Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Portugese oud-premier Guterres nieuwe secretaris-generaal VN

  •  
05-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-10-05-om-18.27.51
De Portugese oud-premier Antonio Guterres volgt Ban Ki-moon op als nieuwe secretaris-generaal van de VN. De vijftien leden van de Veiligheidsraad stemden unaniem voor de opvolging. De huidige ambtstermijn van Ban Ki-moon, zijn tweede, loopt af op 31 december.
Guterres werd in 1998 premier van Portugal. Hij werd in 2002 opgevolgd door José Barroso nadat zijn Socialistische Partij een zware nederlaag te verduren kreeg bij de stembus. Vervolgens ging Guterres vaan de slag bij de VN. In 2005 volgde hij Ruud Lubbers op als Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen en bekleedde die functie tien jaar lang.
De huidige secretaris-generaal Ban Ki-moon had zelf gepleit voor een vrouwelijke opvolger; van de tien kandidaten was de helft vrouw. In de 70 jaar dat de VN nu bestaat, zijn er acht secretarissen-generaal geweest, allen man. Een ongeschreven regel dicteerde dat het nu eigenlijk de beurt was aan een Oost-Europese kandidaat, maar ook dat is dus niet gebeurd.
Donderdag komt de Veiligheidsraad bijeen op Guterres officieel voor te dragen aan de 193 leden van de Algemene Vergadering van de VN. Formeel moeten zij nog met de benoeming akkoord gaan.
Bronnen: NOS , BBC  / cc-foto: UN

Meer over:

wereld, nieuws, vn
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.