Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Ik zou pas verbaasd zijn als ik deze ijsbreker bij Madeira of Hawaii tegen zou komen.
De vaarroute via de Noordelijke IJszee is korter is dan de zuidelijke. Door de opwarming en het smelten van de Arctische ijskap zal het vrachtvervoer van o.a. China en Japan toenemen. Dit heeft niet alleen voor onze havens economische consequenties - Rotterdam kan concurrentie krijgen van Hamburg - maar ook geostrategische. Het Westen raakt al verontrust. https://www.kvmo.nl/nieuws/weblog-voorzitter/item/735-de-slag-om-de-noordpool-staat-op-het-punt-te-beginnen.html
Het is eigenlijk het kleinere broertje. De russen hebben nog 2 grotere en vooral sterkere nucleaire ijsbrekers. Ze zijn allemaal uit de late jaren 80. De nog oudere zijn allemaal uit dienst gehaald - wat waarschijnlijk met de reactors te maken heeft. Het is duur die te updaten of te vervangen. Dus hoelang deze nog blijven varen is onzeker. Rusland is bezig nieuwe, grotere te bouwen. De eerste, de Sibir, is vorige jaar te water gelaten en er moeten er nog tenminste 5 volgen.
Verouderde reactors vervangen gaat nog wel, dat is met de eerste atoomijsbreker, uiteraard genaamd 'Lenin', ook gebeurd. Helaas slijt een schip wat door meters ijs vaart wel wat sneller dan zijn warmwaterbroertjes. Op een gegeven moment is de romp gewoon op.
Veel meer verbluffend en voor veel meer mensen waren de krachten die het socialistische ijs wisten te breken slechts twee jaar later.
@TomMeijer 27 januari 2018 at 21:39 Je mist de laatste update van je dubbeldenken woordenboek: Het is nu "staatskapitalisme".
Het schip is goed en wel 30 jaar oud. Dat wordt als redelijk jong ervaren. Daarnaast is het ook degelijk gebouwd dus de kans dat het schip over 50 jaar nog vaart is redelijk groot. (mits het degelijk onderhouden wordt) Het is natuurlijk wel bijzonder dat men op de Noordpool dit tegenkomt. Al zal dat ook wel meevallen, aangezien het schip namelijk vooral zorgt dat de Noordelijke IJszee bevaarbaar blijft.
Overigens kom ik buiten Europa nog regelmatig schepen tegen uit de jaren '60-'70. Die komen in Europa niet zoveel meer voor vanwege de emissie-eisen waar men tegenwoordig aan moet voldoen. Over het algemeen verkeren die niet meer in zo`n geweldige staat, dus ga er maar vanuit dat deze ijsbreker rondvaart tot de kern reactoren vervangen worden.
"dus ga er maar vanuit dat deze ijsbreker rondvaart tot de kern reactoren vervangen worden." Nu ben ik geen expert in Russische kern reactoren voor gebruik van vaartuigen. Maar het eerste nucleaire vliegdekschip ter wereld, de Enterprise, is toevallig vorig jaar uit dienst gehaald na 55 jaar. Dus het zou zomaar kunnen dat deze het nog wel even volhoud.
Het expeditieschip, de Professor Molchanov waarmee ik jaren geleden een reis naar o.a. Jan Mayen en Spitsbergen maakte is ongetwijfeld ouder dan deze ijsbreker. Waarom zou dit schip niet meer varen?
Dat schip is 5 jaar ouder. Dat scheelt niet zoveel moet ik zeggen. Het schip zit op de foto`s nog goed in de verf. En dat is een goed teken. En leeftijd voor een schip zegt niet zoveel. Ik zie wel eens schepen rondvaren die stukken jonger zijn waarvan de schepen echt in een deplorabele staat verkeren. Tegenwoordig worden schepen van pisbakken metaal gemaakt. Daar kan je verf tegenaan blijven smeren maar het wordt nooit echt wat. Nee, geef mij maar liever de wat oudere robuuste schepen. Zoals JanVG en ik hierboven al aangeven, deze schepen hoeven pas de roulatie uit als de kernreactoren vervangen dienen te worden.
wow best heftig. Verwacht je niet zo snel als je in de middle op nowhere op de noordpool aan het wandelen bent. Lastig als ze die kant op moesten, dan moeten ze een flink stuk gaan omlopen nu er een geul getrokken is.
Inderdaad - moet wel een ervaring geweest zijn. Je zou zomaar verwachten dat Leonid Brezjnev, of Mikhail Gorbatsjov op de voorplecht zouden verschijnen, beremuts op, en een vodka in de knuist. Levende geschiedenis.
De Antonov An 225 (vrachtvliegtuig) is ook over het luchtruim van vliegveld Eindhoven gevlogen om de soldaten in Uruzgan te bevoorraden. De tijd van de bouw, gereedkomen van dat vliegtuig was niet zoveel anders volgens mij. Ik weet enkel dat dat ding een klere-herrie maakt, maar of ik er een waw gevoel bij had?
Natuurlijk speelt een rol dat je het totaal niet verwacht, zeker niet in die stille vlakte. Ik vind alle voorwerpen en monumentale plaatsen uit de geschiedenis interessant, hoe ouder des te interessanter. Vooral de verhalen daaromheen. Zo vind ik het verbluffend te beseffen bij oude monumenten op wat voor grond je staat, wat zich daar onder je voeten allemaal heeft afgespeeld. Wat die grond alleen al allemaal geabsorbeerd heeft. Het geeft een heel speciaal en soms huiveringwekkend en toch respect afdwingend gevoel ( t.a.v. slachtoffers die daar soms gevallen zijn)
Verbluft ? Waarom ? Het is gewoon een bijzonder sterk en goed schip dat nog niet eens zo heel oud is, waarom zouden ze dat dan niet ergens voor gebruiken. Dat het in de terminale fase van het Soviettijdperk is gebouwd is toch volkomen irrelevant. Of hadden de Russen alle in het Soviettijdperk geproduceerde goederen moeten vernietigen ? Lekkere duurzame gedachte :-))
Mee eens, toen ik de titel las dacht ik dat het om een schip uit de jaren 50 of zo zou gaan.