Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Politiebond niet gediend van zogenaamd stoere praatjes Mark Rutte

  •  
12-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
Rutte
De Nederlandse Politiebond (NPB) heeft laten weten niet gecharmeerd te zijn van de stoerdoenerij van premier Rutte. Die zei vrijdag na afloop van de ministerraad dat hij relschoppers die hulpverleners lastigvallen ‘ het liefst zelf in elkaar zou slaan ’. Op NPO Radio 1 zegt NPB-voorzitter Jan Struijs daarover: ‘Dit soort stoere taal helpt ons niet’.
De gênante wens van Rutte om voor eigen rechter te spelen, lijkt vooral stoere praat voor de bühne om te verbloemen dat zijn kabinet weinig tot niets doet als het gaat om concrete maatregelen om de veiligheid van hulpverleners daadwerkelijk te verbeteren. SP-Kamerlid Peter Kwint merkte op Twitter al op : ‘Hier is een idee. Bezuinig niet op de politie zoals Rutte deed. Sluit geen politiebureaus zoals Rutte deed.’
Ook Struijs zegt nu dat Rutte maar wat in het luchtledige kletst en dat zijn uitspraken juist een averechts effect hebben:
"De politie is vaak het eerste aanspreekpunt van de overheid bij conflicten en het is al moeilijk genoeg de boel bij elkaar te houden in deze maatschappij. Hier wordt het niet beter van."
Struijs merkt op dat van agenten wordt verwacht dat zij voorbeeldgedrag tonen en daarom ‘dit soort taal nooit bezigen’. Dat zou volgens Struijs dan ook voor de premier moeten gelden. Daar komt nog bij dat de zowel de politiebond als ook de brandweer al langere tijd pleiten voor structurele maatregelen rond de jaarwisseling, maar het enige structurele is vooralsnog dat de kabinetten-Rutte politie en brandweer links laten liggen. Korpschef Erik Akerboom noemt de oudjaarsviering in de huidige vorm ‘een mislukte traditie’.
De kritiek kwam niet alleen van de hulpverleners. Ook Ruttes coalitiegenoten waren niet gecharmeerd van de knullige stoere praat van de premier. Volgens CDA-leider Buma wekte Rutte met zijn gebral de suggestie dat men het recht in eigen hand mag nemen. ChristenUnie-leider Segers was helder in wat wél een oplossing is. Hij schreef:
"Hulpverleners hebben geen woorden nodig, maar daden. Als je de politie écht wilt helpen rond Oud en Nieuw, overweeg dan te doen wat de politie ons vraagt om te doen: een vuurwerkverbod."
Bron: NOS
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.