Joop

Verbluffend: poolreizigers worden geconfronteerd met ijsbreker uit Sovjettijdperk

  •    •  
27-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding 2018-01-27 om 10.13.28
Poolreizigers, waaronder de Russische journalist Anton Panov, waren verbluft toen tijdens hun reis plots de Taymyr voorbij voer en zich dwars door het ijs een weg baande. De Taymyr is één van de ijsbrekers uit het Sovjettijdperk. Het gigantische vaartuig, dat in 1987 is gebouwd, wordt door nucleaire energie voortgedreven en kan zelfs temperaturen van -50 graden Celsius weerstaan.
Een bericht gedeeld door Anton Panov (@oper_11) op 16 Jan 2018 om 2:20 (PST)

Meer over:

koud man, kijk nou, leven
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

DeRedeMist
DeRedeMist30 jan. 2018 - 10:55

Ik zou pas verbaasd zijn als ik deze ijsbreker bij Madeira of Hawaii tegen zou komen.

henk-alexander
henk-alexander27 jan. 2018 - 23:59

De vaarroute via de Noordelijke IJszee is korter is dan de zuidelijke. Door de opwarming en het smelten van de Arctische ijskap zal het vrachtvervoer van o.a. China en Japan toenemen. Dit heeft niet alleen voor onze havens economische consequenties - Rotterdam kan concurrentie krijgen van Hamburg - maar ook geostrategische. Het Westen raakt al verontrust. https://www.kvmo.nl/nieuws/weblog-voorzitter/item/735-de-slag-om-de-noordpool-staat-op-het-punt-te-beginnen.html

JanVG2
JanVG227 jan. 2018 - 21:47

Het is eigenlijk het kleinere broertje. De russen hebben nog 2 grotere en vooral sterkere nucleaire ijsbrekers. Ze zijn allemaal uit de late jaren 80. De nog oudere zijn allemaal uit dienst gehaald - wat waarschijnlijk met de reactors te maken heeft. Het is duur die te updaten of te vervangen. Dus hoelang deze nog blijven varen is onzeker. Rusland is bezig nieuwe, grotere te bouwen. De eerste, de Sibir, is vorige jaar te water gelaten en er moeten er nog tenminste 5 volgen.

1 Reactie
Quibus2
Quibus228 jan. 2018 - 0:56

Verouderde reactors vervangen gaat nog wel, dat is met de eerste atoomijsbreker, uiteraard genaamd 'Lenin', ook gebeurd. Helaas slijt een schip wat door meters ijs vaart wel wat sneller dan zijn warmwaterbroertjes. Op een gegeven moment is de romp gewoon op.

Nanno Zeegers
Nanno Zeegers27 jan. 2018 - 15:18

Veel meer verbluffend en voor veel meer mensen waren de krachten die het socialistische ijs wisten te breken slechts twee jaar later.

2 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer27 jan. 2018 - 20:39

het communistische ijs.

ImmerDa
ImmerDa28 jan. 2018 - 9:05

@TomMeijer 27 januari 2018 at 21:39 Je mist de laatste update van je dubbeldenken woordenboek: Het is nu "staatskapitalisme".

Edwin8
Edwin827 jan. 2018 - 14:34

Het schip is goed en wel 30 jaar oud. Dat wordt als redelijk jong ervaren. Daarnaast is het ook degelijk gebouwd dus de kans dat het schip over 50 jaar nog vaart is redelijk groot. (mits het degelijk onderhouden wordt) Het is natuurlijk wel bijzonder dat men op de Noordpool dit tegenkomt. Al zal dat ook wel meevallen, aangezien het schip namelijk vooral zorgt dat de Noordelijke IJszee bevaarbaar blijft.

2 Reacties
Edwin8
Edwin827 jan. 2018 - 19:13

Overigens kom ik buiten Europa nog regelmatig schepen tegen uit de jaren '60-'70. Die komen in Europa niet zoveel meer voor vanwege de emissie-eisen waar men tegenwoordig aan moet voldoen. Over het algemeen verkeren die niet meer in zo`n geweldige staat, dus ga er maar vanuit dat deze ijsbreker rondvaart tot de kern reactoren vervangen worden.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)28 jan. 2018 - 7:27

"dus ga er maar vanuit dat deze ijsbreker rondvaart tot de kern reactoren vervangen worden." Nu ben ik geen expert in Russische kern reactoren voor gebruik van vaartuigen. Maar het eerste nucleaire vliegdekschip ter wereld, de Enterprise, is toevallig vorig jaar uit dienst gehaald na 55 jaar. Dus het zou zomaar kunnen dat deze het nog wel even volhoud.

Klaas Punt
Klaas Punt27 jan. 2018 - 12:15

Het expeditieschip, de Professor Molchanov waarmee ik jaren geleden een reis naar o.a. Jan Mayen en Spitsbergen maakte is ongetwijfeld ouder dan deze ijsbreker. Waarom zou dit schip niet meer varen?

1 Reactie
Edwin8
Edwin828 jan. 2018 - 4:14

Dat schip is 5 jaar ouder. Dat scheelt niet zoveel moet ik zeggen. Het schip zit op de foto`s nog goed in de verf. En dat is een goed teken. En leeftijd voor een schip zegt niet zoveel. Ik zie wel eens schepen rondvaren die stukken jonger zijn waarvan de schepen echt in een deplorabele staat verkeren. Tegenwoordig worden schepen van pisbakken metaal gemaakt. Daar kan je verf tegenaan blijven smeren maar het wordt nooit echt wat. Nee, geef mij maar liever de wat oudere robuuste schepen. Zoals JanVG en ik hierboven al aangeven, deze schepen hoeven pas de roulatie uit als de kernreactoren vervangen dienen te worden.

Anoniempje5
Anoniempje527 jan. 2018 - 9:34

wow best heftig. Verwacht je niet zo snel als je in de middle op nowhere op de noordpool aan het wandelen bent. Lastig als ze die kant op moesten, dan moeten ze een flink stuk gaan omlopen nu er een geul getrokken is.

4 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin27 jan. 2018 - 16:16

Inderdaad - moet wel een ervaring geweest zijn. Je zou zomaar verwachten dat Leonid Brezjnev, of Mikhail Gorbatsjov op de voorplecht zouden verschijnen, beremuts op, en een vodka in de knuist. Levende geschiedenis.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 jan. 2018 - 9:04

1987 lijkt voor mij niet zo ver weg, dus voelt niet zo oud.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 jan. 2018 - 9:19

De Antonov An 225 (vrachtvliegtuig) is ook over het luchtruim van vliegveld Eindhoven gevlogen om de soldaten in Uruzgan te bevoorraden. De tijd van de bouw, gereedkomen van dat vliegtuig was niet zoveel anders volgens mij. Ik weet enkel dat dat ding een klere-herrie maakt, maar of ik er een waw gevoel bij had?

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jan. 2018 - 3:46

Natuurlijk speelt een rol dat je het totaal niet verwacht, zeker niet in die stille vlakte. Ik vind alle voorwerpen en monumentale plaatsen uit de geschiedenis interessant, hoe ouder des te interessanter. Vooral de verhalen daaromheen. Zo vind ik het verbluffend te beseffen bij oude monumenten op wat voor grond je staat, wat zich daar onder je voeten allemaal heeft afgespeeld. Wat die grond alleen al allemaal geabsorbeerd heeft. Het geeft een heel speciaal en soms huiveringwekkend en toch respect afdwingend gevoel ( t.a.v. slachtoffers die daar soms gevallen zijn)

Orange Floyd
Orange Floyd27 jan. 2018 - 9:22

Verbluft ? Waarom ? Het is gewoon een bijzonder sterk en goed schip dat nog niet eens zo heel oud is, waarom zouden ze dat dan niet ergens voor gebruiken. Dat het in de terminale fase van het Soviettijdperk is gebouwd is toch volkomen irrelevant. Of hadden de Russen alle in het Soviettijdperk geproduceerde goederen moeten vernietigen ? Lekkere duurzame gedachte :-))

1 Reactie
Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)28 jan. 2018 - 7:19

Mee eens, toen ik de titel las dacht ik dat het om een schip uit de jaren 50 of zo zou gaan.