Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Politie van Orlando steelt voedsel uit kindermond

  •  
13-07-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
foodpickOrlando.jpg
VIDEO: Florida stuurt geen hulp, maar een arrestatieteam om de door de crisis getroffen gezinnen bij te staan
In de Amerikaanse staat Florida worden slachtoffers van de economische crisis aan hun lot overgelaten. In Orlando worden nu zelfs vrijwilligers gearresteerd die het ergste leed van daklozen proberen te verzachten door hen gratis eten te geven.
De economische crisis is ook in het rijke Florida zichtbaar als men naar Orlando afreist. Complete stratenblokken staan leeg. Bepaalde delen van Orlando zijn veranderd in spooksteden omdat veel mensen door de economische crisis hun huis zijn kwijtgeraakt. Ze leven inmiddels in tentenkampen aan de rand van de stad en proberen met talloze baantjes hun leven weer op de rails te krijgen.
In Amerika sluiten steeds meer mensen zich aan bij een vrijwilligerscollectief die de daklozen een hart onder de riem proberen te steken. Ze geloven steeds minder in een regering die blijft samenwerken met machthebbers die de regels hebben gemaakt waarop het wereldwijde financiële systeem in elkaar stortte.
De vrijwilligers delen voedsel uit aan kinderen en volwassenen rondom de plek waar ze een tijdelijk onderkomen hebben gevonden. In plaats dat de lokale bestuurders dit noodsignaal oppakken en extra voorzieningen treffen, arresteert de politie in Orlando de vrijwilligers die het opnemen voor de slachtoffers van de economische crisis.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

kijk nou, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (20)

ElChe
ElChe13 jul. 2011 - 12:55

Dit is niet te geloven. Hoe kun je dit als agent, als mens, naar jezelf verantwoorden? Ik heb hier geen woorden voor. Dus dit is de vs anno 2011?

xatr0z
xatr0z13 jul. 2011 - 12:55

Food not Bombs (alhoewel begonnen in US) is ook in Nederland en op andere plekken in de wereld actief. Ook hier worden ze regelmatig weggestuurd (want niet juiste papieren/geen fijn gezicht voor rijke parkbezoekers) Voor een niet zo up2date overzicht van plekken waar in Nederland regelmatig wordt uitgedeeld zie http://www.foodnotbombs.net/HOLLAND.html Het idee is trouwens, naast dat van een traditionele gaarkeuken om eten uit te delen, ook om te protesteren tegen verspilling en dierenleed. Er wordt alleen veganistisch/vegetarisch gekookt en vaak met eten wat uit de vuilnisbak is gered (maar nog perfect te eten is). Dus niet alleen voor mensen die zielig zijn en "geholpen" moeten worden, maar voor iedereen. Overigens is dit al een maand geleden gebeurd. Anonymous heeft zich er in die tijd mee bezig gehouden en enige tijd toeristische en overheidswebsites van Orlando van het web af gehouden. Zie oa: http://anonops.blogspot.com/2011/07/operation-orlando.html

Scaramouche
Scaramouche13 jul. 2011 - 12:55

Hier een held met veel gevoel voor sarcasme en een leuke vervolg op de schandalige houding van de wetgevers in Orlando: http://www.boingboing.net/2011/07/09/extreme-sarcasm-acti.html

Monique Sparla
Monique Sparla13 jul. 2011 - 12:55

In een woord schrijnend! Volgens mij als er samengewerkt zou worden vanuit een ander economisch model zou er mogelijk veel sneller weer voor iedereen welvaart gegenereerd kunnen worden. Deze visieloze acties zijn dan ook uitingen van een ziek systeem. Vandaar dat dit soort taferelen dan ook gezien kunnen worden als een teken aan de wand. Het is wel een netwerkmaatschappij waar we met z'n allen in leven...het zal op een of andere wijze ook impact hebben op onze maatschappij....ook al speelt het zich zogenaamd ver weg van ons af. Daarbij moet je in mijn beleving, dit soort taferelen dan ook beschouwen als voorbeelden van gouvernementele mismanagement waar persoonlijke "greediness & ego" blijkbaar de hoogste prioriteit hebben en het uitgangspunt zijn in het bestuur. Hoe ver moet een scheefgroei in een monocultuur zich dan ontwikkelen? Wanneer komt de conclusie dat het systeem onhoudbaar is? En dat men niet meer vanuit die megalomane gedachte denkt "pech voor hun..." want wat doet deze informatie aan angst genereren, ook bij ons....??? Waar zijn die bestuurders met visie die deze overgangssituatie dan wel kunnen managen in iets dat wel werkt? En dan de mensen die het zien, ook wij behoren er toe mogen ons echt afvragen hoe groot moet het eigen moreel kompas zijn dat dit kan gebeuren? Want dit is wel een symptoom van een ziek systeem dat ook bij ons bijna op sterven na dood is... Waarom hoor je niet dagelijks meer over wat de duurzame nieuwe wegen zijn die we kunnen inslaan, zodat iedereen kan blijven deelnemen in een leefbare maatschappij.....?

Tealc2
Tealc213 jul. 2011 - 12:55

"The American-dream"...

Backtobasics
Backtobasics13 jul. 2011 - 12:55

Het wordt tijd dat het A-Team weer eens van zich laat horen in Amerika, die kwamen tenminste op voor de zwakkeren...........

Capricorn2
Capricorn213 jul. 2011 - 12:55

ja die is lekker.. die agenten lopen daar als vertegenwoordiging van een systeem dat niet in staat is zichzelf in onze wereld te manifesteren. op het moment dat de betreffende agent aan het werk is loopt hij daar niet als privepersoon. dus ja, bevel is bevel.

JustMatthias
JustMatthias13 jul. 2011 - 12:55

Bedankt voor het plaatsen Joop. Zo af en toe duik ik nog wel eens iets intreressants op uit den vreemde.

Dehnus
Dehnus13 jul. 2011 - 12:55

Het nare is die politieman kan het ook niet helpen. Die moet het ook maar doen of het is ECHT zijn kind die daar de volgende keer staat. Angst is een goede drijfveer en dat weten ze. Letterlijk door iemand aan mij verteld op een Xbox forum waar ik vroeger kwam toen ik nog jonger was :"Minimum loon moet zo laag zijn dat je er niet van kan leven, zo leren kinderen hier in de VS dat hun ouders losers zijn anders verbeteren ze zichzelf nooit. Elke vorm van Charity is gewoon verkeerd in dat opzicht!" En dat is dan je baas in de VS ;). Dan kan je als politieman ook niet anders. Maar reken maar dat hij het er niet mee eens is want je zag ze echt heel voorzichtig aankomen en heel langzaam deze mensen in de boeien slaan. Wat er op duid dat ze het eigenlijk ook niet zo leuk vinden. Want, zeker als je ze filmt en opmerkingen maakt, de Politie in de VS hoeft echt niet zachtzinnig te zijn. Sterker nog, ze kunnen je telefoontjes afpakken en je camera materiaal innemen, zonder problemen. De reden dat ze het hier niet doen, is dus waarschijnlijk omdat ze het er ook niet mee eens zijn. Maar misschien ben ik te goedgelovig, ik blijf namelijk geloven dat deze agenten zo kwaad nog niet zijn.

JoopSchouten
JoopSchouten13 jul. 2011 - 12:55

Wat voor een kutsmoes hadden de autoriteiten verzonnen? Hadden winkeliers geklaagd wegens omzetdaling (...)? Vonden de voedselwet autoriteiten het gratis eten gevaarlijk? Had men een standplaats vergunning nodig?

1 Reactie
BillDuin
BillDuin13 jul. 2011 - 12:55

In July 2006, the City of Orlando passed an ordinance that criminalizes homelessness and groups that share food inside downtown parks. http://orlandofoodnotbombs.org/

objectivist
objectivist13 jul. 2011 - 12:55

En wij maar klagen over armoede in Nederland. Zie je maar weer hoe rijk we hier zijn. Maar ja wie ziet dat nog? Het gaat nog steeds te goed.

2 Reacties
dboomen
dboomen13 jul. 2011 - 12:55

Onze overheid blokkeerde voedselhulp vanuit Europa aan nederlandse voedselbanken. Ondanks het schrijnend tekort. Oh, wat hebben we het toch goed in Nederland. Sick, very sick.

JanJansen17
JanJansen1713 jul. 2011 - 12:55

""En wij maar klagen over armoede in Nederland. Zie je maar weer hoe rijk we hier zijn. Maar ja wie ziet dat nog? Het gaat nog steeds te goed"" daniella van den boomen, wo 13 juli 2011 16:09 ""Onze overheid blokkeerde voedselhulp vanuit Europa aan nederlandse voedselbanken. Ondanks het schrijnend tekort"" Meneer van Koot: wilt u het er op aan laten komen dat er straks kinderen bij ons in de parken moeten worden gevoed door particulieren omdat de voedselbanken aan onvoldoende voedselpakketen kunnen komen? Wanneer is voor u goed niet meer voldoende goed? Mocht er een tweede economische crisis aankomen mag u hopen dat Nederland geen tweede Amerika wordt. Niet alle Amerikanen die op straat of in tenten kampen leven zijn werkeloos. Maar velen zijn door de crisis wel hun huis en hun bezittingen kwijt geraakt. Het is niet te hopen, en helemaal ondenkbaar is het niet, dat er straks Nederlanders zijn die in dezelfde omstandigheden dreigen terecht te komen. Ligt voor u daar de grens van het betamelijke?

Berthold2
Berthold213 jul. 2011 - 12:55

Ik had verwacht dat de goed geklede, gezond uitziende uitgehongerde Amerikanen er met het eten vandoor zouden gaan na de arrestatie van de uitdelers, daar was tijdens de commotie gelegenheid genoeg voor. Opmerkelijk genoeg begon men in plaats daarvan men met spandoeken (lagen die kant en klaar onder de watermeloenen?) te wapperen en leuzen te scanderen. Erg kinderachtig trouwens (met dat typische drammende en sarrende gedrag) om de agenten er op aan te spreken, de agenten voeren simpel een opdracht uit. In de USA gaat het ook kennelijk zo dat regels die de samenleving heeft afgesproken niet gelden voor eigenwijsjes die hun eigen regeltjes en activiteitjes verzinnen. In mijn ogen het zoveelste falende activistische showtje.

1 Reactie
JanJansen17
JanJansen1713 jul. 2011 - 12:55

""Ik had verwacht dat de goed geklede, gezond uitziende uitgehongerde Amerikanen er met het eten vandoor zouden gaan na de arrestatie van de uitdelers, daar was tijdens de commotie gelegenheid genoeg voor."" Dat is mij ook opgevallen, ik zie daarin dat men te maken heeft met gewoon beschaafde mensen die van de ene op de andere dag hun huizen en bezittingen hebben verloren. Iets wat zij nooit voor mogelijk hadden gehouden omdat zij, net als velen in ons land, een goed inkomen hadden en niet eens werkeloos waren. In dit filmpje hebben we niet te maken met bedelaars of aan drugs of alcohol verslaafde mensen. Dat maakt dit alles nog schrijnender!! Van de ene op de andere dag wordt je beschouwd als uitschot, en particulieren hulp mag dan niet eens geboden worden. Het is te triest voor woorden!!

Florian2
Florian213 jul. 2011 - 12:55

Gezien de wachtende filmmeneer en de aanwezige fotografen is er vast iets vooraf gegaan aan dit incident. Maargoed....ondanks dat lijkt mij een arrestatieteam 'nogal' over de top voor mensen die eten uitdelen. Maarja....polderen ("vind je het goed dat wij als gemeente de volgende keer een plek aanwijzen?") kennen ze daar niet. Wel ernstig kijkende breed lopende agenten met het IQ van een stoeprand.

1 Reactie
Dehnus
Dehnus13 jul. 2011 - 12:55

Er is niks vooraf aan gegaan, maar ze verwachten wel dat ze komen. In Orlando mag je namelijk geen voedsel meer aan Armen geven in een openbaar park. Ze nemen het op om een standpunt te maken. Die agenten zijn waarschijnlijk zo rustig omdat ze het ook niet helemaal met die wet eens zijn. Maar goed jij bent nogal rechts aangelegd en bij jouw heeft de activist altijd de schuld, net als die krakers die nu nog steeds in de vreemdelingen cel zitten ;). Jup NL kan nu dus ook mensen opsluiten zonder proces en eigen burgers het land uit zetten (stateloos maken;))

[verwijderd]
[verwijderd]13 jul. 2011 - 12:55

Volgens mij een anti Amerikaans propaganda verhaal. Waarschijnlijk verzonnen door de KGB of de Oost Duitse geheime dienst. Ik ben zelf in Orlando geweest en het is 't vleesgeworden paradijs, hét bewijs dat "the American dream" echt bestaat en werkt. "Disney World" (of Land) en "Ocean World" (of Land). Levensvreugde alom ! Het land van "milk and honey", "home of the free" ! Juichende golf spelende in ruitjesbroeken gestoken bejaarden, ecstatisch gelukkige kinderscharen tot zo ver het oog rijkt. Zwarte Merc's met kogelvrije ramen, alle straatnamen in het Engels én het Spaans ! Palmbomen, roze, blauwe en gele villa's, ommuurd en bewaakt door vrolijk lachende sportievelingen met Glock 17's onder hun oksel. Wat een onzin verhaal. Florida ! Het paradijs !

1 Reactie
dboomen
dboomen13 jul. 2011 - 12:55

U ziet Bloemendaal, Wassenaar, Blaricum../enz ook als lichtende voorbeelden voor heel Nederland?