Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Portugezen, Italianen de straat op tegen bezuinigingen

  •  
19-10-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
portugal_300_01.jpg
Nieuwe belastingen voor mensen met inkomen van 600 euro per maand ... Waarschuwing economen: einde recessie in eurozone niet zeker
In Portugal zijn zaterdag in verschillende steden tienduizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen nieuwe bezuinigingsmaatregelen van de regering die geleid wordt door de sociaal-democraat Pedro Passos Coelho.
De demonstranten zijn voornamelijk oudere vakbondsleden. Ze protesteren tegen nieuwe bezuinigingsmaatregelen waaronder belastingverhogingen voor de laagste inkomens. Volgens de regering is als gevolg van het al twee jaar gevoerde draconische bezuinigingsbeleid het economisch herstel in aantocht. De gemiddelde Portugees merkt daar weinig van.
Ook in Italië gingen tienduizenden mensen de straat op tegen de vergaande bezuinigingen. In Rome mondden die uit in rellen,
Ondertussen zet een Britse economische denktank vraagtekens bij de beweringen dat de eurozone uit de recessie is geraakt. Volgens de economen van het Centre for Economic Policy Research kan het goed zijn dat er slechts sprake is van een pauze in de recessie en dat de economie in Europa opnieuw gaat verslechteren, zo maakten ze vandaag bekend.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

Sternenstaub
Sternenstaub19 okt. 2013 - 19:53

"In Portugal zijn zaterdag in verschillende steden tienduizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen nieuwe bezuinigingsmaatregelen van de regering die geleid wordt door de sociaal-democraat Pedro Passos Coelho." Het is erg onzorgvuldig, om het zacht uit te drukken, om zo'n figuur "sociaaldemoraat" te noemen, net zoals het erg onzorgvuldig zou zijn, om Samson & co. "sociaaldemocraten" te noemen. Dat kúnnen zij namelijk niet zijn, daar sociaaldemocratie een sociaal-progressieve, emancipatoire beweging is vóór de in het kapitalistische systeem meest kwetsbaren, en niet, zoals bij die Coelho en Samson, een sociaal-regressieve, demancipatoire beweging om de meest kwetsbaren te laten bloeden om de kapitalistische privileges ongemoeid te kunnen laten, en dat laatste is wat (o.a.) genoemde charlatans aan het doen zijn. Mensen welbewust hun leven en toekomst verzieken en afpakken, zoals nu overal in Europa geschiedt, is geen crisisbeleid, het is zelfs geen wanbeleid, het is misdadig. Als het establishment dan om opstand vraagt, kan het het krijgen ook.

Jensbos
Jensbos19 okt. 2013 - 19:53

"Volgens de regering is als gevolg van het al twee jaar gevoerde draconische bezuinigingsbeleid het economisch herstel in aantocht." In geld misschien, maar dat is wat anders dan de sociale economie...... dan moet er heel wat anders gebeuren, dan moet het geld gepasseerd worden.

Rode druppel
Rode druppel19 okt. 2013 - 19:53

Leuk artikel over de problemen met de Euro. http://www.guywagnerblog.com/dut/entry/de-eurocrisis-begrijpen

MarjoleinS2
MarjoleinS219 okt. 2013 - 19:53

" Nieuwe belastingen voor mensen met inkomen van 600 euro per maand "' Dit kan niet waar zijn !!!!!!!!

1 Reactie
lembeck
lembeck19 okt. 2013 - 19:53

Marjolein, de dochter van vrienden van mij, is getrouwd met een arts en woont in Porto. Hij specialieert zich in de kinder orthopedie. Via mijn vriendin hoor ik regelmatig wat er daar gaande is. Hun werkster, de dochter heeft een compleet kapotte knie en ligt nu weer in het ziekenhuis in de hoop dat er wat gered kan worden en kan dus niet veel doen zelf, betalen ze een bedrag van 7 euro netto per uur. Dat is in Porto ruim 3 euro netto per meer dan de meeste andere werksters krijgen. Deze onschatbare vrouw moet nu opeens veel meer belasting gaan betalen voor die 3 dagen in de week dat ze komt werken. Gevolg, de dochter en schoonzoon van mijn vriendin en haar man, betalen haar nu in voedsel...

steppewolf
steppewolf19 okt. 2013 - 19:53

Je snapt niet dat er nog politici zijn die durven te beweren dat Europa goed is voor de bevolking. 1 uitzuigparadijs voor graaiende bestuurders, multinationals en hun goeie vrienden de corrupte politici. Of ze nou van VVD, CDA of PvdA huize komen. Allemaal even medeplichtig aan dit misselijkmakende graaiparadijs voor hun soort- en partijgenoten. Alle belangen van het volk verkwanseld voor wat macht en zilverlingen.

1 Reactie
Rode druppel
Rode druppel19 okt. 2013 - 19:53

U bent D66 vergeten.

Rode druppel
Rode druppel19 okt. 2013 - 19:53

Economisch herstel ? Terwijl de burger steeds minder koopkracht heeft ? Dan is dat export. Een stabiele economie rust op 2 pijlers, export en binnenlandse bestedingen. 1 ervan wordt steeds meer uitgemergeld. Zolang we niets aan de oorzaken doen, zolang is het zinloos om te bezuinigen. Oorzaken zijn ; globalisatie, automatisering en ons financieel economisch systeem. Voeg daarbij de Euro, en u weet waarom we in dit drama zitten. Europa heeft als uitgangspunt dat de bankensector gered moet worden. En dat doen ze ook met belastinggeld van burgers. Dit is een grote fout. Bankensplitsing had grote ellende voorkomen. Binnenkort mogen we Spaanse banken gaan redden met Nederlands belastinggeld. De slechte leningen lopen op tot 12%. Dan komt het ESM in zicht, gevuld met belastinggeld. DIT Europa is het recept om de ellende te vergroten. Dit Europa redt banken ten koste van burgers.

1 Reactie
lembeck
lembeck19 okt. 2013 - 19:53

En een van de veroorzakers: JP Morgan, koopt nu zijn schulden even af met een fooi. En gaat vervolgens over tot de orde van dag: verder gaan met rijken rijker maken en armen armer.