Joop

Poolse minister wil Hongaarse homohaatwet overnemen

  •  
29-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
1599px-Przemysław_Czarnek_odbiera_zaświadczenie_o_wyborze_na_posła_IX_kadencji
De Poolse minister van Onderwijs heeft zijn bewondering uitgesproken voor de omstreden Hongaarse anti-LHBT-wet en stelt voor dat zijn regering die wet overneemt. Minister Przemyslaw Czarnek van de extreemrechtse PiS-partij deed die uitspraak in een interview met een Pools weekblad.
Czarnek herhaalde de propaganda van de Hongaarse overheid dat de wet slechts zegt dat scholen geen voorlichtingslessen meer mogen geven over geslachtsverandering of homoseksualiteit. De wet zou bedoeld zijn om de keuze dit bespreekbaar te maken uitsluitend bij de opvoeder neer te leggen. In werkelijkheid worden LHBT’ers volledig uit het zicht gehaald. Zo is het sinds de invoer van de wet verboden om nog films, series of boeken uit te geven met daarin een homoseksueel of trans personage. Ook in reclames mogen geen LHBTI’ers meer te zien zijn.
De Poolse overheid ligt al langer onder vuur wegens steeds verregaander anti-homowetgeving. Meerdere Poolse gemeenten hebben zichzelf uitgeroepen tot zogenaamde LHBT-vrije zones, tot grote woede van het Europees Parlement. En ook Czarnak zelf toont zich geregeld een homohater. Vorige week noemde hij een Pride-parade ‘obsceen’. Volgens hem gaven de aanwezigen ‘aanstoot aan katholieken op een vulgaire manier’. Czarnak verzet zich daarnaast tegen vrouwenrechten en is openlijk voorstander van lijfstraffen voor kinderen. In 2019 verzette Czarnek zich tegen een gedenkteken ter nagedachtenis aan Joden die tijdens en na de Holocaust door Polen zijn vermoord. Hij noemde het monument een “schandaal” en “anti-Pools” en riep op tot het verwijderen ervan.
De Hongaarse anti-homowet die Polen wat Czarnek betreft overneemt, kan al sinds de invoering ervan op felle kritiek vanuit de overige EU-landen rekenen. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula Von Der Leyen heeft aangekondigd uit te zoeken welke sancties er tegen de regering van premier Orbán genomen kunnen worden. Demissionair premier Mark Rutte liet afgelopen week weten dat wat hem betreft Hongarije de Europese Unie verlaat.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

Freddy2
Freddy230 jun. 2021 - 4:13

Polen en Hongarije houden elkaar het hand boven het hoofd en verstrekkende sancties zijn alleen maar unaniem mogelijk dus zijn hierdoor onmogelijk. De EU heeft zichzelf aardig in de knoop gewerkt duur haar hebberigheid.

Greendutch
Greendutch29 jun. 2021 - 21:46

Rutte heeft blijkbaar olie op het vuur gegooid?!

HappyBuddha
HappyBuddha29 jun. 2021 - 16:51

Al vele malen eerder geschreven, die ex oostblok landen hebben met hun achterlijke cultuur niets maar dan ook niets bij de EU te zoeken. Pleur ze er aub zo snel mogelijk uit

4 Reacties
Freddy2
Freddy230 jun. 2021 - 4:13

Wat verschilt uw opmerking aan de opmerkingen die Geert Wilders maakt over achterlijke cultuur?

Ivan61
Ivan6130 jun. 2021 - 6:44

@ HappyBuddha, Ik kom toevallig uit Oost/Zuid Europa en vind mijn cultuur zeker niet achterlijk. Kan jij jouw stelling onderbouwen met bewijzen? Ondertussen kan jij misschien werk overnemen van Oost Europese mensen in kassen, slachthuizen of asperge uit de grond halen. Jij blijft in beweging en verdien jij net genoeg om te overleven.

Zandb
Zandb30 jun. 2021 - 10:06

Happy Uw natte droom van een verfijnde westerse rechtsstaat is dat culturen waarin gediscrimineerd wordt, mogen worden gediscrimineerd. En u meent, dat deze werkelijk idiote opvatting, algemeen geaccepteerd kan worden en wordt?

HappyBuddha
HappyBuddha2 jul. 2021 - 9:29

@Sarajlija 30 juni 2021 at 08:44 @ HappyBuddha, Ik kom toevallig uit Oost/Zuid Europa en vind mijn cultuur zeker niet achterlijk. Kan jij jouw stelling onderbouwen met bewijzen? Heb je je het stukje niet gelezen?! Op het gebied van mensenrechten lopen de oostblok landen heel ver achter en dat zit in hun cultuur. Kijk naar Polen, Oekraïne Hongarije, Slovenie, Tjechie en ga zo maar door. Jij zal ook wel een goede reden hebben waarom je nu in Nederland woont en niet in je geboorteland. Als het daar allemaal zo crescendo is dan zou hier niet zijn.

nomen nescio
nomen nescio29 jun. 2021 - 15:49

[quote] Voorzitter van de Europese Commissie Ursula Von Der Leyen heeft aangekondigd uit te zoeken welke sancties er tegen de regering van premier Orbán genomen kunnen worden. Demissionair premier Mark Rutte liet afgelopen week weten dat wat hem betreft Hongarije de Europese Unie verlaat.[/quote] Von der Leyen. Grootspraak voor de buhne. Als er sanctiemogelijkheden zouden zijn dan was daar allang gebruik van gemaakt. Mark Rutte: Idem ditto. Hij weet donders goed dat Hongarije zich niet uit de EU zal terugtrekken.

1 Reactie
Zandb
Zandb30 jun. 2021 - 10:13

Nomen Zou kunnen. Zou ook niet. Er zijn namelijk nogal wat belangen (helaas ook persoonlijke), zoals wel vaker in de politiek het geval is, mee gemoeid. En niet tegen alles wat we als niet acceptabel beoordelen, wordt opgetreden. Dan zouden we bv met vele landen in oorlog zijn. Misschien zuiverder voor ons gemoed maar of dat dan ook verstandiger is....... Het is aan de mensen die we direct of indirect hebben aangesteld om dat voor ons te boordelen. En aan de rechterlijke macht om te bepalen, of we binnen de perken blijven. En aan de vrije pers om onderzoek te doen en ons op de hoogte te brengen en te houden.

Bernie2
Bernie229 jun. 2021 - 13:52

Und jetzt reicht 's..! Deze perverse nationalistische 'regeringen' gaan te ver. Tsjechië zal ook spoedig volgen. Hoever laat de EU dit komen? Wat mij betreft per direct afstraffen die homohatende regimes en alle miljarden qua EU-steun opschorten tot deze smeerlapperij voorbij is. Dat zal ze leren..!

3 Reacties
Pindaklaas
Pindaklaas29 jun. 2021 - 14:08

Helemaal mee eens.

harmmeijer
harmmeijer29 jun. 2021 - 14:32

Wat me ook gigantisch dwars zit is dat mijn belastingcenten naar deze fascistische regimes gaan. Het voelt of ik mede verantwoordelijk ben voor het gemak dat deze regimes door de miljarden subsidies per jaar, het volk kunnen paaien en een dictaturen op de loer liggen.

Ivan61
Ivan6130 jun. 2021 - 15:03

Bernie, Pimdakaas en Merel, Huilen hel[t niet en zij blijven in EU. Goedkope arbeidskrachten en afzet markt voor Nederlandse restjes is heel belangrijk en zo verdienen wij dat terug, Zij dictatuur en wij verkopen zij alles ook wat zij niet nodig hebben, Hier zijn mensen kapot gemaakt door eigen Staat.

Haz
Haz29 jun. 2021 - 13:50

Anders stappen gewoon alle beschaafde landen die niet anti-LHBT zijn uit de EU, en vormen dan een nieuwe EU. Dan blijven de rotte appels achter.

2 Reacties
Erik20
Erik2029 jun. 2021 - 15:27

Dat zou inderdaad wel een oplossing kunnen zijn, gezien wij geen landen uit de EU kunnen gooien helaas...

Freddy2
Freddy230 jun. 2021 - 4:18

Zoals al eerder geopperd is, maar dan om economische redenen.Neuro, Zeuro en Oeuro. Dus nu door 3en delen en uiteindelijk wordt het dan een vechtscheiding. De eenwording van de Europese landen zullen uiteindelijk een verscheuring gaan betekenen.