Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Politiestaat?

  •  
26-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
genova
De politie arresteert een 15-jarige jongen om een 'Haren'-tweet naar zijn 12 volgers
Een Facebook-uitnodiging voor een verjaardagsfeestje resulteert in een uitzinnige menigte, die een spoor van vernielingen achterlaat. De gebeurtenissen in Haren laten zien hoe groot de macht van de sociale media is, dat zo’n dorpje vanuit het niets wereldnieuws wordt.
Wat deze case ook laat zien is hoe overheidsdiensten totaal niet weten wat ze in zo’n geval moeten doen. En dan slaan ze door. De politie pakt een jongen van vijftien op, omdat hij tweets schrijft dat hij een soortgelijk feestje ook in Uden wil houden. Die jongen is heel gevaarlijk, gezien zijn twaalf volgers op Twitter.
Een Facebook-account heeft hij nog niet, misschien is dat een schuld verzachtende omstandigheid. De politie in Noord-Brabant bericht trots op de eigen site: “De politie slaagde er na onderzoek in de boodschapper van het opruiende tweet-bericht te traceren en aan te houden. Het proces-verbaal is opgemaakt, dat zal worden doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie.”
Fantastisch dat het de politie gelukt is om een jongen die de foute tweets plaatste aan te houden. Pubers die onzin schrijven omdat ze denken dat dit stoer is en zo graag populair willen zijn: dat zal ze leren! Maar wat heeft de politie daar zelf van geleerd en hebben de agenten werkelijk niets beters te doen om een domme jongen met twaalf Twitter-volgers door te sturen naar het Openbaar Ministerie? Waar trekken we de grens om niet in een politiestaat te veranderen?
Volg Maria Genova op twitter
Maria Genova schreef onder meer het boek ‘Vrouwen die mannen geloven’

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (18)

dino_radja
dino_radja26 sep. 2012 - 7:46

Als je zelfs wordt opgepakt als je een feestje wil organiseren is het slecht gesteld met de vrijheid van meningsuiting.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij26 sep. 2012 - 7:46

Die "opruiende tweet" moet dan wel tot geweld hebben opgeroepen, anders lijkt me dat niet strafbaar.

Michiel Online
Michiel Online26 sep. 2012 - 7:46

het zal niet lang meer duren voordat internet aan banden wordt gelegd omdat men de boel niet meer in de hand kan houden.

JandeBoer2
JandeBoer226 sep. 2012 - 7:46

"De politie slaagde er na onderzoek in de boodschapper van het opruiende tweet-bericht te traceren." "Opruiing" is tegenwoordig voldoende om iemand te arresteren. Heeft iemand een juridische definitie van dat begrip? Ik zou graag weten wat onder 'opruiing' valt en wat niet, want anders wordt ik binnen de kortste keren gearresteerd! En ook anderen, want er zijn talloze mensen die bijv. Fortuin nazeggen: "Ik ben ook voor een koude oorlog met de islam. De islam zie ik als een buitengewone bedreiging, als een ons vijandige samenleving." Als dát geen opruiing is....

hundun
hundun26 sep. 2012 - 7:46

Als de tv en radio geen aandacht had besteed aan project x, hadden er lang niet zo veel mensen in Haren gestaan. Als dat geen opruiing was.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos26 sep. 2012 - 7:46

[Maar wat heeft de politie daar zelf van geleerd en hebben de agenten werkelijk niets beters te doen om een domme jongen met twaalf Twitter-volgers door te sturen naar het Openbaar Ministerie? Waar trekken we de grens om niet in een politiestaat te veranderen?] Normaal gesproken zou ik het hier volkomen mee eens zijn maar ik denk dat het nu verstandig is echt heel snel korte metten te maken met die zogenaamde geinige feestjes waar mensen en spullen worden gemolesteerd. Waar er voor een miljoen is verbouwd en een oude man in zijn eigen huis in elkaar is geslagen. Het is even genoeg geweest. Voorlopig maar even er boven op zodat de virtuele wereld even heel fysiek wordt. Het lijkt me overigens niet echt nodig om deze jongen te arresteren. Een bezoekje aan huis of een waarschuwende tweet zou waarschijnlijk genoeg zijn.

kaat9
kaat926 sep. 2012 - 7:46

Praat eens met je kinderen over dit soort ongein.

BasVV
BasVV26 sep. 2012 - 7:46

Het probleem met twaalf volgers is dat die ook weer een eigen netwerk hebben die vervolgens ook weer hun eigen netwerken hebben. Twaalf kan binnen een paar uur duizend zijn. Na een paar dagen honderdduizend. Dat de geintjesmaker daarna zijn bericht verwijderd heeft geen enkel effect meer.

Mark Grootendorst
Mark Grootendorst26 sep. 2012 - 7:46

Dat willen we toch? Een volledig risicovrije, 100% veilige staat? Daarom hebben we ons land opgesiert met een veiligheidsindustrie, bestaande uit non-communicatieve gele hesjes dragende snorrenmannen en paardenstaartvrouwen, met minimale opleiding en geen gevoel voor nuance. En de leiding heeft behoefte hun markt aan de gang te houden, daarbij gesteund door politici, die als de dood zijn om door de media (mentaliteit van de pers: Hang them high!) tot aftreden te worden gedwongen, gezien het feit dat vraag twee in een interview altijd is: wie is de schuldige en rollen er koppen? Dus schiet iedereen in een kramp en gaan we dit soort idioterie achterna rennen en bestraffen. Een beetje advocaat (met eigen financien wel op orde) kan die boete zo van tafel krijgen, als hij lef heeft. Een beetje OM zou zelf snuggerder moeten zijn, maar ja, de baas, Krijmfijter Teeven, heeft daar zelf de hersens niet voor. Het peil is weer laag bij de overheid.

1 Reactie
ElKlaasTasso
ElKlaasTasso26 sep. 2012 - 7:46

Dat willen we toch? Een volledig risicovrije, 100% veilige staat? -- Kom een keertje langs bij een open dag van de Hoge School Utrecht en ga praten met de mensen van integrale veiligheidskunde. Daar worden mensen opgeleid die in die tak van de overheid gaan werken. Les 1: 100% veilig bestaat niet en is onwenselijk.

Tom Meijer
Tom Meijer26 sep. 2012 - 7:46

Veiligheid is een topprioriteit bij verschillende politieke partijen. Dat is uitstekend maar er is wel iets vreemds aan de hand. We leven nl al in een zeer veilige maatschappij en het gaat bij deze partijen dan ook niet om de veiligheid zelf maar over het gevoel van veiligheid. Er worden dus maatregelen getroffen die bedoeld zijn om de toch al hoge veiligheid nog verder op te schroeven, niet met het doel de veiligheid te verhogen maar het gevoel daarover. Omdat de veiligheid al heel hoog is, is het heel moeilijk om een nog hogere veiligheid te verkrijgen, m.a.w. er verandert maar weinig en daardoor vermindert het gevoel voor veiligheid verder. Een idiote weg. Onze maatschappij wenst een veilige, risicoloze omgeving. Dit kweekt angst omdat elke vervelende afwijking als bedreigend wordt gezien. Een maatschappij die alle kaarten op veiligheid zet en alle risico's wil uitsluiten is een angstige, zwakke maatschappij. Spierballentaal, zoals vooral bij rechts bon ton is, is een symptoom van angst. Voor een veilige en risicoloze maatschappij wordt ons gevraagd onze privacy en basale rechten op te geven: camera's overal, afluisteren van telefoon, volgen van social media, kliklijnen, kliksites, meer nutteloos blauw op straat, verplicht ID op het lijf dragen, fouilleren op de openbare weg, noem het hele (verdere) draconische arsenaal maar weer op. En helpt het? Natuurlijk niet, in tegendeel het werkt averechts. Het helpt in ieder geval van onze maatschappij een nog angstiger maatschappij te maken. Angstige maatschappijen hebben geen veerkracht meer, zijn zwak. Het overgrote deel van de kosten is daarmee weggegooid geld: er valt hier nogal wat te bezuinigen. Zowel het financiële argument als het argument van de verzwakking van de maatschappij: het is heel ironisch dat juist rechtse partijen dit niet inzien. Rechts is blind. Maar dat verbaast mij geenszins.

2 Reacties
Winston2
Winston226 sep. 2012 - 7:46

Zo is dat. Applaus :-)

Octagon
Octagon26 sep. 2012 - 7:46

De politici, en media doen er van alles aan om een onveilig gevoel te creëren. Je krijgt geen onveilig gevoel van het niet toenemen van veiligheid in een al veilig land maar door de hysterische figuren die voor meer veiligheid pleiten want anders...... Het is makkelijke scoren en leidt gemakkelijk af van de problemen die er wel echt toe doen. Soms staat het ook nog zo verrekte stoer voor de mensen die daar nog steeds in trappen.

prozaschrijverazazel
prozaschrijverazazel26 sep. 2012 - 7:46

Och gisteren werd een geval bekend dat een jongen uit Haarlem voor de lol op facebook aankondigde dat er zo'n feestje in Bussum zou worden gehouden. Gevolg de politie Gooi en Vechtstreek in paniek naar hem toe en onder de bedreiging dat men het ook aan de AIVD door zou geven zodat die hem nog eens flink onder de loep namen en zijn achtergronden zouden driedubbel checken heeft hij het er afgehaald. Op de Regionale tv van Noord Holland zei hij dat het een grap was en dat hij sinds hij het er had opgezet 500 aanmeldingen had . In zijn eigen bewoording zou hij het er week voor het daadwerkelijke feest van facebook halen. Kijk een mooi gevalletje dat de overheid nu totaal in paniek is, want wat heeft de AIVD te maken met dit soort grappenmakers of aankondigers van het nieuws die er nog bij zetten, laten we het wel leuk houden dat feestje.

2 Reacties
JandeBoer2
JandeBoer226 sep. 2012 - 7:46

OK, hierbij kondig ik aan dat er zo'n feestje ook in Apeldoorn zal worden gehouden. Word ik nu ook door de AIVD en weet-ik-niet-wat opgespoord en gearresteerd?

RonVa
RonVa26 sep. 2012 - 7:46

Gek, ik had altijd het idee dat voorkomen beter is dan genezen. In zijn algemeen: Dat het woord politiestaat gebruikt wordt in dit artikel vind ik echt te gek voor woorden. Ga eens naar een echte politiestaat en aanschouw hoe goed we het hier hebben. Dat anarchistische krakers gedrag/ denken tegenover de politie is nu wel eens leuk geweest.

Sternenstaub
Sternenstaub26 sep. 2012 - 7:46

Een crisis, een crypto-dictatuur, een politiestaat, en daar horen door de overheid gepleegde grondwets- en mensenrechtenschendingen bij. De escalaties komen niet uit het niets. Men leert niet van de geschiedenis, of ontkent deze, wat hetzelfde is. Wat wij zien, zijn dan ook willens-en-wetens escalaties die op het conto van de staat zelf moeten worden geschreven, en niet op het conto van de samenleving, de bevolking, "ons", wat hetgene is wat de staat doet, en wel zo: De staat versterkt zijn greep op de samenleving, om onwelgevallige reacties van deze op de morele-sociale crisis, die de staat nota bene zelf heeft veroorzaakt, én die deze in stand houdt, te onderdrukken, wat juist weer tot escalaties leidt, steeds in andere vormen, waarop de reactie van de staat steeds irrationeler, harder en disproportioneler wordt. En zo zijn "we" in deze crisis dankzij de crypto-dictatuur tot politiestaat geëscaleerd. De wereld heeft dit al ontelbare keren zien gebeuren, maar de wereld is altijd weer te verbijsterd en verblind om het oude kwaad te herkennen. Het antwoord op de vragende titel is dus: ja. Ken uw rechten, zou ik iedereen aanbevelen, en houd eraan vast.

1 Reactie
Michiel Online
Michiel Online26 sep. 2012 - 7:46

"De escalaties komen niet uit het niets. Men leert niet van de geschiedenis, of ontkent deze, wat hetzelfde is." Was jij niet van de 1 of andere religie? Zo ja: moet jij nodig zeggen!