Joop

Populistische FPÖ-ministers stappen collectief uit regering Oostenrijk

  •  
20-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
800px-2018-02-15_Herbert_Kickl_FPÖ_8924
Alle ministers van de Oostenrijkse rechts-populistische partij FPÖ hebben maandagavond hun ontslag ingediend. Daarmee reageert de partij op bondskanselier Sebastian Kurz (ÖVP) die heeft laten weten direct van FPÖ-minister van Binnenlandse Zaken Herbert Kickl af te willen. Dit weekend al liet Kurz weten vervroegde verkiezingen uit te schrijven omdat hij met zijn conservatieve ÖVP helemaal niet meer met de FPÖ wil regeren na het schandaal rond vicekanselier Heinz-Christian Strache.
Zaterdag bleek uit videobeelden dat Strache en een partijgenoot in 2017 hebben geprobeerd het land te verkopen aan een Russische investeerder. Zaterdagavond al diende Strache zijn ontslag in en kondigde Kurz de vervroegde gang naar de stembus aan. Het onderzoek naar het handelen van Strache valt echter onder de verantwoordelijkheid van de minister van Binnenlandse Zaken, in dit geval een partijgenoot van Strache. Minister Kickl was ten tijde van de videoopnames secretaris-generaal van de FPÖ. Omdat in Oostenrijk alleen de bondspresident ministers kan ontslaan, liet kanselier Kurz maandagavond weten bij president Alexander Van der Bellen om dat ontslag van de minister te vragen.
Nadat Kurz dus al had laten weten de stekker uit de huidige regering te trekken, zet de FPÖ de regeringscrisis nu verder op scherp door direct de partij uit de coalitie terug te trekken uit solidariteit met minister Kickl. Tot aan de nieuwe verkiezingen zullen de ministersposten waarschijnlijk worden waargenomen door experts of topambtenaren. De Sociaaldemocraten hebben intussen laten weten dat wat hen betreft de gehele regering door deze experts wordt vervangen tot de Oostenrijkers opnieuw naar de stembus zijn gewest.
Naar aanleiding van het schandaal van Strache deed de Duitse bondskanselier Angela Merkel een oproep aan alle Europese landen om tegengas te bieden aan extreemrechtse en populistische partijen. Volgens Merkel zijn die partijen erop uit Europese kernwaarden te vernietigen, zoals de strijd tegen corruptie en de bescherming van minderheden.
Bronnen: Welt, Reuters / cc-foto Herbert Kickl: Wikimedia
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

HenkBos2
HenkBos220 mei 2019 - 20:37

Maar waarom reageren Marck Buruma, Domenique Ozzewiezzewoos Weessie en Bart Nijman en de rest van de vrouwelijke redacties met hun Badwill site hier niet op? Geld op?

Quibus2
Quibus220 mei 2019 - 20:09

Dahaaag! Graag tot nooit weer!

quatsch
quatsch20 mei 2019 - 19:17

Stemmen op Rutte, Wilders of Baudet, is een stem voor kleptocratie. Het is maar wat je -als kiezer- belangrijk vindt!

Handige harry
Handige harry20 mei 2019 - 18:53

En terecht, een parlementariër moet van onbesproken gedrag zijn.