Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Regering Oostenrijk valt na corruptieschandaal populisten

  •  
18-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
190 keer bekeken
  •  
Strache
De Oostenrijke regering, een coalitie tussen de conservatieve ÖVP en de populistische FPÖ, is gevallen. Kanselier Kurz (ÖVP) heeft president Van der Bellen verzocht zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Eerder vandaag trad FPÖ-voorzitter Strache af vanwege een omkoopschandaal met een Russische oligarch. Daarop besloot de kanselier het ontslag van de regering in te dienen want het was niet voor het eerst dat de populisten in opspraak kwamen, meldt de NOS :
"Problemen met de FPÖ brengen Kurz’ regering voortdurend in verlegenheid. “Genoeg is genoeg”, zei hij. “De FPÖ schaadt het aanzien van ons land.” Na gesprekken met de FPÖ denkt hij niet dat de partij bereid is te veranderen. “Dat is meer dan noodzakelijk”."
Eerder:
FPÖ-leider Heinz-Christian Strache is afgetreden als vicekanselier van Oostenrijk nadat er een video geopenbaard is waarop te zien is hoe hij het land wil verkopen aan een Russische investeerder. In de uit 2017 stammende heimelijk gemaakte opname ontmoet Strache samen met de toenmalige locoburgemeester van Wenen, Johann Gudenus, op Ibiza een Russische vrouw die zich voordoet als het nichtje van een Russische oligarch. Zij vragen haar de machtige Oostenrijkse sensatiekrant Kronen Zeitung op te kopen en deze voortaan positieve berichten over de FPÖ te laten schrijven. De populistische partij wil op die manier de verkiezingen winnen. In ruil voor die actie zouden de Russen vervolgens lucratieve bouwcontracten van de Oostenrijkse regering krijgen als de poulisten eenmaal aan de macht waren.
"Tegen Der Spiegel bevestigde Strache vrijdag al dat de bijeenkomst heeft plaatsgevonden. Het was volgens hem een „puur private” aangelegenheid in een „ontspannen en ongedwongen vakantiesfeer”. Strache leidde de rechts-populistische FPÖ sinds 2005 en behaalde met de partij 26 procent van de stemmen bij de parlementsverkiezingen in 2017. Dat was genoeg om samen met de conservatieve ÖVP van Kurz een regering te vormen."
Het vertrek van Strache moet de coalitie van ÖVP en FPÖ redden.
Wie de video gemaakt heeft en waarom deze nu naar buiten is gebracht, is onduidelijk. De vrouw in kwestie is mogelijk niet degene voor wie ze zich uitgaf. Bij Der Spiegel in het Engels het hele verhaal.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (57)

HM van der Meulen
HM van der Meulen19 mei 2019 - 13:34

Na jarenlange propaganda hoe de Russen zich op allerlei manieren invloed proberen te verwerven de VS en Europa, geloven zelfs de rechts-radicalen dat ze best wel een krantje zouden willen kopen. Ik kan me niet goed voorstellen dat Jesse daar in zou trappen, zelfs niet met behulp van miss world en 10 flessen champagne.

kipzonderkop
kipzonderkop19 mei 2019 - 12:56

''Het is niet duidelijk voor wie de vrouw werkte en waarom het voorval nu naar buiten is gebracht.'' Aldus de NOS. Toch nog maar eens gaan navragen bij de Duitsers dan waarom ze nu een film uit 2017 met Russen publiek maken? Nog een wonder dat president Trump er niet op staat. Blijkbaar gaat die echt vrijuit ondanks pogingen van hetzelfde soort lieden die verkiezingen manipuleren hem uit te lokken met een ''Russische advocate'' https://www.trouw.nl/home/-trump-wist-wel-van-ontmoeting-met-russen-~a93deb27/

5 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper19 mei 2019 - 14:06

Tsja, als je betrapt wordt op illegale praktijken dan ga je natuurlijk tekeer tegen de betrapper.

henk-alexander
henk-alexander19 mei 2019 - 17:30

De dame blijkt geen Russin te zijn maar een Letse. Wat het interessant maakt, is de timing van deze compromitterende video die twee jaar achter de hand is gehouden. Doet de vraag rijzen of er nog meer materiaal op de plank ligt - of dat al gebruikt is waar we geen weet van hebben.

kipzonderkop
kipzonderkop19 mei 2019 - 18:23

Als je als politicus betrapt wordt op illegale praktijken ga je beter juist niet tekeer tegen de ''betrapper'' zoals jij voorstelt Nick. D66 In 't Veld die betrapt is op valse declaraties doet dat ook heel goed. Ze komt er ook zo mee weg bij haar D66 club. Daar kijken ze al lang niet meer op van een appartementje meer of minder. https://www.ad.nl/politiek/d66-europarlementarier-in-t-veld-stort-hoteldeclaraties-terug~a7ea6973/ Waar je als rechtschapen politicus (zoals blijkbaar president Trump) wel tegen in het geweer moet is uitlokkers. Anonieme uitlokkers die ''russen'' op je afsturen in de hoop dat ze op een door hun gekozen moment de schijn kunnen opwekken dat je corrupt bent. Als je corrupt bent dan is de D66 strategie de enige uitweg. Dan moeten de media wel willen meewerken anders hang je alsnog.

Nick the Stripper
Nick the Stripper19 mei 2019 - 20:39

Sorry, ik viel even in slaap. Heb ik altijd als mensen beginnen te whatabouten. Nog iets zinnigs te melden?

Katootje2
Katootje220 mei 2019 - 0:54

Rechtse politici worden tegenwoordig helemaal onzeker als er nog geen Rus is langs geweest met een goed aanbod.

Bouwman2
Bouwman219 mei 2019 - 12:20

Zodra extreme partijen deel uitmaken van coalitieregeringen zie je het zelfde patroon: dan volgt de val van zo'n kabinet. In Nederland zag je dat een samenwerking met Fortuynaanhangers en daarna met de PVV onmogelijk is. Je moet dat wel kunnen, je kan een deel van de kiezers niet veronachtzamen, maar je kunt ze niet dwingen. Gelukkig dat de PVV bijvoorbeeld bevreesd is te gaan besturen, dat is de bekende wet van angst voor verantwoordelijkheid dragen die zo duidelijk werd verwoord door een mevrouw van de LPF toen die net verkiezingswinst had gekregen. Ze zei: Jezus, nou moeten we nog gaan regeren ook. En daarna sloot ze zich in het toilet op. Regeren is behalve in de VS, Rusland en de Volksrepubliek vaak een kwestie van consensus zoeken.Dat is lastig, kabinetsformaties duren in Nederland vaak lang. Maar het lukt altijd, er zijn altijd wel partijen die over de schaduw heen springen. Radicale partijen zetten zich hier met alle liefde buitenspel, ik noem de SP even als voorbeeld. De PVV is een zinkend schip, en nu mag Forum zich weer als de volgende kandidaat melden. Het lijkt me niet dat Forum blaakt van bereidwilligheid om consensus te zoeken. De populisten komen niet aan de meerderheid, omdat de kiezers nipt nog zien hoe ongelukkig het besturen door populistische partijen . Aan de andere kant van het Nauw van Kales werd dat niet goed bekeken. Daarom kan Rutte dus best in debat, want de winst gaat toch wel naar het geteisterde midden. In dit geval dus naar de voorstanders van de EU, de liefhebbers van vrede, welvaart en consensus. De honden blaffen, de karavaan trekt gestaag verder. Wie radicaal is hervindt zichzelf op de enorm grote composthoop van de geschiedenis..

2 Reacties
Woeki Hypo
Woeki Hypo19 mei 2019 - 14:40

Het tegenwoordig dominante neoliberalisme is zelf een radicaliteit of een extremisme en geen midden. Het is een extreem (minimaal economisch) rechts. Dit neoliberalisme is geen algemene consensus, maar de elitaire (neoliberale) consensus. Elites aller landen, verenigt U. Het neoliberalisme is een ideologie van hoogopgeleiden (hoogopgeleide elites) en financiers. Een elitisme. Het neoliberalisme is geen vrede, maar o.a. maximale concurrentie voor de onderklasse (en middenklasse). Het neoliberalisme holt de democratie maximaal uit (TINA). Woeki Hypo is gematigd liberaal. P.S.: Het neoliberalisme is geen liberalisme.

Woeki Hypo
Woeki Hypo20 mei 2019 - 20:03

@Hegu, 19 mei 2019 at 21:21, 1 Jouw interpretatie / betekenis van de term “elitisme” is niet wat ik hier bedoel. Ik bedoel elitisme in tegenstelling tot populisme, de dialectiek elitisme en populisme dus. De betekenis dus, welke mijn bijdrage accentueert. Het complement elites of volk / gewone mensen kan bijvoorbeeld veranderen in een tegenstelling elitisme en populisme, wanneer de elites (of hoogopgeleiden of financiers) een ideologie accepteren welke impliciet of expliciet in hun eigen (maximale) voordeel is en in het nadeel van anderen of gewone mensen. Het voorbeeld van ideologie is hier het neoliberalisme of de neoliberale economie, een wetenschap en een maximale polarisering van maatschappij en wereld. 2 In mijn betekenis (ook relevant voor de huidige problemen in de maatschappij) zijn niet alle politieke ideologieën / stromingen elitismen. De sociaal democratie bijvoorbeeld stond voor de vereniging van hoogopgeleiden en laagopgeleiden. Sinds de sociaal democratie het neoliberalisme geaccepteerd heeft, is deze vereniging veranderd in een grote spanning en gaat het slecht met de sociaal democratie: zij is ongeloofwaardig geworden en zij valt uit elkaar. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

Martin108
Martin10819 mei 2019 - 11:29

Is toch eng om te zien hoe je vice-premier (ja, dat was ie toen nog niet) je land verkoopt. In alle stukjes die ik hier tot nu toe over gelezen heb heb ik nog geen info gevonden over wat de kiezers in Oostenrijk er nou van vinden. Of die FPO überhaupt een tik heeft gehad in de peilingen. Je mag t toch hopen.

Break on through
Break on through19 mei 2019 - 9:38

Und jawel hoor, het is weer een Oostenrijker die middels de media zijn positie wil verstevigen en zijn gruwelijke plannetjes plausibel te maken. De vorige keer koste het 12 miljoen de kop, nu zo´n klojo zelf.... En dat is maar goed ook. Mooi voorbeeld overigens welke samenzweringen achter de schermen je allemaal krijgt met figuren als Strache, Le Pen, Wilders en Baudet aan de knoppen.... Zo werkt dat dus, achter de schermen. Je maakt een deal waarbij de media onder jou invloed komt en de betreffende "partner" krijgt fijne overheidsklussen. Ruikt naar Neoliberalistisch gelobby, ruikt naar nationaal socialisme.... Als het allemaal goed gaat heeft NIEMAND het in de gaten en kun je lekker fijn de gebraden haan uithangen. Zo word het extreem rechtse en rechtse electoraat een rad voor ogen gedraaid... Oostenrijk gaat de werkkampen inrichten? Of gaan mensen met behoud van uitkering lekker fijn voor ´s rijks zakenpartners arbeiten??

Geesteman
Geesteman19 mei 2019 - 9:03

Wat een amateur die man. In ieder handboek politicus zal toch staan om op te passen voor mooie vrouwen in combinatie met drank. Iedereen die wel eens spionageromannetjes heeft gelezen weet dat.

Sonic2
Sonic219 mei 2019 - 8:57

Ik hoef geloof ik weinig meer aan het artikel toe te voegen. Alles staat er al geloof ik. Alle vooroordelen over extreem rechts zijn er geloof ik weer eens in bevestigd. FPO heeft zich en heel Oostenrijk weer eens totaal belachelijk gemaakt. Dit is dus wat je krijgt als je op dit soort verwerpelijke partijen stemt. Niet dat er ook maar 1 rechts radicaal hier iets van leert.

2 Reacties
Sonic2
Sonic219 mei 2019 - 11:43

@ Hegu Het is redelijk dom om in complotten te denken. Het gaat er om dat al die rechts radicale partijen totaal ongeschikt zijn voor de macht en ver buiten elke vorm van macht moeten worden gehouden. Waar u het over heeft zijn niet ter zake doende bijzaken. Het gaat er om dat rechts radicale partijen gevaarlijk zijn en geen macht moeten hebben. En u moet uit uw bubbel stappen. Net als een heleboel anderen hier. Die achter dit soort partijen aan lopen. Dat is pas dom. Heel DOM.

Sonic2
Sonic219 mei 2019 - 21:53

@ Hegu Met mijn zelfreflectie is niets mis. Hou toch op met uw valstrik. FPO is een bagger partij. Net als FvD en PVV in Nederland. Voor de rest moet u vooral in dat paralel universum blijven waar u in verblijft. U heeft het over de diehard nazi's die plaats moeten maken voor een vriendelijkere variant die de EU opblaast? Ik kan weinig met dit soort wartaal en dit soort vergoelijkingen van een zeer barbaars verleden. En voor de rest al genoeg kostbare minuten aan u kwijt geraakt. En door u persoonlijke aanvallen ben ik niet eens meer geraakt. Het komt van een FvD'er. Dus dat is helemaal niets waard.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*18 mei 2019 - 20:18

De ultrarechtse regering in Oostenrijk is inmiddels gevallen, gelukkig maar, voila!✌????

DaanOuwens
DaanOuwens18 mei 2019 - 20:16

Leuk dat dit bekend wordt. Ik denk dat deze rechts extremisten met open ogen in de val zijn gelopen die voor hen werd opgezet. De link tussen rechts extremisten in Oostenrijk en Poetin was al lang duidelijk. Wilders houdt ook veel van Poetin. Het verbindend gedachtegoed is het nationalisme, geen mondiale samenleving, maar ieder volk in zijn hok achter de eigen grenzen. Prettig voor Poetin, voor Trump, voor extreem rechts Europa en zelfs Erdogan vindt het mooi. Om maar even het gedachtegoed op mondiaal niveau te typeren. In Oostenrijk lopen de extreem rechtse partijen nu forse schade op. Maar Oostenrijk is het land van kleine burgers in dorpen die bang zijn voor andere mensen en die het liefst hun land stil laten staan in de tijd van Heidi en Geitenpeter. Die blijven defensief stemmen dus extreem rechts. Dus veel gaat niet veranderen. maar wel mooi om te zien dat deze rechts extremisten zo stom zijn om in zeven sloten tegelijk te lopen.

16 Reacties
henk-alexander
henk-alexander18 mei 2019 - 22:02

Je hoeft maar een Russin op te trommelen en haar in contact te brengen met een rechtse extremist en je hebt het gelijk aan je zijde. Was het maar zo eenvoudig. Laten we niet de lobbyisten vergeten die ons heel subtiel met de JSF opgescheept hebben.

Karingin
Karingin18 mei 2019 - 23:32

"Maar Oostenrijk is het land van kleine burgers in dorpen die bang zijn voor andere mensen" Ik ben er nooit geweest, maar dat schijnt inderdaad zo te zijn. Vriendin van mij woont er al heel lang. Ze heeft geen hek om haar tuin, wat een wat vreemde cultuurclash met zich meebrengt; men beschouwt dat als openbare ruimte en laat er gerust de hond uit. Grappige anekdote natuurlijk, maar daarachter zit dus wel een existentiële angst. Iedereen angstvallig achter zijn eigen hek. Raarrrrrr!

Spanveer
Spanveer19 mei 2019 - 2:42

Als het de Russen echt te doen zou zijn om invloed te krijgen in het rechts extremistische Oostenrijk is die opzet volledig mislukt. Je kunt zeker zo goed stellen dat dit een poging is de FPÖ onderuit te halen. Of dat lukt is een tweede, FPÖ kiezers zijn erg trouw aan de partij. De voorspelde schade voor de FPÖ zal daarom wel meevallen.

Nick the Stripper
Nick the Stripper19 mei 2019 - 6:49

[ Maar Oostenrijk is het land van kleine burgers in dorpen die bang zijn voor andere mensen en die het liefst hun land stil laten staan in de tijd van Heidi en Geitenpeter. ] Heidi en Peter zijn Zwitsers. Je karikatuur doet geen recht aan het hedendaagse Oostenrijk. Je hebt inderdaad bijzonder conservatieve gebieden (met als positieve keerzijde dat die ook conservatief zijn in hun natuur- en landschapsbeheer), maar Wenen is (afgezien van al die keizerlijke monumenten) gewoon een moderne Europese stad met een grote migrantenpopulatie én een zeer hoge levensstandaard. In het naoorlogse Oostenrijk zijn meestal sociaaldemocratische (of sociaaldemocratisch leunende) regeringen aan de macht geweest. De huidige president Alexander von der Bellen is lid van de Groenen. Het is, kortom, allemaal niet zo simpel.

Frans Kwakman
Frans Kwakman19 mei 2019 - 7:49

Karingin - "geen hek om de tuin" dus dat is niet echt een landgenote want hier heeft iedereen een hek toch. Ik ben er wel geweest en het zijn best aardige mensen, net als overal trouwens.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman19 mei 2019 - 8:15

Dit is een gelukte poging om te laten zien dat er niets voor over is om de vice-premier voordelen bij bouwprojecten te beloven in ruil voor het opkopen van kranten om positieve berichten over de FPÖ te schrijven. Als je dat "een poging is de FPÖ onderuit te halen" noemt, betekent dat in feite dat je het de normaalste zaak ter wereld vindt, dit soort corruptie en beïnvloeding via gekochte media...

DaanOuwens
DaanOuwens19 mei 2019 - 8:17

@ henk-alexander Jij schrijft: Laten we niet de lobbyisten vergeten die ons heel subtiel met de JSF opgescheept hebben. Merkwaardige bewering in deze context. Maar laten we ook Prins benard niet vergeten, de Israëlische donaties aan Wilders, Rita Verdonk, de ongelukken met de airbags, de fraude van diesel gate, watergate, de moord op MLK, het varkensbaai incident, de smeltende poolkappen en de Falkland crises. Ik zie zelf ook niet wat deze zinnen met het onderwerp te maken hebben, maar als jij het kan ik het ook.

DaanOuwens
DaanOuwens19 mei 2019 - 9:42

@ Spanveer Jij schrijft; Als het de Russen echt te doen zou zijn om invloed te krijgen in het rechts extremistische Oostenrijk is die opzet volledig mislukt. De Russen hebben al invloed op het echts extremistische Oostenrijk. Die hoeven ze niet meer te verwerven die is al: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/08/16/poetin-luistert-huwelijk-van-oostenrijkse-minister-op-a1613303 En inderdaad maakt dat de rechts extremistische Oostenrijker weinig uit. Die zien liever Poetin op hun bruiloft dan een moslim.

Quibus2
Quibus219 mei 2019 - 10:42

"Maar Oostenrijk is het land van kleine burgers in dorpen die bang zijn voor andere mensen en die het liefst hun land stil laten staan in de tijd van Heidi en Geitenpeter." Gaat 'ie lekker? In de 'bergprovincies' Vorarlberg en Tirol staat de FPÖ juist relatief zwak. En in geheel Oostenrijk zijn ÖVP (grofweg CDA) en SPÖ (grofweg PvdA) nog altijd iets sterker dan de FPÖ (zeg maar VVD+FvD+PVV). Dat kun je van Nederland helaas al vrij lang niet meer zeggen. Kers op de taart: Heidiland is Zwitserland. Wat er ook mis is met Nederland, wij hebben geen beelden in het park staan van een massamoordenaar op de schaal van Leopold II. Dat is... België.

Karingin
Karingin19 mei 2019 - 13:35

Frans: Ik weet niet waar jij woont maar nee hoor, zeker niet iedereen heeft een hek. Mijn achtertuin bijvoorbeeld niet. En in de hele straat waar mijn vriend woont heeft bijna niemand een hek om zijn voortuin.

Woeki Hypo
Woeki Hypo19 mei 2019 - 14:51

@henk-alexander, 19 mei 2019 at 00:02, Het tegenwoordig dominante neoliberalisme of neoliberale economie is institutioneel corrupt. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

DaanOuwens
DaanOuwens19 mei 2019 - 18:26

@ Quibus/Nick the Stripper Jij schrijft; Heidiland is Zwitserland Inderdaad. Fout van mij. Niettemin vond ik dat een mooie typering van de klein burgerlijke Oostenrijker. De politieke verhoudingen in Oostenrijk omzetten naar Nederlandse politieke verhoudingen levert een ruime meerderheid voor PVV, FvD, VVD en CDA op. En dan voor CDA en VVD de meest rechtse variant. Buma en Bolkenstein onder regie van Wilders. Ik laat mij dan even leiden door het beleid van het Oostenrijkse kabinet. Ik maak mij erg zorgen over Nederland, maar zo rechts is het huidige Nederland kabinet zeker niet. In ben niet een voorstander van het nuanceren van dit soort gebeurtenissen. Zoals jullie beiden doen. Je zal maar moslim in Oostenrijk zijn. Volgens mij doen die mensen er verstandig aan te maken dat ze wegkomen. Tweederangsburgers worden ze daar.

Nick the Stripper
Nick the Stripper19 mei 2019 - 21:05

@Daan [ In ben niet een voorstander van het nuanceren van dit soort gebeurtenissen. ] Ik nuanceer 'dit soort gebeurtenissen' helemaal niet. Wel corrigeer ik het gemakzuchtige clichébeeld dat jij van Oostenrijk schetst. Ik kom er nog wel eens, weet je. En dan doorkruis ik ook soms de agglomeratie van Wenen, waar ongeveer eenderde van alle Oostenrijkers woont. Niks geen dorpsbewoners. [ De politieke verhoudingen in Oostenrijk omzetten naar Nederlandse politieke verhoudingen levert een ruime meerderheid voor PVV, FvD, VVD en CDA op.] Ja. En een nog net iets ruimere meerderheid voor ÖVP en SPÖ (CDA en PvdA). Dat maakt het des te treuriger dat Kurz, uit opportunistische overwegingen, die variant heeft afgewezen. Nu maar hopen dat de kiezers hem daarvoor afstraffen.

DaanOuwens
DaanOuwens20 mei 2019 - 8:58

@ Nick the Stripper Jij schrijft:Ik nuanceer ‘dit soort gebeurtenissen’ helemaal niet. Dat doe je wel. Ook in deze zin: Dat maakt het des te treuriger dat Kurz, uit opportunistische overwegingen, die variant heeft afgewezen. Hij heeft gekozen voor de variant die het dichtst bij de opvatting van de meerderheid Oostenrijkse burgers staat. Oostenrijk is een land waar ik bij voorkeur uit weg blijf. Dat een minderheid nog op de sociaaldemocraten stemt is mooi, maar er is een breed draagvlak voor de maatregelen die dicht kabinet neemt. Jij nuanceert dat en ik niet. Mijn gemakzuchtige clichébeeld dat ik van Oostenrijk schets is terecht. Vergelijkbare sentimenten zijn in alle Europese samenlevingen aanwezig maar Oostenrijk is zeker koploper.

Nick the Stripper
Nick the Stripper20 mei 2019 - 12:32

DaanOuwens 20 mei 2019 at 10:58 manmanman... Ik schrijf iets in post 1. Jij, met wappervinger: "je nuanceert!" Ik reageer daarop in post 2, en dan moet een zin uit mijn post 2 je gelijk over post 1 bewijzen? Tsja. [ Mijn gemakzuchtige clichébeeld dat ik van Oostenrijk schets is terecht. ] Dat zal dan wel zijn omdat je er nog nooit geweest bent. Of in elk geval niet de afgelopen twintig jaar. Maar blijf vooral lekker hangen in je vastgeroeste vooroordeel.

DaanOuwens
DaanOuwens20 mei 2019 - 16:18

@ Nick the Stripper Jij schrijft: Dat zal dan wel zijn omdat je er nog nooit geweest bent. Of in elk geval niet de afgelopen twintig jaar Ik ben ook nooit in Zuid Afrika geweest. Toch wist ik dat apartheid fout was. En dat was de mening die ik uitdroeg. Wat jij doet is zeggen dat je tegen rechtsextremisme bent en dat de Oostenrijkers prima lui zijn. Die rechtsextremisten worden gewoon gekozen door jouw prima Oostenrijkers. Het gaat niet om een paar miljoen mensen die misleid zijn door boosaardige leugenachtige fascisten, het zijn mensen die zelf die opvattingen hebben. Een het is ook de achterban van de ÖVP doe solidair zijn met deze prima Oostenrijkers. Het gaat gewoon om volwassen mensen die tot deze besluiten komen. Neem die mensen dus ook serieus. Dat jij dat een ongemakkelijke constatering vindt is wel duidelijk. Maar dat maakt mijn vinger wapperen niet onterecht.

[verwijderd]
[verwijderd]18 mei 2019 - 19:38

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Karingin
Karingin18 mei 2019 - 23:27

Welnee, niemand heeft 't ooit over desinformatie, beïnvloeding van democratische verkiezingen en corruptie. Wat een fijne bubbel zit jij in zeg!

webmaatje
webmaatje19 mei 2019 - 8:42

in Oostenrijk was onlangs een wetsvoorstel aangekondigd waarin iedereen verplicht werd in media alleen onder de eigen naam te reageren. Tegenstanders zien dat als een middel om andersdenkenden onder druk te zetten. Hopelijk gaat dat voorstel nu voor eeuwig de ijskast in. Verder is het smelten van de Alpengletschers en daardoor de zorg over voldoende drinkwater in de toekomst een belangrijk thema. Bedoel je deze of andere?

henk-alexander
henk-alexander18 mei 2019 - 18:45

Waar Russische vrouwen al niet goed voor zijn - of het nu gaat om de golden showers of deze frame, rechtse kereltjes zijn altijd de lul.

Herr Vorragend
Herr Vorragend18 mei 2019 - 18:29

Destijds bij de NSB al afgevraagd hoe een partij die de eigen natiestaat centraal heeft staan met hetzelfde gemak haar ziel aan een buitenlandse mogendheid verkoopt. Waarom toch deze hang naar landverraad bij extreem-rechts ?

2 Reacties
Geert6
Geert619 mei 2019 - 11:11

Waarom toch altijd het vergelijk met de Tweede Wereldoorlog bij links?

madbako
madbako20 mei 2019 - 7:37

@Geert 19 mei 2019 at 13:11 Waarom toch altijd het vergelijk met de Tweede Wereldoorlog bij links? Voor zover ik heb begrepen, is de 2de wereldoorlog zo'n beetje het ergste wat er heeft kunnen gebeuren in de nieuwe geschiedenis. Iedereen roept dat zoiets nooit meer mag gebeuren. Het vergelijken met fascistoïde bewegingen met de NSB is dus een noodzakelijk iets. Dat zou zelfs rechts eens wat vaker moeten doen, om te kijken hoe gevaarlijk dicht sommige partijen aan schuren tegen bewegingen zoals de NSB

kipzonderkop
kipzonderkop18 mei 2019 - 17:44

Nogal dom van de FPO om zich zo te laten uitlokken door de oppositie die gespecialiseerd is in de politieke opinie/verkiezingen manipuleren. Een kind weet dat Russen uiteraard proberen verkiezingen te manipuleren en poen te graaien (dat doen ze allemaal) maar nooit zo geraffineerd. Dat hebben we wel gezien bij de verkiezingen in de VS na 2 jaar zeer diepgaand onderzoek. Een (buitenlandse) villa volstoppen met afluister- en verborgen camera apparatuur. James Bond verbleekt. Nog mooi dat duidelijk is wat er speelt zo vlak voor de EU verkiezing. De EU machthebbers geven zich bloot.

2 Reacties
Karingin
Karingin18 mei 2019 - 23:24

In al je warrigheid laat je je mooi weer in de kaart kijken Kees. Geen woord over de corruptie van de FPÖ. Typisch rechts geredeneerd.

JanDuine2
JanDuine219 mei 2019 - 6:20

Je doet je naam eer aan met zo'n uit de lucht gegrepen redenering: waar haal je het vandaan dat de "EU machthebbers" hier iets mee hebben te maken? Het is niet duidelijk wie deze val heeft opgezet, maar wat wèl héél duidelijk is dat de FPO èn corrupt is èn bereid het land te verkopen voor macht. Wat vindt je daarvan?

wegmetons
wegmetons18 mei 2019 - 16:49

Prachtig, hoe simpel ze er in tuinen... Iets in mij roept dat het nu wel een tijdje afgelopen is met regeringsdeelname door de FPÖ, misschien blijft de huidige regering zitten maar dit gaat ze wel serieus stemmen kosten (gelukkig).

ton14024
ton1402418 mei 2019 - 15:12

Dit stel ik me voor bij Game of Thrones. Wie vinden jullie beter?

2 Reacties
KM2
KM219 mei 2019 - 12:38

Game of thrones valt mij het laatste seizoen tegen, afgezien van de muziek. Het verhaal begint voorspelbaar te worden.

ton14024
ton1402421 mei 2019 - 8:33

KM Dus zo gek als dit konden ze het niet bedenken? Dan is Game of Thrones een flut serie. Ik weet niet wat GOT kost, maar waarschijnlijk minder dan een CD ???? of iets dergelijks.

JohnVKR
JohnVKR18 mei 2019 - 15:10

Dat zijn de vriendjes van Baudet en Wilders, die vinden dat de Nederlandse media te links zijn en al eerder hebben voorgesteld dat de NPO om die reden moet worden opgeheven, dan wel zogenaamd te linkse NPO'ers moeten worden ontslagen. We weten dus wat de risico's zijn als FVD/PVV aan de macht komen.

madbako
madbako18 mei 2019 - 14:07

Niets byzonders toch?! Het zijn politieke partijen. Dat moet al genoeg zeggen.

4 Reacties
WillemdeGroot
WillemdeGroot18 mei 2019 - 17:07

In de kern gaat het niet om politieke partijen, maar om de mensen die daarop stemmen, madbako. Cynisme t.a.v. 'de' politiek kan begrijpelijk zijn,maar bedenk wel wat daarachter schuil gaat: wantrouwen, onbegrip.zich achtergesteld voelen, woede, afgunst, enz. Ken jij een beter systeem dan het democratische met vrijheid van keuze?

johannn2
johannn218 mei 2019 - 20:08

Willem, Je haalt me de woorden uit de mond. .

madbako
madbako19 mei 2019 - 7:11

@WillemdeGroot 18 mei 2019 at 19:07 Ken jij een beter systeem dan het democratische met vrijheid van keuze? Democratie is niet geschikt voor mensen. Begrijpen ze toch helemaal niets van. Ben voorstander van een autocratie met aan het hoofd een verlicht despoot.

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 mei 2019 - 7:36

johann Er zijn natuurlijk mensen die weinig reden hebben tot 'cynisme, zich achtergesteld voelen, woede, afgunst en wantrouwen toch? Dat afgunst zegt ook voornamelijk iets over jezelf overigens!

johannn2
johannn218 mei 2019 - 13:12

Poging tot corruptie en landverraad. Zit een 'mooie'rechtszaak in. .

Nick the Stripper
Nick the Stripper18 mei 2019 - 13:06

Gefälschte Nachrichten! Zoiets zouden de Russen nooit doen.

ruma ankka
ruma ankka18 mei 2019 - 13:00

Dat is snel!