Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Poolse vrouwen delen 'zware ongesteldheid' met premier

  •  
05-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
In Polen geldt één van de strengste abortuswetten van Europa, die abortus alleen in drie specifieke gevallen toelaat. De extreemrechtse en conservatieve partij Recht en Gerechtigheid (PiS) wil het in zijn geheel verbieden. Poolse tegenstanders protesteren op verschillende manieren, duizenden demonstranten in Warschau gingen met klerenhangers de straat op, een symbool voor illegale abortus. Vrouwen liepen weg tijdens de preek van een conservatieve priester. En vrouwen deelden via sociale media gedetailleerde menstruatieverhalen met premier Beata Szydlo met de hashtag #Trudynyokres (zware ongesteldheid). Dit meldt de Volkskrant dinsdag.
Abortus plegen mag in Polen alleen als het leven van de moeder op het spel staat, het kind waarschijnlijk gehandicapt ter wereld zal komen of de zwangerschap het gevolg is van bewezen verkrachting of incest. Poolse bisschoppen besloten dat het niet genoeg was en een afbreking van de zwangerschap helemaal verboden zou moeten worden. De regering schaart zich daarachter.
Poolse vrouwen zijn de hashtag begonnen omdat de regering volgens hen toch al controle wil over hun baarmoeders, eierstokken en zwangerschappen. ‘Laten we het hen gemakkelijk maken en ze alle details geven.’ Dat doen ze door via de Facebookpagina ‘Zware ongesteldheid voor iedereen’ – dat 7.000 aanmeldingen heeft – mensen op te roepen menstruatieverhalen te delen, online of via de post. Een klein overzicht:
Ook Poolse mannen spreken zich uit over het absurde voorstel. Zo schrijft Marcin Kozlowski onder een Facebookbericht van de minister over een ander onderwerp het volgende:
"Mevrouw de minister-president!, Betreffen de zorgen van de regering en bisschoppen ook de voortplantingsorganen van mannen? Zullen we in dat geval mevrouw de premier periodieke verslagen sturen van het type ondergoed dat we dragen (aangezien strakke slips tot verminderde vruchtbaarheid kunnen leiden)? Naar welk adres kan ik het bonnetje sturen?"
Premier Szydlo heeft nog niet gereageerd op de ophef maar wel laten weten vóór een dergelijk voorstel te zijn. Polen probeert de wetgeving zoveel mogelijk in lijn te trekken met de overtuigingen van de rooms-katholieke kerk. De partijleider van PiS Kaczynski denkt dat de hele fractie het initiatief zou steunen. Ook wil de partij overheidssubsidie voor reageerbuisbevruchting afschaffen en een doktersrecept voor de morning-afterpil opnieuw verplicht stellen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

Zippo2
Zippo26 apr. 2016 - 10:36

Wat een hysterische reacties. Niemand vraagt aan die vrouwen om informatie over hun ongesteldheid of hun geslachtsdelen, dit is een manier om het debat over abortus volledig te ontregelen en net te doen alsof de Poolse regering op een absurde manier in het privéleven van vrouwen in wil grijpen. Waar het om gaat is dat de Poolse regering er blijkbaar moeite mee heeft als vrouwen hun ongeboren kinderen laten vermoorden, en daar is best een zinnige discussie over mogelijk. Persoonlijk zie ik bijvoorbeeld geen enkel biologisch verschil tussen een 18 weken oude foetus en een 2 dagen oude baby. Zelfde kindje, zelfde armpjes en beentjes, zelfde hersentjes. Het enige verschil is dat de ene in een wiegje ligt en de andere in een baarmoeder zit. Maar als je die twee dagen oude baby bij zijn enkeltjes pakt en met zijn koppie tegen de muur kapotslaat,, ben je een kindermoordenaar en breekt de pleuris uit. Terwijl je die 18 weken oude foetus gerust mag vermorzelen en in stukjes naar buiten mag zuigen, want dat is een 'vrouwenrecht?' Vreemd verhaal, en daar zou de discussie over moeten gaan. Maar die wordt nu totaal ontregeld door te doen alsof de regering bizarre dingen van vrouwen eist. Terwijl ze toch echt alleen maar wil dat ze hun kinderen niet vermoorden. Lijkt me toch niet zo'n hele bizarre eis.

2 Reacties
mayhem
mayhem6 apr. 2016 - 13:13

"Persoonlijk zie ik bijvoorbeeld geen enkel biologisch verschil tussen een 18 weken oude foetus en een 2 dagen oude baby" Als je bevalt van een 18 weken oude baby ligt die niet in de wieg maar in een klein doodskistje want dat overleeft hij niet. Ook niet in een couveuse met de best mogelijke medische zorg.

Zippo2
Zippo26 apr. 2016 - 14:31

@Mayhem: Dat is waar. Maar nog een paar weken wachten en hij heeft een hele aardige kans. Is dat dan het criterium? Dat je een kind mag vermoorden als hij niet op eigen kracht buiten de baarmoeder in leven kan blijven? Want een baby van een paar weken oud houdt het buiten de baarmoeder ook niet erg lang op eigen kracht vol.

Meta Foor
Meta Foor5 apr. 2016 - 14:58

in sommige religies is het een doodzonde om over de periodes te praten , laat staan via-via aan te raken. is deze actie dan ook als provocatie bedoeld over huidige situaties ?

Albert Einstein
Albert Einstein5 apr. 2016 - 14:35

Tot voor kort bestond die achterlijke wetgeving in Ierland ook nog. Toen was er een levendig abortusverkeer tussen Ierland en Nederland. Mogelijk komt dat nu weer met Polen. Shengen heeft ook zijn goede kanten!

Hell You
Hell You5 apr. 2016 - 14:13

Christelijke sharia..?? Hahahahahahaha

Hell You
Hell You5 apr. 2016 - 14:11

Elke maand je tampon of maandverband opsturen.

2 Reacties
voxpopuli2
voxpopuli25 apr. 2016 - 14:32

Nou in nederland is het eigenlijk nog geeneens niet zo lang geleden dat mijnheer Pastoor bij gebrek aan kinderschare bij gezinnen toch even langskwam of "het" allemaal wel goed ging met de verplichting tot het baren van kinderen.. Gelukkig is polen versneld aan het volwassen worden maar dit soort religieus fascistisch leiderschap doet geen goed aan de emancipatie daar.

mayhem
mayhem6 apr. 2016 - 6:37

Eentje maar? Als je zeven dagen ongesteld bent gaan er hele pakken doorheen hoor. Dat wordt geen envelop maar pakketpost.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen25 apr. 2016 - 13:42

Fijn, die PiS (zelden droeg een partij een passender naam: ultra-rechts heeft inderdaad veel weg van donkere en zure pis.) Het standpunt van de RK-kerk is niet nieuw. In Nederland grijpen nu ineens rechtse religiehaters de gelegenheid aan om die kerk verantwoordelijk te stellen voor het regeringsbeleid in Polen. Dat is natuurlijk een ontoelaatbare zet in een discussie. Het is de door Poolse kiezers gekozen PiS die wetten maakt, en de uitvoering ervan regelt. De acties van de vrouwen in Polen bewijzen bovendien dat heus niet alle Polen volgzame, dociele, en fundamentalistische katholieken zijn. De PiS zou een voorbode kunnen zijn van wat in andere Europese landen zou kunnen gebeuren. Laat dat een waarschuwing zijn aan het adres van iedereen die voetstoots aanneemt dat Wilders en Petry (en le Pen, en al die andere opportunistische spookrijders) zijn belangen behartigt. Het zou zo maar anders kunnen lopen, hoor.

6 Reacties
voxpopuli2
voxpopuli25 apr. 2016 - 14:01

Poolse bisschoppen besloten dat het niet genoeg was en een afbreking van de zwangerschap helemaal verboden zou moeten worden. De regering schaart zich daarachter. En daarom moet een religie of georganiseerde kerk gewoon geen status of recht meer verkrijgen in nederland of europa. Via de politiek kan de dogmatiek zich nestelen in wetgeving. Aan de andere kant is er een causaal verband tussen fascisme en religie, dat is hier weer eens duidelijk bewezen. En aangezien een religie eenvoudiger aan te pakken is dan een fascistische beweging vind ik persoonlijk dat nederland goed op weg is om een religievrije wetgeving te bevorderen.

Hell You
Hell You5 apr. 2016 - 14:12

Leuke wezens, vrouwen.Je weet maar nooit wat ze NOU weer gaan doen. Nietwaar Frans ? LOL

Hell You
Hell You5 apr. 2016 - 14:12

Sorry! FranK dus. :)

Frank Lenssen2
Frank Lenssen25 apr. 2016 - 15:19

@ voxpopuli (16:01u) - je brengt het leuk, maar je hebt echt ongelijk. De Poolse bisschoppen besluiten qua wetgeving helemaal niets, ze zitten dan ook terecht niet in de regering. De regering schaart zich niet als een volgzaam hondje achter die machtige bisschoppen. De regering voert de wil van het gezonde, rechtse Poolse volk uit, zal ik maar in rechtse termen zeggen. Dus ten overvloede: dat de bisschoppen de regering gedwongen hebben tot deze stappen, dat is totale onzin. Religie of georganiseerde kerk heeft geen regeringsmacht in Nederland en Europa. Hoe vaak moet ik dat nou nog zeggen? Is er een causaal verband tussen fascisme en religie? Ik dacht dat dat onzin is. Totalitaire staten (Nazi-Duitsland, Stalin-Rusland, Noord-Korea, Cambodja (Pol Pot) - alle voer(d)en geen staatsgodsdienst, in menige dictatuur neemt de Leider zelf goddelijke statuur aan (denk aan Mao). Hier, dus in Polen, is helemaal niets bewezen, in weerwil van wat je zegt. Wil je misschien net als Wilders religie maar verbieden, dan? Ik hoop het niet. Ik begrijp heel erg goed dat veel rechtse jongens en meisjes zich erg ongemakkelijk voelen, want ze dachten dat de zeer rechtse levenshouding ook het behouden en uitbreiden van persoonlijke vrijheden zou inhouden - dus dat rechts de Islam niet moet (Wilders, Petry, en PiS eveneens), dat past in het denkschema. Maar helaas heeft ultrarechts niets op met vrijheden, nooit gehad ook. Dat rechts te beroerd is om programma van AfD en stemgedrag van Wilders in de Kamer eens onder de loep te nemen, daar kan ik ook niets aan doen. Wel is het mogelijk om de Wildersfans en islamhaters steeds opnieuw erop te wijzen dat ze met vuur spelen.

Albert Einstein
Albert Einstein5 apr. 2016 - 15:41

Frank, Niet de kerk is verantwoordelijk voor het regeringsbeleid in Polen, maar de EU is verantwoordelijk. De EU wil de Polen moslim-immigranten opdringen. Daarom, en alleen daarom hebben de Polen een rechtse regering gekozen. En in Polen gaat rechts nu eenmaal samen met streng christelijk.

voxpopuli2
voxpopuli25 apr. 2016 - 16:53

@frank , uw verweer ten spijt , een indirecte theocratie zoals Polen waar de RK kerk 98% van de inwoners als aanhang heeft , heeft in de praktijk dezelfde nukken en neigingen als een fascistisch bewind. Ik benit voor een religieus verbod, maar voor een algemene vrijheid van geloof en ongeloof, geen privileges dus. Nederland is wat dat betreft een gidsland. Iedereen kent hier godsdienstvrijheid mits men de wet respecteert. Diezelfde wet laat oom abortus toe en euthanasie en sinds kort blasfemie en het schenden van de zondagsrust. Derhalve iedereen blij , want niemand is verplicht tot abortus , maar het is niet strafbaar en daarmee is die keuze vrij.

voxpopuli2
voxpopuli25 apr. 2016 - 13:29

Indirecte Theocratische trekjes in neo modern land. Onbegrijpelijk dat die polen die RK kerk niet gewoon verlaten. Gelukkig zijn het nu europeanen en kan men zich melden in nederland voor een abortus. Of wellicht kan women on waves een hulppost opzetten aan de duitse grens

1 Reactie
Albert Einstein
Albert Einstein5 apr. 2016 - 15:44

Of artsen zonder grenzen.