Joop

Politieagent doodgestoken bij aanval in Brussel, mogelijk terroristisch motief

  •  
10-11-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3707 keer bekeken
  •  
48210464206_6b625b4255_3k

© cc-foto: peterolthoff

In de Belgische hoofdstad Brussel is een agent doodgestoken door een man met een mes. Volgens verscheidene Belgische media schreeuwde de aanvaller allahu akbar, een islamitische zegswijze die ook door terroristen wordt gebruikt. Over het motief van de dader bestaat nog geen duidelijkheid. De politie onderzoekt of er sprake is van een terreurdaad of een andersoortig misdrijf.

Een patrouille van de politiezone Brussel Noord werd donderdagavond rond 19.15 uur in de Aarschotstraat aangevallen door een man met een mes. ‘Er werd versterking opgeroepen en de tweede ploeg heeft het vuur geopend op de verdachte’, meldt een woordvoerster van de zone. ‘De twee politiemensen werden gewond naar het ziekenhuis gebracht. Over het motief van de dader is nog geen duidelijkheid. Het Brusselse parket is op de hoogte gebracht van de feiten.’

Een agent van tussen de 25 en de 30 jaar is inmiddels in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden. De dader werd geraakt in buik en been en ligt eveneens in het ziekenhuis, evenals de andere agent.

De minister van Binnenlandse Zaken uitte haar afschuw over het dodelijk geweld tegen de politie.

Update 21:50

De Belgische krant Le Soir meldt dat de verdachte eerder op de dag in een politiebureau bedreigingen had geuit. Hij zei onder meer dat hij een aanslag op de politie wilde plegen. De man, die illegaal in België verblijft, werd vrijwillig afgevoerd voor psychiatrisch onderzoek maar later kennelijk weer vrijgelaten.

cc-foto: peterolthoff 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (58)

Marnixo
Marnixo13 nov. 2022 - 10:34

Veel meer gericht schieten op gevaarlijke extremisten met wapens en messen.

Elberfeld
Elberfeld12 nov. 2022 - 9:49

MaxundMoritz haalde terecht de aanval op dhr. Pelosi aan. Als ik de reacties bij de ene aanval vergelijk met die bij de andere, zie ik bij beiden reacties aan de ene kant als: "Uiteraard veroordeel ik deze aanval. Maar er moeten niet vergeten dat de dader zwaar in de war was. Zijn ideologie is hoogstens een bijzaak. Jammer dat hun van de andere zijde met dit incident goedkoop punten willen scoren." En aan de andere kant: "Deze aanslag maakt wederom duidelijk dat dit een perverse ideologie is. Het maakt mensen agressief en gek, zoals je hier weer ziet. Hoe lang blijven we nog wegkijken? Waarom worden er geen harde maatregelen tegen deze extremisten genomen?" Bij aanslagen komt deze rituele dans in steeds in reactievelden terug. Echt interessant wordt het zelden. En dan is het nu wachten op de "Maar HUN kant is ECHT gevaarlijk!"-reacties.

2 Reacties
amarissimo
amarissimo12 nov. 2022 - 15:41

Het is whataboutism. Extremisme bestaat op meerdere extreme flanken, en dient zowel benoemd als hard aangepakt te worden, vanuit het midden, onafhankelijk van welke deugkerk of rechtse 'denk'tank dan ook.

Elberfeld
Elberfeld12 nov. 2022 - 21:34

@amarissimo De whataboutism komt hier ook vaak terug; dat klopt. Er zit echter ook een deel confirmation bias bij, en een deel no-true-scotsman-argumentatie. Politieke aanvallen als deze en die op Dhr Pelosi zal vanuit de ene kant gezien worden als het zoveelste bewijs van iets wat ze al lang wisten. De andere kant zal in beide gevallen wijzen op de psychische gesteldheid van de dader, en dat deze daarom NIET gezien kan worden als een ECHTE vertegenwoordiger van de groep waar hij bij schijnt te horen. En met de rest van je stuk ben ik het helemaal eens.

Ivan61
Ivan6111 nov. 2022 - 16:19

Er is een man vermoord. De dader heeft lange strafblad en was bekende bij de opsporingsdiensten. Sterkte voor de nabestanden. En wat lees ik hieronder. Iemand maakt de wedstrijdje van: All Right is gevaaarlijker, andere roept: Grenzen dicht, de derde die vindt belangrijk om Islam te beschermen zonder enige reden.

5 Reacties
HenryHansen
HenryHansen11 nov. 2022 - 17:15

Feit os dat deze man op de OCAD-lijst staat. Op die lijst van het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) staan de namen van alle personen die een extremistische of terroristische dreiging voor België kunnen vormen. Dus een aanslag vanuit dit oogpunt lijkt toch wel iets logischer dan 'verward' zijn.

oproerkraaier
oproerkraaier12 nov. 2022 - 2:16

HH: Wat ons dat leert is dat er dus compleet psychotische lieden op een lijst staan "die een extremistische of terroristische dreiging voor België kunnen vormen." psychotische mensen.

Satya
Satya12 nov. 2022 - 6:01

Mijn reactie was cynisch, ik haal een hobby op Joop aan zodra het om rechtsextremisme gaat.

Ivan61
Ivan6112 nov. 2022 - 10:29

HenryHansen, Iemand met zo lange strafblad is in eerste instantie een crimineel. Roepen dat hij verwaard is of was slaat nergens op. De reacties van Satya en Oproerkraaier zijn het bewijs van heel lage niveau. Laat staan dat zij enige respect voor de nabestanden tonen.

Satya
Satya12 nov. 2022 - 13:49

"De reacties van Satya en Oproerkraaier zijn het bewijs van heel lage niveau. Laat staan dat zij enige respect voor de nabestanden tonen" Nu wel? Wat ben jij hypocriet zeg!

oproerkraaier
oproerkraaier11 nov. 2022 - 14:45

Kijk de mensen eens blij zijn dat hij allah alakhbar riep! Kunnen ze weer heerlijk los.

6 Reacties
tinekea2
tinekea211 nov. 2022 - 15:18

nee, iedereen die het niet een met jou is fascisten noemen getuigt van kwaliteit....

KritischKijken
KritischKijken11 nov. 2022 - 15:45

Het was een verwarde man.

Tuck'R
Tuck'R11 nov. 2022 - 16:05

Wat ongelofelijk triest eigenlijk: er wordt een mens bruut beroofd van het leven en de kraai is alleen maar bezig de imago schade voor de islam te beperken. En nee, niemand is blij dat hij allahu akbar riep (ik neem aan dat je dat bedoelt). Er is verdorie iemand vermoord.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk11 nov. 2022 - 16:14

En oproerkraaier doet graag een duit in het zakje.

Joop  den Uil
Joop den Uil11 nov. 2022 - 16:43

... en de oproer blij (nee, uit de bol) dat hij weer kan trollen. (ik blijf je rapporteren)

oproerkraaier
oproerkraaier11 nov. 2022 - 17:22

tinekea: Helaas voor jou doe ik dat niet.

MaxundMoritz
MaxundMoritz11 nov. 2022 - 11:32

Voorbeeld uit velen: De dader van de aanslag op de man van Nancy Pelosi had aantoonbaar psychische klachten en was een eenzaat maar was volgens velen, hier op Joop, maar ook algemeen, en door mij bevestigd beïnvloed door extreem-rechts gedachtegoed wat daarvoor terecht verantwoordelijk werd verklaard. Volgens velen hier op Joop is dat nu in dit geval wat anders?

1 Reactie
Zandb
Zandb11 nov. 2022 - 14:40

Nu weer Max Ik weet niet hoe u er bij komt, dat het in dit geval anders is dan bij de aanslag op de man van Nancy Pelosi. Dat zuigt u gewoon uit de duim. Lees de reacties er maar op na!

Satya
Satya11 nov. 2022 - 11:08

Ik verwacht heel wat verwijzingen naar alt right en links extremisme. Erg triest natuurlijk mensen die dit als oplossing beschouwen.

3 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk11 nov. 2022 - 16:15

Waarom dit goedpraten?

Satya
Satya11 nov. 2022 - 18:06

Welk goedpraten? Ik noem het erg triest. Vind het vreemd dat de reacties per onderwerp maar hetzelfde gedrag zo erg verschillen.

oproerkraaier
oproerkraaier12 nov. 2022 - 2:17

IHAG is het prototype bot.

Y-Line
Y-Line11 nov. 2022 - 10:54

Ik zei het hier een paar dagen geleden nog, Brussel en Parijs is wat je krijgt als je onbeperkte migratie toelaat. Mensen die hier geen toekomst hebben, de illegaliteit ingaan en vervolgens gaan rondzwerven. Dat is voor die mensen niet goed, maar voor ons ook zeker niet. Sterkte voor de nabestaanden.

11 Reacties
LaBou
LaBou 11 nov. 2022 - 11:13

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

LaBou
LaBou 11 nov. 2022 - 11:15

Nonsens. Als je het artikel goed leest was deze man op vrijwillige basis opgenomen voor onderzoek en vervolgens gewoon weer op straat gezet. Dat heeft met migratie niets te maken.

Satya
Satya11 nov. 2022 - 12:48

"Ik zei het hier een paar dagen geleden nog, Brussel en Parijs is wat je krijgt als je onbeperkte migratie toelaat. Mensen die hier geen toekomst hebben, de illegaliteit ingaan en vervolgens gaan rondzwerven." Er is geen sprake van onbeperkte migratie, was dat wel zo verdronken niet zo ontzettend veel mensen. Parijs en Brussel tonen aan dat Europa zeer gesloten gemeenschappen kent. Je migranten haat op deze manier botvieren vindt ik een misselijke actie. Hoeveel wonen er in Brussel? Is Breivik dan een consequentie van extreemrechts onbeperkt hun vvmu gunnen? Iemand die jouw tekst leest en makkelijk te manipuleren is Kan zo in verdedigen modus gaan. Werkelijk misselijk wat je hier allemaal liegt en Hoeveel onschuldigen je hier schuldig maakt.

KritischKijken
KritischKijken11 nov. 2022 - 15:49

@LaBou ..... totdat ie blijkbaar Allahu Akbar roept.... Dan kan 'nonsens' ineens anders uitpakken. Niet dat autochtone mensen niet verward kunnen zijn, zeker, maar wellicht is er een verband. Dus vooraf uitsluiten?

oproerkraaier
oproerkraaier11 nov. 2022 - 17:25

"onbeperkte migratie" komplete drogredenatie want er bestaat helemaal geen onbeperkte migratie. Heb je niet mee gekregen dat de bodem van de Middellandse zee bezaaid ligt met de skeletten van mensen die zijn gestorven in hun pogingen hier naar toe te komen?

oproerkraaier
oproerkraaier11 nov. 2022 - 17:26

KK: "totdat ie blijkbaar Allahu Akbar roept" dat is natuurlijk het ultieme bewijs dat de islam er achter zit! /s

LaBou
LaBou 11 nov. 2022 - 17:32

Nietzokritisch denkt blijkbaar dat het roepen van allahu akbar een kenmerk is van illegale immigranten. En het komt niet bij hem op dat het de maatschappij is die deze man weer de straat op kieperde omdat vast houden en behandelen wel eens teveel zou kunnen gaan kosten.

KritischKijken
KritischKijken12 nov. 2022 - 8:56

@kraaier Lezen is ook een kunst he? Waar staat dat ik stel dat 'de Islam' er achter zit? Ik stel alleen vast dat de man iets roept vanuit z'n geloof. Uw insinuaties worden steeds potsierlijker.

KritischKijken
KritischKijken12 nov. 2022 - 9:01

@Labou Cursus kritisch lezen zou u helpen. U sluit op voorhand alles uit met uw welhaast lompe op voorhand 'nonsens' want o wee als er ook maar 1 link te leggen zou vallen. Dat op voorhand wegkijken wordt wel een beetje vermoeiend. Dus even afwachten maar, gretige Labou?

Paul Spijkers
Paul Spijkers12 nov. 2022 - 9:07

Dat boten komen betekent uiteraard dat er meer migratie is dan dat ze niet komen. Anders kwamen die boten niet. En belangrijker. Ongereguleerde migratie, die grenzen en processen omzeilt en door illegale smokkel word georganiseert voor geld waardoor er zo veel in de worstein en op zee omkomen. Belachelijke dat er zoveel fans van die mensen handel en boten zijn. Gan ben je of een crimineel of een dienaar van de grootkapitalist die zijn vingers aflikt aan hoe hoeveel goedkoper arbeid word en hoe de sociale rechten en diensten weer wat zullen kelderen.

Satya
Satya12 nov. 2022 - 9:52

"Belachelijke dat er zoveel fans van die mensen handel en boten zijn." Want die boten lagen er eerst? Nee eerst verdronken er mensen. Belachelijke verdraaien van gang van zaken. Daarom dienen niet migranten bestreden te worden maar de focus moet op migratieredenen liggen.

DaanOuwens
DaanOuwens11 nov. 2022 - 8:51

Hoe verward ook de dader roept niet voor niets allahu akbar. Dus de relatie naar de islam is reëel. Wat dat verder bij hoort is dat dat dan de islam van de dader is. Niet per definitie de islam van de overige islamieten.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe11 nov. 2022 - 14:52

De relatie islam en doelwit weer niet. Dat was in het geval van de 42-jarige Iranier die een aanslag op een homo-cafe in Oslo pleegde een stuk duidelijker.

KritischKijken
KritischKijken11 nov. 2022 - 15:51

@Danielle Want iemand roept iets islamitisch en u, vanaf de keukentafel, weet t dan?

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 nov. 2022 - 18:16

[Want iemand roept iets islamitisch en u, vanaf de keukentafel, weet t dan? ] U leest niet. Nee dus. Motief onbekend.

Nejras
Nejras11 nov. 2022 - 6:43

Afschuwelijk. En alle ingrediënten zijn aanwezig om te spreken over een verwarde man ipv terrorist. Ben benieuwd. Overigens vind ik elke terrorist, met een religieus motief, een verward persoon.

3 Reacties
Karingin
Karingin11 nov. 2022 - 10:10

Ja maar je hebt verward en verward…met voorbedachte rade een aanslag plegen is anders dan plots uithalen

HenryHansen
HenryHansen11 nov. 2022 - 10:27

" verwarde man" - ja dat zou je bijna hopen, maar de werkelijkheid is helaas anders. Deze man "staat bekend als ‘potentieel gewelddadige extremist’" https://www.demorgen.be/snelnieuws/man-die-agent-doodstak-in-brussel-is-ex-gedetineerde-en-staat-bekend-als-potentieel-gewelddadige-extremist~ba52b7e4/?utm_campaign=shared_earned&utm_medium=social&utm_source=twitter

Nejras
Nejras11 nov. 2022 - 10:35

@Karingin Daar heeft u ook gelijk in. Ik ben wat cynisch wellicht. Ongeacht uit welke hoek de aanslag komt: in de media word er imho te vaak met bedekkende termen over gesproken. Half gare nazi? Verward persoon Half gare dierenactivist: verward persoon Half gare coke loopjongen: verward persoon Etc. Niet helemaal fair van mij. Zeker aangezien ik tegelijkertijd ook vind dat je goed moet weten wat je typt als journalist, voor het in de krant komt. Je moet oppassen met iemand neerzetten als iets wat die persoon niet is. Dat gaat imho op in alle gevallen. Zonder aanleiding/bewijs kun je iemand geen moslim extremist/terrorist noemen, maar blijkbaar wel verward.

oproerkraaier
oproerkraaier10 nov. 2022 - 21:28

Dit zal wel weer op het conto van de islam geschreven worden door de usual suspects.

16 Reacties
Ejoth
Ejoth11 nov. 2022 - 7:33

De man die illegaal in Belgie verblijft. Wat had je anders verwacht ?

Zandb
Zandb11 nov. 2022 - 8:07

oproerkraaier En zou dat dan niet het geval kunnen zijn?

Pieterplezier
Pieterplezier11 nov. 2022 - 8:14

Echt belachelijk inderdaad. Hoe komen ze erbij!

Wakker Dier
Wakker Dier11 nov. 2022 - 8:45

Schrijft de dader het zelf al niet een beetje op dat conto door 'alahu akbar' te roepen?

EenMening3
EenMening311 nov. 2022 - 8:56

Volgens de Morgen staat de verdachte bekend als een potentieel gevaarlijke extremist. Dat blijkt. https://www.demorgen.be/snelnieuws/man-die-agent-doodstak-in-brussel-is-ex-gedetineerde-en-staat-bekend-als-potentieel-gewelddadige-extremist~ba52b7e4/

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk11 nov. 2022 - 9:41

Het zal niet de eerste keer zijn.

toentomatentomaten
toentomatentomaten11 nov. 2022 - 10:01

Als het ruikt naar een madeliefje, het ziet eruit als een madeliefje, wat zal het dan hoogstwaarschijnlijk wel zijn? Een boterbloem misschien…

Markzelluf
Markzelluf11 nov. 2022 - 10:05

Tja, oproerkraaier, je kunt moeilijk claimen dat iedereen oproerkraait over zaken die in jouw straatje passen als je zelf ook er lol in hebt controverse te bewerkstelligen. Ben je van mening dat redelijkheid een deugd is, verander dan je nick en in elk geval je eigen aanpak

Jozias2
Jozias211 nov. 2022 - 10:05

@oproerkraaier "Dit zal wel weer op het conto van de islam geschreven worden door de usual suspects." "Volgens verscheidene Belgische media schreeuwde de aanvaller allahu akbar" Tsja hoe verzinnen ze het die racisten.

Satya
Satya11 nov. 2022 - 11:11

Denk dat alt right heel wat gevaarlijker is. (Naar goed gebruik op Joop bij pvv/fvd terrorisme waar hier dan direct naar islam wordt verwezen.)

KritischKijken
KritischKijken11 nov. 2022 - 15:54

@Satya Iemand roep Allahu Akbar steekt een agenda dood, en u vind dan alt right erger. Wat passend. Wees nou eens 1 keer, 1 keertje maar, objectief over wat hier gebeurde.

KritischKijken
KritischKijken11 nov. 2022 - 15:57

@Oproer Tuurlijk niet, het was de lokale verwarde melkboer die modern wou doen, en dacht laat ik ook eens Allah aanroepen. Even serieus: Hoeft dus idd geen Islam als schuldige te zijn, maar is waarschijnlijk wel vanuit de islam fanatiek.

Satya
Satya11 nov. 2022 - 19:00

Kritisch kijken- ik verleg naar goed gebruik in reacties op Joop de aandacht. Nee, ik vind dat niet gepast. Zodra het over extreemrechts gaat zijn er veel reageerders die een verhandeling over jihadisme schrijven. Ik dacht ik draai het eens om. Vervelend toch? Erg blij dat er nog iemand oplet.

oproerkraaier
oproerkraaier12 nov. 2022 - 2:21

ZandB: Natuurlijk niet. Wat een domme vraag van u. Werkelijk...

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk12 nov. 2022 - 6:44

Satya, waar dit goedpraten?

Gio Servas
Gio Servas12 nov. 2022 - 9:23

@toentomatentomaten, Ah... duidelijk, u heeft iets tegen Madeliefjes

Dpers
Dpers10 nov. 2022 - 21:27

Wat het motief ook is geweest, verschrikkelijk om op zo'n jonge leeftijd te sterven door geweld. Sterkte voor de nabestaanden.