Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Politiek is verantwoordelijk voor dodelijk migratiebeleid

  •  
29-02-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
235 keer bekeken
  •  
bootvluchtelingen
De Europese Unie heeft op dit moment de dodelijkste grenszone ter wereld.
Na de aanslag in Hanau waarbij een extreemrechtse terrorist tien mensen vermoordde, verdringen mainstream politici zich om publiekelijk hun medeleven te betuigen en zich uit te spreken tegen racisme, vreemdelingenhaat en geweld. Maar een minder gewelddadig Europees migratiebeleid blijft een taboe.
Na iedere extreemrechtse moordpartij in Europa in de laatste tien jaar – variërend van de aanslag van Anders Breivik op Noorse sociaaldemocraten in 2011 tot de antisemitische aanslag in Halle in november 2019 – wordt er met afschuw gereageerd op de gebeurtenissen. Deze aanslagplegers hangen ideeën aan over de omvolking van Europa door migratie. Hun streven is naar een wit Europa en dit moet tot stand worden gebracht door migratie van buiten Europa naar dit continent te stoppen. Ook wordt er vaak gesproken over het deislamiseren van Europa en worden moslims als een vijfde colonne voorgesteld.
Dat deze ideeën worden gedeeld door radicaal-rechtse politici met fascistoïde ideeën (Wilders, Baudet) hoeft voor geen enkel persoon die het afgelopen decennium de Nederlandse politiek heeft gevolgd meer een verrassing te zijn. Deze politici legitimeren met hun uitspraken het gewelddadige handelen van eenlingen of kleine groepen die geweld gebruiken tegen mensen met een migratieachtergrond of andere “vijanden van de cultuurnatie”.
In zijn column in NRC Handelsblad van 21 februari stelt Luuk van Middelaar (hoogleraar Europees recht aan de Universiteit Leiden) dat ‘voor “burgerlijk rechts” in Europa […] de vraag terugkeert: hoe en op welk punt grenst het zich af van extreem-rechts?’ Hierbij worden burgerlijk rechtse partijen, zoals het CDA en de VVD in Nederland, afgeschilderd als alternatief voor radicaal-rechtse denkbeelden. Maar zijn deze partijen wel een alternatief?
Fort Europa In 1985 tekenden vijf landen (de Benelux, West-Duitsland en Frankrijk) het Verdrag van Schengen. Hiermee spraken de landen af om hun binnengrenzen op te heffen en grenscontroles te verplaatsen naar de buitengrenzen van de lidstaten. Sinds 1997 is dit verdrag onderdeel van de Europese Unie. De Schengenzone bestaat op dit moment uit 22 EU-lidstaten (Roemenië, Bulgarije, Kroatië, Ierland en Cyprus niet), IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein. Binnen dit gebied is er vrij verkeer van personen, en daarin ligt de oorzaak van het dodelijke buitengrensbeleid.
De Europese Unie heeft op dit moment de dodelijkste grenszone ter wereld. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie zijn er sinds 2014 tot en met 21 februari 2020 minimaal 19.903 mensen verdronken op de Middellandse zee. Migranten die omkomen in de Sahara worden in deze cijfers niet meegenomen. Daarnaast worden duizenden migranten onder erbarmelijke omstandigheden opgesloten in kampen in onder meer Griekenland en Libië. De belangrijkste oorzaak van deze doden is het Europese migratiebeleid: mensen van buiten de Europese Unie mogen enkel met een geldig visum het grondgebied van de Unie betreden. De inwoners van 58 (voornamelijk rijke) landen zijn vrijgesteld van deze visumplicht, terwijl de meeste mensen die vluchten niet uit deze landen komen en dus geen legale en veilige manier hebben om het grondgebied van de Europese Unie te bereiken.
Een van de belangrijkste oorzaken van dit strenge en dodelijke Europese migratiebeleid is het securitiseren van migratie. Hiermee wordt bedoeld dat migratie steeds vaker als een veiligheidsissue wordt geconstrueerd. Dit proces is niet nieuw; er wordt al sinds het begin van de eenentwintigste eeuw onderzoek gedaan naar het securitiseren van migratie door de Europese Unie. De laatste decennia worden migranten geframed als een bedreiging voor de veiligheid; zo worden ze in verband gebracht met criminaliteit en islamitisch terrorisme of worden ze neergezet als een bedreiging voor de welvaartstaat. De koppeling tussen migratie en de veiligheid van de “joods-christelijke beschaving” staat sinds Fortuyn hoog op de politieke agenda.
Dat eerder genoemde fascistoïde politici migranten framen als een veiligheidsprobleem hoeft niet specifiek benoemd te worden, maar wat denkt u van de voormalige minister van financiën Jeroen Dijsselboem? ‘Ze blazen onze welvaartsstaat op’, zei hij in 2015 over migranten. Om nog maar niet te spreken over de jaarlijkse HJ Schoo-lezing waarin de afgelopen jaren afwisselend CDA’ers en VVD’ers migranten hebben geframed als een bedreiging voor de Nederlandse cultuur. En laten we het VVD-plan om het redden van mensen op zee te criminaliseren niet vergeten, een proefballon die gelukkig vrij snel na het opstijgen weer werd neergehaald, maar toch laat zien hoe ver die partij staan van een humaan migratiebeleid. Rechtse burgerlijke partijen problematiseren al jarenlang migratie, met alle gewelddadige gevolgen van dien.
Rechtse politici hebben de mond vol over “benoemen”, dus laat ik dat maar doen. Er loopt een bloedrode lijn van hun uitspraken over migranten als een bedreiging, via de aanslagen van extreemrechtse terroristen naar de duizenden doden op de Middellandse Zee. Het afkeuren van extreemrechts geweld maar tegelijkertijd het huidige Fort Europa in stand houden, én zelfs uitbreiden door het externaliseren van grensbeleid, maakt van deze woorden van rouw en verdriet niets meer dan een holle frase.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (73)

Middenveld
Middenveld2 mrt. 2020 - 10:40

Het wordt mij als middenvelder soms echt te zwaar. Nu weer zo'n linksbuiten die niet denkt aan de verdedigende taken maar blind in de aanval gaat. Linksbuiten Teun gaat kennelijk uit van de gedachte dat iedereen die vraagtekens zet bij ongebreidelde instroom extreem rechts is. En daar gaat het dus alweer fout. Er is niets extreem rechts aan als je constateert dat er simpelweg geen woonruimte in ons land is om nog meer migranten op te vangen (het gaat duidelijk niet alleen om vluchtelingen) Er is niets extreem rechts aan als je constateert dat ongebreidelde instroom van migranten ons sociale stelsel onderuit dreigt te halen Er is niets extreem rechts aan als je constateert dat de 'vluchtelingen' op toch wel erg grote schaal jongemannen zijn. Van welk een karakter getuigt het als je als onderdeel van de meest weerbare groep de meest kwetsbaren achterlaat? Er is niets extreem rechts aan als je constateert dat veel van de migranten islamitisch zijn en dat de integratie van moslims op dit moment een erg groot probleem is in veel westerse landen. Islam verhoudt zich vanuit haar kern slecht met anders denkenden en op het gebied van rechten van vrouwen en homo's lopen veel moslims nu eenmaal actief uit de pas met de UNHR. Het is niet extreemrechts om je af te vragen of de migranten die nu aan de poort kloppen wel over de eigenschappen en vaardigheden beschikken die hier eventuele personeelsnood kunnen opvangen. Opvangen in regio en in dit geval een heel harde lijn richting Erdogan, die toch echt de veroorzaker van deze nieuwe stroom is met zijn invasie in Syrie. Om ook eens even te Godwinnen: de lebensraum waar Erdogan voor aan het vechten is voor de soenitische moslims, die moeten we niet faciliteren. Idlib is zijn Tsjechoslowakije. Laten we waken voor de Chamberlains van onze tijd.

Frits Jansen
Frits Jansen2 mrt. 2020 - 7:37

Het doel moet uiteindelijk zijn om de stroom migranten (al dan niet vluchteling) in te dammen. Het "Marrakech Pact" beoogt daar structureel aan te werken, maar dat is door rechtse populisten inclusief de stokoude Bolkestein meteen afgebrand. Waarom? Omdat haat electoraal goed verkoopt. Wordt er geklaagd dat rechters politici voor de voeten lopen? Ik zou willen dat rechters politici opdragen tot een goed migrantenbeleid te komen. Een beroep op mensenrechten is hier allerminst vergezocht (misschien nog minder dan in de "Urgenda" zaak).

GHS
GHS1 mrt. 2020 - 14:46

Sorry voor een paar typefouten. (gezegd en Wir)

Gi Raf
Gi Raf1 mrt. 2020 - 11:12

''Hierbij worden burgerlijk rechtse partijen, zoals het CDA en de VVD in Nederland, afgeschilderd als alternatief voor radicaal-rechtse denkbeelden. Maar zijn deze partijen wel een alternatief?'' De vraag stellen is hem beantwoorden. Nee dus. Maar in een goed functionerende democratie is dat nog niet het einde ven de wereld. Rechts Nederland (ze zijn er dus deal ermee) schopt geen deuk in een pakje boter zonder de steun van de ''progressieven''. Het feit dat rechtse mensen zijn in Nederland is kwalijk maar hoeft dus niet direct tot (immigratie e.d.) problemen te leiden. Nederland heeft een ''progressief'' probleem. Linkse ''progressieve'' elite die voor verkiezingen links lullen en daarna rechts om samen met rechts op het regeringspluche te kunnen zitten. In afwisselende samenstelling. Waarbij ''progressieve'' elite in de achterkamertjes met rechts hun minderheidsstandpunten uitruilen voor een fooi en rechts (immigratie) beleid sanctioneren. ''progressief'' Nederland is zelfs zo schaamteloos om vanuit de oppositie een rechtse regering onvoorwaardelijk te gedogen als het er op aankomt. Tegen rechts beleid stemmen gebeurt alleen voor de buhne als het qua stemverhouding niet uitmaakt. Wil je als burger serieus af van ''progressief'' gesanctioneerd rechts (immigratie) beleid dan zul je toch echt op links moeten stemmen.

Pater
Pater1 mrt. 2020 - 4:25

Beste Teun, De vluchtelingen in zinkende boten, de meer dan overvolle kampen op de Griekse eilanden waar zowel de vluchtelingen als de bewoners slachtoffers zijn, het is verschrikkelijk en mensonterend. Daar zijn we het over eens. Racisme is schandalig, ook mee eens. Maar dan ? Empathie is prachtig maar echt geen oplossing, complete volksverhuizingen ontwrichten onze samenleving. Je doet er beter aan ideeën te ontwikkelen hoe er zo verstandig mogelijk mee om te gaan. Alleen échte vluchtelingen toelaten, toetsing ter plekke, terugkeerverdragen, dat soort dingen. En natuurlijk is de basis van veel vluchtgedrag de nog altijd bestaande uitbuitingsrelatie met arme landen, dat besef mis ik nog bij je. Ook dat is niet van vandaag op morgen op te lossen.

5 Reacties
Pater
Pater1 mrt. 2020 - 4:28

Te snel op Plaatsen gedrukt. Ik wilde nog toevoegen: Over holle frases gesproken ... Niet heel vriendelijk, maar je vraagt er om.

Jerry Bidet
Jerry Bidet1 mrt. 2020 - 10:29

Sluit me hier volledig bij aan. Mensen helpen is prima, maar dat kan gewoon niet oneindig. En dat is wat bepaalde personen wel denken

José
José1 mrt. 2020 - 12:18

Onlangs werd er op The Correspondent een online gesprek gevoerd met 26 experts van over de hele wereld die ideeën bespraken voor een beter Europees migratiebeleid. Maite Vermeulen vatte het handzaam samen in tien lessen. https://decorrespondent.nl/10980/er-is-geen-migratiecrisis-zeggen-experts-van-over-de-hele-wereld/478409580-7dd8d48a

Pater
Pater2 mrt. 2020 - 0:30

José, dank voor artikel. Met aandacht gelezen, de meeste migranten komen niet met de bootjes, okee. Zelf ben ik van mening dat er voor echte vluchtelingen altijd ruimte moet zijn, maar dan wel op voorwaarden: tijdelijke toelating, remigratie wanneer de situatie dat toelaat. De situatie met de Syrische vluchtelingen liet zien dat dat niet makkelijk is. Ik vind het wel erg gemakkelijk van de auteurs als ze roepen dat er geen migrantencrisis bestaat. De vluchtelingenstroom uit Syrië in 2015 was wel degelijk een crisis, zonder de op zich beschamende deal met Turkije (beschamend omdat we de zaak afkopen, terwijl de vluchtelingen in Turkije een heel slecht bestaan hebben) zouden er waarschijnlijk enkele miljoenen vluchtelingen naar Europa zijn gekomen. De huidige oorlog in Idlib kan leiden tot nieuwe massale stromen. Een paar miljoen Syriërs zou onmiddellijk een vluchtelingencrisis veroorzaken. Zweden toonde zich in 2015 het meest bereid vluchtelingen op te nemen, maar heeft daar nu grote problemen mee. De Zweedse sociaaldemocraten verloren zwaar aan de Zweedse variant van PVV/FvD en er zijn forse criminaliteits- en integratieproblemen. De sociale arrangementen komen er onder zware druk te staan. Een eerlijke verdeling van de migranten over de EU-landen werkt niet omdat we geen grenscontroles hebben: ze zullen altijd naar de rijkste landen trekken. De Zuid-Afrikaanse professor in het artikel veroordeelt terecht achterliggend racisme, maar weet heel goed dat massale vluchtelingenstromen uit bijv. Zimbabwe tot grote problemen in zijn eigen land hebben geleid, terwijl het cultuurverschil daar kleiner is. De mensen met de laagste opleidingen en de laagste inkomens hebben de meeste problemen met de migranten omdat zij de nadelen het meest ondervinden: concurrentie op lagere lonen, huisvesting. Die migratie is het beste te vergelijken met de arbeidsmigratie hier uit M- en O-Europa. In meerdere O-Europese landen vertrekken neemt de bevolking daardoor flink af en worden Oekraïners naar binnen gehaald. Over het algemeen getuigt onze bereidheid om goed opgeleiden uit andere landen op te nemen eigenlijk van een ongelooflijke arrogantie: alsof die mensen in eigen land niet nodig zijn ! Denk daarbij eens aan de sector verpleging en verzorging. We verschuiven onze vergrijzingsproblematiek op die manier naar de armere landen. De migrantengroei die het CBS voorziet leidt tot een bevolking in 2060 van 20 mln en tot een verhouding Nederlandse achtergrond - migrantenachtergrond die verschuift van 1 op 4 naar 2 op 4, o.a. door een absolute afname van het aantal autochtonen. Willen we dat, kunnen we dat aan ? NL is maar een klein land, zeker in vergelijking met landen als de VS, Canada, Australië. Hoe organiseren we dat zodanig dat de rechtsstaat en de vrouwenbevrijding niet in de verdrukking komen, de woningnood niet nog veel erger wordt, de sociale zekerheid blijft bestaan ? In mijn ogen is het in elk geval noodzakelijk hard op te treden tegen diegenen die de democratie ondermijnen en aanzetten tot vrouwenonderdrukking: dat mogen we niet aan rechts overlaten. Kortom, het wordt de hoogste tijd dat we deze discussie serieus oppakken. Bijdragen als die van Dominicus zijn er meer op gericht de problemen te bezweren dan ze aan te pakken. Als we het aan rechts overlaten weten we van te voren dat Wilders c.s. gericht zijn op het vergroten van tegenstellingen, dat ze de problemen van de mensen in de verdrukking serieus lijken te nemen, maar dat ze als puntje bij paaltje komt altijd zullen kiezen voor bezuinigen in plaats van investeren, voor vergroten van de verschillen in plaats van verkleinen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 mrt. 2020 - 9:03

José, artikel gelezen. Sluit me verder aan bij Pater. Als er nu een paar miljoen migranten via Turkije Europa weten te bereiken zouden ze opnieuw op weg gaan naar vnl Zweden en Duitsland. Zweden kan het niet meer aan.

Wilco4
Wilco429 feb. 2020 - 23:19

Ondertussen heeft Erdo de poort naar Europa wagenwijd opengezet...

1 Reactie
Pater
Pater2 mrt. 2020 - 0:32

En de Grieken sluiten die weer met traangas e.d. De EU is eigenlijk ongelooflijk laf dat we deze problemen afschuiven op de Grieken, toch al niet het meest welvarende volk.

wilster
wilster29 feb. 2020 - 21:18

Velen gaan ervan uit dat het moet kunnen dat mensen die ons land (of Europa) binnen willen komen en gratis onderdak, voedsel en zorg willen hebben. Op microniveau: zou het lukken als mensen een restaurant, bakkerij, slagerij, hotel etcetera binnenlopen en zeggen: Hier ben ik, geef me te eten en geef me onderdak? Ik heb geen geld, dus ik betaal niet. Dacht het niet. Waarom is het dan zo moeilijk om tegen mensen die ons land (of Europa) binnen willen komen, te zeggen: nee, u mag er niet in. Om vervolgens, als ze toch zonder toestemming binnenkomen, ze dan te detineren en heen te zenden waar ze vandaan kwamen? De instroom van asielzoekers en immigranten leidt inmiddels tot een steeds zwaardere druk op ons socialezekerheidsstelsel, onze zorg en huisvesting. Premier Orban heeft het goed begrepen. Zijn voorbeeld verdient navolging, ook in Nederland.

3 Reacties
l am Legion
l am Legion29 feb. 2020 - 23:12

Wees niet bezorgd voor uw leven, wat je eten en wat je drinken zult; noch voor je lichaam of hoe je je zult kleden. Is het leven niet meer dan het voedsel, en het lichaam meer dan de kleding? Wie van u kan door bezorgd te zijn één meter aan zijn lengte toevoegen? En waarom ben je bezorgd voor je kleding? Kijk naar de lelietjes van dalen: zij wassen niet, ze werken niet, en ze spinnen niet en ik zeg je, dat ook Salomo, in al zijn heerlijkheid, niet is bekleed geweest gelijk een van deze. Indien nu God het gras des velds, dat heden is, en morgen in den oven geworpen wordt, alzo bekleedt, zal Hij u niet veel meer kleden, gij kleingelovigen? Daarom zijt niet bezorgd, zeggende: Wat zullen wij eten, of wat zullen wij drinken, of waarmede zullen wij ons kleden? Want al deze dingen zoeken de heidenen. Zoekt het Koninkrijk Gods en Zijn gerechtigheid en al deze dingen zullen je toegeworpen worden. Wees dus niet bezorgd voor morgen; want morgen zal voor zichzelf zorgen; elke dag heeft genoeg aan zijn eigen kwaad.

GefaaId
GefaaId1 mrt. 2020 - 0:33

"Waarom is het dan zo moeilijk om tegen mensen die ons land (of Europa) binnen willen komen, te zeggen: nee, u mag er niet in." Dat ligt aan onze joods-christelijke traditie, waarin de gastvrijheid voorop staat.

DaanOuwens
DaanOuwens1 mrt. 2020 - 7:21

@ wilster Jij schrijft; Velen gaan ervan uit dat het moet kunnen dat mensen die ons land (of Europa) binnen willen komen en gratis onderdak, voedsel en zorg willen hebben. Daar gaan helemaal niet velen van uit. Een enkeling hoogstens. Je begint al met een extreem rechtse Hoax. Dat maakt de rest van je tekst ook flauwekul.

[verwijderd]
[verwijderd]29 feb. 2020 - 19:11

--- Dit bericht is verwijderd —

5 Reacties
Loebkesman
Loebkesman29 feb. 2020 - 21:55

Bespeur ik een obsessie?

hans21
hans211 mrt. 2020 - 1:11

Het getrol van laat ze maar binnen in Europa ,zijn de meeste spuugzat aan het worden.Enfin ik luister niet meer naar dit soort misplaatst idialisme

Jorah
Jorah1 mrt. 2020 - 7:14

En uw inhoudelijke reactie? Iedereen met een andere mening dan de uwe wegzetten als bruin rechts werkt behoorlijk averechts. Nu is diversiteit plots een vies gegeven?

Jerry Bidet
Jerry Bidet1 mrt. 2020 - 10:31

'Bij voorkeur anoniem'.... Ikzelf is zowel uw voor- als achternaam?

Semmel
Semmel1 mrt. 2020 - 11:00

Loebkesman noemt de mening van Ikzelf "misplaatst idealisme". De houding van "Ikzelf" en anderen hier heeft helemaal niets met idealisme te maken. Alleen rancune, dwarsheid en haat tegen de eigen samenleving zijn de rode draad. Er is geen enkel medeleven met slachtoffers. Zij zijn alleen een stok om naar de eeuwige vijand ( de vrije westerse democratieën) te slaan. "Ikzelf" hoor ik nou nooit over de slachtoffers van ,pak hem beet, Noord korea, Venezuela, Iran, ZImbabwe, etc etc.

TwoTone
TwoTone29 feb. 2020 - 18:28

Tsja, van de ca. 20.000 helaas verdronken mensen is het grootste deel verdronken in het “Wir Schaffen Das” periode. De grenzen stonden toen feitelijk open. De mensen waren feitelijk uitgenodigd zonder onderliggend plan. De Eu heeft toen verzuimd te controleren aan de grenzen. In scandinavië gingen de grenzen weer ‘t eerst op standje “controle” vanwege de vele criminelen. Conclusie: de zittende politici hadden het verkloot zodat de wat extremere partijen makkelijk konden scoren. Het wordt tijd voor tolerantie in het debat. Alle visies en meningen zal naar geluisterd moeten worden, om een door de maatschappij gedragen migratie-visie te ontwikkelen. Elkaar affakkelen zonder naar elkaars standpunten te luisteren zorgt alleen maar voor nog meer onbegrip inzake migratie.

1 Reactie
GHS
GHS1 mrt. 2020 - 14:43

Met verwijzing naar het Coudenhoven kalergi plan ( zie internet) dat in kort gezet inhoudt: laat Afrikanen naar Europa komen, dan krijgen we een betere bevolking. Het "lijkt er op" dat dit door de Europese "leiders" wordt gesteund. Allereerst Mw. Merkel, die de vluchtelingen "uitnodigde" om naar Duitsland te komen. Is ze door de andere Eur. leiders op de vingers getikt? Hebben die dan niet kunnen voorzien dat "Wit schaffen das" een fiasco zou worden. Tony Blair, (eng.) die al 8 jaar geleden ongemerkt 2 miljoen afrikanen Engeland binnenloodste ( zie internet.)

DaanOuwens
DaanOuwens29 feb. 2020 - 18:10

De politiek is niet de groep met de meeste verantwoordelijkheid voor de doden. Dat zijn de burgers van de Europese landen van links tot extreem rechts. De immigratie van mensen uit Afrikaanse landen is in grote aantallen geen succes. De inburgering komt niet tot stand, meer dan 50% van de eerste generatie blijft afhankelijk van een bijstand uitkering en aspecten van de cultuur van de landen van herkomst maken een normale participatie in de westerse samenleving onmogelijk. Er is een grote diversiteit van opvattingen onder de Europese burgers. Extreem rechts wil immigranten desnoods bij poging tot grensoverschrijding neerschieten. Een andere optie is er namelijk niet als de buiten grenzen dicht moeten. Maar er zijn ook mensen met de ideeën van de schrijver die denken dat het toelaten van immigratie de oplossing is voor de 20.000 doden. Die totale verdeeldheid onder de burgers maakt dat politici wel een heel klein polsstokje hebben. En inderdaad zijn ook de politici op landelijk en Europees niveau verdeeld. De politiek is niets anders dan een afspiegeling van de opvattingen van de Europese burgers. Maar het verwijt aan deze politici dat zij de schuld dragen is belachelijk. Dat soort teksten maakt de schrijver een idioot. En ze doen geen recht aan zijn eigen bijdrage aan het probleem. Want er zijn nog steeds immigranten die werkelijk denken dat ze een gouden toekomst voor hen is in Europa. Totale onzin maar dat is toch de informatie die hen bereikt. Mensen met enig gezond verstand weten wel wat de oplossing is. Een uitgebreid pakket slimme maatregelen en een hele lange adem. Mensen zonder verblijfstitel moeten de EU uitgezet worden terug naar Afrika, eindeloos herhalen desnoods dezelfde immigrant. Mensen in de asielprocedure moeten zich niet vrij kunnen bewegen. Er moeten aanmelding locaties in Afrika komen en ook daar moeten mensen afgewezen worden. Er moet een inburgeringsovereenkomst komen waar mensen tekenen voor acceptatie van alle grondrechten inclusief die van anderen om een ander geloof, een andere overtuiging of een andere seksuele geaardheid te hebben. Geen instemming is geen toelating. Overigens ook hoog tijd om de burgers hier ook aan dezelfde eisen te onderwerpen. Er is geen gemakkelijke oplossing en zelfs de meest verstandige oplossing stuit op enorme tegenstand. Maar dit soort hopeloze teksten richten meer schade aan dan dat zij iets bijdrage aan de oplossing van het probleem.

3 Reacties
Paul250371
Paul2503711 mrt. 2020 - 5:50

"De politiek is niet de groep met de meeste verantwoordelijkheid voor de doden." Dat beweer je met droge ogen? Welke oorlog, welke oorlog werd geïnitieerd door "de burger" ipv "de politiek"?? "De inburgering komt niet tot stand, meer dan 50% van de eerste generatie blijft afhankelijk van een bijstand uitkering en aspecten van de cultuur van de landen van herkomst maken een normale participatie in de westerse samenleving onmogelijk." Omdat mensen afhankelijk zijn van een bijstand kom jij tot de conclusie dat "de inburgering"niet tot stand komt? En de Islam is de oorzaak dat zij zich niet kunnen aanpassen? Wow, wat een ondoordachte koekoek conclusie. "Mensen met enig gezond verstand weten wel wat de oplossing is. Een uitgebreid pakket slimme maatregelen en een hele lange adem. Mensen zonder verblijfstitel moeten de EU uitgezet worden terug naar Afrika," Heerlijk man om God te spelen en denken dat jij recht hebt waar een ander mag wonen. Moeten ze allemaal terug naar Afrika of zijn er ook mensen die als ze geen "verblijfstitel"(walgelijk woord) hebben naar een ander land kunnen worden gedeporteerd? "Maar het verwijt aan deze politici dat zij de schuld dragen is belachelijk. " Nee, jij en ik zijn de schuldige, niet de politici maar jij en ik zijn verantwoordelijk voor de kampen in Libië, Lesbos, Turkije etc? Waarom zeg je dat? "Maar dit soort hopeloze teksten richten meer schade aan dan dat zij iets bijdrage aan de oplossing van het probleem." Wat een gelul. Feiten zijn hopeloos? En hoe kan de schade groter worden? Wat moeten deze mensen nog meer ervaren? Dankjewel voor je bijdrage, inderdaad, het is een complex probleem maar degene die deze situatie heeft bedacht en uitgevoerd is / zijn onschuldig. Heb je nog meer oplossingen Daan?

Pensionada2
Pensionada21 mrt. 2020 - 9:18

Daan: jij begrijpt het.

DaanOuwens
DaanOuwens1 mrt. 2020 - 11:16

@ Paul250371 Jij schrijft: Welke oorlog, welke oorlog werd geïnitieerd door “de burger” ipv “de politiek”?? De troepen die gestuurd werden om de Yezidi-s te beschermen bijvoorbeeld. Maar ook tientalen keren vaker. Troepen zijn nooit gestuurd terwijl dit door alle burgers werd afgewezen. En je schrijft: Omdat mensen afhankelijk zijn van een bijstand kom jij tot de conclusie dat “de inburgering”niet tot stand komt? En de Islam is de oorzaak dat zij zich niet kunnen aanpassen? Inderdaad want die zijn niet in staat voor zich zelf te zorgen in Nederland. Verder noem ik nergens de islam. De islam is een gewone West-Europese geloofsovertuiging die hier inmiddels geworteld is. Waarom jij de islam noemt is mij een raadsel. En je schrijft; Moeten ze allemaal terug naar Afrika Inderdaad allemaal terug naar Afrika. Mensen die niet in staat zijn in hun eigen levensonderhoud te voorzien hebben hier niets te zoeken. Die worden tweederangs burgers. En je schrijft: Nee, jij en ik zijn de schuldige, niet de politici maar jij en ik zijn verantwoordelijk voor de kampen in Libië, Lesbos, Turkije etc? Waarom zeg je dat? Inderdaad zijn wij de schuldige. Politici kunnen pas wat oplossen als er maatschappelijk draagvlak voor een oplossing is. Dat is er niet. Dus komt er geen oplossing. Jouw schuld dus. En je schrijft: Feiten zijn hopeloos? En hoe kan de schade groter worden? Wat moeten deze mensen nog meer ervaren? Ik denk dat ze dood gaan. Er is geen draagvlak om hen hier op te vangen dus ik denk dat zij tussen Syrië en Griekenland zullen sterven. In ieder geval een deel van de mensen in Idlib en degenen die nu op de vlucht zijn. . En je schrijft: maar degene die deze situatie heeft bedacht en uitgevoerd is / zijn onschuldig. Deze situatie is door niemand bedacht. Niet eens door Assad hoewel hij de meeste verantwoordelijkheid heeft, daarna wellicht Erdogan en Poetin. Trump vervolgens maar ook deels Obama en vervolgens de burgers in Oost-Europa die geen vluchtelingen willen opvangen en daarna de aanhangers van extreem rechts hier in West Europa en daarna ik en jij. Iedereen draagt een deel van de verantwoordelijkheid voor de doden die al gevallen zijn in Syrië en de mensen die nu nog zullen sterven. Jij dus ook. En ik schrijf dit omdat jij duikt voor je eigen verantwoordelijkheid zoals velen overigens.

dirkdirk
dirkdirk29 feb. 2020 - 17:11

De grenzen van de EU staan wagenwijd open, en dat al decennia. We gaan heel langzaam naar een situatie toe dat we alleen nog maar gewapenderhand migranten tegen kunnen houden. Het is natuurlijk logisch dat ze een stuk van onze welvaart willen, maar als je iedereen toelaat heeft niemand meer iets. Dan klapt het sociale stelsel in elkaar en heeft niemand nog een plek om te wonen. dat zijn feiten, dus zal er iets moeten gebeuren. Het electoraat schuift steeds meer op naar rechts, in heel de EU, zelfs in Zweden peilen de rechtse partijen heel groot. Voorheen ondenkbaar. Veel tijd krijgen we niet, want de islamofascist Erdogan is bezig om de EU onder druk te zetten door een invasie van migranten hier heen te sturen. Dit is koren op de molen van de populisten in de EU, zeker nu er over niet al te lange tijd her en der verkiezingen zijn. Als dit verder escaleert, of als Merkel weer zo,n Shaffen das blunder begaat krijgen we eindelijk de door mij zo gewenste politieke ommekeer in de EU.

5 Reacties
Paul250371
Paul2503711 mrt. 2020 - 6:01

dirkdirk De eerste zin "De grenzen van de EU staan wagenwijd open, en dat al decennia. We gaan heel langzaam naar een situatie toe dat we alleen nog maar gewapenderhand migranten tegen kunnen houden." dirdirk wil weer een gewapende clash en razzia's om ze tegen en buiten te houden? Uiteraard gebasserd op leugens. "De grenzen staan wagenwijd open." Hahahaha, dan ben je toch niet goed als je dit beweert. "Het is natuurlijk logisch dat ze een stuk van onze welvaart willen, maar als je iedereen toelaat heeft niemand meer iets. Dan klapt het sociale stelsel in elkaar en heeft niemand nog een plek om te wonen. dat zijn feiten, dus zal er iets moeten gebeuren." dirkdirk geeft de allochtoon (bruin, jood of modlim) de schuld voor zijn (blijkbaar) verminderde welvaart, Goh welke beweging werd daar nog meer groot mee? En net of jij ene reet om het sociale stelse geeft. "Als dit verder escaleert, of als Merkel weer zo,n Shaffen das blunder begaat krijgen we eindelijk de door mij zo gewenste politieke ommekeer in de EU." dirkdirk wollt blijkbaar den totalen Krieg. Wollen is een groot woord, hij wordt natuurlijk gedwongen door "link, Merkel, links en Merkel en de PVDA en................. hij wordt gedwongen. Dirkdirk is een echte Nederlander. dirkdirk is voor Volk en Vaderland. Hij is een patriot en een voorbeeld.

Karingin
Karingin1 mrt. 2020 - 7:12

Dirk staat al klaar in zijn bruine uniform.

Jorah
Jorah1 mrt. 2020 - 7:16

De EU buitengrenzen staan helemaal niet open en al zeker niet decennia. Hoe kom je bij zulke aantoonbare onzin?

Pensionada2
Pensionada21 mrt. 2020 - 9:22

Karingin: mening van Dirk heeft niets te maken met facisme (of bruin uniform zoals jij het noemt). Niemand weet op dit moment een oplossing. Iedereen binnen laten is geen oplossing want dat is ook vwb kosten en huisvesting niet te doen en ze in zeer slechte omstandigheden voor de Griekse grens laten staan is ook niet humaan. Maar jij zeg het maar.

doron
doron3 mrt. 2020 - 18:52

Mw Van der Stoop, ''Dirk staat al klaar in zijn bruine uniform.'' Jij bent hoop ik niet een moderator van de website hoevrouwendenken.

Paul250371
Paul25037129 feb. 2020 - 17:03

De column dekt slechts een gedeelte van de lading. Het dodelijke migratiebeleid gevoerd door de boreaal is al decennia lang een bewuste keuze. "https://www.groene.nl/artikel/zie-de-verregaande-ontmenselijking" Het is een beetje leeswerk dat komt omdat "het dodelijke migratiebeleid" de smerigheid van de boreale unie gaat ook al terug tot de "Anne Franken". De tactiek en de argumentatie erachter zijn nog steeds hetzelfde.

Thuru
Thuru29 feb. 2020 - 16:12

Meest gevaarlijke grenszone is toch tussen Noord en Zuid Korea. Dat er weinig slachtoffers zijn is puur omdat weinig mensen dit proberen.

realistisch rechts
realistisch rechts29 feb. 2020 - 16:11

Fort europa? Geen idee wat je daar me bedoelt. Het zou Fort Europa moeten zijn maar nu is het meer een Fort zonder muren. Iedereen kan hier binnen wandelen en als dat niet mogelijk is worden ze zelfs nog opgehaald door NGO's. Ben ik voor hulp aan vluchtelingen ja, maar geen permanente verblijfsstatus. Mensen in nood moeten geholpen worden maar er wordt niet gezegd dat je ze levenslang moet onderhouden.

I am Legion
I am Legion29 feb. 2020 - 14:29

Dat de EU de dodelijkste grenszone heeft is gevolg van het ontbreken van een voor haar relatief eenvoudig te handhaven efficiënt grensbewaking i.c.m. handhaving. De lengte van deze grens, die door sommigen wel eens een bezwaar wordt genoemd, is een veel minder lange dan de eerder bestaande van het totaal van de onderlinge grenzen uit de tijd dat een groot deel van de EU nog geen Schengengebied werd. Bij een gezamenlijke inzet en collectieve bijdrage op de zuid- en zuidoostelijke EU-grens waar het nu om gaat zullen de kosten en inzet daarom in ieder geval niet die van uit het verleden veel hoeven te overstijgen en zijn ze waarschijnlijk eerder lager. Dat zal zeker zo zijn zodra aanpak en handhaving eenmaal ervaren wordt door waar het zich tegen richt. En deze laatsten moeten als eerstverantwoordelijken vooral overtuigd worden niet langer hun keuzes te maken die tot dit gevaarlijke grensoverstekende gedrag leiden. Naast de zekere EU-verantwoordelijkheid worden er eerstens dodelijk gevaarlijke keuzes door de overwegend, vrijwel allemaal, illegale immigranten, ipv vluchtelingen voor oorlog en staatsgeweld, zelf gemaakt bij het kiezen voor de oversteek in ongeschikte vaartuigen daartoe aangezet door nietsontziende keiharde criminele mensensmokkelaarsorganisaties. De EU heeft dus (allang) verzaakt een veel meer efficiënte en handhavende grensbewaking in te stellen die aan de grens van de internationale wateren begint maar ook gericht moet zijn tegen onwelwillende of zelfs tegenwerkende landen waarvandaan de reizen worden ondernomen. Alsof een EU daartoe de middelen en overtuigingskracht niet heeft desnoods met enige strafmaatregelen. Hoogste tijd dus voor een keiharde aanpak van dit fenomeen waarbij er tegelijkertijd voor de paar echte vluchtelingen die er tussen zitten in de landen vanwaar ze hun oversteek wagen, of nog andere zodat ze minder ver hoeven te reizen over land, een nu nog ontbrekende mogelijkheid voor het doen van een asielaanvraag komt. Ook daartoe heeft de EU zeker de nodige machtsmiddelen, zelfs in instabiele omgevingen als Libië door met man en macht dáár al opvang te organiseren en tegelijkertijd duidelijk te maken dat alleen kansrijken een verzoek tot asiel hoeven te doen. De rest dient een hard gezicht en beleid van de EU te zien en verstaan, vooral de criminele mensensmokkelaars. Die laatsten moeten tot in hun wortels bestreden worden met hun liaisons, de door ideologie benevelde "hulporganisaties" die met hun boten vlak voor de kust hun lokkende veerdiensten aanbieden. https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/zet-alles-in-voor-bewaken-zeegrens~b2136c23/

2 Reacties
GefaaId
GefaaId29 feb. 2020 - 18:36

Het kan I am Legion niets schelen dat er mensen verdrinken.

I am Legion
I am Legion29 feb. 2020 - 21:59

@Gefaald "Europa heeft de morele plicht om zijn douane op de Middellandse Zee met alle mogelijke middelen uit te rusten en in te zetten." Dat is de kop van de opinie die Joost Smiers die in alle opzichten mijn opinie hierboven weergeeft in de noodzaak en plicht van de EU, die dus vooral ook een morele is, de dodelijk gevaarlijke pogingen tot overtochten over de Middellandse Zee te stoppen door nagenoeg alleen illegale immigranten (en nauwelijks vluchtelingen) Als jij uit mijn verhaal en dat van Joost Smiers dan de conclusie trekt dat de verdrinkingen mij, hem, en anderen die er zo over denken niets kunnen schelen dan ben je ziende blind en horende doof, maar meer waarschijnlijk niet in staat rede te begrijpen óf juist zelf onverschillig tegenover de verdrinkingen zoals de mensensmokkelaars en de vooral ideologisch gedreven activisten. In alles wat ik schrijf, en Smiers in zijn opinie net zo, benadrukken we de morele plicht voor de EU de tot verdrinkingen leidende pogingen tot overtochten door vrijwel uitsluitend economische migranten daartoe aangezet door mensensmokkelaars en gelokt door ideologisch benevelde activisten te bestrijden.

C. Pietersen
C. Pietersen29 feb. 2020 - 14:09

Dus wat is de oplossing? De grenzen open gooien en iedereen welkom heten? Dit is het populistische praatje van domlinks, waarbij men geen rekening wil houden met de gevolgen van immigratie, namelijk een verdere druk op de huizenmarkt, sociale voorzieningen, minimunloon en milieu. Een 2e optie is te zorgen dat er geen voordeel meer te halen is door naar de EU te komen, door alle sociale voorzieningen af te schaffen, maar ik denk niet dat populistisch links hier aan wil. 3e optie is de grenzen daadwerkelijk dichtgooien en een snelle asielprocedure. Iedereen die illegaal probeert in de EU te komen wordt teruggestuurd naar land van herkomst met een permanent verbod om zich ooit in de EU te vestigen. Elke afgewezen asielzoeker wordt teruggezonden naar land van herkomst. Maar ja, dat doen alleen fascisten en nazi's.

8 Reacties
Linkse Rico
Linkse Rico29 feb. 2020 - 15:44

Helemaal mee eens. Met jouw optie 3 dan. Alleen is dat terugsturen makkelijker gezegd dan gedaan. Landen van herkomst staan niet te trappelen om uitgeprocedeerden op te nemen. Geef ze eens ongelijk. En aangezien de "vluchtelingen" "opeens" geen paspoort meer hebben, is het niet zo simpel om iemand terug te sturen. Nog even los van de klaagzang van de onnozele Goedhartigen over zoveel onbarmhartigheid.

Paul250371
Paul25037129 feb. 2020 - 16:55

Of 4, vele malen simpeler. Zorgen dat de reden van de immigratie wordt weggenomen, geen dreiging van een oorlog maar een ieder een dak, elektriciteit, eten, drinken en onderwijs. Einde emi-, immigratie. Maar dat vind je denk ik, niets.

Paul250371
Paul25037129 feb. 2020 - 17:14

Buiten het feit dat jij helemaal niet geïnteresseerd bent in een oplossing. Als het wordt opgelost, waar moet je dan nog met je rechtse xenofobie terecht. Dit bevalt je prima.

Luneau
Luneau29 feb. 2020 - 21:25

Ik ken serieus niemand op links die de grenzen wil opengooien en iedereen wil welkom heten. Ik word die frame van rechts inmiddels enorm zat. Optie 2 wil volgens mij niemand aan, op rechts niet en op links niet. Qua optie 3. Ben het in elk geval eens met een snellere asielprocedure. Dat is zowel in ons belang als in het belang van de asielzoekers. Ik denk dat het onrealistisch en naïef is om te verwachten dat je echt alle grenzen kan dichtgooien. Zelfs toen we nog grenzen binnen de EU hadden, lukte dat niet. Terugzenden naar het land van herkomst bij illegale entry, kan je niet zondermeer doen. Niet als je diegene daarmee tot marteling of dood veroordeelt. Als je dat opzettelijk doet, dan kom je idd in de buurt van Nazistisch of fascistisch gedachtengoed. Afgewezen asielzoekers naar een veilig herkomstland terugsturen, maakt je natuurlijk geen Nazi of fascist. Da's weer zo'n domme frame van rechts. Verder moet het land van herkomst wel meewerken, anders heb je er nog niet zoveel aan. Belangrijker is dus om daar internationaal goede afspraken over te maken. Persoonlijk denk ik dat we beter kunnen inzetten op veel betere opvang in de regio, met voldoende eerste levensbehoeften en een toekomstperspectief qua opleiding en werk. Daarnaast zouden we het mogelijk kunnen maken om zelf in de regio vluchtelingen te selecteren voor asiel obv bepaalde criteria. Of het mogelijk maken dat vluchtelingen in de regio hun asielaanvraag kunnen doen.

Loebkesman
Loebkesman29 feb. 2020 - 21:58

Paul Optie 4 is natuurlijk de mooiste oplossing maar hoe wil je dat bereiken?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland29 feb. 2020 - 22:04

stop dan eens die vluchtelingen te maken

C. Pietersen
C. Pietersen1 mrt. 2020 - 7:56

@ Linkse Rico. Omdat het terugsturen zo lastig is, zou je moeten voorkomen dat asielzoekers het land binnenkomen. @Paul, waarom denk je dat ik dat niets vind? Ik ben alleen wel benieuwd hoe je dat wil implementeren in die landen. "Buiten het feit dat jij helemaal niet geïnteresseerd bent in een oplossing. Als het wordt opgelost, waar moet je dan nog met je rechtse xenofobie terecht. Dit bevalt je prima." @Paul, als je het zo wilt spelen, doe ik mee. Jij vindt het wel goed dat die mensen verdrinken in de Middellandse zee, kun jij tenminste zonder daadwerkelijk iets te doen, behalve goedkope tekstjes plaatsen, de wereld tonen dat je zoveel beter bent dan Rechts.

Middenveld
Middenveld2 mrt. 2020 - 10:27

@Paul, Optie 4: wie gaan dat betalen en organiseren? ('Van welk geld' durf ik niet te schrijven...)

TigressApril
TigressApril29 feb. 2020 - 13:51

"De Europese Unie heeft op dit moment de dodelijkste grenszone ter wereld." Volgens mij zit er bijna overal nog een stuk water tussen dat niet behoort tot een van de Europese lidstaten. "mensen van buiten de Europese Unie mogen enkel met een geldig visum het grondgebied van de Unie betreden. De inwoners van 58 (voornamelijk rijke) landen zijn vrijgesteld van deze visumplicht, terwijl de meeste mensen die vluchten niet uit deze landen komen en dus geen legale en veilige manier hebben om het grondgebied van de Europese Unie te bereiken." Ja en dat is zoals het hoort. Aanvraag kan buiten de EU worden gedaan net zoals een buitenlandse partner zijn of haar aanvraag en inburgering in het buitenland moet afwachten. Zelf ben ik voor remigratie en een 'merrits based' model. Want je land sterker maken is niet echt anders dan het aannemen van de juiste mensen binnen een bedrijf. Als je een stel ongeschoolde analfabeten aanneemt die alleen koffie kunnen zetten en schoonmaken dan komt er voor de rest niet veel gedaan.

1 Reactie
Luneau
Luneau29 feb. 2020 - 21:30

"Ja en dat is zoals het hoort. Aanvraag kan buiten de EU worden gedaan net zoals een buitenlandse partner zijn of haar aanvraag en inburgering in het buitenland moet afwachten." Het lijkt me dat je moeilijk de reguliere aanvraag kan doen, als de bommen je om de oren vliegen of als je vervolgd wordt vanwege je politieke standpunten of geaardheid. Een asielaanvraag kan, over het algemeen, alleen in het betreffende asielland worden gedaan.

Max6
Max629 feb. 2020 - 13:39

Ik ben persoonlijk blij met Fort Europa. Ik snap echt wel dat mensen graag hier naartoe willen komen... maar we hebben inderdaad een verzorgingsstaat / welvaartsstaat te onderhouden, die nu al onder druk staat (o.a. door vergrijzing)... We kunnen gewoon niet heel de wereld opvangen en een verzorgingsstaat overeind houden. We moeten een manier vinden om de gebieden waar de mensen vandaan komen stabieler en welvarender te krijgen.

Gefaald
Gefaald29 feb. 2020 - 13:06

Dit frame is wel bekend van linkse activisten. Maar Fort Europa is niks anders dan Fort China of Fort Japan of Fort Saudi-Arabië. Europeanen willen gewoon controle houden over wie hier wel en niet binnen komt. Open grenzen is een daaraan tegengesteld ideaal, een ideaal dat alleen extreemlinks aanhangt. Dat mensen uit eigener beweging levensgevaarlijke risico's nemen is niet mijn probleem.

10 Reacties
H.Witte
H.Witte29 feb. 2020 - 13:50

De reden waarom mensen risico's nemen is wel degelijk ook ons probleem en mede onze verantwoordelijkheid. Wij, in de rijke wereld trekken alle rijkdom naar ons toe, doen ongegeneerd aan uitbuiting via kinderarbeid, halen tegen hongerloontjes grondstoffen weg waaraan dan vervolgens veel wordt verdiend, storten staal (scheepswrakken) en andere rotzooi op de schoot van de armen en de meeste van de arme landen hebben een koloniale onderdrukking, uitbuiting en leegroof achter zich liggen die ons die zogenaamde gouden eeuw heeft bezorgd. Hoezo niet jouw probleem? Hoezo niet jouw probleem?

C. Pietersen
C. Pietersen29 feb. 2020 - 14:03

@Henk Witte Er is een legitieme manier om de EU binnen te komen. Dat mensen te dom, te dwars of te hebberig zijn om het op legale manier te proberen en in plaats daarvan hun leven willen wagen is hun keuze, en ook aan hen om de gevolgen te dragen. Net zo min dat ik verantwoordelijk ben voor degenen die aan de gevolgen van roken overlijden, ben ik verantwoordelijk voor de asielzoekers.

Gefaald
Gefaald29 feb. 2020 - 14:31

@Henk Witte Jij hebt mij bepaald niet overtuigd ! Kinderarbeid is helemaal niet onze verantwoordelijkheid. Wie ben jij eigenlijk om voor derdewereldlanden te bepalen of ze hun kinderen wel of niet laten werken ? Waarom vertrouw jij de overheden van die landen niet toe dat ze hun eigen normen ontwikkelen en naleven ? Waarom zouden westerse bedrijven dat moeten doen ? Wij gaan toch ook niet aan Chinese of Amerikaanse bedrijven in Nederland overlaten welke wetten en regels zij hier toepassen ? Nee ! Dat doet onze wetgever ZELF. De witte superioriteitsgevoelens van Henk Witte spelen hier op : Henk Witte vindt dat alleen wij westerlingen in staat zijn om de inboorlingen zich fatsoenlijk te laten gedragen. Het is neokoloniaal om onze westerse normen op te willen leggen aan andere culturen. En dan ook nog het impliciete idee hebben dat die andere culturen niet in staat zouden zijn om zelf fatsoenlijke normen te handhaven ...... Ik snap wel dat Afrikanen en Aziaten de opgeheven vingertjes uit het westen niet meer pikken.

Paul250371
Paul25037129 feb. 2020 - 17:08

Henk Witte "Jij hebt mij bepaald niet overtuigd !" zei de boreaal. En hij heeft gelijk, hij en zijn maat Pietersen houden verkleedpartijen, nu nog stiekem bij Pietersen op zolder (maar weldra, wie weet?) welke kleur bruin het beste past bij elk seizoen. Hij en zijn maat Pieterse worden niet overtuigd.

dirkdirk
dirkdirk29 feb. 2020 - 17:19

Gefaald 29 februari 2020 at 15:31 Touché Hulde.

H.Witte
H.Witte29 feb. 2020 - 17:28

Gefaald, ik beschouw het niet als mijn opdracht om u te overtuigen. Wie ben ik? Slechts iemand met een eigen opvatting en die ventileer ik, waarbij ik niet meer en niet minder inhaak op een opmerking uwerzijds. Beste Pietersen, Uw kijk is weinig realistisch. Deze mensen komen legaal niet binnen. Begrijp me niet verkeerd. We moeten oppassen met opvang. We kunnen beter als E.U. of V.N. de doorgaans corrupte regeringen onder druk zetten en in gezamenlijkheid goede opbouwprogramma's in de achterblijven de landen uitvoeren, maar we moeten ons ook realiseren dat er naast veel zogeheten gelukszoekers ook een grote groep wanhopige mensen onder de asielzoekers zijn. Omgang met mensen vraagt om zorgvuldigheid, zowel in onze direkte kleine kring als in het groot.

Luneau
Luneau29 feb. 2020 - 21:38

C. Pietersen, Bij mijn weten kan iemand praktisch alleen asiel aanvragen als hij/zij in het betreffende asielland is. Dat heeft dus niets te maken met "te dom, te dwars of te hebberig zijn om het op legale manier te proberen". Je kan je bijv voorstellen dat iemand in geval van oorlog niet in staat is om een visum aan te vragen. Idem met politieke dissidenten, die zullen ook niet snel een visum krijgen of het land mogen uitreizen. Dan heb je nog landen zoals Eritrea, waar burgers sowieso tegen worden gehouden om het land te verlaten. Wat je allemaal zegt klinkt dus heel leuk in theorie, maar in de praktijk werkt het dus niet zo.

Paul250371
Paul2503711 mrt. 2020 - 5:05

Ikzelf Ander vraagje, Gefaald: wie ben jij om te bepalen wie wel recht op leven heeft en wie niet? Goede vraag, net zoals de mensen die claimen dat een epidemie wel goed zou zijn want we wonen met te veel op deze wereld. Deze hypocrieten springen nooit zelf van de flat. Gefaald, dirkdirk, Pietersen, denken dat zij een Übermenschen zijn en daarom claimen zij het recht. Bruine drek.

C. Pietersen
C. Pietersen1 mrt. 2020 - 7:51

@Henk "We kunnen beter als E.U. of V.N. de doorgaans corrupte regeringen onder druk zetten en in gezamenlijkheid goede opbouwprogramma’s in de achterblijven de landen uitvoeren," We kunnen niet eens genoeg druk uitoefenen om hun eigen illegale immigranten terug te nemen, laat staan een corrupte regering dwingen goede programma's op te starten. @ Luneau, @ Henk "maar we moeten ons ook realiseren dat er naast veel zogeheten gelukszoekers ook een grote groep wanhopige mensen onder de asielzoekers zijn. Omgang met mensen vraagt om zorgvuldigheid, zowel in onze direkte kleine kring als in het groot." @ Luneau "Je kan je bijv voorstellen dat iemand in geval van oorlog niet in staat is om een visum aan te vragen. Idem met politieke dissidenten, die zullen ook niet snel een visum krijgen of het land mogen uitreizen. Dan heb je nog landen zoals Eritrea, waar burgers sowieso tegen worden gehouden om het land te verlaten." Willen jullie zeggen dat er nergens in Afrika een mogelijkheid is voor deze mensen om asiel in de EU aan te vragen, en dat hun enige mogelijkheid is het halve continent te doorkruizen en daarna drenkeling worden in de Middellandse Zee?

Gefaald
Gefaald1 mrt. 2020 - 8:22

@ikzelf Het heeft niets te maken met recht op leven. Ik dwing niemand om zichzelf in gevaar te brengen. Ben jij aansprakelijk voor die flat earth believer die laatst omkwam in zijn raket ? Hadden wij Nederlanders die man in een veilige raket naar de ruimte moeten vervoeren ? Omdat hij recht op leven had ?

van Putten
van Putten29 feb. 2020 - 13:00

Met stijgende verbazing dit stukje gelezen. Drogredenen worden hier aaneen geregen om de opkomst van extreemrechtse partijen te koppelen aan de massamigratie en de slachtoffers die daarbij vallen. Grootste manco aan dit schrijfsel is dat de auteur geen alternatief of oplossing biedt? Moeten de grenzen (die vóór Schengen ook al hartstikke dicht waren) maar gewoon wagenwijd open? Drukt de niet aflatende immigratie van grote hoeveelheden kansarme mensen niet op de welvaartsstaat? Het is behoorlijk gratuit om mensen die daar vragen over stellen weg te zetten als fascisten en zeker als je zelf geen enkel idee hebt hoe deze complexe materie dient te worden aangepakt.

9 Reacties
JoepJos
JoepJos29 feb. 2020 - 13:37

Er wordt inderdaad bijna nooit een oplossing geboden voor het migratievraagstuk. Keer op keer worden wij in het westen verantwoordelijk gehouden voor het opnemen van (nog meer) vluchtelingen. Men vraagt zich daarbij nooit af wat wij deze vluchtelingen eigenlijk te bieden hebben. Woningen zijn er niet en de banen waar deze groep voor in aanmerking komen zijn er bijna niet meer.

Paul250371
Paul25037129 feb. 2020 - 17:12

"Grootste manco aan dit schrijfsel is dat de auteur geen alternatief of oplossing biedt?" Dat is alleen maar een drogreden die je rechtse inborst verraadt omdat je het verband tussen extreem rechts en immigratie wegwuift. Mensen zoals jou hebben geen behoefte aan "oplossingen"

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 mrt. 2020 - 6:06

Paul250371 Dat is niet alleen maar een drogreden. Ik zie dat ook! Er zijn grenzen aan wat mogelijk is en dat wordt hier niet erkend. Er zijn ook verschillende mogelijkheden dit in kaart te kunnen brengen. Daar is serieus onderzoek voor nodig. Dit is voor iemand die gestudeerd heeft een bijna puberale oproep en een en al emotie. Ik zal de wens en noodzaak dan ook niet tegenspreken. Echter om te weten wat kan zul je dat eerst moeten willen onderzoeken. Ook jij kunt je huis maar zo vol stoppen als mogelijk is met bewoners ervan en zult op een bepaald moment moeten erkennen dat je het plafond van je huis bereikt hebt. Dan ben je er niet door te roepen dat eenieder nog wel bij jou terecht kan omdat je met ze begaan bent. Daar is dus nog geen begin van onderzoek naar gedaan voor zover ik weet. Dan is er nog een verschil; mogen ze schuilen bij jou voor gevaar of mogen ze blijven als het gevaar geweken is. Ben benieuwd in het laatste geval hoe lang het duurt voor je elkaar de tent uitvecht omdat niemand nog ruimte heeft om te ademen. Nederland is een postzegel op de aardbol en daar zal hoe dan ook beleid op gevoerd moeten worden. Daarvoor zal eerst geïnventariseerd moeten worden en de mogelijke bevolkingsaanwas over tientallen jaren, in kaart gebracht alvorens men beleid maakt wat ergens op slaat en waar mensen , ook zij die binnenkomen, echt bij gebaat zijn.

C. Pietersen
C. Pietersen1 mrt. 2020 - 7:45

"Mensen zoals jou hebben geen behoefte aan “oplossingen”" Dat geldt ook voor jou Paul. Kun je tenminste jezelf verheven voelen boven wat jij extreem-rechts noemt.

Wilco4
Wilco41 mrt. 2020 - 15:11

@ Ikzelf, 11:27 Het electoraat bepaalt de grenzen. Als volgend jaar FvD en PVV enorm groeien, weet je dat de grenzen zijn bereikt, en t draagvlak enorm verminderd is..

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 mrt. 2020 - 17:33

Ikzelf Je moet eens leren lezen! Meer heb ik hier momenteel niet op te zeggen. Alleen dit. Je verdraait gewoon mijn woorden, daar heb je wel vaker last van.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 mrt. 2020 - 22:46

Kantoorpanden zijn inderdaad vaak geschikt om er woningen van te maken. Helaas zijn die lege kantoren waarvoor dat geldt inmiddels zo goed als op. https://nos.nl/artikel/2307276-steeds-meer-woningen-in-lege-winkels-of-kantoren-maar-panden-raken-op.html

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 mrt. 2020 - 9:21

Ikzelf Je kent niet eens het verschil tussen bijna bereikt, en 'aan alles zijn grenzen' , Daarnaast klets je over leegstaande kantoorpanden die omgebouwd kunnen worden naar woonruimten op je vaststelling er is woonruimte genoeg. Beiden kloppen niet en dat weet je, Joop staat er iedere week, bijna iedere dag vol van. Die leegstaande kantoorpanden zijn al bijna allemaal omgebouwd tot woonruimte, vaak ook nog eens voor tijdelijke huur om expats op te vangen en/of mensen die hier tijdelijk komen werken. Maar doe maar alsof je neus bloedt. Ik heb het over uitgebreid wetenschappelijk onderzoek voor de toekomst over waar de grenzen liggen qua bevolkingsgroei. Dit is dan de laatste keer dat ik op je persoonlijke aanvallen reageer. Je vraagt niets, je stelt en eist bevestiging.

7anpau1
7anpau12 mrt. 2020 - 9:48

@ 'Ikzelf' "Er staan ontelbare panden leeg, die we in een mum van tijd tot woonruimte zouden kunnen ombouwen, maar daar willen we niet aan — niet alleen voor asielzoekenden, maar voor de eigen bevolking evenmin." Dus, hup, handjes uit de mouwen. Niet typen, maar (ver)bouwen. Doe uw nick eer aan.