Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Politieke reacties op val kabinet Balkenende-IV

  •  
20-02-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
mx3.jpg
Oppositie kijkt uit naar verkiezingen
De nachtelijke val van het kabinet Balkenende-IV zorgt voor een lawine aan reacties. De oppositie is blij, de coalitiepartners likken hun wonden.
De oppositie:
Femke Halsema (GroenLinks): “De PvdA is moedig om uit het kabinet-Balkenende te stappen.”
Alexander Pechtold (D66): “Waar twee vechten, hebben twee schuld. In deze tijd van economische crisis wordt Nederland nu verlost van voortdurende ruzie en gebrek aan leiderschap binnen het kabinet. Alle belangrijke vragen werden uitgesteld en vooruit geschoven. Nederland heeft drie jaar verloren door een gebrek aan ambitie van dit kabinet.”
Agnes Kant (SP): “Ik ben blij dat het woord nu aan de kiezer is, want we staan voor moeilijke keuzes.”
En natuurlijk had ook Geert Wilders (PVV) iets in de melk te brokkelen: “Lang gehoopt, toch gekomen. De vlag kan uit. Dit slechtste kabinet ooit verdiende het niet nog een dag langer te regeren.”
De coalitiefracties:
Pieter van Geel (CDA): “Buitengewoon spijtig. Het kabinet is gevallen op vertrouwen, gebaseerd op ontijdige uitlatingen. Het ging niet meer om de inhoud. Er was iets meer aan de hand. Ik vind het heel jammer omdat het om een zaak gaat die onze jongens en meiden daar raakt.”
Mariëtte Hamer (PvdA): “Teleurgesteld. Het is buitengewoon jammer. Ik heb lang gehoopt dat er toch een oplossing mogelijk was.”
Arie Slob (ChristenUnie): “Een zwarte dag. In tijd van crisis zet je de schouders tegen elkaar aan en dan is het echt heel erg triest dat het kabinet dan valt.”
De officiële persverklaringen van de regeringspartijen zien hier te lezen.
Zie ook: NOS , NRC , Volkskrant , RTL Nieuws.

Meer over:

politiek, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

schurinkgw
schurinkgw20 feb. 2010 - 9:58

Het werd tijd ook dat dit kabinet is gevallen. Ik ben er blij mee Nu kan de oppositie waar maken wat ze de laatste dagen heeft gebruld! Termen zoals gebruikt door mevrouw Verdonk zijn een aanfluiting voor de parlementaire democratie en zeggen alles over deze "dame" ,. en het opgewonden standje van de SP moet zich gaan beraden over haar manier van debatteren, en of dat de manier is om weer eens in een kabinet zitting te kunnen gaan nemen waar weer ook de Partij van de Arbeid deelneemt! Politiek is iets meer dan alleen maar de korte termijn beheersen ! Wouter Bos, is in mijn achting gestegen door de manier waarop hij zich gedragen heeft tijdens dit debat!

CemileMerhamet
CemileMerhamet20 feb. 2010 - 9:58

Ai ai ai ai ai...wat nu. Ik hou m'n hart vast voor de verkiezingen, maar heb zo'n donkerbruin vermoeden dat we ook na de verkiezingen niet veel verder gaan komen. Feit is dat er flink bezuinigd moet worden, de vraag is wie dit op zich gaat nemen en vooral, hoe. Ik zou ook in godsnaam niet weten wie nou op dit moment een goede leider zou kunnen zijn. Wel heeft Wouter Bos standvastig opgetreden tijdens het ontluiken van de credietcrisis. Zou Pechtold ook verder kunnen komen dan alleen een grote mond naar de PVV? Moge God trouwens alle beeldend kunstenaars, muziekanten, schrijvers en acteurs (en *allochtonen*) voor de PVV behoeden. Ik weet het even niet.

[verwijderd]
[verwijderd]20 feb. 2010 - 9:58

Komisch dat Slob het over "een zwarte dag" heeft, en van Wilders mag "de vlag uit". In Afganistan zijn, geheel voorspelbaar, de soldaten plotseling geen mannen en vrouwen meer, maar "jongens en meiden".(v.Geel) Alsof het een schoolklasje op kamp is i.p.v. zwaarbewapende, zwaar getrainde militairen.

1 Reactie
Wobbel2
Wobbel220 feb. 2010 - 9:58

Hou op over Van Geel. Deze man is totaal ongeschikt en zal vermoedelijk ook nooit meer terugkomen in Den Haag. Hij zal wel burgemeester worden in een Brabants boerengehucht.

[verwijderd]
[verwijderd]20 feb. 2010 - 9:58

Krokkodillentranen. Wouter Bos liegt. Er was een afspraak: In augustus 2010 beginnen met beëindigen militaire missie in Uruzgan. Dit hoefde niet op vrijdag 19 februari herbevestigd te worden. PvdA misbruikt Uruzgan vooraf aan de gemeenteraadsverkiezingen. Mogen dan ook geen andersoortige (niet-militaire) opties buiten Uruzgan overwogen worden? Mag dat niet na 1 maart 2010? Hier is geen oude afspraak over. Er is toch geen verbod op overwegen? Ik respecteer het standpunt om vast te houden aan een oude afspraak. Maar de procedure van met het oog op 3 maart is misbruik. André Rouvoet heeft het correct beschreven.

4 Reacties
Wsteh
Wsteh20 feb. 2010 - 9:58

Hoezo liegt Wouter Bos. Mijns inziens ging Verhagen veel te ver door de afspraak eenzijdig op te rekken en naar mogelijkheden te zoeken om ondanks alle beloftes aan kamer en kiezers en ondanks een motie gewoon toch in Uruzgan te willen blijven. U bent tegen Bos en de PVDA en dat mag maar u moet wel de feiten juist weergeven. Er is geen mogelijkeheid om in Uruzgan te blijven zonder voldoende militaire steun en dus is het verlengen of wegwezen. Anders is het gewoon hetzelfde met een ander naamplaatje erop. Als de PVDA en Bos daar voor hadden gestemd dan was dit land te klein geweest en had iedereen ook naar Bos staan wijzen. Hoe dan ook goed kan hij het schijnbaar nooit doen. In tegenstelling tot leugenachtige draaiers als Verhagen en laffe volgers als Rouvoet.

Wsteh
Wsteh20 feb. 2010 - 9:58

Electoraal staat de PVDA slecht in de peilingen en het zou daarom heel goed zijn als we terug gaan in de oppositie en het inderdaad aan de schreeuwers en onbeschoften overlaten in de komende vier jaar. Trots staat op 2 zetels en ik moet nog zien dat ze die halen maar goed, Wilders staat op 22 zetels en de VVD op 17. Dat zijn er nog lang geen 76. Maar het CDA zou wel staan te trappelen om weer op het pluche terecht te komen dus wie weet. Of misschien krijgen ze Pechtold wel zo gek. In ieder geval zal het de komende jaren over rechts gaan en kan de onderlaag van de samenleving zijn hart weer vast houden. Ik las hier al ergens van een Rechtse liberaal wie niet werkt zal ook niet eten. Dat wordt inderdaad de toon ben ik bang de komende vier jaar. Subsidies op toneel, ballet, musea, kunst worden afgeschaft, huursubsidie idem dito, huurbescherming, ontslagrecht etc. etc. Het worden donkere jaren. Maar elk land krijgt de regering die het verdient. Dus Nederland hoezee.

Bouwman2
Bouwman220 feb. 2010 - 9:58

Je beseft blijkbaar niet hoe zeer je lijkt op lid Verdonk, Dick. Alles wat je beweert dien je wel te bewijzen althans aannemelijk te maken. Aan dat laatste voldoet Wouter Bos voor mij in ruime mate. Iets anders is het CDA. Het was namelijk de minister van BuZa van die partij die vanuit een ver buitenland schijnbaar uit het niets het besluit van 2007 ( terug uiterlijk eind 2010) begon te ondergraven. Schijnbaar, want Verhagen had natuurlijk weldegelijk een belang. Het belang legt hij later ook uit: Nederland moest internationaal invloed -het liefst veel invloed- hebben. Meer Jaap Scheffer dus. Dezelfde megalomanie die banken als ABN en ING dreven is de minister niet vreemd. De PvdA had toen meteen over de eenheid van beleid moeten beginnen en Verhagen tot de orde laten roepen. Want toen sprak Verhagen dus ook namens het voltallig kabinet en gaf hij de NATO het sein dat er met Nederland wel te praten was. Dat terwijl de Nederlandse positie volstrekt duidelijk was. De sociaal democraten zijn veel te vriendelijk en beschaafd, Dick. Het was wijlen Hans Gruyters een van de oprichters van D66 die vertelde hoezeer hij zijn vingers natelde na contact met CDAers. Die les schijnt overigens door Alexander Pechtold vergeten. Pechtold heeft al een keer een grote fout gemaakt door een kabinet van CDA en VVD mogelijk te maken. Op het tegenstrevende congres moest Hans van Mierlo opdraven om het bleekgroene licht te geven. Hoezeer Pechtold zich vergiste maakte Lousewies van der Laan duidelijk. D66 dient zich niet ten tweede malen aan dezelfde steen te stoten.

eagleye2
eagleye220 feb. 2010 - 9:58

Als ik mij goed herinner was het de wens van de Tweede Kamer om voor 1 maart 2010 een kabinetsbesluit te hebben. Dat dat samenvalt met gemeenteraadsverkiezingen is dus toeval. En als er al partijen zijn die garen willen spinnen bij de val van dit kabinet zal het niet alleen de PvdA zijn. Dat geldt ook voor bv. de PVV. Stel dat deze vereniging wordt gekozen in Almere of Den Haag en een paar forse blunders maakt kan Wilders het wel schudden bij de parlementsverkiezingen in 2011. Dus het komt hem ook wel goed uit als er nu verkiezingen komen. En dat geldt ook voor de VVD, het CDA, etc. etc. Van de SP ben ik niet zeker. De leden van die partij moeten toch ook wel zien dat het met Agnes Kant als leidster niet echt de goede kant opgaat. Ik heb soms de indruk dat zij in de hitte van het debat de controle over zichzelf helemaal kwijt is. Jammer dat Jan weg is. De SP is, voor de duidelijkheid, niet mijn partij.