Joop

Postbezorger wordt wijkagent

  •  
07-12-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_1648f74149.jpg
Waarom het inzetten van postbezorgers als ogen en oren van de overheid een slecht idee is
Op 5 december kreeg ik post van het Aidsfonds. Ik woon in Schiedam. Had ik een paar straten verderop gewoond had ik me zorgen moeten maken of een goedbedoelende postbezorger niet naar de gemeente was gestapt om te melden dat ik misschien zorg nodig had.
In één wijk in Schiedam (en ook ergens in Den Helder) zijn de postbezorgers namelijk tot ogen en oren van de buurt gepromoveerd. Zij lopen dagelijks door de buurt en weten als geen ander waar er problemen zoals rommel op straat zijn. Zij hebben daarom in Schiedam Oost de taak erbij gekregen dit soort zaken bij de gemeente te melden. 
Dit durft men als een win-win situatie voor te stellen. De gemeente hoeft zijn eigen toezichtstaak niet meer te bekostigen en Post.nl kan het verminderde aanbod van papieren post compenseren met een extra taak voor de bezorgers. 
Er is veel kritiek op dit plan, maar waar bijna niemand het over heeft is het privacy- aspect. De postbezorger weet immers als geen ander, in feite als enige, welke instanties en bedrijven post naar mij sturen. Hij/zij weet of ik bijvoorbeeld lid ben van het Republikeins Genootschap, welke omroep de gids naar mij stuurt, of ik vaak boetes of aanmaningen krijg enz. 
In de wet op de postbezorging staat dat ieder bedrijf dat post bezorgt het grondwettelijk vastgelegde briefgeheim moet respecteren. Als de bezorger van de brief zijn zorgen over mij bij de gemeente kenbaar maakt, schendt hij dan het briefgeheim? Nee, want hij heeft de post niet open gemaakt en het briefgeheim houdt op als hij de post heeft afgeleverd bij de geadresseerde. Maar toch vind ik dat die fictieve postbezorger mijn privacy schendt vanuit zijn positie als employee bij Post.nl. En ook die van mijn buurvrouw als hij een hondendrol voor ons huis fotografeert. Want de postbezorger weet als geen ander dat mijn buurvrouw een hond heeft omdat het beest hem altijd vriendelijk toeblaft. Maar ik weet als geen ander dat mijn buurvrouw de hondenpoep altijd keurig opruimt.
Het is voor mij onverteerbaar dat een overheid, in dit geval een gemeente, met een particulier bedrijf heeft bekokstooft de privacy van burgers op het spel te zetten. Dit is een hellend vlak. Gaat de pizzakoerier de blauwe envelop vervangen door voor klanten die niet met de computer kunnen omgaan een DigiD-code aan te vragen en de belastingformulieren te regelen? 
Uit berichten in de media blijkt ook dat de postbezorgers niet blij zijn met hun nieuwe taak als wegbezuinigde wijkagent. Ze krijgen er wel wat extra geld voor, maar ze lopen ook meer risico op een agressieve bejegening tijdens het fotograferen van hondendrollen en allerlei ander straatleed. Het is schandalig dat ze hun inkomen tot een behoorlijk niveau moeten aanvullen door te gaan klikken. Geef ze een goede cao, dan pas hebben we een win-win situatie. 
cc-foto: Franklin Heijnen

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

johannn2
johannn27 dec. 2015 - 11:04

Een volgende stap is wijkagenten aan te stellen die ook de post bezorgen.

zweistein
zweistein7 dec. 2015 - 11:04

De glazenwasser heeft nog meer inzage!

Eric Minnens
Eric Minnens7 dec. 2015 - 11:04

Beetje simpele methode... Laat het dan niet de postbezorger doen, maar zet meteen bij de bron, daar waar de post wordt voorgesorteerd, een rechercheur neer, die de post controleert op bijzonderheden als de relatie tussen geadresseerden en bepaalde instanties. Zo moeilijk is die job niet, want de post die iemand tegenwoordig krijgt, is afgezien van felicitatie- en rouwkaartjes, toch al bijna nihil, dus de brieven van en aan instanties springen er onmiddellijk uit... En verander de naam Post.nl dan in Bigbrother.nl.

Peter_K2
Peter_K27 dec. 2015 - 11:04

Schiedam is de stad van de Parkmoord, de onterechte veroordeling van iemand die op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was: https://nl.wikipedia.org/wiki/Schiedammer_parkmoord Ikzelf woon óók in Schiedam, en laat af en toe mijn katten uit. Afwijkend gedrag en ik ben daarmee ook al eens door de politie van Schiedam opgepakt, zonder enige verdenking van een strafbaar feit. Vroeger was ik niet zo van de privacy, maar nu de overheid steeds luier lijkt te worden, wordt het gevaar van informatie die onjuist wordt geïnterpreteerd steeds groter. Alles wat de overheid over je te weten komt kan alleen maar tot problemen leiden, aan cadeautjes uitdelen doet de overheid echt niet.

polkuid
polkuid7 dec. 2015 - 11:04

Plus dat mensen juist in een stad gaan wonen om aan het beklemmende sociale klimaat te ontkomen dat je meestal in dorpen vindt. Meestal zijn er trouwens al wijkteams van de gemeente in wijken actief, dus de postbezorger zou dan dubbel werk doen.

Sardar2
Sardar27 dec. 2015 - 11:04

Nu is het afwachten waar de eerste klappen vallen. En ik ga zorgen alle post in mijn postbus terecht komt!

Freeman2
Freeman27 dec. 2015 - 11:04

"Postbezorger wordt wijkagent" en het wijkbusje wordt politieauto?

pietdeg2
pietdeg27 dec. 2015 - 11:04

Lijkt me best geinig om in zo'n postkarretje naar het politiebureau vervoerd te worden.

Grootbekje
Grootbekje7 dec. 2015 - 11:04

Krijgt ie dan ook een wapen? Want ik ken buurten waar ze een gezonde hekel hebben aan klikspanen. Die krijgen in de toekomst dan voor straf geen post meer, wedden?!

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten7 dec. 2015 - 11:04

We bezuinigen op politie door postbodes politiewerk te laten doen We hebben al bezuinigd op de postbodes Waar blijft al het geld dat we door deze bezuinigingen overhouden?

Armagaddon
Armagaddon7 dec. 2015 - 11:04

>>> Ha...ha...de manisch visieloze bezuinigende politieke afbraak.. >>> Politie met bijbaan als postbode een kwestie van overlevingszaak

TomPoes2
TomPoes27 dec. 2015 - 11:04

Dat is allemaal voor jullie veiligheid. Stel nu dat in de wijk een terrorist woont, die een ansicht krijgt uit Syrië, dat kan het sein zijn tot de aanval. The Manchurian Candidate - http://tinyurl.com/oqzrque - http://tinyurl.com/pqap4bw

SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch7 dec. 2015 - 11:04

Die gasten kunnen de post niet eens in de goede bus deponeren. Dan dit er ook nog bij. Niet doen

Klapschaats2
Klapschaats27 dec. 2015 - 11:04

Dat de politie door bezuinigingen vaak te laat komt is bekend. De post functioneert goed. Een no-go zone voor de post dreigt als de eerste verdachten door aangeven van de postbode worden opgepakt. Komt niet alleen de Sterke Arm te laat, maar ook de post. Lijkt me een verlies/verlies situatie.

janwijn
janwijn7 dec. 2015 - 11:04

Maak van de Wijkagent postbezorger: dan zien we hem vaker op straat.

omaoeverloos
omaoeverloos7 dec. 2015 - 11:04

Tjonge, wat die postbezorgers doen is gewoon betaalde sociale controle, iets wat in elke plattelandsgemeente in dit land nog onbezoldigd plaatsvindt.

2 Reacties
TomPoes2
TomPoes27 dec. 2015 - 11:04

En zonder tussenkomst van de overheid.

johanw2
johanw27 dec. 2015 - 11:04

"Tjonge, wat die postbezorgers doen is gewoon betaalde sociale controle, iets wat in elke plattelandsgemeente in dit land nog onbezoldigd plaatsvindt." Sociale controle in een dorp betekent NIET dat alles meteen naar een overheid doorgeklikt wordt.

ArnoldX
ArnoldX7 dec. 2015 - 11:04

Haha, per dag drie verschillende postbezorgers van post.nl, en dan per twee à drie weken weer andere gezichten. Ik zou deze voorbijgangers niet lastig vallen met deze taak. Die postbezorgers zijn toch vooral studenten en kanslozen die nog wat willen doen voor een paar centen, maar om nou te stellen dat zij de wijk kennen gaat mij te ver.

2 Reacties
jia
jia7 dec. 2015 - 11:04

Kijk, dit is nou een mooi voorbeeld van een reactie die aantoont hoe dit beroep kapot is gemaakt door de politiek van de afgelopen dertig jaar. Nadat de postbodes al door die politiek en Postnl door het slijk zijn gehaald, kan jan met de pet er nog even met zijn vooroordeeltjes overheen. Goedkoop.

gabos
gabos7 dec. 2015 - 11:04

"Die postbezorgers zijn toch vooral studenten en kanslozen die nog wat willen doen voor een paar centen, maar om nou te stellen dat zij de wijk kennen gaat mij te ver." Ben je zo onzeker figuur dat je minderwaardig moet doen over een ander om je punt te maken? Ik ben een postbezorger en daar heb ik heel veel plezier in. En ik ken mijn wijken inderdaad door en door. Waarom neerkijken op postbezorgers..ik durf te wedden dat ik heel wat meer doorzettingsvermogen bezit dan jij die je neus ophaalt voor een ander. En als jij je waardigheid afmeet aan je salaris..dan kan ik alleen maar zeggen: Sommige mensen zijn zo arm..alles wat ze hebben is geld. Verder ben ik het eens met de schrijver..ik sta best open om extra taken te doen om zo mijn baan te behouden maar je wordt er inderdaad ook een stuk kwetsbaarder door op straat.

adriek
adriek7 dec. 2015 - 11:04

Iemand schreef vanmorgen: Laat liever de wijkagent de post bezorgen :)

1 Reactie
SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch7 dec. 2015 - 11:04

Welke wijkagent?

Armagaddon
Armagaddon7 dec. 2015 - 11:04

>>> Ha....ha...exact volgens het VVD credo met het streven naar een kleinere overheid en de onberekenbare e onbetrouwbare vrije(graai) markteconomie. >>> In de praktijk betekend dit het afschuifsysteem naar de lagere gemeentelijk overheden en moeilijk te controleren en ongecontroleerde geprivatiseerde (zorg/post)instellingen van de lagere (eerdere) overheidsdienaren naar laag betaalde wisselende postbodes en uitkeringsgerechtigden... ... facit: een verder afbraak van een betrouwbaarsysteem, met al zijn menselijke fouten naar een goedkoper onbetrouwbaarder schijnbaa, minder goed te handhaven goedkoper systeem met gevolg de te verwachten contraproductieve gevolgen....dus uiteindelijk duurder..!!

2 Reacties
Ravens
Ravens7 dec. 2015 - 11:04

Volgens ben je vergeten dat niet alleen de vvd aan het roer stond. Er participeerde nog meer usual suspects mee: https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_kabinetten_sinds_de_Tweede_Wereldoorlog.

Ravens
Ravens7 dec. 2015 - 11:04

Niet dat de vvd zo geweldig is, het is de spreekwoordelijke kat of de hond.