Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Politieke lobby draait op volle toeren'

  •  
26-09-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
haagsegangen2609.jpg
Haagse Gangen: Het is erg stil rond de formatie, maar de achter gesloten deuren gebeurt van alles
De kabinetsformatie gebeurt achter gesloten deuren, buiten het zicht van het publiek. Waar ook geen zicht op is, dat zijn de vele lobbyisten die namens het bedrijfsleven of belangengroepen proberen politici te beïnvloeden.
De politieke lobby draait in verkiezingstijd en nu ook tijdens de formatie op volle toeren. Maar wat is daar in Den Haag van te merken? Over de kabinetsformatie praat Felix met: Sherlo Esajas, hij was politiek adviseur bij de PvdA. Peter Kee, politiek redacteur van Pauw en Witteman. En ook aanwezig is Francisco van Jole hoofdredacteur van de opinie- en debatsite Joop.nl.
Twee weken na de verkiezingen is dit de derde dag dat Rutte en Samsom elkaar treffen aan de onderhandelingstafel. Bijgestaan door hun secondanten en natuurlijk onder regie van Kamp en Bos. Het is wel erg stil rond de formatie. Dinsdag kwamen Rutte en Samsom na twee uur onderhandelen naar buiten en hadden niets te melden, behalve dat de vaart erin zat.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

wvdstraat
wvdstraat26 sep. 2012 - 13:29

Tijd om de antilobby-lobby op te richten en deze de grootste van allemaal te maken ! Die voor de ' gewone' mens...., al die kiezers, weettuwel......................

HenkDaalder2
HenkDaalder226 sep. 2012 - 13:29

Mijn oproep aan de formateurs Verdeel het voordeel van duurzaam zo eerlijk onder burgers, dat ze daardoor in beweging komen. De economie breng je weer op gang door alle woningen energie neutraal te maken met een verbouwing in blokken. En gestandaardiseerde ingrepen,die goed gedocumenteerd zijn, open source, zodat er weer vertrouwen ontstaat bij de eigenaren en huurders Er zit veel duurzame energie in de wind boven onze hoofden. Duitsers en Denen bouwen veel burgerwindparken. Daarmee verdienen die burgers aan hun windmolens Wij hebben andere regels, bij ons kunne burgers er vooral goedkope stroom mee opwekken, gun burgers dat voordeel. Burgerwindparken verlagen de kosten van levensonderhoud significant Burgerwindparken zijn een sociale manier om Duurzaam te worden En al die burgers gaan voor eigen rekening en risico ondernemen. Burgerwindparken zijn zo'n mooie stimulans voor nieuw ondernemerschap, dat rechts Nederland daar zijn vingers bij aflikt.

[verwijderd]
[verwijderd]26 sep. 2012 - 13:29

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
freaky33
freaky3326 sep. 2012 - 13:29

Behoorlijk speculatief dit verhaal. Maar goed, als het inderdaad zo snel gaat lijkt me dit nooit een goed teken. Haastige spoed is immers zelden goed....

JoopSchouten
JoopSchouten26 sep. 2012 - 13:29

'De EU heeft volgens mij behoefte aan een sterke en democratische regering die economische en financiele stabiliteit handhaaft.' Vind ik ook. Maar niet onder het huidige neoliberale regime.

ErnsTT2
ErnsTT226 sep. 2012 - 13:29

Inmiddels heeft Rutte de belangrijkste belofte dus al gebroken, want hij zou het snel liefst binenn een week rond brijen... Inmiddels zijn we 3 weken verder... EN is er ook maar enig resultaat, buiten weer een vergroting van onze staatsschuld volgens de DTSA ?

1 Reactie
peterh2
peterh226 sep. 2012 - 13:29

Volgens mij zijn ze maandag begonnen?

ErnsTT2
ErnsTT226 sep. 2012 - 13:29

Zelfs "oude" staatsleningen woredn heropend om te maskeren dat Rutte miljarden teveel uitgeeft, "creatief boekhouden" noemde Lubbers zulks, maar feitelijk is het gewoon FRAUDE... http://www.dsta.nl/ Telt u even op hoeveel staatsleningen en oude heropeningen de Jager het afgelopen Kabinet heeft uitgegeven...

1 Reactie
Marc Marc
Marc Marc26 sep. 2012 - 13:29

Wat een bullshit. De staat gaat voortdurend nieuwe leningen aan vanwege herfinanciering en vanwege het begrotingstekort. Ik zie niet in waarom dat fraude is.

JoopSchouten
JoopSchouten26 sep. 2012 - 13:29

Lobbyisten voor neoliberalisme. Het beleid van Di Rupo is regelrecht marxisme volgens de Belgische werkgevers. De armoede zien velen niet. (Net als hier.) De harde cijfers die Belgische werkgevers niet zien.: - 91.000 langdurig werklozen zullen vanaf 1 november 2012 hun uitkering fasegewijs zien verminderen tot een strikt minimum, ver beneden de armoedenormen. Volgens het Centrum voor Sociaal Beleid (CSB) heeft een gezin met twee kinderen 2.022 euro nodig om menswaardig te leven. Na de hervorming van de werkloosheidsuitkeringen van de regering-Di Rupo houdt een langdurig werkloos gezin nog 1.446 euro per maand over (kinderbijslag incluis). Dat is 28,5 procent minder dan nodig is om menswaardig te leven. - Nog voor die hervorming van de regering-Di Rupo leeft 14,6 procent van de Belgische bevolking onder deze armoedegrens. Voor jongeren tussen 0 en 15 jaar is dat zelfs 18,5 procent. - Dat komt onder meer doordat de uitkeringen de voorbije decennia hard daalden. De werkloosheidsuitkering daalde van 47,8 (procent van het vroegere loon) in 1980 naar 28,3 in 2008 met een dieptepunt van 26,0 in 2000. De invaliditeitsuitkering daalde nog steiler: van 44,6 in 1980 naar 32,5 in 2008. Inkomensongelijkheid en werkloosheid - De gini-coëfficiënt meet de inkomensongelijkheid in een land. Hoe dichter het cijfer bij 1 komt, hoe groter de ongelijkheid. Het cijfer voor ons land is in de voorbije 20 jaar sterk gestegen: van 0,319 in 1990 naar 0,382 in 2008 volgens het ministerie van Financiën (gebaseerd op de belastingaangiften). Van top naar middenmoot onder de rijkere landen. - De regering-Di Rupo maakte ook de toegang tot het brugpensioen strenger. Het aantal bruggepensioneerden daalt daardoor, maar het aantal oudere werklozen stijgt: in de laatste 14 maanden werden liefst 36.147 50-plussers gewoon werkloos. Het aantal “oudere werklozen” is al veel groter (180.000 eenheden) dan het aantal bruggepensioneerden (111.000 eenheden). Hun aantal groeit meer dan dubbel zo snel aan als het aantal bruggepensioneerden. Wie vroeger bruggepensioneerd zou geweest zijn, is nu gewoon werkloos. - Amper 6 procent van de nieuwe aanwervingen betreft 50-plussers, amper 2 procent zijn 55-plussers. “Wat betreft hertewerkstellingskansen van 50-plussers is België hekkensluiter van Europa”, aldus professor Luc Sels. Bron: http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/09/26/het-marxisme-volgens-de-belgische-werkgevers

1 Reactie
IJsbrant
IJsbrant26 sep. 2012 - 13:29

Dus ook de bevolking van Belgie heeft, net als in bv Frankrijk, Denemarken geen baat bij een socialistische regering. Waarom denk jij dat, gezien de omstandigheden, een socialistische regering in Nederland voor de bevolking geen teleurstelling zou betekenen?? Hollande, Di Rupo... etc, voldoen gewoon aan hun aangegane budgettaire verplichtingen. Zelfs de SP had dergelijke plannen voor ons in petto, want ondanks de "dead body" theorie van Emile, was men er bij de SP als de kippen om te laten zien dat die theorie niet letterlijk moest worden opgevat, door in tgegenstelling tot wat er in het programma stond, de AOW voor 65-en 66 jarigen aan te pakken toen bij de doorrekeningen bleek dat de SP-plannen op een begrotingstekort van meer dan 3% uitkwamen. Uiteraard werd uitgelegd dat het bedoeld was om de zware beroepen een steuntje in de rug te geven. Wat natuurlijk een lulverhaal is. De SP had het dan gewoon al bij voorbaat in haar plannen op kunnen nemen. Wat het Lenteakkoord inhield was nl al lang bekend, evenals wat andere niet daaraan deelnemende partijen met de AOW voorhadden.

IJsbrant
IJsbrant26 sep. 2012 - 13:29

[..Inmiddels heeft Rutte de belangrijkste belofte dus al gebroken, want hij zou het snel liefst binenn een week rond brijen...] Dat is geen belofte. Dat is een wens.

1 Reactie
IJsbrant
IJsbrant26 sep. 2012 - 13:29

Deze was voor Ernst bedoeld. Ernst Anepool, wo 26 september 2012 18:30