Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Populisten willen taalzuivering: Geen haboob

  •  
22-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
82 keer bekeken
  •  
haboob_300_01.jpg
Term voor extreme zandstorm 'haboob' taboe in Arizona wegens arabische oorsprong … Maar wat nu met algebra?
De Amerikaanse staat Arizona wordt geteisterd door ongekend hevige zandstormen. Omdat ze zo uitzonderlijk zijn en verschillen van gewone zandstormen, werd dit jaar de term ‘haboob’ veelvuldig door diverse media gebruikt. Tot grote ergernis van de vele populisten die de boerenstaat telt, want Arabische termen om Amerikaanse dingen te omschrijven, dat kan natuurlijk niet.
Arizona kwam de afgelopen tijd in het nieuws wegens verstrekkende maatregelen tegen ‘vreemdelingen’. Zo wordt er nu onder particulieren geld ingezameld om een muur te bouwen bij de grens met Mexico. Maar ook de taal moet dus gezuiverd worden.
Eén van de reageerders van The Arizona Republic schrijft:
Ik ben beledigd dat lokale nieuwsploegen dit soort stormen nu een haboob noemen. Hoe denken ze dat onze soldaten zich zullen voelen als ze terug komen naar Arizona en een term uit het Midden-Oosten horen?’
De term ‘haboob’ is echter niet uniek. Als de soldaten er daadwerkelijk een probleem mee zouden hebben, zullen ze zich ook verre moeten houden van woorden als ‘zero’, ‘algebra’ en ‘pyjama’s’, allen ook afkomstig uit het Arabisch.
Ook in Nederland maken we gebruik van veel Arabische leenwoorden. Een lijstje:
algebra –  al-jabr admiraal – amir-al-bahr caravan – karawan cijfer – sifr divan – diwan elixer – al-iksir fanfare – farfar gazelle – gazal gips – jibs karaf – gharaffa luit – al-ud magazijn – makazin mokka – muhka
Ken je nog andere Arabische leenwoorden die er niet tussen staan? Vul het rijtje aan!
cc-foto: Crochetgal
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (32)

Walter Claeys
Walter Claeys10 okt. 2020 - 2:41

Sorry hoor, maar die Arabieren hebben quasi al die "woorden van oorsprong" eigenlijk OOK geleend bij andere, oudere beschavingen. Caravan bijv., wordt door de Arabieren ontleend aan de Perzen en die op hun beurt puurden het uit het Sanskriet. Elixir uit het Oudgrieks. Divan: Perzisch. Maar uiteindelijk beslist het volk of het een woord uit een andere taal overneemt en het recht op vrije meningsuiting is een mensenrecht. In de Arabische geschiedenis is er beslist een bloeiperiode geweest, maar die is brutaal "gesmoord" door religieuze fanatici. Ik hoop dat diezelfde bloei ooit terugkomt, maar zoals blijkt uit de habitus der andersbeschaafden die hier hun toevlucht zoeken, is dat (m.i.) nog niet het geval.

JanJansen17
JanJansen1722 jul. 2011 - 8:51

'"Ik ben beledigd dat lokale nieuwsploegen dit soort stormen nu een haboob noemen. Hoe denken ze dat onze soldaten zich zullen voelen als ze terug komen naar Arizona en een term uit het Midden-Oosten horen?' ' De term 'haboob' is echter niet uniek. Als de soldaten er daadwerkelijk een probleem mee zouden hebben: dan zouden ze niet eens in het leger zitten omdat uitzending naar een Irak of Afghanistan er onderdeel vanuit maakt. Als dan blijkt dat er dermate traumatische ervaringen worden opgedaan dat een arabisch woord al PTSS opwekt, is er iets mis met de collectieve psyche van de soldaat; en dat lijkt me toch niet het geval. De trauma's zijn al erg genoeg, maar er geen misbruik voor eigen belang van, zou ik zeggen

kassakijker73
kassakijker7322 jul. 2011 - 8:51

Fatwa

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman22 jul. 2011 - 8:51

Olé Zouden sportliefhebbers wel weten dat ze etymologisch gezien allah aanroepen, vraag ik me wel eens af ;-)

Rolandus
Rolandus22 jul. 2011 - 8:51

Haha, tegenwoordig begint de helft van de nieuwsberichten op Joop met "Populisten willen...." of "Conservatieve mediamagnaat ......." of iets in die trant. Nieuwe stagiaire op de redactie aangenomen om dit soort berichten een beetje in de goede richting te spinnen?

sharazad
sharazad22 jul. 2011 - 8:51

Giraffe --> zarafa Saffraan --> zafaran razzia(!) --> ghazwa soda --> suwayda tarief--> arrafa maffia --> manfīy

ErnsTT2
ErnsTT222 jul. 2011 - 8:51

Ik heb er al vele vele postings aan geweid, onze *KENNIS* hebben we voor het grootste gedeelte te danken aan de keihard werkende denkers van de Universiteit van Cordoba, die daar; Moslims Joden en Arabieren tezamen, de immense taak op zich hadden genomen om *alle* antieke werken te vertalen naar het Arabisch om zo het verlies van Alaxandrië een beetje goed te maken. http://unesdoc.unesco.org/images/0007/000704/070484eo.pdf Ook het seculiere staatssysteem en feitelijk de hele verlichting hebben we aan de Islam te danken: http://tinyurl.com/Onze-Tolerantie-is-Islamitisch Kortom dat lijstje had ook gevuld kunnen worden met hele gewone begrippen die we uit Al-Andalus hebben gekregen dankzij de vrijzinnige Islam, die een grote Ummah voorstaan... Want wat ik mis zijn de alladaagse dingen waar we al lang neit meer zonder kunnen :-) Koffie Thee Suiker Pet Jek Parasol (nou ja de zomer laat het een beeeeetje afweten...) Wie er even de tijd voor wil nemen, moet dit maar eens beluisteren, zit wel een nieuwsuitzending voor, en heeft een hoog Filosofisch Kwintet gehalte (filosofical slow-food) maar zal voor de meeste mensen een ware eyeopener zijn... Ik heb de wat bekendere even thematisch gerangschikt: Wonen: matras, alkoof, divan, sofa, harem, herberg, bad, baden Eten: spinazie, suiker, stroop, tabak, sultana, kandij, (Candy...), aubergine, abrikoos, artisjok, limoen, saffraan, humus, drugs (nou ja, eten...?) Drinken alcohol, koffie, mokka, soda, siroop, sorbet, azijn, Kleren: jek,, jas, pet, jumper, riem, tas, beurs, masker, kaftan Spullen kabel, karaf, karaat, racquet, vizier, kurk, kool(potlood) Stoffen: lak, katoen, satijn, damast, kamfer, jasmijn, gips, henna, amber, mohair, talk Muziek fanfare, luit, gitaar, tamboer, adoreren, balade, bard Vervoer: benzine, bark, averij, caravan, kraak (oud schip) Plaatsen: magazijn, arsenaal, bazaar, kermis Weer: moeson, typhoon, haboob Sport: Schaken, safari Planten: tulp, jasmijn, orange Dieren: gerbil (woestijnratje), albatros, gazelle, giraffe, kameel, papegaai, civet, fennek, tonijn Overheid: admiraal, douane, fakir, mummy, kaffer, razzia Wetenschap: algebra, algoritme, cijfer, (met wel het allerbelangrijkstede 0 (nul, çero, zero) almanak, alchemie, atlas, azimuth, tarief, kaliber, calculeren, reaal, rond Chemie: borax, booraat, boor, alkalish, elixer, natrium, kalium, antimoon, amalgaam, zirkoon Wat zouden we aan moeten als we geen jek of jas meer hadden, wat moesten we drinken als koffie thee en alcohol ons ontnomen werden, en hoe zouden we betalen zonder te calculeren hoeveel van van de bank moeten halen in onsze beurs moeten doen om de spinazie, suiker, stroop, tabak, sultana's, kandij, aubergine, abrikoos, artisjok, limoen te kunnen kopen (en niet te vergeten de drugs, zoals alcohol en marihuana voor de arme drommels die daaraan verslaafd zijn) (zoek de leenwoorden in bovenstaande stukje...)

Ginerted
Ginerted22 jul. 2011 - 8:51

Over de gehele wereld komen veel Nederlandse leenwoorden voor. Vooral uit de tijd van de Nederlandse handelshegemonie oftewel de tijd van de VOC. Die invloed is vergelijkbaar met die uit de tijd van de Arabische handelshegemonie waar we veel van die Arabische leenwoorden aan danken die hier nu zo trots ten tonele worden gevoerd. Een handelshegemonie die dreef op slavernij. Een handelswijze die we daarna samen met de Engelsen, e.a. gretig overnamen van diezelfde Arabieren. En o, o, wat mogen we daar toch trots op zijn van veel mensen. Het is nou eenmaal zo dat grote vooruitgang en prestaties in wetenschap, cultuur, en kunst, altijd steunden op de hegemonie van een bepaald imperium. Dat is nooit anders zo geweest. Aan dat soort imperia zitten goede en slechte kanten. Ik denk dat de Amerikaanse hegemonie die wellicht aan het aflopen is, het in vergelijking met vele voorgaande, het aan de slechte kant zo slecht nog niet gedaan heeft ondanks alle aan te voeren misdaden die ik daarom ook geen enkel excuus, maar slechts enige relativering hiermee verleen. Ook volgens mij moet je een imperium als Amerika op haar feilen wijzen en haar zo nodig via andere middelen moet dwingen hier iets aan te doen. Het is maar zeer de vraag of imperia die er op volgen dat beter zullen doen. Het kan maar zo dat in de toekomst men zich nog wel eens op dit punt achter de oren gaat krabben en zich afvraagt of die pax americana zo slecht wel was. Er is nog niet zo lang geleden een hele aardig uitleenwoordenboek van de onvolprezen Nicoline van der Sijs verschenen met heel veel wetenswaardigs en grappige zaken hieromtrent. http://taalschrift.org/editie/75/ze-wilden-onze-potten-en-pannen-en-ze-hielden-onze-woorden

BenJoosten
BenJoosten22 jul. 2011 - 8:51

Tja, zo is er altijd wat. Het gebruik van leenwoorden voor zaken waar in de eigen taal geen woord voor bestaat is heel normaal. Anders ligt het bij woorden waar wel degelijk een eigen equivalent voor bestaat; dan duidt het gebruik van leenwoorden eerder op interessantdoenerij. Dan krijg je van die termen uit reclame en bedrijfsleven: discount, CEO, summersale. Vergeleken daarmee is een woord als haboob best te pruimen; maar als het die Arizoners niet bevalt, bedenken ze er toch gewoon zelf een?

Michiel Online
Michiel Online22 jul. 2011 - 8:51

"Ho stop, je kunt iemand niet voor dom uitmaken als hij onwetend gehouden word door de overheid." Goed punt. Ik bedoel dan ook nadrukkelijk als land, en niet als een groep mensen. Oeps. Foutje. De mensen met de macht bepalen inderdaad in eerste instantie op de lange termijn met hun lange-termijninvesteringen wat die mens aan kennis en kunde vergaard. Ik bedoel dus met nadruk de politiek en haar beslissingen over investeringen en structuur binnen het onderwijssysteem. Aan de andere kant bedoelde ik ook wel "hoe je naar voren komt". Als het resultaat is dat de overheid de burgers dom maakt, dan is het resultaat domme burgers, en het resultaat van die domme burgers is... een dom land? Of is het niet alleen maar de politiek. Ik weet hiet niet. http://www.articlesidea.com/Art/85198/185/American-Students-And-The-Decline-In-History.html

eeweew
eeweew22 jul. 2011 - 8:51

Achtja, sommige Amerikanen zijn gek, is dat nieuws? Net als sommige Nederlanders dat zijn overigens.

Dehnus
Dehnus22 jul. 2011 - 8:51

admiraal - amir-al-bahr - adm. Ackbar Waaruit het bewijs geleverd is dat Starwars alles predate :).

ErnsTT2
ErnsTT222 jul. 2011 - 8:51

En hier dan nog even een mooier kaartje, met ook de vorderingen van de grote ellendebrenger Karel de Grote die aan de basis staat van de christelijke onverdraagzaamheid http://tinyurl.com/Karel-en-het-Kalifaat (charlemagne = karolus Magnius = Karel de Grote ) Want de dynastie van Karel de Grote leidde tot Karel de Vijfde en deze Kareltjes die Franken waren hebben veel van de antieke kennis achter dikke muren opgesloten, en eenieder die het waagde het over een mogelijk niet plat zijn van de Aarde laat staan het draaien van de aarde om de zon, te vieredelen in hete olie te koken, of wat dies meerzij aan gruwelijke folteringen door deze in de Nederlanden geboren potentaten familie met als lijfspreuk: "bekeer of sterf" Een gedachtenkwaad dat ook heden ten dage weer lijkt post te vatten bij de opleving van de Inquisitie in de vorm van de Burke Stichting die nu de Universiteiten aan het ontdoen is van alles dat Progressief is, de Biologieafdeling van Leiden is al op sterven na dood. Nog even en alle "niet economische" faculteiten worden opgeheven bij de aanstaande fusie van TU Erasmus en Leiden :-(((

Michiel Online
Michiel Online22 jul. 2011 - 8:51

Oke let op Nederland. Zo dom kom je dus naar voren als je dit soort dingen op deze manier in het wereldnieuws brengt.

2 Reacties
rgeurtsen
rgeurtsen22 jul. 2011 - 8:51

Mooi signaal Michiel. Maar al te vaak vergeten we dat hoe we praten over geschiedenis of hedendaagse gebeurtenissen niet zoveel zegt over die gebeurtenissen en geschiedenis, maar vooral een prachtige schets geeft over het denken en de staat van de mensen die over die geschiedenis of gebeurtenissen praten en schrijven.

ErnsTT2
ErnsTT222 jul. 2011 - 8:51

Ho stop, je kunt iemand niet voor dom uitmaken als hij onwetend gehouden word door de overheid. Eigenlijk is wat we nu zien gebeuren hetzelfde als aan het begin van de middeleeuwen, de kerk bepaalde toen dat bepaalde kennis niet meer in het publieke domijn mocht komen, zoals Bijsterveld nu het onderwijs helemaal wil terugbrengen tot alleen taal en rekenen, bang als deze regering is voor de zelfdenkende mens. Dat is ook waarom er zo in de kunsten gesneden word, want stel je voor dat je met echte kunst geconfronteerd word waar je over na gaat denken... Nee dan liever de gesubsidieerde "strips" die iedereen kan begrijpen, liefst ondertitteld en van te voren uitgelegd. Je ziet het eigenlijk heel mooi bij de geweldige tekeningen van onze huis cartoonist, meestentijds snappen de PVV apologeten er helemaal niets van, ze zijn gewoon niet in staat om zelf te gaan filosoferen, als het niet direct te begrijpen is, is het "stom"... Nou zou je kunen zeggen dat die mensen dan zelf stom zijn, dat is lekker makkleijk, en gfeitelijk net zo stom ! Kortom denk eerst zelf eens na voor je in de kortzichtige val trapt waar deze regering ons allemaal instuurt, namelijk zo snel mogelijk een negatief oordeel vellen ("het benoemen") en er vooral *niet* over nedenken. Want het is deze regering er alles aan gelegen om zoveel mogelijk "problemen" in stand te houden of te verergeren, want dan zijn er meer stuurgroepen en commissies nodig, waar zij dan hun zakken kunnen gaan vullen...

[verwijderd]
[verwijderd]22 jul. 2011 - 8:51

Verder was men nog even vergeten dat ons hele systeem van cijfers(Metriek, arabisch) is gefundeerd op de Arabische beschaving.

1 Reactie
Ginerted
Ginerted22 jul. 2011 - 8:51

Niet gefundeerd maar slechts een etage in de flat die bovendien veel anderstalige medebewoners had die door de Arabische hegemonie op die etage verplicht waren Arabisch te lezen en schrijven als ze serieus genomen wilden worden. Je kunt het vergelijken met de Amerikaanse en samenhangende Engelstalige hegemonie heden ten dage.

Ginerted
Ginerted22 jul. 2011 - 8:51

algoritme - al Chwãrizmi Op de a en de i horen ~ te staan maar dat lukt me niet, ook niet met Word. Overigens gaat het hier om de persoon al Chwãrizmi die ook naamgever is van het woord algebra en heeft hij heel veel voor de wiskunde betekend. Bovendien gaat het hier om een Pers en dus geen Arabier. Dus die Arabische claim is onjuist. De toenmalige Arabische heerschappij is de reden van deze arabisering van veel woorden. Nog sneuer voor het dus onterecht hierom trotse Arabische volksdeel indien ze zich er op wensen te beroemen: Deze al Chwãrizmi heeft zichzelf weer gebaseerd op oudere Indische en Griekse bronnen. Het hele argument dat een volksdeel of etniciteit zich beroemt op iets wat een ander lid van dat volksdeel of etniciteit heeft gedaan is sowieso nogal sneu. Net zo sneu als die Amerikanen die het woord vanwege de Arabische oorsprong weigeren. Zowel degenen die iets tegen woorden en goede daden van vreemde origine hebben als degene die zich denken te kunnen beroemen op die van eigen zijn in wezen populisten. Het zijn weerzijden van dezelfde populistische medaille. Er is niets mis mee zolang je het niet te serieus neemt. Als die Amerikanen liever een woord in de eigen taal hebben voor dit soort zandstormen mogen ze dat zelf weten en is daar niets mis mee. Wat dat betreft kunnen wij in Nederland nog wat leren van de Duitsers en Belgen die vaak prachtige eigen benamingen in eigen taal verzinnen voor nieuwe zaken en niet gauw een leenwoord gebruiken. Maar als de reden haat is tegen bepaalde etniciteit of bevolkingsgroep zoals het lijkt in dit geval dan is dat kwalijker. Maar wees niet te snel met een oordeel. Zo hebben wij in Nederland ook nooit enige moeite gehad met germanismes, toch?

2 Reacties
Tealc2
Tealc222 jul. 2011 - 8:51

Wat jij vergeet en niemand durft te zeggen is..dat Nederlandse,Duitse en Belgische taal,een en hetzelfde taal is..met verschil van ± 2 tot 5 % hooguit.

ErnsTT2
ErnsTT222 jul. 2011 - 8:51

Leuk geprobeerd, maar helaas verkeerd, algebra kom van al Jabr... En dat is gewoon een "werkwoord" en geen naam, en al-Khwārizmī was slechts pers van geboorte, al lag zijn krib wel in wat nu Uzbekistan is, en dus niet iran. De boeken die hij schreef, schreef hij in de 9de eeuw, de bloeitijd van de Islam, voor die door de Christenen te vuur en te zwaard werd uitgemoord in de kruistochten. En hij woonde toen in Bagdad, alle sporen van zijn originele werken zijn uitermate effectief door de Vierde Kruistocht van Bush Junior met de Plundering van het Museum van Bagdad grotendeels verloren gegaan Hij schreef de Kitāb al-muḫtaṣar fī ḥisāb al-ğabr wa-l-muqābala, onder Abū Jaʿfar Abdullāh al-Māʾmūn ibn Harūn in khāne-ye-dānesh (Het Huis der Wijsheid) de Arabische naam voor Bibliotheek. Dat je zo verbeten probeert om de geschiedenis te corrumperen, si feitelijk te absurd voor woorden.... Iran zowel als Uzbekistan, alswel een groot deel van India was toen deel van het Caliphaat, en dus Arabisch/Islamitisch. Het telkenmale net doen alsof de Islam een stelende achterlijke ideologie is, laat meer zien hoe je zelf denkt, want als er een ideologie stelend en verwoestend door de wereld trok is het wel de pseudo-christen in de lijn van de pseudo-turpijn :-( Terwijl de Muzelmannen daarentegen juist uitermate *voor* godsdienstvrijheid waren, helemaal in de geest van Mohammed... [q] After all these improvements in the internal administration, the governor turned his attention to the question of justice, which until that moment had been subject to the decision of financial agents, or of the soldiers of the Greek government. Amr now created permanent and regular tribunals composed of honourable, independent, and enlightened men, who enjoyed public respect and esteem. To Amr dates back the first of those divans, chosen from the élite of the population, as sureties of the fairness of the cadis, which received appeals from first judgments to confirm them, or, in the case of wrongful decisions, to alter them. The decrees of the Arab judges had force only for those Mussulmans who formed a part of the occupying army. Whenever a Koptic inhabitant was a party in an action, the Koptic authorities had the right to intervene, and the parties were judged by their equals in race and religion. One striking act of justice succeeded in winning for Amr the hearts of all. Despite the terror inspired by the religious persecutions which Heraclius had carried on with so much energy, one man, the Koptic patriarch Benjamin, had bravely kept his faith intact. He belonged to the Jacobite sect and abandoned none of its dogmas, and in their intolerance the all-powerful Melchites did not hesitate to choose him as their chief victim. Benjamin was dispossessed of his patriarchal throne, his liberty and life were threatened, and he only succeeded in saving both by taking flight. He lived thus forgotten in the various refuges that the desert monasteries afforded him, while Heraclius replaced him by an ardent supporter of the opinions favoured at court. The whole of Egypt was then divided into two churches separated from each other by an implacable hatred. At the head of the Melchites was the new patriarch, who was followed by a few priests and a small number of partisans who were more attached to him by fear than by faith. The Jacobites, on the other hand, comprised the immense majority of the population, who looked upon the patriarch as an intruder chosen by the emperor. The church still acknowledged as its real head Benjamin, the patriarch who had been for thirteen years a wanderer, and whose return was ardently desired. This wish found public expression as soon as the downfall of the imperial power in Egypt permitted its free manifestation. Amr listened to the supplications that were addressed to him, and, turning out the usurper in his turn, recalled Benjamin from his long exile and replaced him on the patriarchal throne. But even here Amr's protection of the Koptic religion did not end. He opened the door of his Mussulman town, and allowed them to live in Fostât and to build churches there in the midst of the Mussulman soldiers, even when Islamism was still without a temple in the city, or a consecrated place worthy of the religion of the conquerors. [/q] Zoals iemand het hier zo prachtig schreef, "we hebben meer Islam nodig", al moet je dan wel even opzoeken wat de werkelijke betekenis is, als ik je haatspeeches zo lees... :-( `alaykoem as-salām !

[verwijderd]
[verwijderd]22 jul. 2011 - 8:51

Stomme Texanen, kennen hun eigen cultuur niet. 'Haboob' stamt oorspronkelijk uit de filmwereld in Hollywood : Ah, boobs!

2 Reacties
wvdstraat
wvdstraat22 jul. 2011 - 8:51

Gelukkig een medestander: Haboobs zijn een bekend fenomeen voor mij, ik gebruik dat woord al vele jaren als mijn vriendin zich uitkleedt...

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman22 jul. 2011 - 8:51

[Stomme Texanen] Jij dacht dat het specifiek de Texanen in Arizona zijn die zo xenofoob zijn? Of ken je gewoon het verschil tussen Texas en Arizona niet?

Trees2
Trees222 jul. 2011 - 8:51

En hoeveel leenwoorden uit het arabisch zijn portugees of spaans van oorsprong zapatos, tot in de philipijnen toe gebruikt

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman22 jul. 2011 - 8:51

En van wie zouden die Spanjaarden zo'n woord hebben, denk je?

[verwijderd]
[verwijderd]22 jul. 2011 - 8:51

Iedereen die iets zinnigs over onze taal wil beweren doet er goed aan Wikipedia te negeren en in plats daarvan te kijken in Het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT). Een historisch, wetenschappelijk, beschrijvend woordenboek van het Nederlands van 1500-1976. Beginnend met Matthias de Vries halverwege de 19de eeuw, hebben 5 generaties van redacteuren bijna anderhalve eeuw aan het WNT gewerkt tot het in 1998 werd voltooid. De ca. 1.700.000 citaten vertegenwoordigen het geschreven Nederlands van bijna vijf eeuwen en vormen daardoor een unieke en uiterst waardevolle databank, die tegenwoordig dankzij elektronische raadpleging, zoals op de cd-rom, volledig ontsloten kan worden. Taalperiode Het WNT beschrijft de betekenis en geschiedenis van honderdduizenden bekende en onbekende woorden, jonge woorden en zeer oude woorden, kortom het geschreven Nederlands van bijna vijf eeuwen (1500-1976). Van de opgenomen woorden zijn er vele inmiddels van betekenis veranderd of helemaal van het taaltoneel verdwenen. Het WNT illustreert de betekenissen met citaten uit zeer gevarieerde bronnen. Een kleine greep uit de verschillende typen teksten waaruit die citaten stammen: literaire teksten als liederen en gedichten, romans, tragedies en kluchten; essays en levensbeschrijvingen; dagboeken en reisjournaals; juridische verhandelingen en oude rechtsbronnen; lexica en handboeken over allerlei vakgebieden zoals bosbouw, verloskunde, filosofie, wiskunde, dijkbouw, metselarij; recepten en modereportages; kranten en politieke pamfletten. http://gtb.inl.nl/?owner=WNT

1 Reactie
Michiel Online
Michiel Online22 jul. 2011 - 8:51

Mooi, waarom heb ik er het lef nog niet voor om het gewoon te doen..hmm

[verwijderd]
[verwijderd]22 jul. 2011 - 8:51

Ik vermoed dat de soldaten die door de zelfde populisten naar Irak zijn gestuurd, daar de term Haboob hebben opgedaan en mee terug hebben genomen naar de VS. Populisten...

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos22 jul. 2011 - 8:51

Dat lijkt me een intelligente gedachte :-)

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen22 jul. 2011 - 8:51

Asfalt. Daarom vindt ik dat alle arabofoben moeten pleiten voor afschaffing van al het asfalt in de westerse wereld.

1 Reactie
ErnsTT2
ErnsTT222 jul. 2011 - 8:51

:-) Vlug nieuwe TKC's omleggen !