Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Portugezen vluchten voor crisis, naar Angola

  •  
21-12-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
angola_airlines.jpg
Tienduizenden Grieken, Ieren, en Portugezen vluchten de Eurozone uit... Zeker tienduizend Portugezen emigreren naar het olierijke Angola...
De EU was altijd een veilige haven voor iedereen die vanwege oorlog of armoede hun eigen land ontvluchtte. Maar de rollen zijn nu omgekeerd. Het aantal mensen dat uit de Eurozone vlucht, neemt flink toe.
Aan het eind van dit jaar hebben zo’n tienduizend portugezen zich in Angola gevestigd. Zo’n honderdduizend hebben informatie aangevraagd over emigreren naar de oude kolonie van Portugal. Dat is twee keer zoveel als in 2005. Overigens is het de vraag of de Portugezen gelukkiger worden in Angola, de levensverwachting in het Afrikaanse land is nog altijd 39, in Portugal 79.
2500 Grieken hebben zich in Australië gevestigd. Aan het eind van het jaar hebben vijftigduizend Ieren hun land verlaten, veel naar de VS. In Brazilïe vestigden zich het afgelopen jaar twee keer zoveel buitenlanders.
In 2010 heeft meer dan tien procent van de Grieken zich in een ander land gevestigd. 
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

Waterbeer
Waterbeer21 dec. 2011 - 19:10

Paar week geleden las ik dat ze massaal naar brazilie gingen .

ColorHugo949
ColorHugo94921 dec. 2011 - 19:10

Verbaasd me niet. Eieren voor je geld kiezen nu het nog wat waard is. Als de Euro valt zullen burgers als laatsten worden geïnformeerd. Als de EUro gered wordt gaat dat heel veel geld en jaren stagnatie kosten. Werkeloos Ier is schrikbarend hoog in sommige perifere landen zoals Spanje.

msj_meijerink
msj_meijerink21 dec. 2011 - 19:10

Nâh: 'auf Wiedersehen' dan maar!

WendyB2
WendyB221 dec. 2011 - 19:10

binnenkort vluchten Nederlanders naar Polen ipv. andersom

Michiel Online
Michiel Online21 dec. 2011 - 19:10

Die zien we over 10 jaar wel weer terug als de temperatuur daar gestegen is. Wat voor zinnigs kan je hierover zeggen?

ColorHugo949
ColorHugo94921 dec. 2011 - 19:10

Update: Plaatje bij 'Portugese doelen wellicht versoepelen' De doelstellingen voor de bezuinigingen in Portugal moeten wellicht worden versoepeld als de economische omstandigheden in Europa verder verslechteren. Lees meer: http://www.nujij.nl/algemeen/portugese-doelen-wellicht-versoepelen.14967811.lynkx#ixzz1hCmynJ4k De automatische incasso EU-begrotingsdisciplinemandaatjes kunnen wel weer de prullenbak in zoals te verwachten viel.

ColorHugo949
ColorHugo94921 dec. 2011 - 19:10

Update EU lid-Hongarije ( nog geen euro, valuta forint ) afgewaardeerd door S&P tot junkstatus http://www.nrc.nl/nieuws/2011/12/21/sp-verlaagt-kredietwaardigheid-hongarije-naar-junkstatus/. De EU ligt lekker op stoom.....

pietdevries2
pietdevries221 dec. 2011 - 19:10

Nadat de IJslanders was opgelegd zich uit de naad te werken voor een bankenzwendel waar ze niets van wisten was de voorspelling dat vele IJslanders zouden vertrekken. Benieuwd of het ook is gebeurd.

neutralist
neutralist21 dec. 2011 - 19:10

Boeiende ontwikkeling en wel een manier om die landen versneld op te bouwen. Ja, ten kosten van Europa maar dat is toch onvermijdelijk. We worden straks wellicht het bejaardenhuis van de wereld. Een mondiaal Benidorm.

[verwijderd]
[verwijderd]21 dec. 2011 - 19:10

Als ik Mauro was, zou ik het wel weten.... Of doe ik nu een evahoeke'je?

1 Reactie
HanvanderHorst1
HanvanderHorst121 dec. 2011 - 19:10

Maar je bent Mauro niet. En je mag het allemaal zelf weten. Pak je kansen. Je krijgt van mij zomaar gratis en voor niks de eerste traptrede naar het succes: http://www.emirates.com/nl/english/index.aspx?cid=GoogleSEM10NL16137&pkw=yes

python
python21 dec. 2011 - 19:10

Weet de jonge Limburgse Angolees Mauro Manuel dat ook ????? Mauro niet zeuren terug naar het olierijke Angola. Is dat nu de nieuw gebakken voorzitter van de PVDA nu ook bekend ?

1 Reactie
HanvanderHorst1
HanvanderHorst121 dec. 2011 - 19:10

't Is toch ongelooflijk, het eerste waar je aan denkt is Mauro.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst121 dec. 2011 - 19:10

De rollen worden omgedraaid.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger21 dec. 2011 - 19:10

Kom kom niet zo negatief zeg! Jan Kees de Jager heeft het zelf nog gezegd, we gaan verdienen aan de schulden van Griekenland, de schuld gaat de Nederlandse belastingbetaler geld opleveren....tja, hadden ze in Portugal of Ierland ook nu maar een de Jager zitten, die ipv de waarheid te vertellen ook gewoon goed kan liegen over de economische situatie van Europa. Leuk ook om te vermelden dat vrijwel alles wat een hogere opleiding doet in Spanje, Griekenland, Ierland en Portugal het land willen verlaten zodra de studie is afgerond...jammer voor onze pensioenfondsen.

Plupie
Plupie21 dec. 2011 - 19:10

In Zuid-Afrika zitten honderden zo niet duizenden hoogopgeleiden mensen in het noorden van het land, afstammelingen van Duitse, Engelse en Nederlanders enz. die daar ruim 300 jaar gelden een voet aan de grond zetten. Deze mensen zouden graag naar Nederland willen komen, omdat ze in Zuid-Afrika niet meer aan de bak kunnen komen. Misschien is Angola voor die mensen een optie, er is daar werk genoeg. Want Z-A is net zo erg aan het worden als het het aangrenzende Zimbabwe, waar blanke boeren uitgemoord werden....gelijk met hun kennis. De plaatsen werden ingenomen door revisionisten die dachten dat het verbouwen van zelf ging NOT. De resultaten weten we inmiddels, wat eens de graanschuur van Afrika was, is nu een van de armste gebieden van Afrika waar honger wordt geleden. Nu heeft Zuid-Afrika de zelfde weg gekozen, eigen mensen eerst dus alle blanken worden vervangen door donkere mensen maar jammer genoeg zonder of met te weinig kennis. Er is zelfs een Politieke Partij opgestaan die er openlijk voor uitkomt , dat alle blanke boeren net zo als het in het voormalige Rhodesië hun boerderijen moeten verlaten. Dit land wat verschrikkelijk mooi is, maar langzaam weg zakt als een ontwikkelingsland..........gek zo'n rijk land krijgt wel ontwikkeling geld...........bijna alle grondstoffen zitten daar in de grond alleen de Olie ontbreekt. Ze hebben ontzettend veel last van gelukzoekers van omringende landen, en de criminaliteit loopt ook daar de spuigaten uit het is daar levensgevaarlijk.

1 Reactie
pietdevries2
pietdevries221 dec. 2011 - 19:10

Het is inderdaad diep triest hoe Rhodesië Zimbabwe werd. Maar ik vraag me vaak of af of de ellende in dit soort landen niet door onszelf is veroorzaakt, voor de Europese kolonisatie waren er hoog ontwikkelde staten in Afrika. Die culturen hebben wij naar de knoppen geholpen, en nu 'ze het niet kunnen' roepen wij 'zie je wel'. Jan Vansina, ‘Kingdoms of the savanna, A history of Central African states until the European occupation’, London 1966