Joop

Portugese Socialisten boeken veel grotere overwinning dan verwacht

  •    •  
31-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
PORTUGAL - POLITICS - VOTE - PS

© Portuguese incumbent Prime Minister and leader of the Socialist party (PS) Antonio Costa gestures as he arrives to deliver a speech after the announcement of the exit polls at the Socialist P

De Socialistische Partij (PS) heeft de verkiezingen van Portugal gewonnen. De partij van premier António Costa kreeg 42 procent van de stemmen. Dat is 13 procentpunt meer dan de rechtse PSD. In het parlement krijgt Costa naar verwachting een absolute meerderheid, meldt de NOS.
"Toch blijft hij samenwerking zoeken met andere partijen. “Een absolute meerderheid betekent geen absolute macht. Het betekent ook niet dat we alleen regeren.”"
De correspondent van de VRT noemt de afgetekende overwinning van PS opmerkelijk :
"De socialisten halen een pak meer dan in de opiniepeilingen voorspeld was. Die voorspelden een nek-aan-nekrace met de PSD, maar die komen nu op een duidelijke tweede plaats. Er werd een lage opkomst verwacht, maar dat is niet gebeurd en is in het voordeel van de socialisten uitgedraaid."
De opkomst bij de vervroegde verkiezingen was hoger dan de vorige keer in 2019: 58 procent tegen 49 procent. De Portugezen moesten eerder naar de stembus omdat het minderheidskabinet van Costa was gevallen door een gebrek aan steun voor de begroting.
De extreemrechtse partij Chega is flink gegroeid bij deze verkiezingen. De partij gaat waarschijnlijk van een naar elf zetels.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (37)

OlavM
OlavM31 jan. 2022 - 15:10

De reden, dat de Portugese socialisten met minder dan 42 % van het totaal aantal stemmen toch een absolute meerderheid in de volksvertegenwoordiging krijgen, is gelegen in het gecompliceerde Portugese kiessysteem. De op basis van het aantal verkregen stemmen grootste partij krijgt meer zetels dan evenredig is aan dat aantal. Een soortgelijke situatie bestaat b.v. in Griekenland. Trouwens, in Nederland in lichte vorm ook. De partijen met het grootste aantal direct verkregen zetels op basis van de kiesdeler (= het totaal aantal geldig uitgebrachte stemmen gedeeld door 150) hebben meer kans op het verkrijgen van een of meer "restzetels". (D.w.z. zetels die niet direct worden verkregen door het behalen van een factor van de kiesdeler).

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin1 feb. 2022 - 6:55

OlavM Bedankt voor de uitleg.

DaanOuwens
DaanOuwens31 jan. 2022 - 13:44

@ Ko Frenssen Jij schrijft: die echte socialisten al net zo gewoon zijn te snel te claimen En daarboven citeer je: Costa: “Een absolute meerderheid betekent geen absolute macht. Het betekent ook niet dat we alleen regeren.” Hij deed dus per direct afstand van de absolute macht. En je kopieert zelf die quote. Dat zegt veel. Jouw eigen integriteit ligt dus bij het oud vuil. Je weet dat je liegt. En het is olliedom. Ik denk dat een kenmerk van rechts-populisten is dat zij oliedom zijn.

4 Reacties
Wieowie
Wieowie31 jan. 2022 - 17:27

Daan, jij schrijft “ Hij deed dus per direct afstand van de absolute macht.” Je suggeert dat Costa iets geclaimd zou hebben en daar toch weer afstand van doet. Heb je het over de absolute meerderheid (van stemmen of absolute

Wieowie
Wieowie31 jan. 2022 - 17:29

Daan, jij schrijft “ Hij deed dus per direct afstand van de absolute macht.” Je suggeert dat Costa iets geclaimd zou hebben en daar toch weer afstand van doet. Heb je het over de geclaimde absolute meerderheid (waar ko het over heeft) of absolute macht? Het één is niet per se het ander. Ko heeft het over de absolute meerderheid.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 feb. 2022 - 6:57

Woeowie Dan moet ik aan de VVD denken!

Wieowie
Wieowie1 feb. 2022 - 10:45

Minoes, ik heb alleen het idee dat Daan het niet snapt. Hij zegt dat de absolute macht is teruggeven (afstand van gedaan), terwijl Ko het heeft over de claim van Carlos dat hij de absolute meerderheid heeft. Die claim van Carlos is terecht over de absolute meerderheid. Hij heeft daarnaast nooit geclaimd dat hij de absolute macht had. Dus de opmerking van Daan dat hij ergens afstand van doet is raar.

Minoes&tuin
Minoes&tuin31 jan. 2022 - 12:26

Kan dit nog problemen opleveren? De Portugese handel in paspoorten?

Ko Frenssen
Ko Frenssen31 jan. 2022 - 11:07

Rekenen kan winnaar Costa, overigens ook al huidige premier, alvast niet. Portugese media melden dat de socialist een absolute meerderheid in het parlement claimt. Costa: "Een absolute meerderheid betekent geen absolute macht. Het betekent ook niet dat we alleen regeren." Het betekent, met ook geen absolute meerderheid die echte socialisten al net zo gewoon zijn te snel te claimen als rechts-populisten, dat hij gewoon een coalitie behoeft.

7 Reacties
watcher3
watcher331 jan. 2022 - 12:19

De Socialistische Partij van premier António Costa krijgt een meerderheid van 117 van de 230 zetels in het parlement. Kortom u kwaakt maar wat.

Ivan61
Ivan6131 jan. 2022 - 13:18

Watcher, Weet jij wat absolute meerderheid betekent? 290 gedeeld door 2 is 115. Met 117 zetels ben jij absolute winnar en kan je rustig regeren. Simpel rekensom toch?

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout31 jan. 2022 - 13:33

Ko=Zoveelste trol onder zelfde naam.

DaanOuwens
DaanOuwens31 jan. 2022 - 13:43

@ Ko Frenssen Jij schrijft: die echte socialisten al net zo gewoon zijn te snel te claimen En daarboven citeer je: Costa: “Een absolute meerderheid betekent geen absolute macht. Het betekent ook niet dat we alleen regeren.” Hij deed dus per direct afstand van de absolute macht. En je kopieert zelf die quote. Dat zegt veel. Jouw eigen integriteit ligt dus bij het oud vuil. Je weet dat je liegt. En het is olliedom. Ik denk dat een kenmerk van rechts-populisten is dat zij oliedom zijn.

watcher3
watcher331 jan. 2022 - 14:09

@Sarajlija: dat zeg ik toch?

OlavM
OlavM31 jan. 2022 - 15:17

@ Ko Frenssen: Zie mijn commentaar hierboven. @ Sarajlija: [290 gedeeld door 2 is 115......Simpel rekensom toch?] Die rekensom blijkt voor jou toch wat ingewikkelder dan je denkt. :)

Ivan61
Ivan611 feb. 2022 - 8:28

OlavM, Ik lees jouw uitleg boven. Dank daarvoor

Joop den Uil2
Joop den Uil231 jan. 2022 - 9:16

Flanken in politieke arena worden steeds sterker zodat het links rechts pallet zich duidelijker afsteekt. Daar krijg ik een ongemnakkelijk gevoel van want ook in NL zie je die tendens en opkomst van de kleine extremen , maar ook de grotere partijen die hun nieuwe positie aan het aannemen zijn.

watcher3
watcher331 jan. 2022 - 8:21

Dat is fijn voor de Portugezen, jammer dat het aantal rancuneuze haters dat op extreem rechts stemt ook toeneemt.

19 Reacties
itsme3
itsme331 jan. 2022 - 9:01

Daar staat dan weer het positieve nieuws tegenover dat de extreem linkse partijtjes hun macht kwijt zijn.

Pieterplezier
Pieterplezier31 jan. 2022 - 9:11

@watcher; want elke rechtse stemmer is extreem, en is een rancuneuze hater. Kom uit uw bubbel en praat eens op straat, dat maakt u een interessanter mens, neemt u dat van mij aan.

watcher3
watcher331 jan. 2022 - 10:36

Beste Pieter u impliceert dingen die ik helemaal niet zeg. U lijkt me daarom ook een heel interessant mens. Itsme, u laat zich wel weer in de kaart kijken.

Grijstint
Grijstint31 jan. 2022 - 10:40

"Dat is fijn voor de Portugezen" Das zeker, elke socialistische regering is een zegen voor de bevolking zeker wat betreft hun grondrechten kijk maar eens naar China, Noord Korea en Cuba. Heeft u de koffers al gepakt Watcher of blijft u toch liever in het kapitalistische extreem rechtse christelijk-fundamentalistische Nederland?

watcher3
watcher331 jan. 2022 - 11:15

Beste grijstint: Wat een azijnpisserij. Waarom die passief agressieve toon?

Pieterplezier
Pieterplezier31 jan. 2022 - 11:18

@watcher Mijn nederige excuses, ik heb de tekst "jammer dat het aantal rancuneuze haters dat op extreem rechts stemt ook toeneemt." veel en veel te definitief genomen. Kunt u wellicht uitwijden wat u dan wèl met deze zinssnede bedoelt? U zegt: "U lijkt me daarom ook een heel interessant mens." Ik hoop niet dat ik in mijn antwoord heb gesuggereerd u als een interessant mens te hebben beschouwd, maar wellicht begrijp ik het woord "ook" niet.

Uw Psychiator
Uw Psychiator31 jan. 2022 - 11:31

@ Grijstint (11:40u) - ik vraag me in gemoede af waarom je eigenlijk de moeite neemt om zulke mededelingen in te zenden. Een degelijke sociaaldemocratische meerderheidsregering komt in geen enkel aspect, hoe gering ook, overeen met een echte dictatuur, hoe deze zich ook noemt. António Costa wil samenwerken, en is getuige het artikel niet uit op macht om de macht alleen. Wat ook waar is: Portugal werd van 1932 tot 1968 bestuurd door António de Oliveira Salazar, die aan het hoofd stond van 'Estade Novo'. Salazar kan gerust als dictator betiteld worden. Salazars ideologie was fascistisch: hij mengde katholiek corporatisme en autoritarisme. Een schrikbewind. Van uiterst rechtse snit, ook nog. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de reactionair-neoliberale Friedrich Hayek veel bewondering had voor lieden als Salazar en Augusto Pinochet in Chili. Bovendien vond Hayek het onbegrensde streven naar 'private property' veel belangrijker dan de democratie zelf. Met ware, door iedere kiezer ook zo ervaren democratie had Hayek (net als Ludwig von Mises, Margaret Thatcher, en hun geestverwanten): helemaal niets. 'Onze' Frits Bolkestein is een groot bewonderaar van Friedrich Hayek, trouwens. Zie voor Hayek: https://www.opendemocracy.net/en/friedrich-hayek-dictatorship/ Advies: zeg vanavond net voordat je gaat slapen tegen jezelf: 'Grijstint: de ene António is de andere niet!'. (Eh... waarom noem je jezelf eigenlijk zo? Je postje bevat nul nuance.) (Eh... de Portugezen weten maar al te goed wat een rechts schrikbewind is; vergeet dat vooral niet.)

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland31 jan. 2022 - 11:58

Grijstint Dat is net zoiets als zeggen dat wanneer een VVD ergens wint dat je dan zegt dat dat in nazi-Duitsland ook zo'n succes was .

watcher3
watcher331 jan. 2022 - 12:10

Beste Pieter: kent u het verschil tussen rechts en extreem rechts? Waarom de behoefte om het voor fascisten op te nemen?

Grijstint
Grijstint31 jan. 2022 - 14:16

@Uw Psychiator: "waarom noem je jezelf eigenlijk zo? Je postje bevat nul nuance." Ik moet eerlijk bekennen dat sinds ik regelmatig Joop.NL bezoek waar identiteitspolitiek de boventoon voert mijn gevoel voor nuance enigszins tanende is. Uw punt is zeker valide en wordt door mij ter harte genomen.

Grijstint
Grijstint31 jan. 2022 - 15:39

@Griezel in post-gezellig Nederland: "Dat is net zoiets als zeggen dat wanneer een VVD ergens wint dat je dan zegt dat dat in nazi-Duitsland ook zo’n succes was . " U denkt dat de VVD een nationaalsocialistische partij is?

watcher3
watcher331 jan. 2022 - 16:22

Grijstint: Het stikt hier inderdaad van de rechtse lieden met hun identiteits politiek, dat kunt u echter links niet aanrekenen.

Cam Millo
Cam Millo31 jan. 2022 - 16:56

@Grijstint 31 januari 2022 at 15:16 @Uw Psychiator: Ik moet eerlijk bekennen dat sinds ik regelmatig Joop.NL bezoek waar identiteitspolitiek de boventoon voert mijn gevoel voor nuance enigszins tanende is. Mag toch hopen dat u hier op vrijwillige basis bent en niet is gedwongen. U hoeft hier niet te zijn! Waarom uwzelf zo kwellen?

EUpiet
EUpiet31 jan. 2022 - 17:16

@Grijstint, je chargeert. Het zijn sociaal democraten wat sociaal economisch keynesiaanse liberalen zijn. Wat heeft dat nu weer met Cuba, China of Noord Korea te maken? Ik vraag u toch ook niet om naar Brazilië/Polen of Hongarije te emigreren?

Uw Psychiator
Uw Psychiator31 jan. 2022 - 18:02

@ Grijstint (15:16u) - dank voor je aanvulling, die siert je. Ja, die 'identity politics'... ik vind dat een heel controversiëel thema. En de uitlatingen en handelingen (teksten, toespraken, acties) van de fanatieke vertegenwoordigers ervan staan me in de regel niet aan. In die omgeving slaagt men er maar heel zelden in om gevoelens adequaat in begrijpelijke bewoordingen te vertolken; zodat ik althans vaak alleen maar wrok en miskenning kan waarnemen. Niet zelden dragen de woordvoerders ook nog eens nauwelijks verhulde agressie in zich mee, als je ze zelf ziet en hoort. Elke mens houdt van erkenning en 'sympathiek gevonden worden', maar lang niet elke mens die die dingen niet krijgt, wil daarom meteen een podium om van daar uit zichzelf en 'zijn achterban' op de kaart te zetten; ik vind tevens dat de representanten van die 'identity politics' verdacht goed zijn in het zoeken en vinden (definiëren) van vijanden die bestreden moeten worden; en ik vraag me dan ook af wat die vermeende vijanden bedoelde woordvoerders eigenlijk misdaan hebben. Tenslotte: die beweging die ik hier op het oog heb, die noemt zichzelf aldoor 'progressief'. Ja ja, denk ik dan: 'progressie' betekent 'vooruit gaan'; maar ik kan maar niet begrijpen waar die mensen eigenlijk heen willen. Ik heb eerder de indruk dat ze leven van het conflict.

Willem D2
Willem D231 jan. 2022 - 18:48

Ja het is weer gelukt, een reactie met het woord fascist er in. Duurde nog best lang deze keer. Een artikel op Joop is inners niet compleet zonder het woord fascist in de reacties.

watcher3
watcher331 jan. 2022 - 21:54

Van Willem mag je het niet over extreem rechts hebben. Je mag wel windmolens "vogelschredders" noemen, een demagogische leugen. Willem is nogal dubbelhartig.

Eid
Eid1 feb. 2022 - 9:46

@watcher In uw reactie op Pieter; Ik denk dat weinig mensen zien dat u een nuance maakt tussen rechts en extreem rechts. Bij nagenoeg elk commentaar van mensen die niet helemaal uw 'tamelijk' linkse opvattingen delen schiet u uit uw slof, en zet die comentaren in een ( extreem) rechtse hoek. Jammer, want er zijn ook genoeg ongelukkige voorbeelden van linkse politiek, maar je moet daar wel oog voor willen hebben. Net zo goed als u ook terecht tegen rechtse uitwassen schopt.

watcher3
watcher31 feb. 2022 - 11:49

eid: als ze die nuance niet zien dan moeten ze stoppen met reageren, dan kunnen ze namelijk niet eens lezen.