Joop

Politiecamera betrapt Italiaanse boer op aansteken bosbrand

  •    •  
10-08-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
120 keer bekeken
  •  
Geen video? Klik hier.
De Italiaanse militaire politie Carabinieri heeft in Montesarchio, een gemeente in de buurt van Napels, een boer gearresteerd die een bosbrand stichtte. De brandstichter werd betrapt met behulp van een camera en een nieuwe opsporingstechniek.
Bosbranden worden vaker aangestoken door agrariërs die bijvoorbeeld zo landbouwgrond willen bemachtigen. Door het op wetenschappelijke wijze analyseren van historische bosbrandgegevens kan achterhaald worden op welke plekken brandstichters waarschijnlijk zullen toeslaan. Op enkele van die plekken zijn camera’s opgehangen om de anders nauwelijks te grijpen daders op te sporen.
Op de beelden is te zien hoe de man op een landweg loopt, het gras in de berm aansteekt en zich vervolgens uit de voeten maakt. Andere beelden tonen dat de bossen in het gebied in brand staan.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (40)

Greendutch
Greendutch10 aug. 2021 - 15:46

alle camera's overal in de stad zijn gruwelijk en niemand protesteert iv.m. privacy-rechten maar in dit geval een uitkomst. aub heel veel camera's in de bossen als dit bosbranden voorkomt maar tegelijkertijd ook zorg voor die boeren en goede regelgeving zodat ze weten waar ze aan toe zijn en wat hun mogelijkheden zijn

3 Reacties
Temms348
Temms34811 aug. 2021 - 9:12

Hou toch op, ik vind het goed dat er meer camera's gaan hangen, weet je wel niet hoeveel cold cases er zijn. Die camera's kunnen levens redden, maar mensen gaan moeilijk doen over hun privacy, wat heb je te verbergen?

Joe Speedboot
Joe Speedboot11 aug. 2021 - 9:25

'wat heb je te verbergen?' Blijkbaar is het nog nooit bij je opgekomen dat al die camera's (en data) je ook kwetsbaar maken. Stel dat er een fout regime aan de macht zou komen zoals ruim 80 jaar geleden. Die maak je het dan wel erg gemakkelijk. Zie ook China.

Bouwman2
Bouwman212 aug. 2021 - 7:35

Ik ben het wel eens met wagt je schrijft: die camera's zijn wantrouwen, de Overheid vertrouwt haar burgers niet. Dat lokt wederkerigheid uiit. Ze mogen van mij blijven hangen, maar hang er da we een bijsluiter aan: Ik hang hier niet voor jou, maar voor anderen. Want dan weet je ten minste wie deugt en wie niet.

Hallo4
Hallo410 aug. 2021 - 14:33

Als dit in scene is gezet om brandstichters af te schrikken dat had het best wat minder knullig gekund. Lieden die echt kwaad willen hebben wel meer fantasie om de boel ongemerkt in de fik te zetten schat ik zo in. Die laten zich echt niet met een drone in de val lokken. https://www.nhnieuws.nl/nieuws/287188/hardloper-marc-doofde-duinbrand-schoorl-voordat-de-brandweer-er-was Misschien kan er in de toekomst wat met satelliet? Even Biden bellen en vragen om de beelden. En dan gelijk die van MH17 laten meesturen als hij zich tenminste nog kan herinneren waar hij en Obama die verstopt hebben.

4 Reacties
Karingin
Karingin10 aug. 2021 - 19:48

Woon jij soms ook in Legoland Kees?

Temms348
Temms34811 aug. 2021 - 9:08

Dat over de MH17 heeft hier helemaal niks mee te maken en het is allang bekend dat rusland er wat mee te maken heeft. Of ben je zo'n Trump complot theorist

Hallo4
Hallo411 aug. 2021 - 10:32

De Amerikanen kijken met hun satellieten gewoon bij jou in de achtertuin hoor Tem. En kunnen dus desgewenst ook zien wat er allemaal in rook op gaat. Met terugwerkende kracht. En die mogelijkheden zullen in de toekomst alleen maar beter worden. Helaas geven ze alleen beelden vrij die in hun eigen straatje passen. Dat ze bijvoorbeeld de satellietbeelden van MH17 niet vrijgeven is dubieus. Wat is er te verbergen? Des te meer omdat Oekraiene het gepresteerd om hun radarbeelden zoek te maken. Nu staat het OM dus met lege handen omdat de suggestie wordt gewekt dat er in de buurt/schaduw van de MH17 wat te zien is. Gevechtsvliegtuigen bijvoorbeeld die een aanval uitlokken. https://www.ad.nl/binnenland/mh17-proces-amerikanen-geven-satellietbeelden-van-buk-raket-definitief-niet-prijs~ad1a0e1c/

Joe Speedboot
Joe Speedboot11 aug. 2021 - 13:50

'De Amerikanen kijken met hun satellieten gewoon bij jou in de achtertuin hoor Tem. En kunnen dus desgewenst ook zien wat er allemaal in rook op gaat. Met terugwerkende kracht.' Dat gebeurt in films maar niet in werkelijkheid. De meeste satellieten komen maar eens in de zoveel tijd langs, dus je moet maar net de mazzel hebben dat er op dat moment eentje boven die plek hing.

adamgmail
adamgmail10 aug. 2021 - 14:08

Als gemeente weet je hoeveel grond een boer heeft. Door een keer per vijf jaar de boel op te meten weet je meteen of iemand stuk bij heeft gepakt zonder de daarvoor geldende vergunningen. Het is een kwestie van meten en handhaven. Trouwens niet alleen boeren in Zuid Europa doen dat, daar zijn ook veel bedrijven en burgers ook schuldig aan. Zolang niet gehandhaafd wordt blijf je dit probleem houden.

Joop den Uil
Joop den Uil10 aug. 2021 - 13:36

Italianen hebben dus betere camera's dan politie in Nederland waar alle boeven nogal zeer vaag op beeld vastgelegd worden en derhalve vrolijk rond blijven lopen.

1 Reactie
Joe Speedboot
Joe Speedboot10 aug. 2021 - 17:27

Blijkbaar is meneer de uil alweer vergeten waarom ze de moordenaars van Peter R de Vries zo snel te pakken hadden.

adriek
adriek10 aug. 2021 - 13:00

Een eenvoudig wetje kan vastleggen dat grond die door (bos)brand aangetast is dertig jaar met rust gelaten moet worden om te kunnen herstellen.

7 Reacties
dirk den boer
dirk den boer10 aug. 2021 - 14:14

Niet waar Eirda, heel de Amazone (tot voor kort bijna helemaal met oerwoud bezet) wordt tegen de grond gewerkt of gekapt, dan verbrand, en dan meteen in de as (wel wachten tot afgekoeld) geplant door kleine boeren (heb dat zelf ooit moeten doen voor Organon in het Peruaanse oerwoud), of geploegd door grote sojaboeren, na opruiming boomstronken). Wel is het zo dat het ecosysteem, de bodem en het microleven weer moet herstellen, maar dan denk je aan herbebossing en mooie natuur, niet aan agrarische bestemming.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa210 aug. 2021 - 14:35

Hoi Eirda, dat lijkt me n goede oplossing.

Pater
Pater10 aug. 2021 - 14:39

Dus ook geen woningen herbouwen, slim zeg.

dirk den boer
dirk den boer10 aug. 2021 - 14:51

Prof. Bongers, bosecologie, Wageningen, hierover vandaag in de NRC: bos herstelt in de regel vrij snel na brand, vooral regenwoud bos Hoe meer natuurlijk bos in de buurt, hoe sneller het herstel. Als er voortdurend en massaal gebrand wordt, duurt herstel langer, en kan kantelpunt naar - geen herstel meer- optreden. Voor de Amazone als geheel ziet hij dit nog niet gebeuren (maar aan de randen ervan al wel dus, ligt eraan of er wegennet is of niet) Waar hij dan mee besluit, dat slaat me koud op het hart, diep tragisch lijkt me: Om dit zwarte scenario te voorkomen, is beter beheer vd Amazone nodig. Beter beheer in Brazilie, ja, net zoiets als de stratenmaker op zee show. En je kunt er niets aan veranderen, ook als je zou willen. Brazilie is een soevereine natie......

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 aug. 2021 - 8:30

Aan de Riviera werd meen ik mij te herinneren bos door speculaten in de fik gestoken omdat ze er wilden bouwen. Er was een grote bosbrand op de Veluwe in juli 1976. Toen brandde 400 hectare natuurgebied af. Het vuur naderde op een zeker moment ook Arnhem. In 2014 was er ook een en werden uit voorzorg in Museum Kröller-Müller zo'n 300 schilderijen naar een brandvrije ruimte gebracht. Er is niets meer van te zien maar in die contreien wordt dan ook (voorlopig?) niet gebouwd.

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 aug. 2021 - 10:21

Pater 10 augustus 2021 at 16:39 niet herbouwen zou in Australie en Californie in het buitengebied wel eens heel verstandig kunnen zijn.

dirk den boer
dirk den boer11 aug. 2021 - 15:24

Ik vraag me dus inderdaad al tijdje af, wat is er aan de hand met journalisten die over die branden schrijven, Danielle. Ze hebben het over pyromanen, nu, die ik ken ik maar al te goed, jongens en meisjes (maar toch vooral jongens) die een kick krijgen als ze ergens een boerderij of stuk bos in de fik zien gaan, nadat ze het zelf aangestoken hebben. Maar dat is het daarzo natuurlijk helemaal niet, lees Molly Veenstra eens die dat uitlegt in De Wereld Brandt in het geval van Portugal. Och ja, het gaat immers allang niet meer om feiten en achtergronden in de pers, alleen nog maar om sensatie en emotie. Ook wel weer begrijpelijk misschien, gezien de tijdgeest.

Durk Morrees
Durk Morrees10 aug. 2021 - 12:14

Het is een boosaardige mythe dat de bosbranden die wereldwijd sterk zijn toegenomen aangestoken zijn door mensen, in dit geval weer eens de hedendaags zo graag gehate agrariërs. In een belangrijk groot aantal gevallen is het blikseminslag of heeft het andere onbedoelde oorzaken. Werkelijke oorzaak is de klimaatverandering die voor langere periodes van droogte zorgt in bosrijke omgevingen waar dit eerder nooit voorkwam. Voorbeeld waar de mythe van de door mensen aangestoken bosbranden als oorzaak wordt ontmanteld: https://nos.nl/collectie/13818/artikel/2320170-nepnieuws-rond-de-bosbranden-in-australie-nee-ze-zijn-niet-aangestoken

14 Reacties
Durk Morrees
Durk Morrees10 aug. 2021 - 13:42

Ik zal ter versterking van mijn punt een gelijkenis gebruiken. Toen er tot en met de jaren zeventig nog een algemeen klimaat van de rookcultuur bestond waarbij zelfs de leraren in de klaslokalen rookten waar minderjarige leerlingen dat niet mochten was de verkoper van tabak ook niet veroorzaker ervan dat ook die leerlingen al vanaf jonge leeftijd vrij algemeen en massaal rookten in hun vrije tijd. Zomin die tabakshandelaar werkelijke oorzaak van dat wijdverbreide roken was, al begonnen bij de meeste tieners, is dat nu de enkele agrariër of andere brandstichter in geval van de bosbranden. Het is het gecreëerde klimaat, d.i. door algemeen menselijk handelen, wat oorzaak is.

Joe Speedboot
Joe Speedboot10 aug. 2021 - 14:07

'Het is een boosaardige mythe dat de bosbranden die wereldwijd sterk zijn toegenomen aangestoken zijn door mensen,' Je verkoopt zoals wel vaker weer eens sprookjes. Van bijvoorbeeld de enorme bosbranden in het Amazonegebied is algemeen bekend dat ze vrijwel allemaal ontstaan door brandstichting tbv de ontbossing. Uit een artikel van de Wageningen landbouwuniversiteit: 'De satellietbeelden laten zien dat branden woedden in de Westelijke Amazone, een nat gebied waar van nature weinig branden voorkomen, en in de randen van de Amazone, waar veel landbouw wordt bedreven. Dit duidt erop dat het vuur door mensen is aangestoken. De branden kunnen vermoedelijk niet los gezien worden van de huidige toename in ontbossing.' https://www.wur.nl/nl/onderzoek-resultaten/onderzoeksinstituten/environmental-research/show-wenr/zes-vragen-over-de-oorzaken-en-gevolgen-van-branden-in-de-amazone.htm

fluffie3
fluffie310 aug. 2021 - 14:25

Maar Durk...je ZIET de beelden? Het hedendaags zo graag gehate bewijs

Pater
Pater10 aug. 2021 - 14:39

Goed werk Joe.

LaBou
LaBou 10 aug. 2021 - 16:51

"Werkelijke oorzaak is de klimaatverandering die voor langere periodes van droogte zorgt in bosrijke omgevingen waar dit eerder nooit voorkwam." Kwam het nu ineens wel goed uit, die klimaatverandering?

dirk den boer
dirk den boer10 aug. 2021 - 17:58

Voor Siberie en Turkije, Californie, Griekenland zou je wel eens gelijk kunnen hebben Durk, ik las vandaag in NRC dat in Siberie, behalve hogere temperaturen (door co2 uitstoot door ons mensen), ook veel mee blikseminslag voorkomt. Maar voor de Amazone, het regenwoud (onbrandbaar, mits eerst omgehaald) en verdord) , ligt het echt anders, lees diezelfde NRC, Van Extreme Neerslag Tot Extreme Droogte...

Durk Morrees
Durk Morrees10 aug. 2021 - 19:15

@Labou Die klimaatverandering en de urgentie er iets aan te doen heb ik nergens bestreden. Ik heb slechts de net zo belangrijke noodzaak aangekaart daarbij de oren niet te laten hangen naar door ideologische doctrines van de door eco-socialistische klimaatbeweging te laten hangen die met die aanpak tevens een socialistisch morgenrood beogen. Bovendien heb ik gesteld dat een voortdurend einde der tijden aankondigen niet nodig is daar het uitsterven van diersoorten en vernietiging van bestaande natuur in verschillende delen van de wereld al voldoende is om van de noodzaak overtuigd te raken tot handelen. Apocalyptische scenario's stompen alleen maar af zoals het jongetje wat steeds "Brand!" riep. @Joe De gevallen van brandstichtingen, waar er ook andere veel meer voorkomende oorzaken van brand feit zijn zoals bliksem, laat onverlet dat ze allemaal qua belang ondergeschikt zijn aan het feit dat de klimaatverandering met o.m. lange periodes van droogte de fundamentele oorzaak van de branden zijn. Zonder die toestand t.g.v. lange periodes van droogte als gevolg van klimaatverandering zouden deze bosbranden niet kunnen plaatsvinden. Maar als je toch liever de boeren als geliefd object van haat voor je witl blijven zien dan doe je dat maar hoor. Anderen doen uit die behoefte geboren in afkeer precies hetzelfde met andere groepen door een lid van deze groep bij misdadig gedrag eruit te halen en dit dan te projecteren op de hele groep.

Karingin
Karingin10 aug. 2021 - 19:17

Legopoppetjes hebben niet de handen om met vuur te spelen, en in Legoland smelten de bomen, dus dat verklaart dit van de realiteit losgezongen relaas volledig

Durk Morrees
Durk Morrees10 aug. 2021 - 21:37

Karingin verkiest dus het geliefde object van zijn haat tegen agrariërs door het wangedrag van enkelingen te projecteren op de rest boven het erkennen van de fundamentele oorzaak van de mogelijkheid van deze bosbranden die wereldwijd in frequentie toenemen als gevolg van lange periodes van droogte samenhangend met klimaatverandering door veel meer algemeen menselijk handelen. Nog meer?

Joe Speedboot
Joe Speedboot11 aug. 2021 - 6:31

'Maar als je toch liever de boeren als geliefd object van haat voor je witl blijven zien' Mooi voorbeeld van een valse insinuatie. Blijkbaar kan je geen fatsoenlijke tegenargumenten verzinnen dus ga je maar op de persoon spelen. Lekker ranzig! Ik publiceer hier louter de feiten met nb als bron de landbouwuniversiteit in Wageningen. Niet meer en niet minder. Dat soort artikelen zijn overigens ook moeiteloos te vinden over bijv Borneo waar de vele bosbranden ook voortdurend worden aangestoken.

Le Chat Botté
Le Chat Botté11 aug. 2021 - 8:29

@Durk [eco-socialistische klimaatbeweging te laten hangen die met die aanpak tevens een socialistisch morgenrood beogen] Dat klinkt niet als de uitkomst van een politicologische studie die ik ken. Ben je aan het duimzuigen of kun je een serieus onderzoek aanwijzen?

Joe Speedboot
Joe Speedboot11 aug. 2021 - 9:33

'door het wangedrag van enkelingen' Je klets uit je nek. Het gaat om tienduizenden aangestoken branden per jaar. Allemaal aangestoken door egoïsten die eigen gewin boven algemeen belang stellen. Ga je sprookjes op GS verkopen. https://nos.nl/artikel/2301995-indonesie-arresteert-bijna-200-mensen-om-bosbranden https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=26901

LaBou
LaBou 11 aug. 2021 - 10:42

"Die klimaatverandering en de urgentie er iets aan te doen heb ik nergens bestreden." Kronkel, kronkel, draai, draai. Dit noemen we "keutel intrekken".

RaRa17
RaRa1711 aug. 2021 - 15:25

Labou kan natuurlijk vast vertellen waar de klimaatverandering door duk niet wordt erkend.

dirk den boer
dirk den boer10 aug. 2021 - 11:40

Wil die boer voor hemzelf grond bemachtigen ? Stel dat het niet bemerkt was, had hij (of familie) dan meer kans gehad dan wanneer het bos was gebleven? Lees ook de opmerking van Molly V. op draadje De Wereld Brandt, in Portugal gebeurt hetzelfde, ook door boeren, maar niet door hebzuchtige, maar door boze boeren, uit wraak voor verlies van gemene gronden waar ze vroeger vee lieten grazen, hout sprokkelden, kastanjes verzamelden etc etc. In Italie ligt het anders?

2 Reacties
dirk den boer
dirk den boer10 aug. 2021 - 12:23

Ik zag olijfbomen in de buurt vd brand. Wordt dat bos wellicht door de overheid zo behouden, voor natuur of dergelijk,terwijl de boeren er hun olijven op willen planten?

dirk den boer
dirk den boer10 aug. 2021 - 14:56

Of, nog erger, maar speculalief, is er sprake van subsidie (Brussel) voor die bos opstand, terwijl de arme boer maar moet zien rond te komen op gronden die vroeger gewoon van het dorp en de gemeente waren??

Phil2
Phil210 aug. 2021 - 10:36

Afgekeken van zijn Braziliaanse neef?

Erik B2
Erik B210 aug. 2021 - 10:30

Gelijk alle bezittingen van die boer onteigenen en in de gevangenis gooien.