Joop

Politiebond niet gediend van zogenaamd stoere praatjes Mark Rutte

  •  
12-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Rutte
De Nederlandse Politiebond (NPB) heeft laten weten niet gecharmeerd te zijn van de stoerdoenerij van premier Rutte. Die zei vrijdag na afloop van de ministerraad dat hij relschoppers die hulpverleners lastigvallen ‘ het liefst zelf in elkaar zou slaan ’. Op NPO Radio 1 zegt NPB-voorzitter Jan Struijs daarover: ‘Dit soort stoere taal helpt ons niet’.
De gênante wens van Rutte om voor eigen rechter te spelen, lijkt vooral stoere praat voor de bühne om te verbloemen dat zijn kabinet weinig tot niets doet als het gaat om concrete maatregelen om de veiligheid van hulpverleners daadwerkelijk te verbeteren. SP-Kamerlid Peter Kwint merkte op Twitter al op : ‘Hier is een idee. Bezuinig niet op de politie zoals Rutte deed. Sluit geen politiebureaus zoals Rutte deed.’
Ook Struijs zegt nu dat Rutte maar wat in het luchtledige kletst en dat zijn uitspraken juist een averechts effect hebben:
"De politie is vaak het eerste aanspreekpunt van de overheid bij conflicten en het is al moeilijk genoeg de boel bij elkaar te houden in deze maatschappij. Hier wordt het niet beter van."
Struijs merkt op dat van agenten wordt verwacht dat zij voorbeeldgedrag tonen en daarom ‘dit soort taal nooit bezigen’. Dat zou volgens Struijs dan ook voor de premier moeten gelden. Daar komt nog bij dat de zowel de politiebond als ook de brandweer al langere tijd pleiten voor structurele maatregelen rond de jaarwisseling, maar het enige structurele is vooralsnog dat de kabinetten-Rutte politie en brandweer links laten liggen. Korpschef Erik Akerboom noemt de oudjaarsviering in de huidige vorm ‘een mislukte traditie’.
De kritiek kwam niet alleen van de hulpverleners. Ook Ruttes coalitiegenoten waren niet gecharmeerd van de knullige stoere praat van de premier. Volgens CDA-leider Buma wekte Rutte met zijn gebral de suggestie dat men het recht in eigen hand mag nemen. ChristenUnie-leider Segers was helder in wat wél een oplossing is. Hij schreef:
"Hulpverleners hebben geen woorden nodig, maar daden. Als je de politie écht wilt helpen rond Oud en Nieuw, overweeg dan te doen wat de politie ons vraagt om te doen: een vuurwerkverbod."
Bron: NOS

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

Spelchecker2
Spelchecker214 jan. 2019 - 21:59

Kunnen we Mark Rutte niet helpen met zijn vuurwerkprobleem? Als we nu eens een voorbeeld nemen aan de wijze waarop Urgenda-advocaat Cox met 'Het Recht' in de hand de Nederlandse overheiddwong drastischer maatregelen te nemen tegen de uitstoot van CO2 in Nederland. Hij bracht daarvoor o.m. een beroep op de zorgplicht van de overheid ten aanzien van haar burgers in stelling. Die zorgplicht is o.m. vastgelegd in het Europees Verdag van de Rechten van de Mens (EVRM). Naar analogie daarmee zou je kunnen stellen dat de overheid rond de oud-nieuwviering haar zorgplicht jegens haar burgers bij herhaling verzaakt door te accepteren dat de openbare ruimte wordt overgenomen door vuurwerkhooligans die er ieder jaar weer een oorlogszone van maken. Daardoor stelt de overheid een groot deel van haar burgers bloot aan gevaarzetting voor lijf, have en goed en wordt de openbare ruimte feitelijk ontoegankelijk voor een groot deel van de aan haar zorgen toevertrouwde (oudere) burgers. De geschiedenis van de afgelopen decennia toont overduidelijk aan dat de overheid zonder een algeheel verbod op particulier vuurwerk niet aan haar zorgplicht kan voldoen.

Libertain
Libertain14 jan. 2019 - 11:16

Gekker kan het niet - een Premier die tegen de strafboek in gaat en openlijk doet propageren het methode van eigenrichting. Wat is het volegnde stap? Zodra de volgende keer de hulpverleners ergens wordfen belaagd, komt hij plotseling als Dutch Superman met een zwarte motorhelm bovenop zijn nette blauwe pak verschijnen, zwaaiend als een molen met zijn lange handen richting de belagers c.q. hooligans? Waar gaat dit eindigen?

ruma ankka
ruma ankka13 jan. 2019 - 16:30

Die man heeft zijn vezels niet meer onder controle.

Thuiszitter
Thuiszitter12 jan. 2019 - 18:50

Hij staat gewoon voor lul , alleen jammer dat door die dikke plaat voor zijn kop, hij hetzelf niet door heeft .

Hiltermann
Hiltermann12 jan. 2019 - 18:27

Mark Rutte heeft zijn geloofwaardigheid volledig verspeeld door te stellen dat liegen mag. Van zo iemand heb je als politieman niets te verwachten. De politie is niet mijn vriend helaas maar wat hulpverleners waaronder politiemensen in Nederland mee maken is schandalig. Hulpverleners waaronder ook brandweerlieden en ambulancepersoneel lijken rond de jaarwisseling wel vogelvrij te zijn. Dat is een onhoudbare toestand waartegen de overheid onmiddellijk maatregelen moet nemen. Wees nu eens flink door het in plaats van in elkaar slaan te hebben over passende maatregelen om dit geweld te stoppen. Begin eens met een meldplicht voor een aantal jaren tijdens de jaarwisseling voor relschoppers. Verhoog de straffen en de pakkans Presenteer de veroorzakers van schade de rekening en geef de inning aan het CJIB. Rutte en Grapperhaus doe iets. De situatie laat geen uitstel toe.

OlavM
OlavM12 jan. 2019 - 17:53

Allemaal stoere blufpraat van Rutte, die zijn gebrek aan aanpak van de oud- en nieuwjaarsellende wil verbloemen. Rutte zelf durft nog geen vlieg dood te slaan, dus het komt allemaal nogal lachwekkend over.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin14 jan. 2019 - 6:09

OlavM Rutte is een straatvechter, vergis je niet. Dat zijn niet de meest aangename mensen, die naaien je waar je bijstaat.

Joe Speedboot
Joe Speedboot12 jan. 2019 - 14:42

Het zijn eerder zielige praatjes van een mp die al drie keer over zijn houdbaarheidsdatum heen is.

Zwerfstein
Zwerfstein12 jan. 2019 - 14:04

Zou toch ondenkbaar zijn in tijden van Balkenende, Kok, Lubbers of Den Uyl of eigenlijk al Rutte's voorgangers, dat je als premier praat in termen van 'in elkaar slaan' of 'klootzakken' (Dijkhoff: 'capuchon-klootzakjes'). Dat zegt toch iets over de intellectuele armoede van de VVD?

3 Reacties
Satya
Satya12 jan. 2019 - 16:00

De hele politiek wat mij betreft. Ook termen als kopvodden staan niet in het parlement. Kutmarrokaantjes etc.

OlavM
OlavM12 jan. 2019 - 18:04

@ Satya: Toch echt niet "de héle politiek". De voorbeelden die je noemt zijn aan specifieke politici toe te schrijven.

Satya
Satya13 jan. 2019 - 11:17

Kutmarrokaantjes was PvdA heb ik gelezen. Ja de PVV steekt er met kop en schouders bovenuit en hun achterban ook.

Oki Doki
Oki Doki12 jan. 2019 - 13:14

Tot nu toe is premier Rutte de enige die mensen in elkaar wil slaan hier in Nederland, ik weet niets van iemand die dat ook wil doen. Het is wel duidelijk dat de mensen van de VVD lang niet goed bij hun hoofd zijn.

Break on through
Break on through12 jan. 2019 - 12:52

Als iedereen voorbeeld gaat nemen aan de uitspraken van Rutte dan staat het voormalige wilde westen te verbleken.... Laat Rutte maar aftreden. Iemand die zulke uitspraken doet is ongeschikt voor deze functie...

Hans Idem
Hans Idem12 jan. 2019 - 11:30

De verkoop van vuurwerk is lucratief. Daarom zal er geen verbod komen van een regering die vooral economische belangen dient.

3 Reacties
KM2
KM212 jan. 2019 - 12:35

Hoe kan de verkoop van vuurwerk lucratief zijn als de kosten van de schade hoger zijn dan de omzet van de verkoop van het vuurwerk? En dan is de immateriele en natuurschade er niet bij gerekend.

HM van der Meulen
HM van der Meulen12 jan. 2019 - 14:48

Jij hebt nog niet begrepen dat zelfs oorlog ook een verdienmodel is.

OlavM
OlavM12 jan. 2019 - 18:00

@ KM: [Hoe kan de verkoop van vuurwerk lucratief zijn als de kosten van de schade hoger zijn dan de omzet van de verkoop van het vuurwerk?] Beste KM, als je even nadenkt ga je het snappen: omdat de winsten in particuliere zakken verdwijnen en de kosten daarentegen voor het grootste deel door de gemeenschap worden gedragen. Zoals HM van der Meulen al zegt: ook oorlogvoering is een verdienmodel. Daarom hebben wapenfabrikanten lobby's die bij politici aandringen op oorlog, zo leert de geschiedenis en de actualiteit. Alles nauw verbonden met de kapitalistische productiewijze.

Lucas2000
Lucas200012 jan. 2019 - 11:20

Op een goedkope manier zieltjes winnen. Hij zal als een grijze muis de geschiedenisboeken ingaan. Teflon-Mark. Hij zou eens moeten weten hoeveel mensen in het land hem eens een pak rammel zouden willen geven....

Kruimeltjes2
Kruimeltjes212 jan. 2019 - 11:00

De stuiptrekkingen van de lachende, liegende liberaal in het torentje. Het kabinet haalt (gelukkig) pasen niet. Lomperik Dijkhoff is de (laster)campagne al begonnen bij het rechtse klootjesvolk. Ik zou van de Staay willen vragen: bid voor een vernietigende nederlaag van rechts bij de verkiezingen, dan is er nog enige hoop voor de toekomst.

DenFlexwerker
DenFlexwerker12 jan. 2019 - 10:57

Inderdaad zijn Rutte's woorden alleen maar leuk voor de bühne. De man is premier en het is dus aan hem om, als premier, maatregelen te nemen. Geen woorden maar daden dus. Maar er zijn ook weer andere mensen met leuke woorden die alleen symptoombestrijding zijn. Leuk dat vuurwerkverbod maar ook buiten de jaarwisseling wordt er agressief naar hulpverleners gedaan. Maar vooral dat gezwatel over "de boel bij elkaar houden". We moeten eens af van dat rare idee dat, als mensen nare dingen doen tegen onschuldige mensen, de samenleving dat over zichzelf af roept. Iemand die, willens en wetens, agressief naar hulpverleners gaat is een dader en moet je dus niet als slachtoffer zien. De politie is geen maatschappelijk werk maar een autoritair en zelfs een repressiemiddel. Dit waarmee de samenleving zich tegen agressieve elementen wapent. Tijd dat de samenleving het zelfvertrouwen herwint om dit middel in te zetten: pak dit soort elementen hard aan. Dat zijn we verplicht aan hulpverleners en andere slachtoffers van deze elementen, anders worden dit de stinkende wonden die de zachte heelmeester achter laat. Hoewel Rutte's woorden dus loze woorden waren, is de toon wel de juiste.

L.Brusselman
L.Brusselman12 jan. 2019 - 10:42

Alsof Rutte die moed zou kunnen opbrengen,hij laat dat soort shit liever aan zijn beveiligers over. Een bluffer is het.

vdbemt
vdbemt12 jan. 2019 - 10:34

Weet je. Het is weer verkiezingentijd. Tijd voor de VVD om weer stoer te doen. Het cynische is, dat zij zelf de mogelijkheid hebben gecreëerd dat 'stoer doen' werkt: zij hebben zelf de nationale politie ingesteld, gepaard gaande met bezuinigingen. De politie heeft haar handen vol, schiet bijna te kort, dankzij VVD beleid. En wel lekker stoer doen, VVD. Idem met het klimaat. Je mag gemiddeld wel zeggen dat de grootste vervuilers bij de VVD zitten. Alleen al omdat daar gemiddeld meer geld zit. En 'dus' gaat Dijkhoff stoer doen: WIJ (VVD) hebben helemaal geen klimaataccoord. Jullie hebben een klimaataccoord, waar wij niet aan mee gaan werken. Toffe jongens, hoor.

1 Reactie
foxneck
foxneck13 jan. 2019 - 3:10

VVD is tegen alles wat evenredig door iedereen bekostigd wordt. De partij is vooral tegen klimaathervormingen als de rijken er proportioneel even veel aan moeten bijdragen.als de armen. Het is namelijk geen liberale, maar een conservatieve partij. Nu al is het zo dat bedrijven in NL veel meer korting krijgen t.o.v. huishoudens dan in D, B of F. Daarbij moet gezegd worden dat de accijnzen voor energie hier ook lager zijn dan in die landen. Maar wie betaalt dat verschil eigenlijk?