Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Populaire Trump-fan op Twitter blijkt Russische propaganda-operatie

  •  
03-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4706670102_4f79a63796_o

© cc-foto: Jenn and Tony Bot https://flic.kr/p/8aUV3w

Ze heette Jenna Adams en haalde met haar bijtende tweets over allerhande zaken vaak de media. Aanvankelijk waren het vooral commentaren op beroemdheden als Kim Kardashian maar in de loop der tijd werd ze steeds politieker en begon steun te verlenen aan extreem-rechts in de Verenigde Staten en vooral aan Donald Trump. Haar tweets werden veelvuldig aangehaald, in het Nederlandse taalgebied vooral door Vlaamse media. In 2016 publiceerde in Nederland Cosmogirl een van haar succesvolle tweets over Kim Kardashian. En de Vlaamse publieke omroep haalde Adams aan met haar commentaar op de critici die vooraf hadden geroepen te zullen emigreren als Trump zou winnen.
In sommige gevallen gingen bekende personen, zoals actrice Roseanne Barr, met haar in discussie. Al die publiciteit leverde haar uiteindelijk een schare van 70.000 volgers op. Ze slingerde het verhaal in de wereld dat de Amerikaanse Burgeroorlog helemaal niet om de afschaffing van de slavernij draaide maar gewoon om geld, een thema voor geschiedsvervalsing dat door de regering Trump en extreem-rechtse bronnen steeds vaker wordt opgevoerd. Ook stelde ze in een artikel op Medium voor de segregatie weer in te voeren, een opinie die veel los maakte.
The Daily Beast onthult nu dat het account een creatie was van de Internet Research Agency, een zogeheten trollen-farm in St Petersburg dat de controle had over duizenden trollenaccounts om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. Het account is inmiddels door Twitter gesloten. Haar eigen website bestaat niet meer.
abrams
In augustus werd bekend dat David Jones, op Twitter een prominent voorstander van Brexit met 100.000 volgers, evenmin echt bestond en ook een Russische operatie was.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Phil2
Phil215 nov. 2017 - 8:05

Ironisch toch, dat 'instrumenten van vrije expressie en meningsuitwisseling' tegen het Vrije Westen worden gebruikt? Terwijl social media in landen als Rusland aan banden worden gelegd. De nerds die er vanuit steden als St. Petersburg aan werken, zullen wel heel dik betaald worden... Niet omdat ze zulke Putin gelovers zijn. M.a.w. de volgende ironie.

2 Reacties
Phil2
Phil215 nov. 2017 - 8:37

... en dat de kampioen multinationale grofgeldverdieners uit Amerika de Russen faciliteren - derde ironie. Cynisme kan ook.

Phil2
Phil215 nov. 2017 - 9:08

Oproep in The Atlantic dat Alt-Right groeiende is (wat weer gestimuleerd wordt door Putin). https://www.theatlantic.com/video/index/545789/alt-right-american-extremism/

henk-alexander
henk-alexander4 nov. 2017 - 23:52

Het is toch verbluffend dat zo'n IRA in St. Petersburg (de ‘trollen-farm’) de hele westerse wereld op zijn kop weet te zetten. En dat d.m.v. een paar duizend accounts die 70.000 en 100.000 volgers weten te genereren. Het blijft natuurlijk niet bij die aantallen. Als de hele Amerikaanse en Britse bevolking kennis hebben genomen van de nep-info van de Kremlintrollen, en daardoor voor een deel hun stemgedrag is bepaald, moeten we ons afvragen of de westerse beïnvloedingscampagnes (waarmee miljarden gemoeid zijn), wel zo effectief en efficiënt zijn. Maar buiten dat: waarom wil de westerse exceptionele boodschap niet bij iedereen aanslaan?

Anoniempje5
Anoniempje54 nov. 2017 - 9:26

Ben toch erg benieuwd of Rusland ook onze verkiezingen heeft beïnvloed via Twitter, Facebook en dergelijke. Lekker stoken in alle EU landen om de boel hier te destabiliseren.

4 Reacties
Bobby de Bouwer
Bobby de Bouwer4 nov. 2017 - 16:41

Gelukkig stoken de VS en de EU nergens! Remember: Libië, Syrië, Oekraïne, hele Midden-Oosten.

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker4 nov. 2017 - 18:17

@Bobby Dat noemen we nou een "jijbak"

LaBou
LaBou 5 nov. 2017 - 7:30

Nee Flater, dat heet: het totale plaatje laten zien.

badgast
badgast5 nov. 2017 - 18:58

Сегодня Бобби, сколько Путин платит по почте?

Uilenspiegel
Uilenspiegel4 nov. 2017 - 8:49

Zou Trump snappen dat de Russen hem als een element zien om de VS te ontwrichten? Hetzelfde geldt voor May voor GB. Beiden worden als marionetten gebruikt. Beiden zullen wel weer reageren dat het om fake-news gaat, naar anderen wijzen en met meer toezicht en verboden komen. Als men een beetje eergevoel zou hebben en als men de eigen gemeenschap echt dienstbaar zou willen zijn, schreef men nieuwe verkiezingen uit. Dat zou lef tonen.

3 Reacties
Davy ????
Davy ????4 nov. 2017 - 11:15

Voor mijn gevoel is dat gedoe met de russen erg overdreven en proberen de russen altijd wel iets maar is de invloed niet zo groot zoals beweerd wordt. Zoals die facebook en Twitter advertenties die maar 0,0004% van het totaal waren. De voorbeelden van de advertenties die ik heb gezien die invloed gehad zouden hebben, hebben mij in elk geval niet overtuigd. Het is natuurlijk niet goed als een ander land zicht probeert te mengen met verkiezingen maar er was binnen het Amerikaanse systeem veel meer mis dan de tussen. Zie de rotzooi die nu naar buiten komt over de DNC.

Davy ????
Davy ????4 nov. 2017 - 12:36

Correctie: percentage moet 0,004% zijn.

Uilenspiegel
Uilenspiegel4 nov. 2017 - 17:48

@ Davy Het gaat er mij niet om of en in hoeverre de Russen de verkiezingen daadwerkelijk beïnvloed hebben, dat is per saldo denk ik heel moeilijk na te gaan. Het gaat er mij om hoe de Russen naar Trump en zijn aanhang kijken. Dat lijkt mij voor betrokkenen nogal confronterend.

Pater
Pater4 nov. 2017 - 4:39

Geinig, maar ook zeer verontrustend. Hoe houd je zulke Russische, of in de toekomst misschien Noordkoreaanse, of Chinese operaties buiten de deur ?

1 Reactie
LaBou
LaBou 4 nov. 2017 - 12:21

Vergeet ook de Amerikaanse operaties niet Pater. Eigenlijk gaat het over elk land dat zich met een ander meent te moeten bemoeien.