Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Verdachte bomaanslag New York opgepakt

  •  
19-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
549 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-09-19-om-14.20.54
Maandag 17.50 uur: De man die ervan verdacht wordt achter de bomaanslag in New York en de gevonden bommen in New Jersey te zitten, Ahmad Khan Rahami, is zojuist aangehouden na een vuurgevecht met de politie in Linden, New Jersey. Dat heeft de burgemeester van Elisabeth, New Jersey bekend gemaakt en is bevestigd door de politie van New York. Bij het vuurgevecht zijn twee agenten en de verdachte gewond geraakt.
In een verklaring zegt president Obama dat hij het onderzoek op de voet volgt, maar de details aan de FBI overlaat. Volgens de Amerikaanse president is er geen reden om aan te nemen dat er link is tussen de steekpartij in Minnesota dit weekend en de bomaanslagen. Wel wordt nog onderzocht of er anderen betrokken waren bij het voorbereiden van de bomaanslagen en of er terroristische motieven aan ten grondslag liggen. Ramani stond niet geregistreerd op een terreurlijst.
Dat er geen doden zijn gevallen bij de aanslag in New York, is mogelijk te danken aan passerende dieven. Die stalen de koffer waarin de tweede bom werd achtergelaten en dumpten de bom in afvalzak, waardoor ze hem per ongeluk gedeactiveerd zouden hebben. Door het uitblijven van een explosie bleef de telefoon die aan de bom vastzat intact, waardoor de verdachte kon worden opgespoord. Ook in New Jersey zouden grijpgrage passanten een ramp hebben voorkomen. Ze vonden een rugzak die was achtergelaten bij een vuilnisbak op een treinstation in Elisabeth New Jersey en doorzochten de tas voor waardevolle spullen, toen ze de bom ontdekten en de politie belden.
Eerder: De politie in New York heeft een verdachte geïdentificeerd die te maken zou hebben met de bomaanslag afgelopen zaterdag. Het gaat om de 28-jarige Ahmad Khan Rahami, een in New Jersey woonachtige genaturaliseerde Afghaan. In tegenstelling tot eerdere verklaringen laat de New Yorkse gouverneur Andrew Cuomo nu weten rekening te houden met internationale terreur.
De verdachte is mogelijk gewapend en gevaarlijk, laat burgemeester Bill de Blasio weten. ‘Het is van het grootste belang dat we die man zo snel mogelijk hebben.’ Volgens De Blasio is het nog te vroeg om te bepalen of de man een schakel is in een terreurnetwerk, of dat het om de acties van een eenling gaat.
Bij de aanslag in New York raakten 29 mensen gewond. Enkele van hen werden in het ziekenhuis opgenomen, maar zij hebben inmiddels allen het ziekenhuis verlaten. De bom werd, net als bij de aanslag op de marathon in Boston in 2013, in een snelkookpan gestopt en in een vuilnisbak achtergelaten. Kort na de explosie werd in de wijk Chelsea een soortgelijke bom aangetroffen.
In New Jersey werden maandagochtend vijf bommen in een prullenbak op een treinstation gevonden. Een daarvan ging af toen de FBI de explosieven onschadelijk probeerde te maken. Niemand raakte gewond. Of er een verband is tussen de bommen in New York en New Jersey is vooralsnog niet bekend.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.