Nog voordat een situatie uit de hand loopt moet de politie geweld kunnen gebruiken, zonder dat de agenten met lange procedures te maken krijgen
Politiebond ACP en de landelijke politiebond hebben besloten een onderzoek te laten uitvoeren naar de mogelijkheid om agenten eerder fysiek te laten ingrijpen in situaties die met praten niet meer op te lossen zijn.
De Vrije Universiteit gaat samen met de politieacademie onderzoek doen naar de mogelijkheden. Gerrit van de Kamp, ACP-voorzitter, zei over de plannen:
‘Soms is de toepassing van proportioneel geweld noodzakelijk. Maar als daar telkens het risico van een langslepende procedure met onzekere afloop aan kleeft, dan kan dat – onbewust, maar ook bewust – reden zijn om die geweldstoepassing langer uit te stellen dan de situatie vereist.’
Frans Heeres, Korpschef Midden- en West Brabant, hoopt dat een wetswijziging preventief arresteren mogelijk zal maken. Volgens hem is het voor veel agenten frustrerend dat ze weten dat er iets misgaat, terwijl er nog niets is gebeurd, maar alles erop wijst dat iemand een strafbaar feit gaat plegen. Deze mogelijkheid moet er volgens hem komen, ongeacht de politieke situatie en ongeacht wat burgers er zelf van vinden. Veiligheid gaat boven alles.
Advocate Inez Weski vindt de ideeën verwerpelijk en trekt de vergelijking met landen die buitenwettelijk handelen. In een aflevering van Netwerk zegt ze:
‘Als je mensen gaat oppakken voor feiten die er nog niet zijn, voor handelingen die nog niet zijn gepleegd is dat een soort dieptepsychologie voor wat u van plan bent wellicht. Dat gaat wel heel ver. Dit is verder dan over de grens van de wetgeving stappen. Dit is het wetboek weggooien.’
Het doel van de hervormingen is niet alleen het aanzien van de agenten vergroten, maar ook het verkleinen van het aantal geweldsincidenten tegen agenten.
Vorig jaar vonden er 2000 geweldsincidenten tegen agenten plaats.