Max Daniel, is politiecommissaris Noord-Nederland en algemeen commandant van de Nationale Staf Grootschalig Bijzonder Onderzoek (NSGBO) asielstromen en mensensmokkel. In een interview met de Volkskrant waarschuwt Daniel voor de gevolgen van een homogeen politiekorps met alleen maar witte mensen. Het gebrek aan diversiteit heeft zware gevolgen voor het vertrouwen in de politie en de manier waarop het werk gedaan wordt.
Het is al vaker bevestigd en beschreven in onderzoeken en interviews. De politie heeft een diversiteitsprobleem. Daniel vindt dat de problemen niet serieus genoeg worden genomen. Hij heeft samen met collega’s van de nationale politie het onafhankelijke orgaan Pharresia – Grieks voor vrijmoedig spreken opgericht. Bij hen kloppen agenten aan met klachten over racisme en discriminatie omdat er in het eigen korps geen ruimte is om die te delen.
De commissaris heeft het ook expliciet over etnisch profileren.
"(…) Wij profileren altijd, dat is een onderdeel van het politievak. Dat betekent waarnemen, nadenken, relaties leggen en conclusies trekken. Aan de hand daarvan kies je voor een optreden. Nu is het probleem dat het vaak wordt gekoppeld aan racisme en huidskleur. Dan kunnen wij als organisatie wel roepen dat het onterecht is, maar wij bepalen dat niet. Zo wordt het gewoon beleefd. Wij zeggen dan ‘nee, we kunnen het uitleggen, want statistisch gezien blijkt zeven van de tien keer een zwarte man in een dure auto criminele antecedenten te hebben als we hem controleren’. Prima. Maar wij realiseren ons niet wat dat met die overige drie doet, die drie die ongelooflijk nette burgers zijn met een crimineel-vrij netwerk. En dat die drie die pijn doorvertellen in hun netwerk. Zo verlies je een groot deel van je supporters. "
Ook vindt Daniel dat het de taak van de politie is om het imago te verbeteren:
"Wij zijn niet racistisch, daar ben ik van overtuigd. Maar een deel van die samenleving denkt nu eenmaal van wel. Dan moeten we niet in een slachtofferrol gaan kruipen, zo van, ‘kijk wat ze ons aandoen, we zijn zo integer’. Nee, we zijn geen slachtoffers. We zijn de politie. Dat dwingt ons om na te denken over de vraag hoe wij onze integriteit en oprechtheid vertalen naar dat deel van de samenleving. Ik heb die vertalers helaas niet, dus die moet ik binnenhalen. We moeten op zoek naar een manier waarmee je van de politie een organisatie kunt maken waarvan mensen zeggen: dit is mijn politie, ik herken mij erin.
Het is de grootste kul die er is, die constante koppeling van allochtonen en kwaliteit. En dat gebeurt alleen bij etniciteit. Bij homo’s of lesbiennes zeggen we nooit: die mogen wel binnenkomen, maar het moet wel van onze kwaliteit zijn. Maar bij Marokkanen, Turken Surinamers, noem maar op, wordt altijd gezegd dat hun komst niet ten koste mag gaan van de kwaliteit"
Het is de grootste kul die er is, die constante koppeling van allochtonen en kwaliteit. En dat gebeurt alleen bij etniciteit. Bij homo’s of lesbiennes zeggen we nooit: die mogen wel binnenkomen, maar het moet wel van onze kwaliteit zijn. Maar bij Marokkanen, Turken Surinamers, noem maar op, wordt altijd gezegd dat hun komst niet ten koste mag gaan van de kwaliteit