Joop

Populisten verlaten Noorse regering wegens terugkeer IS-vrouw

  •    •  
20-01-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
noorwegen
De populistische Vooruitgangspartij (ja, dat is al net zo’n atypische benaming als Partij voor Vrijheid) is uit de Noorse regering gestapt. Aanleiding is het besluit om een vrouw die ervan verdacht wordt dat ze zich in Syrië bij IS heeft aangesloten terug te laten keren naar haar moederland. De vrouw kreeg die toestemming omdat haar kind een medische behandeling nodig heeft. Ze woont met haar twee kinderen in een vluchtelingenkamp in Koerdisch gebied. Bij aankomst in Noorwegen is ze gearresteerd omdat er een justitieel onderzoek loopt naar haar eventuele rol bij IS. De vrouw ontkent alle beschuldigingen.
Volgens minister van Financiën Siv Jensen, die de breuk bekend maakte, is het te moeilijk geworden voor haar partij om populistisch beleid doorgevoerd te krijgen. De conservatieve premier Erna Solberg moet nu met haar regering verder met een minderheidscoalitie. De Noorse grondwet staat vervroegde verkiezingen niet toe en de volgende stembusgang is gepland voor september 2021.
De Vooruitgangspartij was wel bereid het kind te helpen maar wilde de moeder weren. Tal van Westerse landen worstelen met hun houding ten opzichte van staatsburgers die zijn afgereisd naar het kalifaat van IS. Een aantal landen, waaronder Nederland, weigert botweg dergelijke verdachten naar huis te laten komen en zadelt zo andere landen met het probleem op.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (63)

CUTTHECRAP2
CUTTHECRAP221 jan. 2020 - 11:54

De Noorse Vooruitgangspartij is opgebouwd naar het ideologische model van de Deense Vooruitgangspartij. De stichter, Mogens Glistrup maakte in Denemarken furore met zijn rechtse, later extreemrechtse ideologie. Zijn Noorse pendant Carl I. Hagen ging op dezelfde toer. Saillant overigens, dat beide uit de partij zijn gesmeten vanwege hun (te) extreme opvattingen. Een vergelijking met Jean Marie le Pen is onvermijdelijk. De ideologie van deze partijen was en is een onsmakelijke menging van egoisme, white supremacy, rassisme en vremdenhaat. Hoe onsmakelijk en steeds erger dit is geworden : twee jaar geleden heeft de deense minister ( Inger Støjbjerg) de vijftigste beperking in de immigratiewet gevierd met een taart: https://nyheder.tv2.dk/samfund/2017-03-15-50-stramninger-gav-kage-disse-har-haft-stoerst-betydning Het gaat deze partijen niet om politiek maar om sentiment en polarisering. Zo hebben ze in Denemarken een hek aan de grens gebouwd om wilde zwijnen tegen te houden om zo de varkenspest te bestrijden. Dit is duur en nutteloos, bovendien blijkt het hek honderde andere wilde dieren te doden. Grenskontrole voor personen is ingevoerd. Je kunt niet met droge ogen beweren, dat een "familiegeval" zo principieel is, dat je het landsbelang en je verantwoording daarvoor als regeringspartij daarvoor aan de kant zet. De Noorse partij kampt al enige tijd met terugslag in de opinie. Dan moet je zo'n kans natuurlijk niet voorbij laten gaan. Populistisch, polariserend, haatdragend. 70 tot 80 % van de bevolking schaamt zich kapot.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty21 jan. 2020 - 6:30

Tja, een dergelijk besluit heeft natuurlijk wel een precedentwerking. Een compromis lag binnen handbereik. Men had kunnen kiezen voor pro-actieve bemiddeling door de Noorse overheid voor behandeling in een ziekenhuis in een streng soennitisch land [Pakistan, Indonesië?].

2 Reacties
Pennaam
Pennaam21 jan. 2020 - 8:56

De vraag ligt voor de hand of je daar op kunt wachten. Wat gebeurt als het kind dood gaat terwijl je thee zit te drinken met de autoriteiten van Pakistan? -Daarnaast kan het ook niet zo zijn dat een land zijn burgers (en dat kind is een burger, ook als de moeder haar nationaliteit wordt afgepakt) uitlevert aan een dictatuur, dus de meeste rijke islamtische landen, die de beste ziekenhuizen hebben, vallen af.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 jan. 2020 - 10:29

De kinderen mochten al in augustus naar Noorwegen komen.

OlavM
OlavM20 jan. 2020 - 21:28

[De vrouw kreeg die toestemming omdat haar kind een medische behandeling nodig heeft.] Extreem-rechts heeft er moeite mee dat een kind geheel zelfstandig en persoonlijk mensenrechten heeft, en geen aanhangsel is van de ouders. Hoewel de "Vooruitgangspartij' (newspeak) in dit geval -volgens het bericht- wel bereid was het kind te helpen. [Bij aankomst in Noorwegen is ze gearresteerd omdat er een justitieel onderzoek loopt naar haar eventuele rol bij IS.] Dat is de normale, logische aanpak. Zo kan het in Nederland dus ook gewoon gaan. Overigens moet het precieze doen en laten van deze vrouw natuurlijk nog uitgezocht en bewezen worden. Ze is nog slechts verdachte. [Een aantal landen, waaronder Nederland, weigert botweg dergelijke verdachten naar huis te laten komen en zadelt zo andere landen met het probleem op.] Ja, met Den Haag als "hoofdstad van het internationale recht". Lachwekkend.

4 Reacties
Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof21 jan. 2020 - 1:27

@Olav, Wat een onzin. U stelt; “ Extreem-rechts heeft er moeite mee dat een kind geheel zelfstandig en persoonlijk mensenrechten heeft, en geen aanhangsel is van de ouders. Hoewel de “Vooruitgangspartij’ (newspeak) in dit geval -volgens het bericht- wel bereid was het kind te helpen.” Nu ben ik het zoals iedereen met een beetje hart in zijn donder oneens met die extreemidioten maar volgens mij zeggen zij juist dat dat kind geheel zelfstandige en persoonlijk mensenrechten heeft en geen aanhangsel is van de ouders. Zij willen wel het kind maar niet de ouders. U vind juist dat het kind wel een aanhangsel van de ouders is en dat de moeder moet meekomen. Dus neem ik ook aan dat u vindt dat dit kind geen zelfstandige en persoonlijke mensenrechten heeft daar u die koppeling maakt. Beetje raar standpunt voor iemand die zichzelf graag als progressief afficheert.

Pennaam
Pennaam21 jan. 2020 - 8:58

@Lubbelinkhof. Jawel, het kind heeft zelfstandige burgerrechten, en zelfs extra rechten (verklaring van de rechten van het kind): het mag niet zonder rechtszaak door de staat gescheiden worden van de ouders. Dus handelt Noorwegen hier op de enig juiste wijze.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 jan. 2020 - 9:56

Noorwegen heeft tot nu toe alleen wezen opgehaald. Vrouwen niet welkom. Dit kind is ernstig ziek en de Noorse regering had in augustus al bepaald dat het kind mocht overkomen voor behandeling. Maar moeder wilde het kind niet laten gaan. Inmiddels is het haar gelukt mee te liften. Dat zou voor het kind het beste kunnen zijn.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 jan. 2020 - 10:18

PS ouders wordt in Nederland soms tijdelijk de ouderlijke macht ontnomen als ze hun kind een levensreddende medische ingreep ontzeggen. Daar moet de rechter aan te pas komen en dit geval is daar niet 1-op-1 mee te vergelijken.

Zelfblijvennadenkenaub
Zelfblijvennadenkenaub20 jan. 2020 - 20:19

De vrouw zegt dat haar man alleen maar koekjes bakte en dat zij alleen maar thuis zat.

Phantom3
Phantom320 jan. 2020 - 18:31

Zou de VVD ook moeten doen, als ze eens een keer woord zouden houden. Kunnen we een echt linkse coalitie gaan vormen.

2 Reacties
Pater
Pater21 jan. 2020 - 3:09

Met het CDA ?? Zonder lukt niet, te weinig zetels.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof21 jan. 2020 - 11:18

@Phantom, Een linkse coalitie? En waar haalt u dan voldoende zetels vandaan?

Rechtse Bal4
Rechtse Bal420 jan. 2020 - 18:21

… en wie spinnen garen ? …. Nou ? …

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart20 jan. 2020 - 18:05

De grapjes van dergelijke clowns - Partij voor de Vrijheid, Vooruitgangspartij, Arbeit macht frei, Forum voor Democratie etc - zijn altijd sinister en huiveringwekkend.

10 Reacties
Jerry Bidet
Jerry Bidet20 jan. 2020 - 18:56

Dat laatste vind ik van uw denkwijze. En niet alleen gebaseerd op dit bericht, maar voor een gedeelte toch zeker wel.

Tigranes
Tigranes20 jan. 2020 - 20:17

Je bent DENK, D66, VVD, CDA en GroenLINKS vergeten, verder heb je gelijk.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart20 jan. 2020 - 22:36

Allicht. Bedankt voor het compliment, Jerry.

Buitenstaander
Buitenstaander21 jan. 2020 - 7:47

....zjn altijd sinisteren huiveringwekkend…. En u zou dan het voorbeeld zijn van het tegendeel? Dan moeten we ons nog meer zorgen maken vrees ik….

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart21 jan. 2020 - 8:46

Gaaf & jottum. De wichelroedelopers van het fascisme maken zich zorgen.

Eigenwijs2
Eigenwijs221 jan. 2020 - 11:19

@ Vleeshart Fascisme komt voort uit de Italiaanse linkse volksbeweging. Gelijk het nazisme ontsproten is aan de linkse NSDAP. Study history.

Pater
Pater21 jan. 2020 - 13:19

@eigenwijs Study history, inderdaad. Wat een pijnlijke fouten. De nazipartij ontstond niet uit de NSDAP, de NSDAP was zelf de nazipartij en is niet uit een socialistische partij ontstaan (wel uit de Duitse Arbeiders Partij, maar ondanks de naam was dat gewoon een extreemrechtse partij die de teloorgang van het Duitse Rijk juist aan de socialisten en communisten verweet en als belangrijkste eis herbewapening had). Mussolini kwam zelf uit de socialistische partij maar werd fascist. Zijn aanhang bestond uit knokploegen van oudsoldaten, niks socialistisch aan.

Eigenwijs2
Eigenwijs221 jan. 2020 - 19:03

@pater Uw versie van de waarheid heeft zich na al die jaren stevig in het geheugen vastgezet. Wellicht een keer tijd om met een andere kleur bril uw oude studieboeken te lezen.

Gerard von Berlichingen
Gerard von Berlichingen21 jan. 2020 - 23:58

De linkse Duitse Arbeiderspartij (DAP) was weldegelijk de voorloper van de NSDAP (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei).

Pater
Pater24 jan. 2020 - 15:19

@eigenwijs De afkorting NSDAP staat voor Nationaal socialistische arbeiderspartij, oftewel de nazi's. De nazi's ontstonden dus niet uit de NSDAP, ze vormden de NSDAP. Je fout was al pijnlijk, nu je die volhoudt maak je jezelf belachelijk. @Gerard De DAP was zeker de voorganger van de NSDAP, dat schreef ik ook, maar was zeer beslist geen linkse, maar een extreemrechtse, extreemnationalistische partij die de herbewapening van Duitsland als belangrijkste agendapunt had.

I am Legion
I am Legion20 jan. 2020 - 17:40

"ja, dat is al net zo’n atypische benaming als Partij voor Vrijheid" Hoezo atypisch? "Vooruitgang ontsnapt aan alle voogdij" Dat is de titel van een column van Nederlands eerder (inmiddels overleden) grootste politiek criticus J.L. Heldring waarin hij zorgvuldig, erudiet, en sluitend als altijd uitlegt waarom vooruitgang, zeker waar het politiek aangaat, geen zaak is waar links een grotere verdienste kent dan rechts, conservatief, e.d. Het is ook aardig te lezen dat hij e.a. maar niet alleen uit een bundel over conservatisme haalt mede samengesteld door een ons tegenwoordig zeer bekend persoon en conservatief. Probeer het eens objectief te lezen. Leerzaam en het waard serieus te nemen. https://www.nrc.nl/nieuws/2010/04/22/vooruitgang-ontsnapt-aan-alle-voogdij-11880296-a866987

4 Reacties
Luneau
Luneau20 jan. 2020 - 20:02

Voor wiens vrijheid zijn is de PVV dan? Niet voor de mijne, als ze uit de EU willen en mij de 4 bijbehorende vrijheden afpakken. Niet voor moslims, die hun geloof niet meer op dezelfde manier mogen beleiden als andere gelovigen en die preventief opgesloten kunnen worden. Niet voor asielzoekers, die niet meer de vrijheid hebben om in Nederland asiel te zoeken. Verder is het twijfelachtig of andere minderheden, zoals bijv homo's en gehandicapten, nog wel zoveel vrijheden zullen hebben, aangezien Wilders artikel 1 van de grondwet willen veranderen en uit het mensenrechtenverdrag wil stappen.

Pater
Pater21 jan. 2020 - 3:40

Het meer fatsoenlijke conservatisme van Heldring is te verkiezen boven het extreemrechtse nationalisme van Baudet en de vreemdelingenhaat van Wilders. Bij zulke meer fatsoenlijke conservatieven vind je zelfs een wens tot natuurbehoud. Maar harde milieumaatregelen die ingrijpen in de vrijheid van ondernemen zijn daar over het algemeen niet te vinden. En Baudet en Wilders werpen zich natuurlijk op als beschermers van een natuur en milieu verwoestende landbouw.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart21 jan. 2020 - 9:59

Wij aartsconservatievelingen spitsen onze oren als onze wapenbroeder Heldring genoemd wordt. Want het zou niet de eerste keer zijn de krachten van de duisternis deze scribent voor hun hellewagentje proberen te spannen. En zie: ook hier wordt dat weer geprobeerd. Tevergeefs. Dit is de zoveelste in een lange, lange, lange rij van druïden en illusionisten die - quasi-onnozel en zogenaamd van de prins geen kwaad wetende - ons fascistische knollen voor citroenen wil verkopen. Vermoeiende lui, onnozel ook.

I am Legion
I am Legion22 jan. 2020 - 7:32

@Grietje Ik weet niet voor welk karretje ik de door mij aangehaalde Heldring over het onderwerp "vooruitgang" in relatie tot de politiek zou spannen en wat je mij daarbij beargumenteerd verwijt. Dat argumenteren van je ontbreekt namelijk in tegenstelling tot wat ik met Heldring's op de mede door Baudet samengestelde bundel over conservatisme in relatie tot vooruitgang via hen laat zien. Conservatisme is niet in tegenspraak met vooruitgang. Integendeel. En dat wordt in de column heel duidelijk uitgelegd. Dit idee berust op de foutieve aanname die vooral links nog plaagt vanwege haar oorspronkelijk revolutionaire karakter die het nieuwe met een desnoods ruw opruimen van het oude nastreeft. Dat vernietigende vernieuwen kenmerkte fascisten en nationaalsocialisten ook. Conservatieven staan daar in ieder geval diametraal tegenover. Misschien moet je anders toch eens proberen wat je me nu precies n.a.v. mijn reactie verwijt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 jan. 2020 - 17:11

Het Noorse politieke landschap kan niet 1-op-1 op het Nederlandse worden geplakt. Fremskritt, opgericht in 1974, is wel rechts maar geen PVV.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin21 jan. 2020 - 1:37

DanielleDefoe Is het ook extreem-rechts, dat is mijn vraag. Ik weet er nl. te weinig van.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 jan. 2020 - 9:23

In 1974 is het begonnen als een anti-belasting partij. De ideologie is/was vnl libertarisch, gericht op weinig overheidsbemoeienis, individualisering en economische vrijheid en maatschappelijk aan de conservatieve kant voor Noorse begrippen. Partijleider Siv Jensen is econoom. Mij lijkt het eerder de rechtse vleugel van de VVD. Maar ik ben geen politicoloog. Finland heeft wel een officieele extreem rechtse partij. https://www.duo.uio.no/handle/10852/59875

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 jan. 2020 - 10:11

DanielleDefoe Bedankt!

Sonic2
Sonic220 jan. 2020 - 16:55

Ik denk dat Joop alvast voor 2022 het artikel kan klaar zetten. Forum voor Democratie verlaat Nederlandse regering. Als een regering met FvD al 2022 haalt. Het is zo onvoorstelbaar voorspelbaar. Overal waar nationalisme is daar is gedoe. Daar is ruzie. Daar zijn afsplitsingen. Zo overduidelijk een patroon waarneembaar. Gelukkig zie je nu ook hier en daar de mening in de comments schuiven. De mensen die zich echt volledig achter het nationalistische rapaille scharen worden steeds schaarser. Nog een paar jaar geef het en dan worden de mensen die altijd dat nationalistische geboefte aan pakken gezien als visionairs. En worden degene die hun nog verdedigen gezien voor wat ze zijn. Zal er geen term op plakken.

4 Reacties
Pensionada2
Pensionada220 jan. 2020 - 19:00

Sonic: wanneer FVD in 2021 in de regering komt wordt onmiddellijk de NPO afgeschaft en daardoor ook BNNVARA en dus ook JOOP. In 2022 bestaat JOOP dan dus ook niet meer.

mariamaria2
mariamaria220 jan. 2020 - 22:17

@ ok Boomer Dat lijkt me inderdaad realistischer!

Sonic2
Sonic221 jan. 2020 - 10:54

@ Ok Boomer Dat lijkt me niet zo realistisch. De PVV was zo mogelijk nog een groter tegenstander van de NPO en die kregen alleen een 200 miljoen bezuiniging. Kan me niet voorstellen dat bijvoorbeeld het CDA mee gaat werken aan de (althans publieke) ondergang van de EO en KRO. En kan me niet voorstellen dat 50 Plus, die ook nodig is voor een coalitie, gaat meewerken aan het schrappen van Omroep Max. U geeft overigens wel een mooi inkijkje in wat er voor de NPO gaat gebeuren als FvD en PVV aan de macht komen. Het kan voor mensen binnen de NPO behoorlijk verstrekkende gevolgen gaan hebben. Van baan verlies, tot enorme bezuinigingen. Geen fraai vooruitzicht.

korheiden2
korheiden221 jan. 2020 - 11:53

@ok boomer : 'Sonic: wanneer FVD in 2021 in de regering komt wordt onmiddellijk de NPO afgeschaft en daardoor ook BNNVARA en dus ook JOOP. In 2022 bestaat JOOP dan dus ook niet meer.' Een aardig inkijkje, inderdaad. Mocht er een coalitie komen met PVV, FVD, VVD en CDA (onwaarschijnlijk, maar onder druk wordt alles vloeibaar natuurlijk) dan denk ik dat het verdwijnen of kortwieken van de NPO geen speerpunt is van Wilders/Baudet. Die zullen willen scoren m.b.t. immigratie en klimaatmaatregelen. Maar ik deel de angst van Sonic niet. Ik kan me domweg niet voorstellen dat er zo'n kabinet zal komen.

Norsemen
Norsemen20 jan. 2020 - 16:51

Dan heeft IS dus ook nog z'n voordelen, althans voor Noorwegen.

Izzy2
Izzy220 jan. 2020 - 16:21

Populistisch beleid gedijt nooit, aangezien het amper beleid is. Lubach heeft dat in Nederland ooit eens mooi verwoord met #hoedan. Het zal in Noorwegen niet anders zijn.

Linkse Meid
Linkse Meid20 jan. 2020 - 16:09

Vreselijk om te zien hoe "hoog opgeleide" politici over jonge kinderen en vrouwen gaan die eventueel vermeende dingen hebben gedaan. Nederland zou nu op moeten staan en zeggen dat deze personen gewoon hier welkom zijn.

16 Reacties
Thuru
Thuru20 jan. 2020 - 16:33

Beter van niet. Ook Nederlandse bevolking zit niet te wachten op terugkeer van IS gangers.

Jerry Bidet
Jerry Bidet20 jan. 2020 - 16:46

Ja waarom niet? Laat maar komen. Al zal dom-rechts hier wel anders over denken.

Marin Cielo
Marin Cielo20 jan. 2020 - 17:13

Welja, laten de beulen van IS zelf gaan ophalen, nog beter. Mogen ze bij jou dan thuis komen wonen? Misschien moeten we de vrouwelijke neonazi's waar Duitsland weer steeds meer last van begint te krijgen ook maar asiel verlenen, want die zijn vast ook zielig en hadden het ook niet zo bedoeld toen ze met brandbommen in Turkse winkels en zo bezig waren. Ben je nou gewoon naïef of is dit heel selectief begrip voor zeer slechte mensen omdat ze toevallig vrouw zijn?

Jorah
Jorah20 jan. 2020 - 17:22

Vreselijk dat het volk wat zoveel leed is aangedaan door deze vrouwen schijnbaar geen recht mag spreken over misdaden die in hun land is gepleegd. Berecht de vrouwen in land waar ze hun misdaden hebben gepleegd volgens de daar geldende rechtspraak. Kinderen kunnen door de plaatselijke jeugdzorg en kinderbescherming opgevangen worden en ter adoptie aangeboden.

Pensionada2
Pensionada220 jan. 2020 - 17:22

In Nederland hebben we al besloten dat we de kinderen en hun moeders niet actief op gaan halen in Syrië. Wanneer leggen Linkse mensen zich eens neer bij dat besluit? Wanneer je de redenen wilt weten: ga dan nog eens op YouTube kijken hoe IS zich gedragen heeft in het voormalige kalifaat. Alle vrouwen die zich na 2014 aansloten bij IS of daar bleven tot het eind van IS zijn medeplichtig aan deze misdaden omdat men op hun wijze IS heeft ondersteund.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 jan. 2020 - 17:25

Alleen in landen zoals Marokko hoeven IS-vrouwen zich niet te verantwoorden. Elders worden ze, net als mannen, wel serieus genomen.

Jan Van Der Plas
Jan Van Der Plas20 jan. 2020 - 17:37

En de Yezidi's dan?

Nico de Mus
Nico de Mus20 jan. 2020 - 18:32

Als een f16 piloot door verkeerde info een bom dropt ,waarbij onschuldige mensen gedood worden ,zou je deze piloot het liefste ophangen, Maar die daar willens en wetens heen zijn gegaan om daar de vreselijkste dingen uit te spoken ,die zijn hier welkom....tja...

Buitenstaander
Buitenstaander20 jan. 2020 - 18:49

@Jerry Dus terughalen is slim-links? We gaan t zien….

OlavM
OlavM20 jan. 2020 - 21:34

@ Jorah: [Kinderen kunnen door de plaatselijke jeugdzorg en kinderbescherming opgevangen worden en ter adoptie aangeboden.] "Ter adoptie aangeboden"! Van de pot gerukt. Kinderen zijn geen handelswaar. Natuurlijk moeten de kinderen van IS-ouders onder de hoede worden genomen van de jeugdbescherming, zeker als hun ouders veroordeeld en gevangen gehouden worden, maar dat betekent ondertoezichtstelling met uithuisplaatsing en pleegouders. Dat is dus iets heel anders dan "aanbieding ter adoptie". Voor de hoogst biedende zeker, op Marktplaats? Denk je nu echt dat de betrokken kinderen geen eigen rechten hebben?

OlavM
OlavM20 jan. 2020 - 21:54

@ ok boomer: [In Nederland hebben we al besloten dat we de kinderen en hun moeders niet actief op gaan halen in Syrië.] O ja? Wie zijn "we"? Het labbekakkerige kabinet-Rutte? Niet alleen D66 en de CU zijn het er niet mee eens, maar ook b.v. niet de Kinderombudsman en vele anderen. M.a.w.: het laatste woord is hierover nog lang niet gesproken. [Alle vrouwen die zich na 2014 aansloten bij IS of daar bleven tot het eind van IS zijn medeplichtig aan deze misdaden...] Als dat al waar zou zijn, staan de rechten van kinderen daar los van. De kortgedingrechter van de rechtbank Den Haag heeft op 11 november vorig jaar bepaald dat Nederland zich moet inspannen om de Nederlandse kinderen van Syriëgangers naar Nederland te halen. Volgens de rechter handelt de staat onzorgvuldig als hij zich daarvoor niet actief inzet. De rechter overwoog dat kinderen niet verantwoordelijk zijn voor de gedragingen van hun ouders, hoe ernstig deze ook zijn. Als de Syrisch-Koerdische autoriteiten of anderen die betrokken zijn bij de repatriëring als voorwaarde stellen dat de moeders mee moeten met de kinderen zal de staat zich ook hiervoor moeten inspannen. Zij worden dan in Nederland voor de rechter gebracht.

Pensionada2
Pensionada220 jan. 2020 - 22:22

OlavM: de rechter heeft in hoger beroep besloten dat er geen inspanningsverplichting van de Nederlandse overheid hoeft te zijn om kinderen terug te halen. CDA en VVD zijn tegen het terughalen van de kinderen en ook in 2e kamer is er een ruime meerderheid hiervoor. Het laatste woord is wellicht nog niet gesproken maar dan wel bij Raad van Staten en niet bij kinderen ombudsman of D66 en CU.

Robotnik1
Robotnik120 jan. 2020 - 23:42

Dat is toch niet de mening die het overgrote deel lijkt te delen. Ook het kabinet en regering deelt deze niet en ook in de meeste lidstaten is dit niet zo. Hier zal vast een reden voor zijn.

Pennaam
Pennaam21 jan. 2020 - 9:08

@ cielo, boomer, nico de mus, robotnik Als ik het goed begrijp moeten we kinderen dus de fouten van hun ouders aanrijden. Kunnen we dan als nog Gimbert Rost-van Tonningen naar Duitsland verbannen? Of heeft de arme man onder tussen wel genoeg boete gedaan? https://nl.wikipedia.org/wiki/Grimbert_Rost_van_Tonningen

Eigenwijs2
Eigenwijs221 jan. 2020 - 10:03

@ Linkse Meid Neem jij IS vrouwen die genocide hebben gefaciliteerd op in je huis. Vast niet want NIMBY (Not In My Backyard) ...

Marin Cielo
Marin Cielo21 jan. 2020 - 12:29

Pennaam - wanneer spreek je nog over een kind is een discussie die er ook nog is. Moet je elk kind terughalen of is dat afhankelijk van herstelbare psychische schade en het risico dat onze samenleving dan loopt? Nederland is zo naïef dat ze kinderen van IS-vrouwen onderbrengt bij de opa en oma die zelf ook IS_aanhanger zijn, maar niet zijn afgereisd. Ik zou alle kinderen terug laten halen en ze onder begeleiding een nieuwe kans willen geven. Maar dan ben ik weer zo dat ik de islam als absolute taboe voor deze kinderen zie, en dan wordt het natuurlijk moeilijk. Religie in de extreme vorm is een vergif waar mensen aan verslaafd raken en waar grenzen opeens wegvallen omdat "men het licht ziet". Zou jij jouw kinderen bij kinderen uit een IS-kamp in de klas willen hebben? Ben nu maar eens eerlijk en niet dat politiek correcte.

nikita72
nikita7220 jan. 2020 - 16:05

Overigens is wel interessant dat in Noorwegen niet de verkiezingen vervroegd worden. En dat vind ik een gezonde situatie, anders komen partijen in de verleiding om een kabinet op te blazen op het moment dat ze goed in de peilingen staan.

Joop den Uil
Joop den Uil20 jan. 2020 - 15:49

voor dat soort onenigheden is nou precies de reden dat de PVV niet in het Kabinet is gaan zitten. Voor hen idem dito dat er teveel compromissen gesloten zouden moeten worden waar niet uitgekomen zou zijn.

3 Reacties
Paulus3
Paulus320 jan. 2020 - 16:55

Dat zou je denken, dat dat soort partijen in de oppositie horen. Maar dan blijkt dat het soort schaamtevol beleid wat bij dat soort partijen hoort in Nederland dus wel degenlijk kan. Onze burgers. Onze verantwoordelijkheid.

Jorah
Jorah20 jan. 2020 - 17:23

Juist. En daarom is het ook prima dat GroenLinks niet in het kabinet is gaan zitten. Zelfde laken een pak.

Luneau
Luneau20 jan. 2020 - 20:07

Joop, dus er is geen cordon sanitaire, want PVV kiest zelf voor geen regeringsdeelname? Volgens mij wil trouwens geen enkele partij meer samenwerken met PVV na het debacle van het gedoogkabinet, en is dat de reden dat PVV niet in de coalitie zit.