Joop

Populariteit NSC neemt af, Timmermans zit Omtzigt op de hielen

  •  
16-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
31518 keer bekeken
  •  
wildersomtzigt

Uit de nieuwe peiling van I&O in opdracht van de Volkskrant blijkt dat de populariteit van NSC langzaam afneemt. Pieter Omtzigt, die afgelopen week invulling gaf aan het thema bestaanszekerheid door zijn nieuwe woordvoerder binnen een paar uur een functie elders te geven, wordt nu op de hielen gezeten door Frans Timmermans.

NSC scoort in de peiling van I&O 28 zetels, de combinatie GroenLinks-PvdA 27. De VVD zit daar met 25 zetels weer vlak achter. PVV en BBB komen in de peiling allebei uit op 14 zetels. Veel zegt dat allemaal nog niet: de meeste kiezers zeggen nog geen definitieve keuze te hebben gemaakt.

De tanende populariteit van Omtzigt is volgens I&O-onderzoeker Peter Kanne het gevolg van de onduidelijkheid over de standpunten van de ex-CDA’er. Dat laat onverlet dat Omtzigt vermoedelijk de sleutel in handen heeft bij de vorming van een nieuw kabinet, analyseert de Volkskrant:

In veel opzichten vindt hij zichzelf terug in de spilpositie die zijn oude partij het CDA decennialang innam op het Binnenhof, zeker als hij de BBB op zijn bagagedrager meeneemt. Alles duidt erop dat hij doorslaggevend wordt in de keuze van de afslag die het land op 22 november neemt, en vooral ook in de kabinetsformatie daarna: gaat hij mee in het streven van de VVD naar een zo rechts mogelijke coalitie, of neigt hij richting GroenLinks-PvdA?

Geert Wilders lijkt ondertussen aan te sturen op een ultrarechts griezelkabinet. In een interview met De Telegraaf zegt hij dat hij na elf jaar weer wil meebesturen. De voormalige VVD-leider Mark Rutte blokkeerde regeringsdeelname van de PVV na Rutte-I, maar zijn opvolger Dilan Yeşilgöz heeft geen principiële bezwaren tegen samenwerking met Wilders.

De wegens groepsbelediging veroordeelde PVV-leider hoopt de kans op regeringsdeelname te vergroten door een iets minder extreme toon aan te slaan. Zo laat de rechts-radicaal zijn eis varen dat Nederland direct een asielstop moet invoeren. Ook op het onderwerp klimaat wil hij naar eigen zeggen water bij de wijn doen. “We hebben geen taboes en geen breekpunten.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (97)

Break on through
Break on through18 sep. 2023 - 11:23

NSC en Groenlinks-PvdA kunnen wellicht goed samenwerken in een nieuw te vormen kabinet. Mijn zegen hebben ze als ze daarmee de VVD en BBBBBBB uit een regering kunnen houden. 27+28 is al 55, één of twee partijen die samen 20 zetels vormen en je bent goed bezig natuurlijk. Wat mij betreft met 5 partijen....

Middenman
Middenman18 sep. 2023 - 10:49

Het zou me niet verbazen als deze trend doorzet. Veel mensen zullen geleidelijk gaan ontdekken waarom Omtzigt zolang bij het CDA heeft gezeten; gewoon omdat hij een CDA-er is. Zijn gedachtengoed is eigenlijk nog steeds vergelijkbaar met het CDA. Daar is op zich niks mis mee, maar als je vanwege de inhoud niet op het CDA stemt dan is het raar om nu wel NSC te stemmen. Dan is het alleen te verklaren op basis van voorkeur voor een persoon.

1 Reactie
Peterrr3
Peterrr318 sep. 2023 - 21:03

Het CDA is jarenlang een van de grotere partijen in NL geweest. Dus zo gek is het niet dat veel mensen bij Omtzigt terecht komen. Een politicus die door vriend en vijand gewaardeerd wordt over zijn dossierkennis en integriteit. Als hij dan ook de principes uitdraagt van een partij die jarenlang de rol had die de VVD de afgelopen 12 jaar had, dan begrijp ik ineens beter waarom NSC zo hoog staat in de peilingen.

PVDB2
PVDB217 sep. 2023 - 21:37

Minder extreem; Ja ja. Hij stuurt er weer op aan om juist niet mee te willen regeren. Verbod op de Koran en sluiten van moskeeën. Geen steun aan Oekraïne (als Kremlin bezoeker en Poetin fan geen verrassing). Het afschaffen van het klimaat en stikstof fonds (ook niet verrassend; minder transitie is meer fossiel; het grootste export product van Rusland). Voor de achterban is het een hoax. Terwijl we tot de 30 meest uitstotende landen ter wereld behoren en mede verantwoordelijk zijn voor de gevolgen die ook ons zullen raken. Alweer 10.000 politieagenten erbij hewenst en een Nexit. Ieder weldenkend mens weet dat het onuitvoerbaar is. Behalve de PVV stemmer die geen idee heeft wat de economische gevolgen zijn en niets met de grondwet en gelijke rechten heeft. En gezien de samenstelling van de PVV ook als jaren niets met democratie. De kans dat Omtzigt met de PVV samen werkt is klein, in de beeldvorming die van de VVD groter. Schaamteloos als deze is om aan de macht te blijven en juist geen verandering te bewerkstelligen. Volgens de huidige peilingen zou een (extreem) rechtse coalitie er niet in zitten (62 zitten). Als je nu al geen meerderheid kan vormen zal een minderheidsregering tegenvallen met diverse voorstellen en wetten. Zeker als het ongrondwettelijk is (waar rechts goed in is weten we nu). Het zal eerder een midden kabinet worden. Nu met 73 zetels en 6 partijen. En dan nog eens kan worden wie wat krijgt en wanneer dat zal zijn.

Robvk
Robvk17 sep. 2023 - 17:56

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Ewout Pool
Ewout Pool17 sep. 2023 - 12:17

Het enige wat op te maken is uit de peilingen is dat de VVD stabiel peilt rond de 26 zetels. Blijkbaar heeft deze partij een stabiele achterban.

1 Reactie
Gentleman
Gentleman17 sep. 2023 - 16:45

Precies dat zijn de bonusplukkers, graaiers en zakkenvullers.

Peterrr3
Peterrr317 sep. 2023 - 11:46

De SP op vijf zetels. Bij de vorige peiling stonden ze dacht ik op drie. Dus dat gaat de goede kant op. Hopelijk groeien ze nog iets. Al denk ik dat links - Pvda/GL, PvdD en SP - in totaal te klein is om serieus invloed uit te oefenen. Overigens weet nog steeds niemand hoe groot de kieslijst van Omtzigt gaat worden en of hij ook in elk kiesdistrict mee gaat doen. Dus afwachten maar op welk aantal NSC gaat komen.

Olav Meijer
Olav Meijer16 sep. 2023 - 22:45

Tjonge, er wordt wat afgeformeerd hieronder! Voorlopig is het ook wat mij betreft koffiedik kijken.

Folkward
Folkward16 sep. 2023 - 20:20

De stukken zijn in beweging, er kan nog veel gebeuren. De grote vraagtekens zijn: -Waar gaat NSC meedoen, en waar gaan potentiële kiezers op stemmen in kieskringen waarin hij niet meedoet? -Wat blijkt het verkiezingsthema te worden? Er wordt genoemd: bestaanszekerheid, maar blijft dat zo? -Welke dingen uit verkiezingsprogramma's (of -propaganda) blijven plakken? -Wat gebeurt er met en door debatten? Mensen kunnen door de mand vallen, en als Omtzigt niet mee wil doen met de debatten, wat heeft dat dan voor impact? -Zijn er tussentijds nog electoraatverschuivende gebeurtenissen? Rutte heeft erg geprofiteerd van de ophef om het bezoek van een Turkse minister in 2017. Mensen rekenen de VVD rijk, als 1e of 2e partij na de verkiezingen. Ik zie Yesilgöz nog wel door de mand vallen in debatten, de PVV-corvee falen, een gehamer op de arrogante harteloosheid van Henk Kamp (en de VVD, aangezien Kamp als VVD-lievelingsallrounder op zo'n beetje elke plek in de politiek kwam), waarna verschillende soorten kiezers gillend wegrennend naar een CDA, D66 of JA21. Maar bij deze verkiezingen kunnen die verschuivingen bij elke partij gebeuren.

Volrin
Volrin16 sep. 2023 - 20:14

ZML had jaren terug een mooi item over de onzin en schadelijke invloed van peilingen.

Phantom3
Phantom316 sep. 2023 - 19:52

Het mooie aanpeilingen is dat als ze gunstig zijn, dan kloppen ze. Zijn ze ongunstig dan zijn het 'maar' peilingen of deugen ze van geen kant. Ik wacht wel tot in november.

1 Reactie
Andreas4
Andreas416 sep. 2023 - 20:09

Ongunstig... volgens wie? Natuurlijk heb je een politieke groep op t oog. Laat me raden... links zeker?

Phantom3
Phantom316 sep. 2023 - 18:44

Een kabinet van NSC, VVD en Verenigd Links lijkt in de maak.

2 Reacties
Andreas4
Andreas416 sep. 2023 - 20:11

Je gaat er dus van uit dat het allemaal opportunisten zijn, die allemaal per se willen meeregeren.

JohnVKR
JohnVKR16 sep. 2023 - 21:33

Probleem is dat links alsmaar kleiner wordt in het parlement. Ook met NSC, PvdA/GL, VVD slaat de balans door naar rechts. Dus ook als ze de grootste worden heeft PvdA/GL daar uiteindelijk niets aan.

TwoTone
TwoTone16 sep. 2023 - 17:50

? Omzigt staat toch al weken op 28 zetels in de peiling ?

3 Reacties
Peterrr3
Peterrr317 sep. 2023 - 11:50

Dacht ik ook. Maar ja... het kan nooit kwaad om je tegenstanders de put in te praten, ook al klopt het niet wat je zegt.

Martin van der Linde
Martin van der Linde17 sep. 2023 - 14:28

2tone, hij begon met 46.

Peterrr3
Peterrr317 sep. 2023 - 20:25

@MartinvdL, dat was vóórdat hij begon. Vanaf dat hij begon heeft NSC begon heeft het nooit in de buurt van dat aantal gestaan.

Willem D2
Willem D216 sep. 2023 - 16:46

Natuurlijk vind ik het leuk als mijn partij op winst staat in de peilingen. Ervaringen uit het verleden wijzen uit dat vanaf half oktober het pas interessant wordt. Het enige is dat mensen niet graag bij de verliezers willen horen, dus het lijkt mij onmogelijk dat D66 nog omhoog gaat in de peilingen. Zou ook denken het CDA, maar die kiezers zijn zo oud die volgen de peilingen niet eens meer.

2 Reacties
Zandb
Zandb17 sep. 2023 - 7:24

Willem Interessante gedachtegang van iemand die, als ik het goed heb, een hekel heeft aan het gepraat over over de poppetjes i.p.v. dat het gaat om de inhoud. Ik bedoel, je zou iets meer kritiek op dergelijke 'verklaringen' van zo iemand verwachten. Immers deze 'verklaring' heeft ook niets met 'inhoud' te maken.

Willem D2
Willem D217 sep. 2023 - 18:36

@zandb We zitten zelden op 1 lijn, maar je hebt het in dit geval in ieder geval niet goed. Heb zover ik me kan herinneren nooit gezegd dat ik het niet over poppetjes wil hebben. Het zijn juist de poppetjes die het beeld van een partij bepalen. En perceptie is belangrijker dan de feiten helaas.

Jeremy arie eric van es
Jeremy arie eric van es16 sep. 2023 - 16:33

Zolang we op deze vijf blijven stemmen veranderd er niks dit gaat om de vvd PvdA cda d66 groen links deze partijen hebben er 50 jaar geleden al verandering door kunnen voeren maar als ze weer op hun plek zitten gebeurt er niks deze partijen zullen weg gestemd moeten worden

11 Reacties
BrotherV
BrotherV16 sep. 2023 - 18:32

waarom noem je de PVV niet? Dat is de belangrijkste steunpilaar van het neoliberale VVD beleid van de afgelopen jaren. Het is de olifant in de rechtse echoput.

Volrin
Volrin16 sep. 2023 - 20:15

GL heeft nooit in een kabinet gezeten.

Oki Doki
Oki Doki16 sep. 2023 - 21:28

Er is natuurlijk wel veel veranderd de laatste 50 jaar. Ik heb trouwens liever geen verandering dan verandering in negatieve zin, waar u waarschijnlijk voor pleit.

PGS
PGS17 sep. 2023 - 6:32

Inderdaad. Niet luisteren naar hun woorden maar kijken naar hun daden. Dan kan je eigen 2 dingen concluderen. Mensen hebben een heel kort geheugen en geloven alles wat verteld wordt in verkiezingstijd. Of zij vinden het eigenlijk wel prima wat er de afgelopen 50 jaar is gebeurd. Als je echt verandering wilt hebben, dan moet je op totaal andere partijen stemmen.

Gimli1955
Gimli195517 sep. 2023 - 7:44

@BrotherV In mijn ogen is betrouwbaarheid en democratie belangrijk. De PVV , FVD en Ja21 hebben een andere mening en standpunten over heel veel zaken in de politiek, en dat mag. Dat is onderdeel van de democratie. Zij vertegenwoordigen een deel van de Nederlanders en dat mag ook. Hoe vreselijk slecht je hun standpunten ook vind. Zo lang zij zich aan de Grondwet en het Wetboek van Strafrecht houden, zal ik ze beschermen. Dat is mijn taak in onze democratie. Daar tegenover zet ik mijn persoonlijke mening en standpunten en ben ik scherp op onbetrouwbaarheid en het niet vertegenwoordigen van de kiezers, die op partijen gestemd hebben. Daarom ben ik zo kritisch op "links", daarom hou ik me niet bezig met de standpunten van de PVV, FVD en Ja21, ze staan te ver van mij vandaan. Ik maak me druk om "links" en wat daar na 2012-2016 van over is gebleven. Ik maak me druk om de partijen, die wel de macht hebben gedragen in Rutte 1 tm 4. Die A zeggen en B tm Z doen, zodra ze de stem binnen hebben. Dat getuigt van verlies van ideologie en betrouwbaarheid, het verlies van een ethisch en moreel kompas, door hun kiezers te bedonderen. Het gaat ze om het behoud van macht en beloven nu als zoveel vaker, echt veranderingen op bestuursniveau. Terwijl ze dat in de laatste 40 jaar niet hebben aangepakt. De regeringspartijen zijn niet meer geloofwaardig en betrouwbaar, ze hebben de boel te vaak belazerd. Daarom noem ik de PVV, FVD en Ja21 ook niet, dit is een "links" forum,

Gimli1955
Gimli195517 sep. 2023 - 7:58

2 Daar horen linkse denkbeelden te heersen, linkse oplossingen voor de huidige fundamentele problemen. Anders ben je niet anders dan een inhoudsloos anti(extreem)rechts forum. Waar besproken wordt, hoe vreselijk (extreem)rechts wel niet is. Een forum gevuld met een doorlopende klaagzang over (extreem)rechts, zonder ideologie en standpunt over wat links nu echt is. Met linkse oplossingen en linkse standpunten. Bij een overmatige aandacht voor je tegenstander verlies je het zicht op wat je zelf wilt, ben je alleen bezig met je tegenstander. Dat leidt tot post actief gedrag, van reageren op (extreem)rechts, in plaats van proactief bezig zijn met je eigen standpunten en meningen. Wat wil je burger van links zien, hoe kan links nog een rol spelen bij welke transitie dan ook? Welke gedachte heeft links met betrekking tot de noodzakelijke nieuwe bestuurscultuur? Hoe kan links de marktwerking afbreken en wat is daarvoor nodig? Hoe gaan we de leiding van allerlei instanties wijzigen, die nu geleid worden door neoliberale aanhangers van een falend systeem? Er dient een visie ontwikkeld te worden, die gericht is op linkse ideeën, niet op anti(extreem)rechts zijn. Dat is veel te beperkt en zal geen stemmen trekken. Nu lijkt het alsof de PvdA/GL combinatie onder Timmermans een succes is. Maar denk dan aan de grootte van alleen de PvdA ooit, met 52 zetels in de TK. Dat geldt net zo goed voor het CDA., die zijn ook hun ideologie verloren en hun significantie in de politiek.

Peterrr3
Peterrr317 sep. 2023 - 11:53

@Gimli1955 er is niets mis om PVV, FVD en Ja21 niet te benoemen. Het zijn drie partijen waar je niets aan hebt, als je iets wil in de politiek.

Gimli1955
Gimli195517 sep. 2023 - 12:17

@Peterrr3 Dat ze niets waard zijn, dient dan wel onderbouwd te worden, en is een mening of aanname. Dat mag, maar heeft weinig inhoud. Je kunt zonder onderbouwing hetzelfde zeggen van vele partijen in de TK. Om ze dan apart elke keer te benoemen, ontgaat mij dan. Richt je als links forum op linkse oplossingen en fixeer je wat minder op anti(extreem)rechtse sentimenten, dat verzwakt de discussie en eindigt alleen in het rechts bashen. Als dat het doel en middel is, moet je niet vreemd opkijken als er steeds minder kiezers overtuigd zijn van de noodzaak van een linkse oplossing. Die is dan niet, behalve rechts beschadigen, zonder eigen visie of oplossing. Dat is wat ik tegen de huidige gang van aanpak heb. Het is niet links, en komt niet met een eigen visie. Behalve dan, rechts is vreselijk en zal voor rampen zorgen. Vergelijkbaar met de politieke aanpak in de VS.

Peterrr3
Peterrr317 sep. 2023 - 14:48

@Gimli1955, Bij FvD hebben ze het over reptielen. Wilders heeft nog nooit serieus een debat op inhoud gevoerd. En zolang Annabel Nanninga bij JA'21 het (mede) voor het zeggen heeft, dan weet je dat het nergens over gaat. Klopt dat het mijn mening is dat je niets aan deze drie partijen hebt. Aan Bij1 heb je ook niets, net als aan Denk. Misschien vergeet ik er nog wel één. Overigens denk ik dat elke onderbouwing, dus ook die van jou, niet meer is dan een mening.

Gimli1955
Gimli195517 sep. 2023 - 18:32

@Peterrr3 Je kunt van iedere partij een domme opmerking noemen en de rest generaliseren. Je mening kan zijn dat ze niets voorstellen en dat mag, maar dient wel onderbouwd te worden. Welke reptielen en sinds wanneer, of dat Wilders nog nooit een debat op inhoud gevoerd heeft of dat de dame van Ja21 onzin praat. Het zegt niets over de standpunten van links, niets over de oplossingen van links. Je kunt gefixeerd blijven op rechts, maar dat maakt nog geen deukje in een pakje boter. Het is nietszeggend. In tegenstelling met mijn mening, die vaak zo niet altijd wordt onderbouwd met feiten en voorbeelden zonder de persoonlijke aanval. Het gaat bij mij om wat iemand doet, niet wat of wie hij is. Het handelen en de antwoorden van Kamp bij de ondervraging, vind ik stuitend. De persoon Kamp ken ik niet en heb ik geen oordeel over. Het stuitende is omdat hij de cijfers niet accepteerde van het onderzoek naar fraude. Vreemd dat de regering altijd zegt naar de wetenschap te luisteren bij het nemen van besluiten over bijvoorbeeld Covid. Terwijl dat opeens bij fraude bestrijding niet gold, dat standpunt is stuitend en fout.

Peterrr3
Peterrr317 sep. 2023 - 20:28

@Gimli1955, prima dat jij die drie partijen blijft beschermen. Dat mag, of het zinvol is... dat is wat anders.

jozu
jozu16 sep. 2023 - 15:26

Wat bijna alle partijen in hun verkiezingsprogramma nu hebben staan , Dat heeft de SP al een 10 tal jaren in hun programma ,dit werd van het begin weggehoond als niet realistisch door alle partijen . Ook bij toeslagaffaire heeft de SP de hoofdrol gespeeld ,bij deze onrechtvaardige behandelingen. Welke partij nog meer ? Geen andere partij is opgekomen voor de slachtoffers.

5 Reacties
BrotherV
BrotherV16 sep. 2023 - 19:32

bij1

Volrin
Volrin16 sep. 2023 - 20:16

Denk via Azarkhan. De PvdD trouwens ook.

Gimli1955
Gimli195517 sep. 2023 - 9:55

@BrotherV Bijeen heeft helemaal niets betekent, nada noppes. Het zijn Omtzigt, Leijten en later Azarkan, vooral op eigen initiatief en niet geleid door de partijen. Het herschrijven van de geschiedenis wordt voorspelbaar weer ingezet door "linkse" aanhangers. Leijten deed het vanuit de strijd van gerechtigheid van de SP, en had daarbij ook ondersteuning. Omtzigt is vooral tegengewerkt en dat is tijdens de formatie Rutte 4 heel duidelijk geworden. Azarkan vanuit de strijd voor gerechtvaardigdheid van de allochtonen. Vertel maar wie, wanneer en met wat Bij1 een inhoudelijke en onderbouwde bijdrage heeft geleverd. Het steunen is onvoldoende, dat hebben voorspelbaar meerdere oppositie partijen gedaan, toen de shit eindelijk boven kwam drijven en er geen ontkomen meer aan was. Tot dat tijdstip waren het die 3 TK leden, die bergen verzet hebben.

Peterrr3
Peterrr317 sep. 2023 - 11:55

Op de ene of andere manier is de SP niet 'cool' genoeg voor veel linkse mensen en negeren ze die partij. Best jammer, want een sterke SP kan zorgen voor meer gelijkheid in NL.

Gimli1955
Gimli195517 sep. 2023 - 12:49

@Peterrr3 Omdat de meeste linkse mensen niet meer links zijn, ze zijn neoliberaal geworden, ze zijn hun socialistische ideologie kwijt. Ze steunen andere kiezers en hebben andere standpunten. Alleen voor de verkiezingen pretenderen ze voor de stemmen, nog dat ze links zijn. Vergelijkbaar is de VVD niet liberaal meer en het CDA niet meer christelijk. De VVD is nog het meeste in staat om hun kiezers te laten geloven dat ze liberaal zijn en met het gevoerde beleid lukt dat ook nog. Ooit was de SP een alternatief en waren hun standpunten een andere perspectief. Je kunt vele redenen bedenken waarom dat niet meer zo is. Fractie voorzitter, domme campagne EU verkiezingen, media, in de hoek waar de klappen vallen nadat "links" de geloofwaardigheid kwijt is geraakt? Dat zijn maar een paar voorbeelden, het kapen door andere partijen van goed standpunten is er ook nog een. Ze horen bij de oude hap? Zeg het maar?

Fiat Lux
Fiat Lux16 sep. 2023 - 14:27

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

1 Reactie
vdbemt
vdbemt16 sep. 2023 - 15:30

Ja. Dat was met Rutte ook steeds het geval. Bij iedere verkiezing werd de VVD kleiner. Maar was wel steeds de grootste. Zo kan je hartstikke gelijk krijgen terwijl toch PvdA/GRL kan winnen (de grootste worden).

Professor Zegellak
Professor Zegellak16 sep. 2023 - 13:32

Als die andere partijen ook maar een klein beetje empathie en verstand hebben, zetten ze alles op alles om de VVD uit de coalitie te houden. Als BBB, of NSC of PvdA-GL met de VVD gaan regeren, krijgen ze vanzelf de rekening gepresenteerd in de vorm van enorme zetelverliezen. Als dat bij de dames en heren politici nu nog niet duidelijk is, weet ik het ook niet meer.

4 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen16 sep. 2023 - 14:05

Er moet meer nadruk worden gelegd op het onthutsend eerlijke verhaal dat Henk Kamp onlangs in de Parlementaire Toeslagen vertelde: niet de feiten maar de onderbuik waren een argument voor een meedogenloze aanpak van vermeende toeslagenfraudeurs.

Andreas4
Andreas416 sep. 2023 - 20:11

@Frits: als Henk Kamp in de middeleeuwen zou hebben geleefd, zou hij vast aan het hoofd hebben gestaan van de kerkelijke Inquisitie in zijn meest gruwelijke vorm. Zo'n type vind ik het tenminste. Heksen- en ketterverbrandingen gingen ook niet bepaald op basis van feiten (al werd dat wel beweerd door de kerk).

Olav Meijer
Olav Meijer16 sep. 2023 - 22:41

@ Prof.: Prioriteit nr. 1 is dan ook, dat de VVD niet het grootste aantal zetels krijgt.

Peterrr3
Peterrr317 sep. 2023 - 11:58

@Olav Meijer, dat is een mooie eerste stap. Daarna komt er hopelijk een Kabinet dat écht voor elkaar kiest, zonder dat de VVD er deel uit maakt. Dat is dan een nog betere tweede stap.

Jonathan2
Jonathan216 sep. 2023 - 12:36

Altijd wel vermakelijk onze rechtse vrienden. In een peiling waarin het midden, NSC, en centrumlinks, PvdA/Gl, de grootste zijn, xenofoob rechts de hardste klappen krijgt, blijven fantaseren over rechts kabinet, dat cijfermatig totaal niet mogelijk. Mannen, ik heb van jullie geleerd dat we naar het volk moeten luisteren, nou het volk wil Pieter en Franske, en niet jullie xenofobe partijtjes.

4 Reacties
Kit2
Kit216 sep. 2023 - 13:29

Nou ben ik een linkse vriend, maar ik zie dat linkse kabinet er echt niet komen. Hoe stel jij je dat voor, graag met welke partijen en het zetelaantal erbij?

Gimli1955
Gimli195516 sep. 2023 - 14:42

@Jonathan2 Ik ben het met Kit2 eens. We kunnen tot de verkiezingen nog een reeks peilingen verwachten, maar dat zijn voorspellingen, niet meer en niet minder. Ik mis op links nog steeds een coherente visie, hoe Nederland de 40 jaar neoliberalisme gaat aanpakken. Een falende politiek systeem, waar ze zelfs onderdeel van hebben uitgemaakt. Er is nu een parlementaire enquête met als onderwerp : Fraude en dienstverlening. Waarbij de oud VVD politici, maar ook die van de PvdA het nog steeds niet snappen. Terwijl er genoeg onderzoek is geweest naar de mogelijke negatieve effecten van hun beleid. Ik mis op Joop enige aandacht voor deze commissie. Zo lang de huidige politiek nog steeds niet accepteert, dat ze er een zooitje van gemaakt hebben, groepen financieel, en psychologisch gesloopt hebben. Verwacht ik niet dat die partijen een positieve invloed hebben op het oplossen van de fundamentele problemen, die we hier hebben. Die problemen zijn niet nieuw, ze zijn alleen steeds voort geschoven en aanpak is uitgesteld. Ervaringen uit het verleden en zeker van de laatste 40 jaar, zijn een zekerheid voor de toekomst. Veranderingen zal moet komen van anderen, zelf zijn ze aantoonbaar niet in staat geweest om iets te betekenen bij de noodzakelijke oplossingen.

Jonathan2
Jonathan217 sep. 2023 - 9:10

Kit. Uit welke woorden haal je dat ik voor een links kabinet pleit? Ik kan ze zelf niet terugvinden, dus leg even uit.

korheiden
korheiden18 sep. 2023 - 8:51

Krijgt xenofoob rechts echt de hardste klappen? FVD staat nog altijd op 4,5 zetels. De PVV verliest er een paar aan BBB en NSC. Maar de grootste verliezers zijn de middenpartijen CDA en D66. GL/PvdA raapt wat teleurgestelde Democraten op, maar een linkse meerderheid is er in de verste verte niet. VVD+NSC+BBB komt nog net niet aan 76 zetels, maar het is nog geen 22 november. Omtzigt komt later met kandidaten en een partijprogramma en zal dus kort voor de verkiezingen volop in de belangstelling staan. We hebben de vorige keer gezien wat dat betekende voor Kaag.

Olav Meijer
Olav Meijer16 sep. 2023 - 12:30

Peilingen in een emmer snot?

JoopSchouten2014
JoopSchouten201416 sep. 2023 - 12:28

Ik geloof niet meer in voorspellingen. 'De beste manier om de toekomst te voorspellen is deze te creëren.' ... Als burger heb je echte invloed nodig en pure democratie. De huidige politiek wordt nog steeds door banke en bedrijfsleven beïnvloedt.

1 Reactie
Volrin
Volrin16 sep. 2023 - 20:17

"... Als burger heb je echte invloed nodig en pure democratie. De huidige politiek wordt nog steeds door banke en bedrijfsleven beïnvloedt." Welk systeem ziet u voor u, waarin banken en bedrijven geen invloed kunnen uitoefenen?

Chroor
Chroor16 sep. 2023 - 12:27

Het zijn maar peilingen. Maar toch. Over de onafhankelijkheid van I&O Research twijfel ik. 'Links' vaak te hoog gepeild door de jaren heen. Omtzigt en BBB + 5 en Verenigd Links -5. Dat ligt waarschijnlijk dichter bij de uiteindelijke uitslag. De nieuwe premier zal Yeşilgöz zijn. Iemand die perfect past bij deze tijd van nietszeggendheid en grootspraak. Timmermans misschien na de verkiezingen à la Samsom en alles weggeven.

3 Reacties
Vuurrood
Vuurrood16 sep. 2023 - 13:32

Bestudeer de parlementaire geschiedenis wat beter!

Martin van der Linde
Martin van der Linde16 sep. 2023 - 13:58

Chroor doet een Kampje.

Andreas4
Andreas416 sep. 2023 - 20:20

Tja, als de uitkomst je niet bevalt kan je altijd nog de partijdigheid van de uitvoerder van de peilingen in twijfel trekken. Hoe noemen we zo iemand ook al weer...? Begint met een W, eindigt met appie.

RaymondenJoop
RaymondenJoop16 sep. 2023 - 12:01

Dus als je alle 'proteststemmen' bij elkaar optelt, zijnde NSC, BBB, PVVV, JA21, FvD en nog wat klein spul, dan kom je aardig in de buurt vd 50% vh electoraat . Komt maar niet binnen bij politici zonder visie die zich richten op van alles en nog wat, behalve wat de mensen willen: Het oplossen van de huidige crises.

2 Reacties
Jonathan2
Jonathan216 sep. 2023 - 12:09

Ook een manier om te spinnen dat de ultrarechtse rotzooi slechter scoort dan mensenheugenis. En een partij die deze rotzooi heeft uitgesloten dezelfde standpunten zou hebben.

RaymondenJoop
RaymondenJoop16 sep. 2023 - 17:06

D66 ultrarechts? CU ultratechts?

Kit2
Kit216 sep. 2023 - 11:57

De analyse is doodsimpel, ongeacht de uitslag van de verkiezingen. VVD en GL/PvdA kunnen niet samen regeren vanwege de verschillen op asielmigratie. De VVD heeft daar net een kabinet op laten vallen, en Timmermans heeft geen ruimte om te bewegen op dat vlak, nu hij GL aan boord heeft. PvdA/GL met NSC is niet mogelijk, want dan heb je CDA, SP, PvdD, D’66 en wellicht zelfs CU erbij nodig en dat lukt inhoudelijk en procedureel nooit. Dus wat je ook stemt, het wordt VVD/NSC, aangevuld met partijen op rechts, BBB en PVV. Yeşilgöz had dat allang uitgevlooid, reden waarom ze snel de PVV weer als mogelijkheid noemde. Zij heeft nauwelijks een andere keuze voor een parlementaire optie. De enige andere mogelijkheid is een minderheidskabinet of gedoogconstructie, en dat gaat altijd over rechts worden. Links is daar veel te klein voor en heeft zich met standpunten op asielmigratie in een hoek geverfd.

2 Reacties
Jonathan2
Jonathan216 sep. 2023 - 12:40

Pieter heeft de PVV en die andere xenofobe flutpartijtjes uitgesloten. Dus er komt geen rechts xenofoobkabinet. Hiep, hiep hoera voor Pieter.

Kit2
Kit216 sep. 2023 - 13:26

Jonathan, helemaal waar. Mijn idee was dat dat drie weken geleden ook nog voor de VVD gold, dus het is vloeibaar en dat ik las dat Wilders zijn standpunten aan het herzien is. We zullen zien of Omtzigt de verleiding kan weerstaan. Zijn stemgedrag in de tweede kamer was overigens al vrijwel gelijk aan dat van de PVV.

Gerygrr
Gerygrr16 sep. 2023 - 11:21

Met Rutte uit beeld zijn er veel meer mogelijkheden om met verenigde linkse standpunten samen te werken. Lilian Marijnissen tegenover Dassen gezien? Lilian wil absoluut regeringsverantwoordelijkheid dragen. Dassen vertelde niet veel zinnigs. Zie vooral de scepsis naast hem bij de politiek journalist aan tafel.

2 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine16 sep. 2023 - 12:42

@Gerygrr, Rutte was van de linkervleugel binnen de VVD.

Adaestuo
Adaestuo16 sep. 2023 - 20:19

@ A little bit of sunshine "Rutte was van de linkervleugel binnen de VVD." Dat is van hetzelfde infantiele niveau als beweren dat Joseph Goebbels het socialisme representeerde binnen de NSDAP.

Joop  den Uil
Joop den Uil16 sep. 2023 - 10:48

Lichtgewicht D66 is in snelle vaart door de tafel gezakt. Maar ... reken ons nog niet rijk want het is vuistregel dat 6 weken voor de verkiezingen standaard het deksel van heel wat stinkende potten wordt getrokken. Dus kan nog alle kanten uit.

korheiden
korheiden16 sep. 2023 - 10:45

Omtzigt staat al geruime tijd op 28 zetels. GL/PvdA wint doordat D66 leegloopt. Misschien komt er nog wat bij door de problemen bij de PvdD. Dat laat onverlet dat er geen linkse meerderheid is. NSC+VVD+BBB + klein christelijk (incl. CDA) komt ook aan een meerderheid. Ik zie de VVD niet snel met Timmermans in zee gaan. De PVV zal ook nu overal buiten blijven. Maar het is nog geen 22 november.

1 Reactie
Jonathan2
Jonathan216 sep. 2023 - 12:14

De ChristenUnie gaat de VVD vast bedanken voor de klotestreek. Vooral blijven dagdromen. En Omtzigt is nou niet bepaald goede vrienden met de VVD. Sterker nog, hij dankt zijn populariteit aan zijn weerstand tegen de VVD.

Armoedegrens
Armoedegrens16 sep. 2023 - 10:21

Wilders heeft met zijn PVV een specifieke en succesvolle rol vervuld voor de VVD in het klein maken van links. Zijn volgende rol zal zijn om zijn kleinburgertjes en aspirerende werkende klasse een ultrarechts kabinet te laten ondersteunen waarbij diezelfde kleinburgertjes en aspirerende arbeiders maximaal uitgebuit zullen kunnen worden. Wilders is en blijft een echte VVD-er.

3 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine16 sep. 2023 - 12:43

@armoedegrens, links heeft zichzelf klein gemaakt. Politieke partijen zijn er om de wensen van hun achterban te vertegenwoordigen, niet om ze te verlichten.

Gimli1955
Gimli195516 sep. 2023 - 14:52

@A little bit of sunshine Dat vertegenwoordigen klopt zeker, echter ook de verlichting hoort bij de socialisme. Het is echter wel belangrijk, welke onderwerpen gekozen worden om de bevolking te verlichten. Daar zit hem in de huidige tijd de crux. Vroeger was het om iets positiefs te brengen, de bevolking kreeg een andere blik op fundamentele inzichten. Nu is het meer het schrappen van tradities en het misgunnen van die oude tradities vanuit het oogpunt van een minderheid . Vandaar woke en gender onderwerpen, die denkbeelden worden nu gepromoot. In plaats van het inmasseren van de acceptatie, wat de oude homo/lesbi aanpak wel lukte. Nu wordt er gestreden voor gedwongen acceptatie en iedereen met een andere mening of standpunt is alle -ismen uit het woordenboek. Dat is de repressie, die gebracht wordt als democratie. Voldoe aan de eisen, anders wordt je uitgestoten. Het is maar van welke kant je het bekijkt.

BroodjesAap
BroodjesAap16 sep. 2023 - 16:22

''Wilders is en blijft een echte VVD-er''. En zo is het maar net. Niet te verwarren dus met de VVD van Rutte die zo nodig moest samenwerken met PvdA/CDA/CU en D66.

Jonathan2
Jonathan216 sep. 2023 - 9:34

Er is over rechts nu geen meerderheid, zelfs met Omtzigt erbij, omdat hij PVV en FvD heeft uitgesloten. Links plus Omtzigt haalt wel een meerderheid maar is onrealistisch gezien het aantal partijen dat daarvoor nodig. Er zal zoals het er nu voorstaat weinig anders opzitten dan VVD-PvdA/GL-NSC

3 Reacties
De gewone nederlander
De gewone nederlander16 sep. 2023 - 10:41

Dat is ook een onrealistische combinatie. VVD heeft het kabinet laten vallen omdat het asielbeleid (gezinshereniging) niet streng genoeg was. Ik denk zelf aan een combi van NSC/VVD/BBB/? Het zou wel heel erg raar zijn als de VVD in een kabinet met PvdA/GL stapt en weer kiest voor een soft migratiebeleid. Dat is niet te verkopen aan de achterban. Voor GL is een streng migratiebeleid zonder gezinshereniging weer onbespreekbaar. PvdA/GL moet er dus uit.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen16 sep. 2023 - 11:40

Dit is hoe de zaken er voorstaan, tenminste als Omtzigt met voldoende kandidaten meedoet, dat weten we nog niet. Maar afgezien daarvan, tenzij er nog substantiële verschuivingen plaatsvinden lijken we inderdaad af te stevenen op Paars contract I.

Jonathan2
Jonathan216 sep. 2023 - 12:23

De gewone Nederlander. Je komt ten eerste aan geen meerderheid. Ten tweede gaat de VVD dan in zee met 2 partijen die nog uiterst onstabiel zijn. Ten derde, het asielbeleid zal de VVD worst zijn, zij willen terug aan de macht. Dus als ze een paar toezeggingen krijgen is het genoeg, en dan geeft de VVD toe op klimaat en bestaanszekerheid. Ultrarechts gaat gewoon buiten de deur worden gehouden, en geloof mij, of niet, dat is ook wat de VVD het liefste wil. Als ze ze gaan legitimeren als serieuze regeringspartij krijgen ze er alleen maar extra concurrentie van.

Eric Minnens
Eric Minnens16 sep. 2023 - 9:33

Een echt links kabinet is m.i. onmogelijk. Links zal met een paar middenpartijen moeten gaan regeren. Timmermans heeft ook uitspraken in die richting gedaan. Het verbaast mij overigens dat ik op Joop bijna niemand hoor praten over Timmermans + Omtzigt. Zelf heb ik dat eerder als als mogelijkheid, sterker noodzakelijkheid, geopperd. Omtzigt is de Van Agt van vroeger: We buigen niet naar links en we buigen niet naar rechts. Maar dat impliceert dat hij ook best naar links zou kunnen buigen. Zo niet, dan zeker geen 'links /midden-kabinet. Zo wel, dan moeten er nog meer kleine partijen bij worden gezocht, Volt, D66, CU, PvdD, en ja... misschien zelfs BBB. Oeps, dat laatste wordt wel een hele lastige. Er zal heel wat water bij de wijn moeten worden gedaan en water door de Rijn moeten stromen, voordat dat realiteit wordt. Maar alles beter dan opnieuw een kabinet met de VVD. Ik acht Timmermans in staat om zo'n links /midden-kabinet tot stand te brengen.

2 Reacties
Jonathan2
Jonathan216 sep. 2023 - 9:39

Lijkt mij ook de meest realistische optie. Wilders en Baudet zijn uitgesloten door Omtzigt, over links zijn er te veel partijen nodig, en NSC en PvdA/GL kunnen best met elkaar door 1 deur. Verwacht zelf dat de VVD erbij komt. Gewoon omdat dan waarschijnlijk maar 3 partijen nodig zijn, en dat ook het best de stemming in het land zal weergeven.

De gewone nederlander
De gewone nederlander16 sep. 2023 - 10:24

Timmermans + Omtzigt Progressief en conservatief gaat niet goed samen. Vooral de GroenLinks en Omtzigt achterban rijmt niet lekker. CDA / BBB en Omzigt zijn niet van die woke mensen. Die hebben meer met het traditioneel gezin en oude normen en waarde...

Frans Akkermans3
Frans Akkermans316 sep. 2023 - 9:19

De PVV wil nog steeds de koran, de moskee en de islamitische school verbieden. Turkije moet de Navo verlaten en geen cent voor Oekraïne. Op sociaal-economisch terrein is het 'geen gezeik, iedereen rijk'. Een onrealistische en extreem programma wat ze in de oppositie vast houdt.

Ewout Pool
Ewout Pool16 sep. 2023 - 9:18

Een bekend gezegde is dat peilingen palingen zijn. Ze glibberen alle kanten op. Wat je in ieder geval tussen de oogharen kan zien is dat een groot deel van de Nederlanders klaar is met de huidige politiek. In lange tijd is de uitkomst van de verkiezingen niet zo onzeker geweest. Wel heb ik een advies voor de heer Timmermans: Zodra de uitslag binnen is, kruip niet meteen op de schoot van de tegenstander, en vooral: geef duidelijk aan wat je gewonnen en verloren hebt in de coalitie-onderhandelingen. Doe niet alsof het coalitieakkoord volledig in lijn is met je programma. Anders vrees ik een herhaling van Rutte 2.

Polarisario
Polarisario16 sep. 2023 - 9:01

In de diverse peilingen gaat het alle kanten uit. Mijn inschatting is dat de nieuwigheid er straks wel vanaf is en dan zowel Omtzigt als Timmermans nog wat gaan zakken. De VVD lijkt erg stabiel en BBB zal weer wat stijgen. Van der Plas heeft een flinke aaibaarheidsfactor. Ik zie die niet bij de andere koplieden. Wilders moeten we maar afwachten. Mensen zijn de oude kopstukken best wel beu en datzelfde geldt voor Marijnissen die waarschijnlijk wel haar laatste verkiezingen in zal gaan. Ze oogt niet scherp meer. Ouwehand heeft de interne slag (gelukkig) gewonnen en wil ook regeren. Dat gaat Timmermans nog wat zetels kosten. Per saldo komt links er matig van af in alle peilingen. Als laatste Dassen van Volt. Ik hoop voor Nederland dat hij het hier nooit voor het zeggen krijgt. Hij ziet ons als een soort klein district in Europa. De discussie tussen hem en Marijnissen gisteren op tv was veelzeggend. Volt is nog veel erger dan D66 qua ideologie.

4 Reacties
Henk Douma
Henk Douma16 sep. 2023 - 10:14

Dat de partij van Omtzigt lager zal scoren is wel zeker. Hijzelf had tenslotte al direct aangegeven niet alle gepeilde zetels te kunnen bezetten. Dacht dat er getallen rondgingen van maximaal 15 zetels dus dan wordt praten over coalities met de NSC wel wat onzeker.

chwiedijk
chwiedijk16 sep. 2023 - 10:18

Aan Marijnissen in ieder geval geen behoefte meer.

Armoedegrens
Armoedegrens16 sep. 2023 - 10:31

Heb het gevoel dat de campagneploeg van Timmermans, i.t.t. die van Kuijken eerder, een veel doortimmerder verhaal heeft, dat zich minimaal kan meten met die van de VVD, en dat ook met timing brengt. Ik kijk geboeid toe hoe zich dat verder ontspind. Denk dat PvdAGL nog verder gaat groeien.

Gerygrr
Gerygrr16 sep. 2023 - 11:45

Chwiedijk, Welk inhoudelijk argument heeft u voor uw uitspraak?

Martin van der Linde
Martin van der Linde16 sep. 2023 - 8:58

In feite is het verschil tussen de drie partijen te verwaarlozen. Maar het geeft wel een tendens aan. Terwijl de PvdA/GL combi licht stijgt of gelijk blijft in de laatste peilingen, duikelt omtzigt van 46 naar 30 en nu naar 28. Belangrijk is verder hoe standvastig die stem is. Koplopers zijn GL en PvdA met resp. 70% en 65% van de kiezers die hun definitieve keuze heeft gemaakt. Omtzigt moet het vooral hebben van de zwevende kiezer en mensen die eerder niet stemden (20%). Daarnaast snoept hij van SP (23%) CDA (32%) en Ja21 (26%). Maar dat zijn geen definitieve aantallen. De grootste twijfels hebben mensen die hun voorkeur aan VVD, SP, D66, CDA, PvdD en Volt gaven. Verder is onduidelijk of Omtzigt wel in alle districten mee doet. Doet hij dat wel dan blijven de aantallen gelijk, doet hij dat niet dan boekt hij dubbel verlies. Ten eerste door de mensen die niet op hem kunnen stemmen en ten tweede door mensen die niet op hem willen stemmen omdat zijn invloed dan te klein wordt. Kiest hij voor groot dan is hij bepalend voor het beleid dat Nederland krijgt. Hardvochtig rechts met softe accenten of menselijk links met harde stukjes.

Rob Matthijssen
Rob Matthijssen16 sep. 2023 - 8:53

Ja je kunt je rijk rekenen maar NSC, VVD, BBB en PVV bij elkaar is toch 81, best wel een stuk meer dan 27 voor PvdA/GL.

5 Reacties
Polarisario
Polarisario16 sep. 2023 - 9:04

@Rob: Omtzigt heeft als een echte CDA-er (in de volksmond ook wel Farizeeër genoemd) Wilders uitgesloten. Die combi gaat het dus niet worden.

E w T
E w T16 sep. 2023 - 10:04

Polarisario je zegt het zelf .CDA achtergrond dus Farizeeër. En nou ben ik niet erg bekend met d'n bijbel , maar Farizeeërs waren toch de onbetrouwbare mannekes?. Dus waarom zal Omtzigt niet met Greet in zee gaan wanneer het opportuun wordt voor hem?.

Martin van der Linde
Martin van der Linde16 sep. 2023 - 10:35

Rob, zo veel folklore is zelfs voor de VVD te veel van het goede. Verder eens met Pola. Dat wordt hem niet.

De gewone nederlander
De gewone nederlander16 sep. 2023 - 10:36

@ Polarisario Niet echt uitgeloten. Hij heeft gezegd dat hij het niet ziet gebeuren. In het politieke universum hebben wel vreemdere zaken plaats gevonden.

Volrin
Volrin16 sep. 2023 - 20:20

Wat is dat voor rare vergelijking. Niet alleen heeft de PvdA/GL daadwerkelijk één lijst en de andere partijen niet, NSC heeft een coalitie met PVV en/of FvD al uitgesloten.

Hann63
Hann6316 sep. 2023 - 8:42

De ene peiling is de andere niet. 23 November is de echte peil dag.

1 Reactie
Henk Douma
Henk Douma16 sep. 2023 - 10:16

Precies : " Peilingen zijn palingen."