Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Politiebonden willen dat politiek ophoudt zich te verstoppen voor klimaatactie A12

  •  
08-09-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
5033 keer bekeken
  •  
ANP-470312811

Politieagenten storen er steeds meer aan dat de politiek niet op de blokkades van A12 reageert. In plaats van zoals in een democratie hoort, in gesprek te gaan met de activisten, volstaat de regering en het bestuur er mee agenten op de activisten af te sturen. Dat is een politiek die nergens toe leidt omdat de activisten volhardend zijn in hun eis dat er naar hen geluisterd wordt. Ze zullen terug blijven keren, hun aantal groeit alleen maar en dat kost steeds meer politieuren.

In een open brief uiten de vier grootste politiebonden de grieven van de agenten. 

Tot nu toe heeft de politiek geen enkele keer thuis gegeven als Extinction Rebellion door een blokkade op de A12  aan de deuren van politiek Den Haag rammelde om gehoord te worden. De enige personen die de actievoerders tegenover zich zagen opduiken waren politiemensen. Om uiteindelijk diezelfde A12 (keer op keer) weer vrij te vegen. De frustratie daarover neemt toe, dat merken wij als politievakbond als geen ander. Steeds vaker moet de politie letterlijk de klappen voor de politiek opvangen.

De politiebonden stellen dat het in goede banen leiden van de komende blokkade die in tegenstelling tot eerdere keren dagenlang gaat duren "onevenredige politie-inzet" vraagt. De vier politiebonden doen dan ook een dringend beroep op de politiek om een stap naar voren te doen om de blokkades af te wenden. 

De agenten willen weer de wijk in, boeven vangen, er zijn voor de burger. Dat reguliere werk blijft nu te veel liggen. Daar waar de overheid faalt om de onrust uit de maatschappij te halen, faalt het ook om goed te zorgen voor politiepersoneel. Diezelfde overheid die wel eist dat de politie ervoor zorgt dat de demonstranten niets overkomt, alles veilig en vreedzaam verloopt en snelwegen vrij worden gemaakt.

De protestbeweging Extinction Rebellion gaat vanaf aanstaande zaterdag dagelijks de A12 in Den Haag blokkeren. Ze doen met de eis dat de overheid stopt met het subsidiëren van fossiele energie. De vernietiging van het klimaat wordt door de overheid  jaarlijks met 37,5 miljard euro medegefinancierd in de vorm van vrijstellingen en andere uitzonderlijke voordelen. Het in goede banen leiden van de protestacties tegen dat beleid zal volgens de agenten een onevenredige politie-inzet vragen die Nederland zich niet meer kan veroorloven. De vier politiebonden doen dan ook een dringend beroep op de politiek om een stap naar voren te doen en te proberen de blokkades af te wenden.

Voor alle duidelijkheid: het helpen waarmaken van het recht op vrije meningsuiting en het recht op demonstratie is een taak die politiemensen waardevol vinden en uiterst serieus nemen. Als ze zo’n klus te doen krijgen, dan proberen ze hem ook zo goed, veilig en onafhankelijk mogelijk te doen. Maar de toenemende inzet voor het begeleiden van protestacties begint ook te wringen. De agenten willen weer de wijk in, boeven vangen, er zijn voor de burger. Dat reguliere werk blijft nu te veel liggen.

Daar waar de overheid faalt om de onrust uit de maatschappij te halen, faalt het ook om goed te zorgen voor politiepersoneel. Diezelfde overheid die wel eist dat de politie ervoor zorgt dat de demonstranten niets overkomt, alles veilig en vreedzaam verloopt en snelwegen vrij worden gemaakt. 

De Nationale Politie kampt met een forse onderbezetting van de personeelsformatie, die nog minstens vier jaar gaat duren. Het gevolg is dat de politie minder in de wijken kan zijn, er veel zaken op de plank blijven liggen en aangiftes langer moeten wachten op behandeling of helemaal niet in behandeling worden genomen. Minstens net zo zorgelijk zijn de gevolgen van de ongekend hoge werkdruk voor de huidige medewerkers. Zij werken op het randje van overbelasting, mede doordat het steeds lastiger is geworden om verlof op te nemen. Velen hebben het gevoel dat ze bezig zijn een marathon te lopen waar maar geen einde aan komt. In die situatie is het extra inzetten van collega’s om elders in het land de openbare orde te handhaven tijdens een protestactie bijna niet meer op te vangen. De politie heeft geen buffers meer op dat gebied, alle hulptroepen worden al voortdurend benut, het is op.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.