De politie arresteert een 15-jarige jongen om een 'Haren'-tweet naar zijn 12 volgers
Een Facebook-uitnodiging voor een verjaardagsfeestje resulteert in een uitzinnige menigte, die een spoor van vernielingen achterlaat. De gebeurtenissen in Haren laten zien hoe groot de macht van de sociale media is, dat zo’n dorpje vanuit het niets wereldnieuws wordt.
Wat deze case ook laat zien is hoe overheidsdiensten totaal niet weten wat ze in zo’n geval moeten doen. En dan slaan ze door. De politie pakt een jongen van vijftien op, omdat hij tweets schrijft dat hij een soortgelijk feestje ook in Uden wil houden. Die jongen is heel gevaarlijk, gezien zijn twaalf volgers op Twitter.
Een Facebook-account heeft hij nog niet, misschien is dat een schuld verzachtende omstandigheid. De politie in Noord-Brabant bericht trots op de eigen site: “De politie slaagde er na onderzoek in de boodschapper van het opruiende tweet-bericht te traceren en aan te houden. Het proces-verbaal is opgemaakt, dat zal worden doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie.”
Fantastisch dat het de politie gelukt is om een jongen die de foute tweets plaatste aan te houden. Pubers die onzin schrijven omdat ze denken dat dit stoer is en zo graag populair willen zijn: dat zal ze leren! Maar wat heeft de politie daar zelf van geleerd en hebben de agenten werkelijk niets beters te doen om een domme jongen met twaalf Twitter-volgers door te sturen naar het Openbaar Ministerie? Waar trekken we de grens om niet in een politiestaat te veranderen?