Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

PostNL stopt met uitkleden zelfstandige pakketbezorgers

  •  
15-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
19808532695_09ef7fc34d_z
groeitPostNL stopt met het aannemen van zelfstandige pakketbezorgers en gaat alle nieuwe pakketbezorgers een vast contract aanbieden. De bezorgers die nu voor PostNL als zzp’er bezorgen, mogen dat blijven doen, maar nieuwe bezorgers krijgen meteen een vaste baan. Dat zegt Herna Verhagen van PostNL vrijdag in de Volkskrant.
PostNL kreeg al jaren veel kritiek vanwege het ‘uitkleden’ van de zelfstandige pakketbezorgers. De tarieven van hun vergoedingen werden steeds verder teruggeschroefd waardoor veel zelfstandige koeriers het hoofd amper boven water konden houden.
Zelfstandige pakketbezorgers zijn namelijk een stuk goedkoper dan vast personeel. Maar ze hebben geen sociale bescherming. Veel van de koeriers waren volledig afhankelijk van PostNL als opdrachtgever. Voor de bezorgers was dat een onzeker bestaan en niet lonend genoeg, maar PostNL kon wél van de belastingvoordelen van de zelfstandigenaftrek profiteren. Volgens de FNV bespaarde PostNL met de schijnzelfstandigen ruim dertig miljoen euro per jaar.
FNV sprong voor de postbezorgers in de bres, maar volgens Herna Verhagen is PostNL niet gezwicht voor die kritiek. Verhagen zegt dat de nieuwe koers vooral is ingezet omdat de pakkettenmarkt snel groeit en verandert en dat de wensen van de consumenten ook steeds groter worden. Zo zullen pakketbezorgers in de toekomst meer gaan doen dan alleen bezorgen. Verhagen noemt voorbeelden als het wekelijks vullen van de koelkast of het plaatsen van een koelkast en het mee terugnemen van het oude exemplaar. Verhagen in de Volkskrant:
"Over een jaar of twee zeg jij bijvoorbeeld dat je een pakketje tussen een en twee uur wilt ontvangen, of dat de bezorger ook retouren meeneemt. Daar hoort een korps aan pakketbezorgers bij van wie er meer een arbeidsovereenkomst met PostNL hebben. Die weg zijn we ingeslagen."
Ton Heerts van FNV is blij dat PostNL haar ‘sociale gezicht’ eindelijk laat zien en vindt dat de volgende stap nu moet zijn dat ook andere bedrijven in de postbranche dit voorbeeld gaan volgen. Heerts:
"Het moet afgelopen zijn met pakketbezorgers die werken op stukloon waardoor hun werkdruk onverantwoord hoog is. Of zzp’ers die via onderaannemers moeten werken waardoor pakketbezorgers niet eens het minimumloon verdienen. Bedrijven die niet aan tafel komen, gaan de slag verliezen."
De pakketbezorgers die al als zelfstandige voor PostNL werkten, krijgen nu een hogere vergoeding. Een deel van hen heeft een vast contract gekregen. Alle nieuwkomers krijgen meteen een contract.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.