Joop

Politieke crisis in Denemarken na besluit alle nertsen preventief te doden

  •  
19-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
EDERVEEN-NERTSEN-BONT

© Rick Nederstigt

In Denemarken is een politieke crisis ontstaan na het besluit alle nertsen in het land preventief te ruimen in de strijd tegen het coronavirus. De oppositie, geleid door uiterst rechtse partijen, beschuldigen de regering er nu van de coronacrisis te misbruiken om een eind te maken aan de bontindustrie. Volgens de oppositiepartijen is de beslissing te gehaast genomen, ze eisen het aftreden van premier Mette Frederiksen.
De beslissing de fokkerijen te ruimen werd genomen nadat bij een aantal mensen een gemuteerde vorm van het coronavirus was aangetroffen, afkomstig van nertsen. Met ruim duizend nertsenfokkerijen is Denemarken ’s werelds grootste producent van nertsenbont. Bij 207 van die fokkerijen zijn uitbraken van het coronavirus geweest. Begin deze maand maakten de Deense autoriteiten bekend dat bij twaalf mensen een mutatie van het virus is aangetroffen die te herleiden is naar nertsen. Ook in andere landen is die mutatie inmiddels bij mensen vastgesteld, namelijk Nederland (6x), Zuid-Afrika en Zwitserland (2), En de Faeröer, Rusland en de Verenigde Staten (1).
De Denen zijn twee weken geleden begonnen met het ruimen van de fokkerijen. Op de nertsenboerderijen waar het virus is aangetroffen zijn alle nertsen al gedood. Daarbij is gebruik gemaakt van de hulp van het leger om de dieren te doden. Minister van Landbouw Mogens Jensen maakte direct bezwaar tegen het ruimen van de fokkerijen en noemde het doden van dieren op virusvrije boerderijen ‘illegaal’. Vijf andere ministers sloten zich daarbij aan, waarna de regering terugkrabbelde en alleen de besmette fokkerijen besloot te ruimen. Minister Jensen moest wel gedwongen aftreden omdat hij niet langer met het kabinet door een deur kon. Uit onderzoek van de Aarhus Universiteit bleek dat steun voor het kabinet onder de Deense bevolking met 20 procent was afgenomen.
Het grote gevaar van de mutatie is dat de vaccins die nu worden ontwikkeld en mogelijk nog voor het eind van dit jaar inzetbaar zijn, minder of zelfs helemaal niet effectief zijn tegen de nieuwe vorm van het virus. Premier Frederiksen had de mutatie eerder al ‘ een bedreiging van de wereldwijde aanpak van de pandemie ’ genoemd. Hoewel de mutatie zich naar andere landen heeft verspreid, is die voor zover bekend alleen bij personen aangetroffen en is die niet overgesprongen naar andere nertsenfokkerijen.
Ook in andere landen wordt begonnen met het al dan niet preventief ruimen van nertsenfokkerijen. In Nederland wordt sinds begin november geruimd, half december moeten alle fokdieren gedood zijn. Begin 2021 gaat het verbod op de pelsdierhouderij in. Donderdag werd bekend dat ook Ierland de beslissing heeft genomen alle nertsenfokkerijen in het land preventief te ruimen, drie boerderijen met een onbekend aantal dieren, ondanks dat er geen enkel geval van een covid-besmetting op een fokkerij bekend is. Reizigers uit Denemarken worden gevraagd twee weken in quarantaine te gaan.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (33)

Visionair NL
Visionair NL20 nov. 2020 - 13:34

Die nertsen waren toch al ten dode opgeschreven. De populatie was een bron van nieuwe levensgevaarlijke coronavarianten. Kortom: weg er mee, het liefst wereldwijd. Onbegrijpelijk dat hier nog een discussie over is.

Pater
Pater20 nov. 2020 - 1:47

Vreemd artikel. Natuurlijk is het preventief doden van de nertsen vanuit oogpunt van de volksgezondheid heel verstandig. Dat neemt niet weg dat er in Denemarken geen juridische basis voor bestond. Niet alleen de minister kwam daar achter, dat gold ook voor de hele regering. Hoezo "Vijf andere ministers sloten zich daarbij aan, waarna de regering terugkrabbelde en alleen de besmette fokkerijen besloot te ruimen." En NL heeft juist besloten om NIET preventief te ruimen, een motie daartoe van GL werd verworpen. Nu mogen de fokdieren eerst nog allemaal de kleintjes baren. Vanwege het geld natuurlijk. https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2020/11/19/deense-minister-stapt-op-vanwege-ruimen-nertsen

nikita72
nikita7219 nov. 2020 - 20:01

Als de nertsenfokkerij blijft, is er natuurlijk een kans dat er nog een variant van Covid-19 ontstaat.

2 Reacties
The Apple
The Apple19 nov. 2020 - 20:25

Dat gebeurt eigenlijk alleen maar in China, bij het eten van vleermuizen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 nov. 2020 - 10:14

China is ook groot in de bontfokkerij. De bont­handel floreert vandaag de dag als nooit te­voren. Bontjassen zijn er minder maar kraagjes des te meer. EU breed verbod op fok en invoer als eerste stap zou mooi zijn en niet omdat nertsen covid kunnen krijgen.

The Apple
The Apple19 nov. 2020 - 19:32

"De oppositie, geleid door uiterst rechtse partijen, beschuldigen de regering er nu van de coronacrisis te misbruiken om een eind te maken aan de bontindustrie." Dat zou inderdaad schandalig zijn, die beestjes zomaar voor niks doodmaken.

GoudenBergen
GoudenBergen19 nov. 2020 - 19:29

Het is goed dat er een eind komt aan het fokken van dieren voor de bontindustrie. Bont is een luxeproduct en dus niet nodig. De Denen hebben de de pandemie heel goed aangepakt. Het land telt tot nu toe 770 coronadoden op een bevolking van zo'n 5,5 miljoen. Ze doen het nu zelfs beter dan Duitsland.

Joe Speedboot
Joe Speedboot19 nov. 2020 - 17:48

'Mogens Jensen maakte direct bezwaar tegen het ruimen van de fokkerijen en noemde het doden van dieren op virusvrije boerderijen ‘illegaal’' En fokken en doden voor het bont is wel legaal. Wat een flapdrol, wat een wereld.

6 Reacties
Paul250371
Paul25037119 nov. 2020 - 18:10

En het houdt maar niet op.

rupsje2
rupsje219 nov. 2020 - 20:20

Of je nu voor of tegen de nertsen fokkerij bent doet in dit geval niet ter zake. Waar het om gaat is dat zoon besluit wel op legale gronden plaats moet vinden. Mooie boel zal het worden als een overheid zomaar zulke ingrijpende dingen af kan dwingen. Dat is meer iets voor een dictatoriaal regime. Bovendien bij katten bijvoorbeeld komt ook covid-19 voor....ook allemaal afmaken en het houden daarvan verbieden?

DaanOuwens
DaanOuwens19 nov. 2020 - 21:48

@ rupsje Jij schrijft: Bovendien bij katten bijvoorbeeld komt ook covid-19 voor….ook allemaal afmaken en het houden daarvan verbieden? Ken jij veel mensen met 10.000 katten in huis? Dat is een grote fokker.

rupsje2
rupsje220 nov. 2020 - 6:33

@DaanOuwens Als het virus kan muteren via nertsen kan dat ongetwijfeld ook via katten. Er leven in NL ongeveer 2,6 miljoen katten als huisdier en dan heb je het nog niet eens over de zwerfkatten. Katten komen veelvuldig in aanraking met mensen dat in tegenstelling tot nertsen. https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4935856/katten-schadelijk-uitroeiers-moord-dieren-uitsterven#:~:text=Huiskatten%20in%20cijfers,op%20135.000%20tot%201.200.000.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 nov. 2020 - 10:16

Nu de baasjes thuis moeten blijven kan hun kat dat ook.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 nov. 2020 - 10:18

Nertsenhouders komen veelvuldig in contact met mensen.

PVDB2
PVDB219 nov. 2020 - 16:51

Hard rechtse partijen die het verdienmodel of de economie boven de gezondheid of leefomgeving van de mens stelt. Wie had dat kunnen denken. Als je geen fatsoen, moreel besef of enige vorm van maatschappelijke zijn hebt is dit niet vreemd. Misschien kan ik ook nog even wat drama schoppen dan kan ik er misschien nog wat meer uithalen. Deze dieren die nergens anders voor kunnen dienen (want ook nog eens niet echt smakelijk) zou je inderdaad zo snel mogelijk uit Europa moeten joppen en een flinke invoerprijs voor leveringen buiten de EU. Als dat mogelijk is. Als Nederlander zeg ik: doe maar gewoon normaal, dat is al gek genoeg. Mooie jassen zat en die hoeven echt niet puur en alleen voor de vacht gefokt en geslacht te worden. Want eigenlijk gewoon in 2020 dwaas is.

itsme3
itsme319 nov. 2020 - 16:01

"Ook in andere landen is die mutatie inmiddels bij mensen vastgesteld, namelijk Nederland (6x), Zuid-Afrika en Zwitserland (2), En de Faeröer, Rusland en de Verenigde Staten (1)." Oftewel, als dit waar is, dan zijn we toch al te laat om die mutatie nog tegen te houden. Overigens begrijp ik dat de mutatie in Demarken voor het laatst gesignaleert is op 15 September en inmiddels als uitgeroeid wordt beschouwd.

1 Reactie
The Apple
The Apple19 nov. 2020 - 19:30

itsme: "Oftewel, als dit waar is, dan zijn we toch al te laat om die mutatie nog tegen te houden. Overigens begrijp ik dat de mutatie in Demarken voor het laatst gesignaleert is op 15 September en inmiddels als uitgeroeid wordt beschouwd." Oftewel, als dit waar is kun je volgens itsme niet verwachten dat ze in Nederland (6x), Zuid-Afrika, Zwitserland (2), de Faeröer, Rusland en de Verenigde Staten (1) hetzelfde kunnen bereiken als in Denemarken. Nou wil ik dan niet geheel tegenspreken, maar de vraag is dan wel gerechtvaardigd waarom. Misschien dankzij het harde ingrijpen van de regering van Denemarken die nu moest aftreden?

harmmeijer
harmmeijer19 nov. 2020 - 15:43

Kan zo maar. Een gemuteerd virus kan alle vaccins waar snoeihard aan gewerkt is teniet doen. Weg met de nertsenfokkerijen en hun barbaarse praktijken. Een geluk bij een ongeluk.

2 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander19 nov. 2020 - 16:29

Hoop niet dat koeien het in NL krijgen, dan zien de usual partijen hun kans ook schoon ben ik bang....

The Apple
The Apple19 nov. 2020 - 20:26

Norm - Vergeet de kippen niet....

Bouwman2
Bouwman219 nov. 2020 - 15:35

Denemarken heeft een linkse regering die het rechtse geluid van de Danske Folkeparti heeft overgenomen. Die zit nu samen met Venstre in de oppositie.nagels te bijten. De regering Frederiksen zit sins 2019 vast in het zadel.Er is geen sprake van een crisis. Hooguit van een lutter aantal Denen die nertsen sympathiek vinden. Er is niet iets als "something is rotten in the state of Denmark" Ik moet nu even onderbreken, want wat is gezegd klopt niet met de feiten.

2 Reacties
Dave Velzen
Dave Velzen19 nov. 2020 - 16:31

Klopt en als ze het goed doen deze regering zullen ze nog wel effe aan de macht aan zijn. Links in Nederland is kansloos mits men niet deze richting overneemt. Want een groot deel bevolking snakt hiernaar.

DaanOuwens
DaanOuwens19 nov. 2020 - 21:47

@ Dave Velzen Jij schrijft: Want een groot deel bevolking snakt hiernaar. Dat klopt. Een deel van de burgers wil een linkse partij met een deels extreem rechtse agenda. Tegelijk zou deze koers anders dan in Denemarken voor de PvdA de doodsteek zijn. Een groot deel van de leden zou de partij verlaten. Maar vanuit de PVV en SP zouden nieuwe kiezers voor de sociaal democraten komen. Maar ik denk dat de PvdA de huidige koers blijft vasthouden. Groenlinks ook en ik vermoed dat de SP steeds een mix van standpunten blijft houden, deels mee roept met extreem rechts en deels wat ouderwetse socialistische opvattingen. Dus je wens zal volgens mij niet uitkomen. Links is een minderheid in Nederland, goed voor maximaal 50 tot 60 zetels, meer niet. De meerderheid in Nederland is rechts, soms extreem rechts.

Sailor2
Sailor219 nov. 2020 - 15:23

De Denen zijn zichzelf weer, de bontindustrie beschermen ondanks de pandemie. Het landje dat middels reclame campagnes in elke krant en website aandacht vraagt voor zichzelf door het woord "Hygge" (vermeende gezelligheid) centraal te stellen. Is in werkelijkheid een naargeestig landje. Het landje waar ze vluchtelingen hun sieradenben geld afnamen. Opdat wij niet vergeten.

LBNB
LBNB19 nov. 2020 - 15:00

Tja, zit iets in natuurlijk. Onder het mom van corona worden een hoop dingen doorgedrukt met corona als excuus.

8 Reacties
Bouwman2
Bouwman219 nov. 2020 - 15:39

Ja, als je maar de hele dag aan één stuk door praat krijg je het zelfde effect als met het schieten met hagel. wordt bereikt.

stokkickhuysen
stokkickhuysen19 nov. 2020 - 15:46

It is all in the eye of the beholder.

Herr Vorragend
Herr Vorragend19 nov. 2020 - 15:52

Geef eens voorbeelden. Alleen iets roepen overtuigt niemand.

LBNB
LBNB19 nov. 2020 - 19:11

@herr vorragend - demonstratierecht ingeperkt - ongrondwettelijke boetes aan de burger - wet openbaarheid bestuur niet naleven - een werkend medicijn als hydroxochloroquine verbieden waardoor onnodig veel mensen sterven - vrijheidsberoving

GoudenBergen
GoudenBergen19 nov. 2020 - 21:22

@LBNB De Pandemie dwing ons om maatregelen te accepteren waar niemand blij mee is. Maar nood breekt nu eenmaal wet. De Zweden hebben dit proberen te vermijden door de maatregelen te beperken, maar daarvoor hebben ze wel een hoge prijs betaald. Alles staat op valt met de effectiviteit van de vaccins. Als die werken krijgen we onze vrijheid terug. Werken ze niet dan gaan we nog een tijdje door zoals nu: gedeeltelijke lockdowns afgewisseld met perioden met meer vrijheid, totdat we ons realiseren dat we als maatschappij er gewoon doorheen zullen moeten gaan. Dan hebben we ook onze vrijheid ook weer terug.

GoudenBergen
GoudenBergen19 nov. 2020 - 21:23

we als maatschappij er gewoon doorheen zullen moeten gaan. ---> we er als maatschappij gewoon doorheen zullen moeten gaan.

LBNB
LBNB20 nov. 2020 - 8:42

@goudenbergen [De Zweden hebben dit proberen te vermijden door de maatregelen te beperken, maar daarvoor hebben ze wel een hoge prijs betaald.] Aha het standaard verhaal. De Zweden hebben geen hogere prijs betaald qua percentage oversterfte dan andere Europese landen. Spanje, Italië , Frankrijk, UK, België, Nederland hebben allemaal procentueel gezien meer oversterfte dan Zweden. Bron: https://www.trouw.nl/buitenland/de-belangrijkste-coronavirus-statistieken-op-een-rij~bcd4d8cd/ Tel daarbij op dat Zweden het nu veel beter doet dan deze landen. Logisch ook, want daar vangen gezonde mensen de klappen op.

LaBou
LaBou 20 nov. 2020 - 11:19

Geen enkel voorbeeld dat genoemd wordt lbnb is doorgedrukt met corona als excuus. Het zijn allemaal maatregelen waarvan mensen als lbnb gezegd hebben: "wie niets te verbergen heeft kan daar niet tegen zijn".