Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Politiewerk wordt geprivatiseerd

  •  
02-07-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
3738480236_3a21589b32_o.jpg
Particuliere beveiligers krijgen handboeien maar geen pepperspray ... Welke informatie deelt de politie met commerciële bewakers?
Minister Ivo Opstelten (VVD) van Justitie wil dat de politie meer gebruik gaat maken van particuliere beveiligers. Die moeten worden ingezet om toezicht te houden op het gebied van parkeren, alcohol en vuurwerk. Nu al zijn er in de grote steden boa’s, oftewel buitengewoon opsporingsambtenaren, actief.
In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Opstelten dat hij meer gebruik wil gaan maken van particuliere beveiligers. Dat roept vragen op over het delen van politieinformatie:
Op termijn kan veel van wat geldt voor de samenwerking tussen politie en boa’s en voor de operationele regie door de politie ook gaan gelden voor de samenwerking met particuliere beveiligers, met name in publiek-private samenwerkingsverbanden zoals bij winkelgebieden en bedrijventerreinen. Ik vind het belangrijk dat er ook voldoende informatie-uitwisseling plaatsvindt tussen politie/boa’s en beveiligers. Omdat het hier een particuliere organisatie betreft moeten er extra waarborgen worden ingebouwd voor de uitwisseling van opsporingsinformatie. Initiatieven voor pilots op het terrein van informatiedeling tussen politie/boa’s en particuliere beveiligingsorganisaties zal ik in beginsel steunen.
Om te voorkomen dat er verkeerd omgesprongen wordt met justitiële informatie en de bevoegdheden wil Opstelten dat er gebruik gemaakt wordt van een keurmerk voor particuliere beveiligers. De minister wil ook dat de particuliere boa’s niet worden uitgerust met geweldsmiddelen als wapenstok en pepperspray:
Ingehuurde boa’s kunnen, net als nu het geval is, onder voorwaarden beschikken over handboeien, maar niet over geweldsmiddelen zoals pepperspray en wapenstok. Geweldsmiddelen dienen in handen van de staat te blijven. De boa’s worden weliswaar ingehuurd onder openbaar gezag, maar hiermee zou toch een grens worden overschreden. 
cc-foto: Robert Thivierge

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (18)

Boborator
Boborator2 jul. 2013 - 10:59

De volgende stap is het openen van een aantal lobbykantoren in Brussel. Het 'security industrial complex' heeft via lobbyisten in Washington en in de staten bv. de gevangenisstraffen op draconische wijze verhoogd , verhindert bv. legalisatie softdrugs ,downloaden en prostitutie, opdat zoveel mogelijk mensen zo lang mogelijk achter de tralies verdwijnen. Dit is ook de moter achter het spionageschandaal.

insignia
insignia2 jul. 2013 - 10:59

Een vookomen logische stap in de afbraak van Nederland.

CliffClavin1993
CliffClavin19932 jul. 2013 - 10:59

Heel zorgelijke ontwikkeling. Hellend vlak. Tekenend is dat er vooraf alweer 'garanties' worden ingebouwd, kwaliteitskeurmerken, en ongetwijfeld nog andere flauwe kul. Dat boezemt geen vertrouwen in. Misschien willen Ivo en Fred ook al gaan werken aan de privatisering van de gevangenissen. Waarom heft de neoliberale overheid zichzelf eigenlijk niet gewoon per direct helemaal op? Dan kan 'de markt' zijn gang gaan. De markt is met steeds minder regels een mensenverachtend en mensenverslindend monster. Het bizarre idee dat wanneer iedereen zijn eigenbelang nastreeft, er automatisch een mooie, mensvriendelijke sameneleving zal ontstaan, dat is kennelijk onuitroeibaar (dat geldt overigens ook voor de veel voorkomende stoornis psychopathie, de bloedlust die geniet van het lijden van de ander, en die gedijt bij zo veel mogelijk leedvermaak, onderdrukking, en geweld). Kortom: er komen nog heel erg veel dieptepunten en ellendige toestanden aan. (Iets zegt mij trouwens dat particulier, privaat beveiliger een droombaan is voor ex-bajesklanten, zie ook onder: uitsmijter van louche discotheken, enz. enz.).

JoopSchouten
JoopSchouten2 jul. 2013 - 10:59

De politie wordt al eeuwen lang door private aandeelhouders gebruikt.

insignia
insignia2 jul. 2013 - 10:59

Ik begrijp dat er al van alles geregeld is in wetten waar ik. stuk onbenul, niets vanaf weet Maar daar zitten een aantal oplettende mensen voor in de 2de en 1e Kamer en zijn die het daar allemaal mee eens?? En ja, mocht het "erdoor geslopen zijn" dan kan het toch ook weer ongedaan gemaakt worden want wie wil dit nu?

MichelReiziger
MichelReiziger2 jul. 2013 - 10:59

Gezien het niveau bij private beveiligers in Nederland...zou ik zeggen niet doen. Op schiphol is het meest onbeschofte tuig met een uniform aan.

nikita72
nikita722 jul. 2013 - 10:59

Frankrijk had in 1790 de belastingdienstienst geprivatiseerd. Dat bleek fataal voor Lodewijk de 16e. Maar misschien gaat het met het uitbesteden van politiewerk beter.

Pindaklaas
Pindaklaas2 jul. 2013 - 10:59

Geprivatiseerde politie is het best wat je kunt doen natuurlijk in het huidige Europa als je van de VVD bent of deze steunt. In andere landen werd na het geld vrijmaken voor armoedebestrijding de politie uitgerust met betere middelen om protesten de kop in te drukken. Ik zie hier nog wat gaan gebeuren.

Thom Holterman
Thom Holterman2 jul. 2013 - 10:59

Politiebusiness Je kon erop wachten: de verdere privatisering van één van de zogeheten kerntaken van de Staat: politiefunctie als openbare functie. We hoeven niet eens lang terug te gaan, beginjaren 1970. Er liep toen een discussie onder politiek filosofen, een discussie over de functie(s) van de staat. Aan die discussie leverde de Amerikaanse politiek filosoof Robert Nozick een bijdrage door middel van zijn boek ‘Anarchy, state and utopia’ (1974). Daarin hij pleitte voor de instelling van een ‘minimale staat’. Een minimale staat betekent zeker niet minder politie of minder bureaucratie. Die verschijnselen zullen zich verveelvoudigen in ‘corporate management’, minimaal net zo ondoordringbaar en net zo overheersend als de staat. Alleen is dan alle politieke controle verdwenen (daar verschijnt ook het antidemocratische element achter de drang tot privatisering). Het enige waarom het in dit geval gaat is: winstneming. Daar draait het in de privatisering om. Als de functie ‘moeder’ in een prijs is uit te drukken, dan zou ook die functie geprivatiseerd worden… Hoeveel geld in de reeds ten dele geprivatiseerde politiefunctie en criminaliteitsindustrie omgaat, is in een, wat dat aangaat, onthutsend boek door de Franse juriste Claire Rodier in kaart gebracht. Zij spreekt niet over Nederland, wel over Europa en over de Verenigde Staten. Maar het is duidelijk dat de heersende regeringscoalitie met Opstelten (VVD) voorop er alles aan gelegen is, om structureel de rest van de wereld op het punt van de privatisering te volgen. Waaraan we dan moeten denken maakt Rodier duidelijk; voor een samenvatting van haar boek, zie: http://libertaireorde.wordpress.com/2012/11/18/handel-in-vreemdelingenangst-een-markt-voor-de-detentie-industrie/

SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra2 jul. 2013 - 10:59

Ik zat er eigenlijk op te wachten dat iemand voorstelt om politiewerk door "uitkeringstrekkers" te laten doen, lekker goeikoop toch? Nou we toch bezig zijn, advocaten en rechters kunnen ook wel weg, werklozen zat...

opmerker
opmerker2 jul. 2013 - 10:59

Een noeliberale ingreep puur sang. Ook hier wordt de deur wijd open gezet voor commercieel gewin.

FritsGuevara
FritsGuevara2 jul. 2013 - 10:59

Hoezo zouden ze geen wapens mogen hebben? Is het wantrouwen bij links dan net zo groot als de DDR of dat soort landen naar hun burgers toe hadden? Ik had gehoopt dat er eerst werd geroepen we hopen niet dat criminelen over wapens beschikken maar kennenlijk staan die bij Joop hoger op de sociale ladder dan particuliere bedrijven. Kennelijk is het woord bedrijven al genoeg om dat haterige bij linkse mensen los te maken. Ik denk dat in de échte wereld, die van bedrijven dus, het bestaansrecht enkel en alleen te danken is aan het goed omgaan met die wapens, wie fouten maakt kan zijn biezen pakken. Dat is de beste check die de burger, en ook die bedrijven, en ook de overheid zich kan wensen. Voor een malafide bedrijf 10 andere. Dus handboeien, pepperspray, etc, geen enkel punt.

MichelReiziger
MichelReiziger2 jul. 2013 - 10:59

Het is een kwestie van wachten dat hun bevoegdheden en 'bewapening' wordt uitgebreid. ...handboeien heb je alleen wat aan als je de persoon in kwestie ook aan kan.

insignia
insignia2 jul. 2013 - 10:59

In mijn samenleving lopen geen particulieren met wapens, handboeien en andere machtsmiddelen andere burgers te bedreigen. Deze functie is voorbehouden aan door ons aangestelde en beeedigde ambtenaren.

steppewolf
steppewolf2 jul. 2013 - 10:59

Verkoop nou maar de hele publieke dienstverlening aan het meest biedende hedgefonds, VVD, want dat is uiteindelijk jullie natte droom; Graaiende corrupte bestuurders met een bijbehorende klote dienstverlening; De VVD-hemel..

1 Reactie
CliffClavin1993
CliffClavin19932 jul. 2013 - 10:59

Heel goed opgemerkt.

[verwijderd]
[verwijderd]2 jul. 2013 - 10:59

Officieel mag de politie niet geprivatiseerd worden. Het geweldsmonopolie ligt bij de overheid en mag dus NOOIT of te NIMMER door particulieren worden overgenomen. Weer zo'n raar lucht-gedachtenbalonnetje van een idioot.

1 Reactie
MollySweet
MollySweet2 jul. 2013 - 10:59

'Weer zo'n raar lucht-gedachtenbalonnetje van een idioot.' Tuurlijk, jij hebt een andere mening, dus die persoon MOET wel een idioot zijn. Gottegot, wat ben jij toch ongelofelijk mens-onvriendelijk. Dat jij überhaupt nog uitspraken doet over het reilen en zeilen der mensheid, terwijl je zo'n hekel aan ons hebt. Snap er niks van. Was getekend: een volslagen idioot die een andere mening heeft dan jij. Ga je gang en leef je uit. Wat ben ik vandaag?