar de angst om te verliezen op dit moment groter is dan de wil om te winnen. En hetzelfde geldt voor SP en zeker voor GL.

Pater
Pater8 okt. 2017 - 3:55

@Tjitske Ik wil niet in herhaling vallen, maar de "geleerde les" is nu juist, dat links zich niet moet laten gebruiken voor rechts beleid. Daarmee verzwakt links zichzelf. De PvdA heeft de afgelopen 20 jaar mede een neoliberaal beleid uitgevoerd. Laten GL, PvdA en SP de komende paar jaar vooral gebruiken om, met behoud van en respect voor de verschillen, tot een gezamenlijk minimumprogramma te komen. Samenwerking leidt tot meer kracht en vertrouwen.

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden8 okt. 2017 - 9:59

@Pater 'Ik wil niet in herhaling vallen, maar de “geleerde les” is nu juist, dat links zich niet moet laten gebruiken voor rechts beleid. Daarmee verzwakt links zichzelf.' Ik denk dat we daar inderdaad van mening verschillen Pater over wat wijsheid is als je invloed wilt uitoefenen. Wat mij betreft zit het probleem bij de linkse partijen dieper en fundamenteler; meer in de cultuur van de partijen zelf. Ik ben het met je eens dat het goed zou zijn als de linkse partijen met respect voor elkaar de krachten zouden bundelen om tot een steviger positie te komen maar eerlijk gezegd ben ik er bang voor dat het niet gaat lukken. Waarom niet; juist niet vanwege die cultuur van interne (machtspolitieke) spelletjes en het olifantengeheugen dat binnen alle drie de partijen aanwezig is als het aankomt om oude ruzies en stammenstrijden eindeloos te herhalen en koesteren. Wat dat betreft zou een vleugje opportunisme en ondernemerszin best heilzaam kunnen werken.

Pater
Pater10 okt. 2017 - 2:44

@Tjitske "Wat mij betreft zit het probleem bij de linkse partijen dieper en fundamenteler; meer in de cultuur van de partijen zelf". Ik zie geen onderbouwing van die mening. Of het moet dit zijn: "cultuur van interne (machtspolitieke) spelletjes en het olifantengeheugen dat binnen alle drie de partijen aanwezig is als het aankomt om oude ruzies en stammenstrijden eindeloos te herhalen en koesteren". Dan is mijn reactie: 1. als die cultuur bestaat heeft dat m.i.niks te maken met wel/niet regeringsverantwoordelijkheid willen dragen. Dat bewijst de PvdA. En echt waar, GL wil dat ook, als er tenminste iets te regeren valt. En de SP draagt, net als GL en PvdA, in tal van gemeente- en provinciebesturen volop verantwoordelijkheid. 2. elke politiek cultuur heeft gebreken, het zijn net mensen. Maar ik zie die gebreken bij links niet als erger dan bij rechts. GL heeft bijv. oude stammenstrijd aardig overwonnen. Mijn vraag: waarom niet proberen u over die oude wrok, of teleurstelling, hen te zetten? Laat de vakbonden teveel babyboomers-belangen hebben behartigd (de na-hossers in 1990 die lager loon kregen terwijl de babyboomers werden ontzien! vreselijk voorbeeld), nu niet meer, geef ze een kans !

weggepest-op-joop.nl
weggepest-op-joop.nl5 okt. 2017 - 19:32

Concurrentie op de arbeidsmarkt is van alle niveaus. Hoog opgeleiden concurreren met ingenieurs en programmeurs in India, administratief medewerkers met bureaus in Polen en sorteerders dus met Bulgaren en immigranten. Ook voor de bedrijven is die concurrentie er volop. De schrijfster noemt bijvoorbeeld Alibaba, die hebben net een groot distributiecentrum in Polen geopend. Daar kunnen we ons niet tegen beschermen. Één Europa betekent vrij handelsverkeer maar ook vrije arbeidsparticipatie. Bedrijven en werknemers zitten aan de onderkant van de arbeidsmarkt in moeilijk vaarwater. Het verschil tussen uitkeringen en betaald werk is erg klein. Door onze verworvenheden, zoals het minimum loon, en de kosten die een werkgever moet betalen zijn arbeidskrachten relatief duur. We hebben dus zaken al goed geregeld. Echter één ding mis ik in het verhaal. Zijn de hulpen van Sinterklaas, al dan niet in loondienst of ZZP’er, tevreden over hun arbeidsvoorwaarden bij PostNL? De schrijfster is daar vaag over. Immers, ze worden niet verplicht er te werken. Kennelijk wel, want PostNL kan immers aan voldoende arbeidskracht komen.