Joop

Politieagenten steeds gewelddadiger, vaker onterecht

  •    •  
03-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1110 keer bekeken
  •  
ANP-440125679

Politieagenten hebben vorig jaar bijna 100 keer per dag geweld tegen burgers gebruikt. In totaal gaat het om 33.584 gewelddadige acties, een stijging van 18 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Er zijn daarbij 11 mensen om het leven gekomen, waarbij niet vaststaat dat het overlijden in alle gevallen ook een gevolg is van het gebruikte geweld. De politie wijt de toename van geweld aan "de polatisatie" in de samenleving, meldt de NOS:

"Burger en overheid zijn steeds meer tegenover elkaar komen te staan. Het grotere aantal protesten dat daarvan een gevolg is, leidt tot meer geweldsaanwendingen", staat in het verslag. Ook de toename van het aantal incidenten rond mensen met verward gedrag kan een mogelijke oorzaak zijn, zegt de politie. Dat steeg met 7 procent. (…) In meer dan de helft van de gevallen gebruikte een agent vorig jaar fysiek geweld, zonder verdere geweldsmiddelen. Daarna werd het meest gegrepen naar het vuurwapen en de uitschuifbare wapenstok. 86 keer werd er gericht op iemand geschoten, 1499 keer werd het wapen alleen op iemand gericht. De meeste geweldsincidenten waren er net als in 2021 in de eenheid Den Haag (3174), gevolgd door Oost-Nederland, Amsterdam, Oost-Brabant en Midden-Nederland.

Frank Paauw, politiechef van Amsterdam, vindt dat agenten zorgvuldiger om moeten gaan met geweld. De politie onderzocht 2800 gevallen van toegepast geweld. Daarbij bleek het in 288 gevallen (13 procent) om niet-professioneel gedrag te gaan. Dat is een toename van 30 procent in ongepast geweld ten opzichte van een jaar eerder.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

adamgmail
adamgmail3 mei 2023 - 18:41

Is het niet gewoon dat de politie als een spiegel reageert op het gedrag van de maatschappij? Immers de politie moest een afspiegeling zijn van de maatschappij en als de maatschappij verhard dan zul je dit ook zien binnen de politie. En de politie kan niet tijdens de opleiding van de politieagenten rekening houden met alle uitwassen van deze maatschappij, niet met een dergelijk beperkt budget en een politiek systeem zonder ruggengraat.

Mathijsco
Mathijsco3 mei 2023 - 18:24

"Burger en staat zijn steeds meer tegenover elkaar komen te staan". Daarvoor moet je bij Rutte zijn. Vooropgesteld, agenten hebben geen carte blanche. Dat gezegd hebbende, de Politie moet dealen met die totaal verziekte sfeer en dat wantrouwen in dit land. Met de (menselijke) puinhopen die de bezuinigingen op de GGZ hebben veroorzaakt. Met bezuinigingen op haar eigen organisatie. Ga er maar aanstaan. Ik benijd ze niet, die jongens en meiden die daar voor een klote salaris iedere dag middenin moeten staan.

Willem D2
Willem D23 mei 2023 - 16:04

Ik doe 2 aannames: - De verhuftering van de samenleving. - De prinsjes- en prinsesjesgeneratie komt op de arbeidsmarkt. Op mijn eigen werke en ook bij mijn echtgenote schrikken we van het asociale gedrag van sommige nieuwe collega’s. Nog nooit eerder meegemaakt.

7 Reacties
LaBou
LaBou 4 mei 2023 - 5:40

"Op mijn eigen werke en ook bij mijn echtgenote schrikken we van het asociale gedrag van sommige nieuwe collega’s. Nog nooit eerder meegemaakt." Nog jong blijkbaar want ook vroeger kwam dat voor.

Grijs gebied
Grijs gebied4 mei 2023 - 7:41

@Labou "Nog jong blijkbaar want ook vroeger kwam dat voor." Oud zeker, want je weet niet waar je het over hebt.

LaBou
LaBou 4 mei 2023 - 10:32

"Oud zeker, want je weet niet waar je het over hebt. " Maak me dan maar wijzer anthraciet, want ik weet niet beter dan dat aso's van alle tijden zijn. Nu blaat je maar wat zonder enige onderbouwing. Al kan het zijn dat dat nou net de bedoeling was.

gezell1e
gezell1e4 mei 2023 - 20:26

Aso zijn mensen die bij voorkeur roepen dat hun huis vol is. Of roepen dat mensen in een tentenkamp gewoon aan het kamperen zijn. Helaas zijn er op dit forum dergelijke bezoekers.

LaBou
LaBou 5 mei 2023 - 15:21

En dan heb je die mensen die maar blijven roepen dat het nooit vol genoeg kan zijn als het om hun eigen belang gaat. Vertellen hoeveel mensen ze zelf onderdak geven dat zullen ze nooit doen. Dát zijn de rechtsextremistische trollen op dit forum. Zoals de reaguurder wiewatwaar bijvoorbeeld: veel geschreeuw, geen enkel resultaat. Alleen ouwe koeien die hij zelf gecreëerd heeft en die hier niet eens thuis horen. En helaas zijn er op dit forum dergelijke bezoekers als wiewatwaar.

gezell1e
gezell1e6 mei 2023 - 8:46

Hi LB, hier geef ik antwoord op je vraag. https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/balkenende-en-rutte-lieten-zich-voor-het-karretje-van-poetin-spannen-met-dank-aan-shell Ik zal nooit bij voorbaat roepen dat het vol is of dat mensen in een tentenkamp gewoon aan het kamperen zijn. Dat soort teksten horen niet thuis op dit forum in mijn visie.

Grijs gebied
Grijs gebied8 mei 2023 - 11:57

@LaBou "Maak me dan maar wijzer anthraciet, want ik weet niet beter dan dat aso's van alle tijden zijn." https://www.at5.nl/artikelen/216725/steeds-jonger-en-steeds-gewelddadiger-hoe-de-amsterdamse-jeugdcriminaliteit-verhardt Als je werkelijk denkt dat het leven tegenwoordig hetzelfde is als vroeger, dan heb je onder een steen geleefd. Ja, vroeger waren er zeker ook aso's. Ook vechtpartijen, inbraken en ander soort criminaliteit. Maar tegenwoordig is het wel écht van een ander niveau. De voorbeelden liggen dagelijks voor het oprapen.

Grozny
Grozny3 mei 2023 - 15:35

"ANP-440125679 Politieagenten hebben vorig jaar bijna 100 keer per dag geweld tegen burgers gebruikt. In totaal gaat het om 33.584 gewelddadige acties, een stijging van 18 procent ten opzichte van het jaar daarvoor." Zit daar wat corona lockdown nog tussen?

agnar123
agnar1233 mei 2023 - 14:11

In de USA zijn de agenten zo gestressed door de 'war on drugs', dat ze heel snel (zwarte) mensen doodschieten. In Nederland gaan we die kant op. In Rotterdam zijn er vrijwel wekelijks een of meerdere aanslagen met explosieven en diverse schietpartijen. Burgers worden wanhopig, politie staat machteloos. Kroongetuigen kunnen niet beveiligd worden, want er zijn niet genoeg beveiligers te vinden. Advocaten worden gedwongen crimineel te handelen door de drugsbaronnen. In natuurgebieden wordt zeer gevaarlijk drugsafval gedumpt. Boeren worden gedwongen om drugsafval over hun akker te verspreiden. Er worden zoveel drugslabs ontmanteld, dat de specialisten tegen burn-out aanzitten. Als ze een fout maken, ontploft zo'n lab, vaak in een woonwijk. Et cetera. En wat worden we er wijzer van? Drugs zijn overal verkrijgbaar, soms van heel slechte kwaliteit. Onze samenleving verloedert in hoog tempo. Waarom gaan we door met deze onzin? We kunnen ook helemaal legaliseren. Mensen die drugs willen gebruiken vragen een gebruikerspas aan bij de apotheek en ondertekenen een formulier, waarin ze de overheid, de leveranciers en de producenten vrijwaren van alle aansprakelijkheid. En ze betalen gewoon accijns over de drugs. Van de accijns kunnen we de probleemgebruikers therapie geven. En de politie? Met een beetje goede wil wordt de politie weer een vriendelijke wijkagent. We moeten in ieder geval niet de politie alle schuld geven, terwijl de problemen door de politiek zijn gemaakt.

1 Reactie
KC1
KC14 mei 2023 - 5:28

En dan? Denk je dat alle criminelen die in de drugs zaten opeens werkloos bij moeders thuis gaan zitten, of een krantenwijkje nemen? En alle junks in Europa komen lekker naar NL, apothekerspasje of niet......Drugs legaliseren gaat dus niet werken!

Danowitz
Danowitz3 mei 2023 - 13:23

Ik had ooit een collega wiens man bij de politie werkte en ook ME-er was. Hij vertelde mij ooit heel stoer hoe ze mensen erin luisden door bewust de wet te overtreden. Verder heb ik persoonlijk meerdere klachten tegen de politie ingediend na aanhoudingen om niets waarna ik ongelofelijk onbeschoft ben behandeld. Het was zelfs zo erg dat zijn collega's zich openlijk schaamden voor zijn gedrag. Nee de Nederlandse politieagenten staan voor mij gelijk aan ongelofelijk achterbakse hufters.

2 Reacties
Hallahan2
Hallahan23 mei 2023 - 17:30

Hoe kun je in hemelsnaam meerdere keren zijn aangehouden? Ik ben 57. Ben in mijn hele leven 1x aangehouden: als 14 jarige werd ik door de wijkagent betrapt terwijl ik op de brommer van mijn oudere broer reed. Na een schop onder mijn achterwerk werd ik (lopend) maar huis gestuurd met het verzoek om mijn moeder op de hoogte te stellen dat hij later door dag wel langs kwam om even te praten. Dus thuis kreeg ik ook van mijn moeder en klap om mijn oren en huisarrest. Verder nooit aangehouden, niet bij het uitgaan, niet bij het autorijden, nooit. Oh ja, de wijkagent kwam langs, drink en kopje koffie en vertrok zonder ook maar 1 woord te zeggen over dat ik op de brommer had gereden...

JasDon
JasDon3 mei 2023 - 21:15

Een vage anekdote, een hekel aan politie en toevallig veel in aanraking geweest met de politie. De politie kan zoveel beter, maar sommige mensen mogen ook naar zichzelf kijken.

H@wkeye81
H@wkeye813 mei 2023 - 12:22

Laat mij uit ervaring spreken dat de politie hier in Nederland proffesioneel en conflictmijdend optreedt. Zijn er situaties waar de politie beter had moeten optreden en zijn er fouten gemaakt, ongetwijfeld. En hier moet dan ook van geleerd worden. Echter is wel mijn ervaring dat wij in dit land onze handen mogen dichtknijpen als het gaat om handhaving van de openbare orde en veiligheid IMHO

Rob12342
Rob123423 mei 2023 - 11:57

Rare kop van dit artikel. Zou dat ook niet komen omdat het publiek zich steeds huftiger gedraagt? Ajax - PSV was daarvan weer een uitstekend voorbeeld.

2 Reacties
Hallahan2
Hallahan23 mei 2023 - 17:32

Kijk inderdaad maar de filmpjes op oa Dumpert: die verschrikkelijke grote bek die gegeven wordt naar agenten. Als ik dat zou zien van mijn zoon of dochter hebben ze een heel groot probleem.

Jozias2
Jozias23 mei 2023 - 19:06

Of omdat het gebruik van geweld steeds beter geregistreerd wordt?

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa3 mei 2023 - 11:15

Dit is de reden waarom ik niet meer naar demo's ga. Ik vertrouw de politie niet, sinds ze honden loslieten op 'wappies' in de corona periode En sinds ze anarchisten in elkaar geslagen hebben, tijdens de woningprotesten in Rotterdam Maar als we allemaal zo handelen als ik, dan glijden we af naar dictatuur, dus dit is een kwalijke zaak.

Sam V
Sam V3 mei 2023 - 10:54

Wat een kop weer. De politie voelde zich meer genoodzaakt om geweld te gebruiken, zou beter passen. Los daarvan wil niet-professioneel helemaal niet zeggen dat het ongepast of onterecht is zoals hier wordt gesuggereerd. Ook gehanteerd vakmanschap maakt onderdeel uit van de beoordeling. Er is dan ook nagenoeg geen enkele sanctie uitgevoerd (ten opzichte van het grote aantal geweldsincidenten). Valt wel op dat in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam verhoudingsgewijs veel meer handelingen als niet-professioneel werden beoordeeld dan bij de rest van de politiekorpsen.